Czy mieliście kiedyś wszy? Co robić gdy się już je złapie, jak uniknąć ponownego zarażenia?
pasożyty głowy
Napisano 15 września 2015 - 21:12
Napisano 16 września 2015 - 10:49
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Napisano 29 września 2015 - 20:58
walka z wszami jest rzeczywiście obrzydliwa i męcząca dlatego wydaje mi się, że warto od czasu do czasu użyć preparatu odstraszającego te paskudztwa. Teraz jesienią to dla nich aktywny czas, więc może coś polecicie, co można zastosować, aby się przed nimi uchronić.
Napisano 28 stycznia 2016 - 11:51
Są specjalne środki odstraszające wszy
Użytkownik jestemnowa edytował ten post 28 stycznia 2016 - 11:51
Napisano 18 lutego 2016 - 16:50
Przed wszami nie chroni regularne mycie głowy. Bardzo łatwo przechodzą z człowieka na człowieka i mnożą się. Gdy wszy się pojawią należy udać się do apteki i kupić odpowiedni preparatów. Najczęściej jest to szampon, płyn lub pianka. Preparaty te mają w składzie silnie substancje chemiczne lub składniki roślinne. Po zastosowaniu substancji dorosłe osobniki powinny wyginąć. Następnie należy je dokładnie wyczesać gęstym grzebieniem. Tak by usunąć pozostałości po nich. Następnie należy dokładnie przejrzeć całą głowę i sprawdzać regularnie ją w późniejszym czasie.
Napisano 01 grudnia 2017 - 18:55
U nas niestety się w przedszkolu pojawiły
koleżanka mi poleciła parasidose, bo już ze swoimi dzieciakami to przechodziła. Zaraz się zabieramy za eliminowanie, dobrze że mogą to stosować astmatycy, bo mój ma podejrzenie astmy
mam nadzieję, że znów z przedszkola nie przyniesie. Co wy u swoich dzieci stosowaliście?
Napisano 21 grudnia 2017 - 14:33
Kilka lat temu mój synek przyniósł z zerówki wszy. Kupiłam jakiś preparat w płynie w aptece, nazwy nie pamiętam, to był jakiś ziołowy wyciąg do smarowania głowy.
Sprawę zgłosiłam do szkoły i okazało się, że szkoła walczy z problemem od dłuższego czasu. Jeden z uczniów miał wszy, a rodzice chłopca nie zamierzali dziecka odwszawić. Szkoła dzwoniła i pisała do rodziców tego dziecka i nic. Wreszcie szkoła musiała sama się zająć odwszawieniem tego dziecka i to bez zgody rodziców.
Pamiętam, że to był horror, bo cały czas istniało zagrożenie, że syn snów przyniesie wszy ze szkoły