Jedno z najładniejszych warzyw
ładny
macie jakies sprawdzone przepisy na niego ?
Hrabia wczoraj w biedronce nabył 3 kg ,hepi1>, bo stwierdził, ze nigdy nie jadł i na pewno jest dobry, skoro jest ładny
a ja znam tylko jeden przepis póki co

Napisano 06 sierpnia 2014 - 10:04
Jedno z najładniejszych warzyw
ładny
macie jakies sprawdzone przepisy na niego ?
Hrabia wczoraj w biedronce nabył 3 kg ,hepi1>, bo stwierdził, ze nigdy nie jadł i na pewno jest dobry, skoro jest ładny

Napisano 06 sierpnia 2014 - 12:23
a jaki?? bo powiem szczerze, ja nigdy nie jadłam bakłażana a tekst
na pewno jest dobry, skoro jest ładny
bardzo do mnie przemawia
Może można przygotowywać podobnie jak cukinię?? Ale jakoś placków coś jak ziemniaczane to z niego nie widzę a z cukinii robię.
Napisano 06 sierpnia 2014 - 16:08
a jaki??
curry z bakłażanów.
Hrabia zeżarł i stwierdził, że zaje..ste, to ja też lubię (: Polecam.
A w razie co na chlebek też mam sprawdzony przepis.
Może można przygotowywać podobnie jak cukinię?? Ale jakoś placków coś jak ziemniaczane to z niego nie widzę a z cukinii robię.
niet, bo to raz że miękkie w środku, dwa że na surowo sie nie da, trzy że wchłania tłuszcz jak gąbka (: Więc placki odpadają.
Ale... z racji, że mam jeszcze parę sztuk
to pokombinuję i może się podzielę ![]()

źródło: jadłonomia
Użytkownik nie(d)oceniona edytował ten post 06 sierpnia 2014 - 21:13
Napisano 06 sierpnia 2014 - 17:01
Ja nadziewam bakłażana. Może być mięsem mielonym, kaszą w warzywami, pieczarkami, pewnie czymkolwiek. I zapiekam. ![]()
Lubię czytać!
Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"
Napisano 07 sierpnia 2014 - 07:19
@LadyNefretete, jedynie to tofu jakoś tak na nieee,(chociaż nigdy nie jadłam) no ale jakbym G. powiedziała, że tak tofu to omijałby szerokim łukiem.
@Janina, ale obierasz czy tylko ciach na pół, wydrążasz środek i pakujesz farsz?? Normalnie jak z cukinią?? a jakiś sosik pomidorowy czy coś podobnego??
Napisano 07 sierpnia 2014 - 07:40
toto mozna wypieniczyć
jedynie to tofu j
@AgnieszkaT wczoraj jeszcze było co następuje ![]()
Bakłażan z miodem ![]()
Składniki:
Przepis:

i pasta do chlebka ![]()
bakłazana zawinąć w folię, wrzucić do piekarnika na pół h około [ mocno nagrzanego], potem wyjąć, wydlubać gąbczasty miąższ i zblenderować z oliwą z oliwek, czosnkiem, natką pietruszki i sporo soli
. Ja dorzuciłam orzechy włoskie.
Też magicznie się skończyło
źródło: pisane w sevilli
Napisano 07 sierpnia 2014 - 07:55
@LadyNefretete, ooo ten z miodem brzmi ciekawie a ciekawe jakby zamiast miodu na koniec posolić i dodać jakąś ostra papryczkę ![]()
Pasty takie do końca do mnie nie przemawiają ale spróbować zawsze można.
No nic, czeka mnie namierzenie bakłażana w jakimś sklepie.
A pytanie, czymś trzeba się sugerować przy zakupie?? W sensie ma być twardy itp?
Użytkownik AgnieszkaT edytował ten post 07 sierpnia 2014 - 07:55
Napisano 07 sierpnia 2014 - 08:10
raczej niet, ja wybieram te male i ładne po prostu
pytanie, czymś trzeba się sugerować przy zakupie?? W sensie ma być twardy itp?
no to też fajne, takie klasyczne. ale sprobuj sez miodkiem, bo serio, polączenie super:D
a ciekawe jakby zamiast miodu na koniec posolić i dodać jakąś ostra papryczkę
Napisano 07 sierpnia 2014 - 08:14
@LadyNefretete bakłażan z patelni i miód.Wygląda smakowicie.Chętnie i ja wypróbuję tego przepisu.Chociaż nigdy nie jadłam bakłażana.
Napisano 07 sierpnia 2014 - 21:09
@Janina, ale obierasz czy tylko ciach na pół, wydrążasz środek i pakujesz farsz?? Normalnie jak z cukinią?? a jakiś sosik pomidorowy czy coś podobnego??
Nie obieram
Można z jakimś sosem pewnie poda ja daj bez, po prostu bakłażan na talerz. ![]()
LadyNefretete świetne przepisy, może uda mi się któryś wypróbować, szczególnie ten pierwszy jest ciekawy. Co do tofu to ja mojemu nigdy nie mówię co je. On nie cierpi śliwek, przynajmniej tak mówi, a nawet nie wie ile razy jadł ciasto ze śliwkami. ![]()
Lubię czytać!
Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"
Napisano 07 sierpnia 2014 - 22:13
Co do tofu to ja mojemu nigdy nie mówię co je. On nie cierpi śliwek, przynajmniej tak mówi, a nawet nie wie ile razy jadł ciasto ze śliwkami.
cos tam mam z dzisiejszego menu,ale to jutro napisze
Napisano 22 sierpnia 2014 - 09:14
kolejna bakłażanowa rzecz, którą ja najbardziej lubię ze świezym chlebkiem a Hrabia z mięchem ![]()

źródło: jadłonomia
Napisano 25 sierpnia 2014 - 10:42
@LadyNefretete a znasz to?
Wpadło mi w ręce wczoraj i od razu pomyślałam o Tobie - Królowo Bakłażanów
![]()
BABA GHANOUSH. PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, TAHINY Z POMIDORAMI I PIETRUSZKĄ.
Baba ghanoush to przysmak kuchni arabskiej, ale podobnie jak hummusem zajadają się nim mieszkańcy bliskiego wschodu, a nawet i całego świata. Podstawowymi składnikami są pieczony bakłażan i pasta z sezamu. Dodatki bywają różne, warto spróbować pasty z oliwą, czosnkiem, kuminem, cebulą, pietruszką, czy miętą.

♥ Bakłażana umyj i osusz ręcznikiem. Opiekaj skórkę nad palnikiem gazowym około 10 minut, obracając tak by skórka na całym warzywie popękała i zwęgliła się. ( ale nie spaliła!) Jeśli masz kuchenkę elektryczną potrzebna będzie Ci jedno razowa metalowa tacka do grilla. Natnij bakłażana, połóż na tacce, a tackę na palniku. Piecz około 40 minut tak by skóra bakłażana popękała i zbrązowiała.
♥ Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz bakłażana około 15 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
♥ Skórka z bakłażana powinna łatwo schodzić. Miąższ warzywa przełóż do kielicha blendera.
♥ Dodaj pastę tahini, wodę, sok z cytryny, syrop z agawy i czosnek. Miksuj na pastę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przełóż do miski.
♥ Pietruszkę posiekaj drobno. Pomidorki przekrój na pół. Dodaj do pasty i dobrze wymieszaj.
♥ Całość posyp pestkami granatu oraz polej oliwą z oliwek.
Wygląda smakowicie
No i ta tahinaaa mniam ![]()
żródło: wegannerd - blog
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 25 sierpnia 2014 - 10:59
jasne, zażeramy się z Hrabią. problem pojawił się tlyko, jak mi Hrabia wyżarł cały słoik tahiny [ tej pasty sezamowej], bo jak twierdził "zajebiście smakuje z kabanosem"
Wygląda smakowicie No i ta tahinaaa mniam
Napisano 25 sierpnia 2014 - 11:30
Uwielbiam jak ludzie mają takie poryte połączenia smakowe
"zajebiście smakuje z kabanosem"
Zblendować ten gąbczasty miąższ czy jego właśnie odrzucić?
potem wyjąć, wydlubać gąbczasty miąższ i zblenderować z
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 25 sierpnia 2014 - 11:38
jak wyrzucisz, to Ci nic nie ostanie
Zblendować ten gąbczasty miąższ czy jego właśnie odrzucić?
oo to takiej niepróbowałam, może kiedyś gdzieś natknę się, ale pewnie długo neipostoi u mnie w domu
Ja przepadłam przy słoiczku kakaowej tahiny z Lidla, jak był tydzień grecki chyba - uzależnia na maksa!
Napisano 23 stycznia 2015 - 12:06
baklazan jest pieeeeekny! i uwielbiam tez jego kolor <3 chcialam sobie zrobic taka kuchnie, ale w ikei nie mieli:( co do dan z baklazanem ja robie paste, ale przepis juz byl podawany a kiedys robilam tez spaghetti z takimi roladkami - ser z przyprawami zawijalo sie w grillowanego baklazana, pychotka
Napisano 25 maja 2015 - 10:11
Zrobiłam ostatnio, ale mi nie wyszedł, bo był okropny;D będę musiała zrobić za jakiś czas kolejne podejście, mam nadzieję, że tym razem udane;D
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych