Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

WOŚP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 21:56

"Katolicy nie powinni budować indywidualnej „sławy i chwały” pana Owsiaka, a wspierać chore dzieci i starsze osoby można i powinno się przede wszystkim za pośrednictwem katolickiego Caritas".

Jerzy Owsiak nie jest świeckim bożkiem, którego nie można krytykować. Można to robić, ale ta krytyka spotyka się z groźbami pozwów z jego strony. Pan Owsiak chyba przyjął metodę Adama  Michnika, który nie mając argumentów, próbuje zamykać usta i terroryzować pozwami sądowymi ludzi, którzy mają inne zdanie. Wszyscy widzimy, jak sądy działają, więc nie dziwne, że ludzie boją się ryzykować i na pewne tematy się nie wypowiadają.

Ja nigdy nie dałam i nie dam choćby grosza na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Choćby dlatego, że jest to środowisko, które brutalnie zwalcza Kościół, chamsko i wulgarnie odnosi się do ludzi, którzy próbują ewangelizować na Przystanku Woodstock. Przecież w telewizji mogliśmy zobaczyć, jak zostali potraktowani obrońcy życia, którzy pojechali pokazywać swoją wystawę na obrzeżach Woodstocku. Ich wystawa została aresztowana przez policję! Kościół i księża sam tam określani w sposób najgorszy z możliwych, ale kiedy chcą pieniędzy, to wolontariuszy wysyłają z puszkami pod kościoły – to jest bezczelność!

Owsiak wysyła swoje gwardie młodych ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia w czym biorą udział, by zbierali pieniądze pod kościołami. Korzystają z tego, że księżom być może nie wypada zbyt ostro odmówić wolontariuszom WOŚP. Sam Owsiak epatuje biednymi i chorymi dziećmi, a przecież dobrze wiemy, że część pieniędzy przeznaczana jest na absolutnie zabójczą dla młodzieży rozrywkę pod hasłem „Róbta, co chceta!”. Media pokazują młodych, tarzających się błocie, pijanych, pod wpływem alkoholu i narkotyków.

Owsiak robi spędy polityczno-ideologiczne i lewacko indoktrynuje młodzież, która chyba specjalnie nie interesuje się życiem wokół, raczej szukając od niego ucieczki. I ci ludzie przychodzą potem pod kościoły, zbierają od starszych pieniądze, bo księża wprost przecież nie powiedzą „nie dawaj”. To jest manipulacja młodymi i starszymi, chwytanie za serce. Co ciekawe, odmowa – a doświadczyłam tego na własnej skórze – powoduje wulgarną i chamską reakcję.

Nie daję na WOŚP oczywiście nie dlatego, że trafiłam na ordynarnych wolontariuszy, którzy mnie wulgarnie zwyzywali, ale m.in. dlatego, że ci sami ludzie, którzy walczą z Kościołem, potem przychodzą w pobliże kościołów po pieniądze, aby na ludziach wierzących zarobić.

Na Woodstocku dochodzi do szczucia na Kościół. Ci ludzie prezentują wartości satanistyczne – przecież telewizja czasem pokazuje, co się w tym tłumie dzieje. Ja, jako katoliczka gorąco wzywam przy tej okazji katolików, aby nie wspierali tego, aby nie dawali pieniędzy, które dla wolontariuszy i sympatyków kończą się antychrześcijańskim i lewackim praniem mózgu. Oni są wykorzystywani jako gwardia antykatolicka. Wzywam katolików, aby popierali finansowo te inicjatywy, które z całą pewnością i praktycznie w całości, w przejrzystych procedurach, bez dyskryminującego uprzywilejowania ze strony państwa, przekażą uczciwie zebrane pieniądze na dobre cele, a nie podejrzane wydatki, których jako katolicy nie możemy zaakceptować. Apeluję o przeznaczania środków na zbiorki dobroczynne Caritas, które równocześnie się odbywają – tam te pieniądze są naprawdę potrzebne i w dodatku – dobrze spożytkowane.

Jeśli nie chcecie Państwo, aby wasze pieniądze szły na tarzanie się w błocie, na festiwal nienawiści względem Kościoła i katolików, na tą demoralizację, to nie wspierajcie WOŚP. Miejmy odwagę odmówić Owsiakowi! Dokonajmy wyboru – WOŚP czy Caritas lub inna katolicka organizacja charytatywna. Dajmy pieniądze ludziom, których znamy, w przypadku których mamy pewność, że przekażą je na dobre cele.

Pan Owsiak przypomina mi Jakuba Wojewódzkiego, obaj są już grubo po ‘50, a wciąż udają dzieci. Obaj manipulują młodzieżą, która daje się nabrać na te sztuczki. Potem będą żałować, że dali się wodzić za nos lewackim, sztucznie kreowanym przez państwo idolom. To, że na pewno część pieniędzy jest przeznaczona na pomoc chorym dzieciom, nie usprawiedliwia innych działań związanych z fundacją pana Owsiaka. Nie jest uczciwym działanie w warunkach absolutnego uprzywilejowania przez wszystkie struktury państwa, przy całkowitej dyskryminacji innych podmiotów dobroczynności. Co więcej, to wzbudza moją ogromną nieufność dla takiego faworyzowanego podstarzałego idola. Caritas czy inne organizacje nie mają takiej przychylności państwa, nie korzystają z darmowego czasu antenowego w telewizji, przywileju w przekazach pocztowych, usłużności służb... Caritas nie jest nachalny i bezczelny, nie terroryzuje nikogo, w odróżnieniu od nachalności przedstawicieli WOŚP, co można nazwać nawet mobbingowaniem Polaków. Ofiarność Polaków jest więc efektem m.in. wprowadzania w błąd w kwestii wydatkowania pieniędzy. Nie jestem pewna, czy starsza pani, wychodząca z kościoła chciałaby finansować swojemu wnuczkowi imprezę typu Woodstock, gdzie młodzi ludzi piją, palą i się narkotyzują.

Uważam, że katolicy nie powinni budować indywidualnej „sławy i chwały” pana Owsiaka, a wspierać chore dzieci i starsze osoby można i powinno się przede wszystkim za pośrednictwem katolickiego Caritas. Jeśli mnie pamięć nie myli, to organizacje katolickie zbierają znacznie większe sumy, robią to po cichu, nie przymuszając nikogo. Kościół wie na co te pieniądze wydać – na domy samotnych matek, na działalność charytatywną, domy opieki. Niech państwo nie marnotrawi pieniędzy w różny sposób i nie wysyła potem Owsiaka, żeby cerował braki w budżecie tego państwa. A pan Owsiak niech przestanie manipulować młodzieżą.

Ja nie potępiam tych wolontariuszy. Tam jest dużo młodzieży, która bierze w tym udział z dobrymi intencjami, nie mając szerszej wiedzy o kontekście działań Owsiaka. Ale apeluję do tych młodych ludzi, by nie budowali sobie bożka, bo to człowiek, który zwalcza Kościół, chrześcijaństwo, a poniekąd też ich samych. Zaś do katolików zwracam się raz jeszcze z apelem, by nie wspierali WOŚP, ale katolickie organizacje charytatywne, w tym na przykład Caritas.

fronda.pl

A co wy o tym sadzicie ? i o tej wypowiedzi i o WOSP ?

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#2 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 22:14

Ja nie lubię przeginania w osądach ani w jedną, ani w drugą stronę, więc artykuł mi się absolutnie nie podobał. 

Kiedy byłam młodsza, byłam kilka razy wolontariuszem WOŚP.

Czy Owsiak nic z tych pieniędzy nie bierze dla siebie, lub też "przerażający Woodstock",  nie wiem. 

Wiem natomiast, że kiedy ostatnio miałam okazję spędzić bardzo, bardzo dużo czasu na oddziale patologii późnej ciąży i intensywnej terapii noworodka, mnóstwo ( nie jeden i nie dwa!!) sprzętów miało orkiestrowe serduszko. Nam nic więcej nie potrzeba- co roku wspomagamy WOŚP.  :-D

Użytkownik Aspirynkaaa edytował ten post 18 stycznia 2014 - 22:15

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#3 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 22:22

i intensywnej terapii noworodka, mnóstwo ( nie jeden i nie dwa!!) sprzętów miało orkiestrowe serduszko.
:-) az milo sie czyta.

Niestety ten art wyzej juz nie.

ja jednak staram sie wierzyc ze to wszystko idzie dla dzieci, dla potrzebujacych

#4 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 07:02

Według mnie pan Owsiak bardzo dużo dobrego zrobił i robi. Uważam, że WOŚP, to wspaniała akcja i popieram ją, i będę ją wspierać.
W szpitalu w którym rodziłam jest sprzęt właśnie z WOŚP i dzięki temu moje dziecko miało tam badany słuch po porodzie. Cieszy mnie również to, że Owsiak myśli zarowno o dzieciach jak i dorosłych.

Co do artykułu, to się nie wypowiem, bo najzwyczajniej szkoda słów.
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#5 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 09:58

Artykułu nawet nie czytałam, bo niczego nowego pewnie z niego się nie dowiem, a denerwować się z samego rana nie zamierzam. Zawsze, za każdym razem i przy okazji każdego kolejnego Finału pojawiają się takie artykuły i wypowiedzi na temat WOŚP, że mnie nóż w kieszeni sam się otwiera.

Każdy, kto kiedykolwiek był na jakimkolwiek oddziale dziecięcym widział przecież na pewno sprzęt z serduszkiem, więc kompletnie nie rozumiem tego "czepiania się" przez w szczególności osoby powiązane z kościołem, bo widzę, że takich jest najwięcej. Tym bardziej, że przecież w tym roku ministerstwo pracy i polityki społecznej podało, że na cele charytatywne Orkiestra przeznacza coś koło 92% zysków. Ja się pytam czy to mało?

A Owsiaka lubię i szanuję bardzo.

#6 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 10:09

Ja mam zaufanie do Pana Owsiaka i wierzę,że rzeczywiście te pienizki idą na szczytne cele.Że, dzieki zebranej kwocie,można zakupić nowy sprzęt i pomóc dzieciom jak i dorosłym.

#7 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 12:34

Oj też nie lubię tego typu artykułów. Wkurza mnie, że ktoś próbuje sprowadzić to co robi Owsiak do oszustw i kradzieży pieniędzy.

Po pierwsze uważam, że każdy z nas ma prawo dawać tam gdzie chce i komu chce. Jeśli ktoś ufa Caritasowi to niech tam daje. Ja akurat złotówki na nich nie dam, ale nikomu nie zabraniam aby ich wspierać. Tak samo jest z WOŚP, jeśli nie chcesz nie dawaj, ale po co szerzyć takie teksty.

Nikt nie może powiedzieć, że tej pracy WOŚP nie widać, ja co roku robię nowy materiał o nowych sprzętach zakupionych do szpitali w moim mieście. Widzę statystyki, widzę że one pracują i wiem, że gdyby nie WOŚP szpitale by nie mogły sobie pozwolić na takie wydatki.

Ja tylko zawsze powtarzam tym, którzy nawołują do bojkotu WOŚP. Mam nadzieję, że w razie wylądowania w szpitalu odmówią korzystania i ratowania życia swojego lub bliskich sprzętem z serduszkiem. Wtedy nie będę hipokrytami.

I nie trzeba lubić Owsiaka, nie trzeba się z nim zgadzać co mówi i co myśli w jakiś kwestiach. Ale widać co robi i widać efekt.

Każdy z nas urodził się ateistą

#8 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 16:50

W DDTvn była ostatnio o tym dyskusja. Jerzy Owsiak przeznacza 92 %  z każdej zebranej kwoty. Wiadomo, że musi też przeznaczyć część pieniędzy na organizację itp.

Jak dla mnie jest cudownym człowiekiem, myślę też, że WOŚP bardzo jednoczy ludzi. Zawsze gdy widzę puszkę wrzucam kilkanaście złotych, bo wiem, że może to pomóc innym ludziom. A sam Owsiak jest bardzo potrzebnym człowiekiem ;-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#9 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 17:17

Moja kolezanka jak nawiedzona wrzuca artykuly na fb  wszystkie na niekorzysc WOSP 

Az napisalam ze Ci co tak narzekaja krytykuja niech sami rusza tylek i uzbieraja dla dzieciakow 

#10 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 17:27

A Woodstok jest organizowany w większości przez sponsorów ;-) a nie z kasy z puszek. TVP podczas WOŚP i Woodstoku zgarnia niezłą kasę z reklam i nikt sie nie czepia, że zarabiają na milionach ludzi, którzy siedzą przed telewizorami i oglądają finał :lol: generalnie nie czytam tych wszystkich bzdurnych artykułów, tego też nie zamierzam. Ja osobiście wrzucam do puszek, wrzucałam i wrzucać będę, dopóty dopóki będzie grać orkiestra ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#11 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 18:06

Wychodze z założenia, że Ci, którzy twierdzą, że z Orkiestry tyle kasy wychodzi nie mają pojęcia jak funkcjonują organizacje. Podobnież twierdzenie, że kasa jest wyciągana z WOŚP przez firmy z nią związane. Przecież trzeba być strasznym ignorantem, zeby nie zeknąć w przepisy o organizacjch non-profit i gadac takie pierdoły nie mogąc ich niczym poprzec. A juz tym bardziej wierząc w takie rzeczy bez nutki wątpliwości czy choćby ciekawości z gatunku "jak to jest możliwe"... 

"Pracowałam" w jednym ze sztabów u mnie w mieście, do puszek wprawdzie nie zbierałam, ale ogarniałam logistycznie towarzystwo. Słuchałam opowiadań znajomych o ludziach, którzy grubą kasę im wrzucali i o dzieciakach ze złotówkami, które miały frajdę z każdego serduszka, jakie dostały od wolontariuszy. I dla mnie najpiękniejsze jest właśnie to, że są "babcie", które wrzucają stówki do puszek, że są dzieciaki, którym rodzice od małego wszczepiają chęć pomocy, choćby nawet za to serduszko, ale to zawsze procentuje, że są ludzie, którzy w deszczu, w śniegu, w mrozie, i wszelakich innych możliwych wariacjach pogodowych stoją z puszkami, poświęcają swój czas, a czasem pewnie też i zdrowie (w końcu niejeden się przeziębił czy jakies inne choróbsko złapał) i są z orkiestrą rok w rok. Dla mnie najpiękniejsze nie jest w tej jednej niedzieli w roku to, że zbiera sie kase na sprzet itd itp, tylko to, że WOŚP potrafi zebrac tyle ludzi, którzy dokładają swoje cegiełki do czegoś DOBREGO. A samo pomaganie szpitalom, cała działalność dydaktyczna, to przecież dla WOŚP chleb powszedni. ;-) To za tą zdolność zjednoczenia tylu ludzi najbardziej chylę czoła przed Owsiakiem i jego Fundacją. 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#12 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 22:44

jaka nachalnosc wolontariuszy :roll: w nd bylam w katowicach, minełam z 15-20 i ani jeden mnie nie zaczepial , nie nagabywał.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#13 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 12:08

Ja mam zaufanie i podziw dla Jurka Owsiaka. Jako matka nie raz widziałam sprzęty z serduszkiem na oddziałach dziecięcych. Denerwują mnie takie artykuły i oszczerstwa. Zawsze w niedzielę jak jest orkiestra wychodzimy na spacer, żeby wrzucić do puszki datek.

#14 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 19:24

Poza tym co tak krzycza...nie chca dawac nie musza. A to co ja robie ze swoja kasa , na co daje, ile daje to moja sprawa ;)

W tym roku chyba wyjatkowo ostro go atakuja

#15 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 19:38

Ja nie daję, nie krzyczę. Jestem sceptyczna. Owsiaka nie lubię, bo mnie denerwuje. 

#16 gogi

gogi
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 12:55

A ja jestem wdzięczna Owsiakowi za to,że orkiestra zagrała i gra do dziś.Wszystko się udaje,nie ma przekrętów i rząd z ministrami powinien się uczyć i brać przykład z przedsiębiorczości,gospodarności i uczciwości WOŚP.Tak uważam.Jestem katoliczką i Caritas też wspomagam.Poza tym jakie mamy prawo do tego by osądzać innych?W szpitalu,w którym pracuję są urządzenia z serduszkiem i zapewniam,że gdyby nie WOŚP nie byłoby takowych,bo szpital mały i niedoinwestowany.Nie mogę powiedzieć czy lubię Owsiaka czy nie bo go nie znam.Podziwiam go za determinację i dobrą robotę.

#17 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 07 lutego 2014 - 19:37

"Dziś, czyli w piątek 7 lutego, w portalu OWSIAKNET, pojawił się najnowszy odcinek videobloga Jurka Owsiaka. Odcinek odnoszący się do wielu spraw, związanych z działalnością Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, o które w ostatnich miesiącach jesteśmy pytani, które są nam podsuwane jako element polskiej codzienności, a które to pytania do teraz staraliśmy się zbywać milczeniem, nie odnosząc się do absurdów mówionych i pisanych na nasz temat.

W blogu tym Jurek zdobył się na ważne i osobiste wyznanie:

Był taki moment, kiedy usiedliśmy wszyscy w Fundacji, kiedy położyłem na stole dwie rzeczy, które Fundacja mi daje jako wolontariuszowi który tam pracuje – możliwość korzystania z samochodu i telefon. Może potrzeba, żebym się wyłączył na czas chociażby trwania procesu, żeby nikt nie kombinował i wymyślał, że gdzieś tam zbieram siły żeby coś zamazać, żeby coś zrobić innego, żeby przygotować się z jakaś inną wielką mocą w sprawie wariata ze Złotoryi?
Złożyłem rezygnację ze wszystkiego. To samo zrobiła moja żona. Cała nasza załoga powiedziała – Jurek, Dzidzia, dalej będziemy pracowali, chociaż będzie piekielnie trudno, że nie jesteśmy razem.

W dalszej części bloga Jurek wyznaje, że złożył także rezygnację z członkostwa Radzie Społecznej Rzecznika Praw Obywatelskich, cytując obszerny fragment listu, który wysłał do Pani prof. Ireny Lipowicz:

Chciałbym złożyć na Pani ręce złożyć rezygnację ze stanowiska członka Rady Społecznej przy Rzeczniku Praw Obywatelskich, w której miałem przyjemność zasiadać od początku jej powstania.

Traktując z ogromnym szacunkiem Pani Urząd i Panią, jako Rzecznika Praw Obywatelskich, chciałbym poinformować, że jestem głęboko zaniepokojony standardami komunikowania się ludzi w sferze publicznej, a przede wszystkim w sferze działań i życia elit politycznych w naszym kraju. Piszę jako obywatel, któremu bezpardonowo zagląda się w prywatne życie. Piszę o tym także jako Prezes Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, która, jest zalewana rzeką oszczerstw.

Jest w tym blogu Jurka jeszcze jedno wyznanie:

Kiedy to napisałem, kiedy usiedliśmy z naszą Fundacją, już po tym jak wszystko z żoną postanowiliśmy, przeczytałem maila, który przyszedł do nas i ten mail zakręcił mną i postawił mnie na nogi.

Już byłem na zupełnym zakręcie. Przez chwilę byłem jak głupi w kosmosie. Ale wróciłem na Ziemię."

wosp.org.pl

Ja chyba nie w temacie - na czas jakiego procesu?
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#18 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 15 lutego 2014 - 22:00

nie wiem czymu niezarzucono niegospodarnosc.

#19 Monia28

Monia28
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 07 marca 2014 - 14:55

Ten cały WOŚP to jakaś kpina jest, co roku więcej pieniędzy tracą na 'światełko do nieba' I te głupie imprezy niż uzbierają. Nie lepiej jakby po prostu nie organizowali niczego i kasę którą mieli przeznaczyć na fajerwerki, artystów itd. przeznaczyli by na cele charytatywne ? Tylko mi się wydaje że to nie trzyma się kupy ? W każdym mieście jest wydawane tyle pieniędzy na te imprezy że było by z tego 20 razy więcej niż to co uzbierają.

#20 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 marca 2014 - 11:26

to miasto wydaje na imprezy a nie owsiak.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych