Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Mieszkania dla młodych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 aga22

aga22
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 12:42

Co myślicie o programie mieszkanie dla młodych - rządowy program dopłat do kredytów hipotecznych? Ja śledzę info na ten temat na ?/LINK USUNIĘTY/. Dopłaty nie będą może jakieś oszołamiające, ale zawsze coś ;)

[ Komentarz dodany przez: nie(d)oceniona: 2013-08-07, 13:55 ]
temat założony pod reklamę, ale jako, że może być ciekawy i przydatny - zostawiam ;-)

#2 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 13:43

ale jako, że może być ciekawy i przydatny - zostawiam

A to super, bo ostatnio sporo o tym programie szukamy, czytamy i się zastanawiamy i chętnie bym poczytała Wasze opinie.
Fajnie, że coś takiego rusza. Dla mnie dużym ograniczeniem jest, że jednym z warunków jest kupno mieszkania na rynku pierwotnym.
Na pewno zainteresuję się tym bardziej w odpowiednim czasie, ale na razie po tym, co już wiem, to jestem na tak. :-)

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#3 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 sierpnia 2013 - 15:48

Dla mnie największym minusem jest fakt,że program obejmuje tylko mieszkania a domy już nie.

#4 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 16:51

Już samo to, że mieszkanie nie może być większe niż 75m2, a i tak dopłacają tylko do 50m2 z tych 75 możliwych, mówi o tym, że raczej chodzi o coś małego na start, dlatego nie dom. Po 5 latach można sprzedać lub wynająć i pomyśleć o domku. :-D
No i fajnie, że "płacą" za każdego kolejnego potomka, który w ciągu tych 5 lat się pojawi. :->
Chociaż przyznam, że na razie brzmi to dla mnie zbyt różowo i mocno zastanawiam się, gdze w tym wszystkim jest haczyk. <hmm></span>

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#5 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 17:10

No i fajnie, że "płacą" za każdego kolejnego potomka, który w ciągu tych 5 lat się pojawi.
Chociaż przyznam, że na razie brzmi to dla mnie zbyt różowo i mocno zastanawiam się, gdze w tym wszystkim jest haczyk.

ile , tak zapytam z ciekawosco ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#6 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 17:21

magdaaaaa, dokładnie to wygląda tak:

Dopłata, której najniższy pułap wynosić będzie 10%, wypłacana będzie jednorazowo. Na dodatkowe 5% dopłaty mogą liczyć małżeństwa z dziećmi. Jeśli w ciągu 5 lat od momentu zakupu mieszkania w rodzinie tej pojawi się trzecie lub kolejne dziecko, uzyska ona dodatkowe 5%. Łącznie liczyć można na dodatkowe 20% dopłaty.

źródło:mieszkanie-dla-mlodych.pl

#7 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 sierpnia 2013 - 17:32

W mojej opini i tak jest to bardzo krzywdzące,ponieważ cena mieszkania 49 kwadratowego we wrocławiu jest taka jak wybudowanie domku za miastem. Poza tym co z młodymi,którzy mieszkają w gminach w których nic nowego się nie buduje?

#8 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 17:42

Histeria:), przeprowadzka do innego miejsca? Nie wiem, może chodzi o to, żeby ludzie osiedlali się tam, gdzie jest praca i które się rozwijają, a nie za wszelką cenę chcieli pozostać w swoich rodzinnych stronach? Takie dawanie wędki, a nie ryby? <bezradny></span> Naprawdę nie wiem. <bezradny></span>
Osobiście też bym wolała dofinansowanie do domku, ale uważam, że i tak nie można narzekać, że państwo proponuje młodym cokolwiek. :-)

#9 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 17:47

Histeria:), rozumiem, że odnosisz się do swojej sytuacji i być może faktycznie zasady będą dla niektórych krzywdzące, ale trzeba zauważyć, że i tak niektórzy na tym skorzystają. Moze trzeba czasem zauważać jakieś plusy w jakiś inicjatywach? ;-)

Poza tym chciałabym zauważyć, że mówisz o samych kosztach postawienia domu- a jeszcze działka musi być... To chyba tez niesprawiedliwe, że kogos stać na działkę albo dostał w spadku, a inny nie, prawda? I tak sobie mozna gdybać i narzekać do jutra :-P

Ja uważam, że inicjatywa bardzo ciekawa tylko faktycznie trzeba się w maly druczek zaczytać :lol: To nie jest jakaś kontynuacja słynnego "Rodzina na swoim"? <hmm></span>

#10 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 sierpnia 2013 - 18:21

Zakup działki w moich okolicach to ok 50 tys. postawienie domku,oczywiście jeśli nie ma się ambicji na podmiejską willę to ok. 150-180 tys. Moja przyjaciółka z mężem kupili mieszkanko(niecałe 50 m) we Wrocławiu za 260 tys. właśnie z dofinansowaniem.Fajnie że coś takiego wogole jest,ale z drugiej strony warunki na jakich można z tego skorzystać są bardzo ograniczające. A nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi-nie zawsze jest tak ,że mieszkając za miastem czy na wsi nie ma się pracy. Ja mieszkam niecałe 50 km od wrocławia i dojazd do jego centrum zajmuje mi mniej czasu niż ludziom mieszkającym chociażby na Psim Polu..To że nie rozpływam się z zachwytu nad sty programem nie znaczy ,że nie zauważam jego plusów.

#11 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 19:23

To nie jest jakaś kontynuacja słynnego "Rodzina na swoim"?

Na pewno różnica jest taka, że można być singlem. :-)

#12 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 20:19

Aspirynkaaa, my też przyglądamy się, czytamy - póki co za bardzo nie nastawiam się na ten program, bo w planach mamy kupno mieszkania dopiero za jakieś 3 - 4 lata - wtedy może już coś innego będzie, ale fajnie, że nie trzeba być małżeństwem - w dzisiejszych czasach dla wielu osób będzie to ułatwieniem.
A orientujecie się może czy można korzystając z takiego programu mieć wkład własny?

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#13 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 20:27

elizabeth, nic o tym teraz nie czytałam, ale ostatnio coś w telewizji mówili o 10%wkładu własnego, więc sama nie wiem, jak to jest. :->

#14 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 20:38

10%wkładu własnego

ciekawi mnie bardziej to czy mozna mieć więcej wkładu własnego.

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#15 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 20:49

Histeria, okazuje się, że decyzja z 24 lipca, ofertą będą też objęte DOMY JEDNORODZINNE ;-)

Natomiast okazuje się, że póki co obejmuje tylko mieszkania z rynku pierwotnego <bezradny></span> Ale chyba też nad tym pracują ;-)

elizabeth, na pewno można mieć więcej- chodzi pewnie raczej o to, żeby nie było mniej ;-)

#16 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 20:59

tylko mieszkania z rynku pierwotnego <bezradny></span> Ale chyba też nad tym pracują

fajnie by było!
Póki co ten program wygląda naprawdę dobrze!

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#17 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 21:05

Ale chyba też nad tym pracują

Oby, oby :) Bo to był dla mnie największy minus.

decyzja z 24 lipca, ofertą będą też objęte DOMY JEDNORODZINNE

Ciekawe na jakiej zasadzie, bo jeśli mieliby tak samo jak do mieszkań dopłacać tylko do 50m2, to słabo trochę. :-> Ale fajnie, że coś zmieniają.

#18 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 sierpnia 2013 - 17:23

No to faktycznie, dobrze że idą jakieś zmiany... Muszę poczytać dokładnie co i jak odnośnie tych domków :-D

#19 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 sierpnia 2013 - 15:45

Czyli domek z działką za ok 200 000- 230 000 zł

mojego brata wedlug projektu bez dzialki ma sie zamknac w 200tys ; ale nie jest to jakas wielka wila : salon, lazienka i kuchnia a na pietrze 3 pokoje.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#20 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 10 sierpnia 2013 - 19:08

My rozglądamy się tak wstępnie, domki z rynku wtórnego zaczynają się u nas od 250 tys.Jeśli budowalibyśmy sami to chcemy wydać ok 220 tys (działkę już mamy przerobioną na budowlaną)z działką byłoby ok 270 tys. Ale my nie chcemy daczy, tylko normalny parterowy domek bez zbędnych fanaberii max 90-100 m, większy nie będzie nam potrzebny. Zostawimy sobie możliwość zaaranżowania poddasza, choć raczej nie zamierzamy wykańczać go na gotowo pd razu- wszystko zależy od tego na ile dzieci się zdecydujemy :-P Podpiwniczenie, ale nie w na całości domku, tylko w małej części. Wiem, że buduje się domy za 300, 400 tys i w górę, jeśli kogoś na to stać, albo jeśli nie ma się nic przeciwko spłacaniu kredytu przez resztę swego życia.Mam też świadomość, że nie od razu będziemy mieć wszystko, dorabianie się(np. lepszego płotu, tarasu czy innych rzeczy, które nie są niezbędne) trochę potrwa, ale wolę wziąć mniejszy kredyt na 15 lat niż wysoki i spłacać go przez 30 następnych.To, ile wyda się na dom w dużej mierze zależy od własnych ambicji, a moje jak widać nie są bardzo wygórowane :lol: