Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Gdzie kupujecie warzywa ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 emesz

emesz
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 22 października 2011 - 08:30

Na użytek badań przeprowadzonych przeze mnie chciałem prosić Was o opinię na temat tego w jakim stopniu dokonujecie zakupów warzyw, owoców, mleka czy innych płodów ziemi i pracy rolniczej w sklepach supermarketach a w jakim bezpośrednio od rolników.

Ja np jeśli chodzi o mleko to tylko i wyłącznie szukam kogoś kto hoduje krowy i kupuje bezpośrednio ze źródła, a Wy?

Był okres że pomimo że mieszkam na wsi znalazłem pyszne mleko prosto od krowy ... z miasta. :) (chodź peryferii ale zawsze miasta)

Ciekawy jestem jakie są wasze doświadczenia ? Brak czas wymusza na nas poszukiwanie najszybszych dróg. Niejednokrotnie nawet w dziedzinie odżywiania.

Ciekawi mnie czy jeśli znalazło by się coś co pokazało by że w Twojej okolicy okoliczni farmerzy mają świeże mleko, działkowcy świeże warzywa, a pszczelarze zdrowy miód bylibyście zainteresowani takimi informacjami.

Wiadomo mleko prosto od krowy ma całkowicie inny smak i inną też cenę stąd moje pytanie czy informacja o dostępnych punktach ze zdrowymi płodami ziemi i nie tylko w Twojej okolicy była by dla Ciebie pomocna?

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

#2 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 22 października 2011 - 19:39

w jakim stopniu dokonujecie zakupów warzyw, owoców, mleka czy innych płodów ziemi i pracy rolniczej w sklepach supermarketach a w jakim bezpośrednio od rolników.

Ja kupuję jaja od znajomego, który hoduje dla siebie kilkanaście kur. Tych ze sklepu nie jadam ;-)
Mleka raczej nie piję, więc w tej kwestii się nie wypowiadam.
Warzywa lub owoce w okresie wiosenno-letnim kupuję zazwyczaj na targu - czyli prosto od ogrodników.
Niestety w okresie zimowym targu nie ma, więc jestem skazana na owoce i warzywa z supermarketu. Zwracam jednak wtedy uwagę z jakiego kraju pochodzą dane produkty.
Miód podobnie jak mleko jadam rzadko ale jeśli tylko mam okazję to kupuję prosto od pszczelarza. Mojej dobre koleżanki ze studiów dziadek ma ule, więc gdy tylko mam okazję to korzystam ;-)

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#3 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 22 października 2011 - 22:33

Ja różnie:
Warzywa - na hali targowej czyli coś ala bazarek albo swoje to co sobie wyhoduję na działeczce :)
Mleko - to już gdzie popadnie
Jajka - na hali targowej w jednym punkcie od kurek co sobie wolno śmigają ( miałam przyjemność widzieć je na własne oczy)
Miód - hehe od dziadka co ma pściółki :)
Na zimę dużo warzyw i owoców mrożę a jak nie mam do w pobliskim sklepiku.

#4 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 23 października 2011 - 06:00

Warzywa kupuję na targu, gdzie są "swojskie", mleka nie piję, chyba, że do kawy, ale ogólnie u mnie kupuje się mleko z sklepie. Co do jajek, najczęściej mamy jajka ze wsi, prosto od kury, chyba, że się skończą, wtedy kupujemy na bazarku. A miód mamy od znajomego, który ma własne ule :)
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#5 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 23 października 2011 - 06:23

Warzywa kupuję na hali targowej bezpośrednio od ludzi, którzy je hodują ;-)
Jajka mamy ze wsi od kolegi Rafała wujka - duże, z takich swojskich jajek wszystko super wychodzi <ookk></span> Jeśli się skończą, to w supermarkecie, ale rzadko.
Mleko zawsze w supermarkecie.
Miodu nie jadamy - używam tylko do ciasta - mam od babci, która ma od znajomego pszczelarza.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#6 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 października 2011 - 08:21

Warzywa i owoce - zawsze staram się na targu . Malo kiedy w supermarektach, chyba że wyjścia nie mam.

Mleko - u nas bez mleka ani rusz, ale niestety musze sie obyc tym kupionym w supermarkecie.( Kiedys piłam duza mleka prosto od kozy. )
jajka - był czas że jajka prosto ze wsi były, teraz kupuje w supermarkecie.
miod kupuje na targu od pana ktory ma ule. Czasem w supermarkecie.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#7 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 23 października 2011 - 08:32

wszystko w supermarkecie, nie zwracam na to uwagi.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#8 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 23 października 2011 - 09:48

Czasem w supermarkecie, czasem na bazarku
Dołączona grafika

#9 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 23 października 2011 - 10:27

Miodu nie jadamy, mleka nie pijamy, warzywa i owoce w osiedlowym albo markecie, jaja kupuje mama- ma jakieś wtyki, ale nie wiem czy to prosto od zajadającej się trawką w słońcu kury.

#10 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 23 października 2011 - 10:52

Warzywa i owoce kupuję w pobliskim warzywniaku albo na bazarku.
Mleko zawsze w osiedlowym sklepie albo w supermarkecie, jajka tak samo.
Miodu nie używam, jeśli już to bardzo, bardzo sporadycznie i kupuję wtedy na bazarku od pszczelarza albo od dziadka koleżanki.

#11 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 24 października 2011 - 02:50

Warzywa i owoce - ostatnio dostaliśmy worek kartofli,marchewek,buraczków,seleru z domowego ogródka,jabłka i gruszki tak samo. Jak nie mamy takich zapasów to z marketu lub targu,zależy gdzie pójdę na zakupy.
Miód od pszczelarza.
Mleko - jak mam wtyki to lubię wypić to prosto od krowy,a zazwyczaj kupuję w sklepie.Jednak mleko pijemy bardzo rzadko.
Jajka jak się skończą nam te od teściowej (kurki biegają sobie wolno) to też albo na targu kupuje albo w markecie.
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#12 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 24 października 2011 - 08:34

ja warzywa i owoce tylko na bazarku, jakoś nie bardzo ufam tym marketowym <bezradny></span>
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#13 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 24 października 2011 - 10:58

ja warzywa i owoce biore od rodzicow z warzywniaka a jak nie mam kiedy od nich wziasc to ide jak najbardziej do prywaciarza badz na jakis ryneczek...dyskonty i supermarkety omijam jezeli chodzi o warzywa i owoce.
mleko mi jest obojetne gdzie kupie tak samo jak jajka

#14 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 24 października 2011 - 19:46

U nas bywa "Pan z jajami" <hepi1></span> Więc jajka od niego bierzemy. Skąd one nie mam pojęcia :P Owoce, warzywa z Almy przeważnie, bo najbliżej i najlepszej jakości. Jakiś czas temu otworzyli niedaleko mnie warzywniak, to może znów się przerzucimy, ale póki co jest jak jest i wg mnie jest dobrze :P Choć porównania ze swoimi warzywami nie ma <bezradny></span>
Mleko - ze sklepu, miód przeważnie babcia skąś bierze.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#15 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 24 października 2011 - 21:51

U nas bywa "Pan z jajami" Więc jajka od niego bierzemy

padlam :shock: :mrgreen:
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#16 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 25 października 2011 - 11:01

U nas bywa "Pan z jajami" <hepi1></span> Więc jajka od niego bierzemy.

U nas to samo, tylko od "Pani z jajami" :lol: :lol:

Owoce, warzywa staram się kupować w mniejszych warzywniakach jeśli jest taka możliwość, jeśli nie to supermarket ;-)
Nie zwracam uwagi na to gdzie kupuję mleko, ale staram się, żeby było w butelce, bo jest smaczniejsze :-P :-P
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#17 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 25 października 2011 - 15:09

Ja tam owoców i warzyw nie kupuję :-P wysyłam smsa z zamówieniem do hurtowni i mi P. przynosi do domu nawet najbardziej wymyślne rzeczy :mrgreen: Ostatnio zażyczyłam sobie borówek, bo miałam w planie deser zrobić i akurat te owoce były mi potrzebne a kosztują już nawet 12,50 w hurcie za... 15dag :shock: Jajka z reguły kupuję na placyku niedaleko domu, bo są niedrogie i ogromne :lol: Napisali, że "wsiowe", ale niespecjalnie wnikałam skąd rzeczywiście przyjechały. Czasem kupuję też w Tesco, bo mam tam jedne sprawdzone. Mleko gdzie popadnie 8-)
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#18 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 października 2011 - 15:54

Ja to rzadko kupuję warzywa :oops: a owoce to już święto jak w ogóle jakieś zjem 8-) Czasami tam na targu kupię sobie a to banana czy kiść winogron teraz to na wszystko mam zachcianki :-P
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#19 MrsSmith

MrsSmith
  • Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 26 października 2011 - 17:25

Owoce kupuję codziennie, zwykle w warzywniaku albo na bazarze. W markecie, bardzo rzadko jeśli nie mam czasu wyskoczyć na zakupy w godzinach bazarkowych :)

#20 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 26 października 2011 - 18:58

mleko tylko w markecie, czasem w woreczku w spozywczaku
miod kupuje w marketach, ale nie te co napisane mieszanka z poza uni europejskiej. nie mam dostepu do innego, jakbym miala w normalnej cenie to moze bym kupila od pszczelarza.
warzywa na targu , chyba ze mam ochote na cos czego tam nie ma , albo jest trudno dostac np awokado. jak potrzebuje jedna cytryne do mykam do marketu
jajka na targu "klatkowe" nigdy nie kupuje w marketach, bo nie wiem ile tam przebywały .

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko