Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Gdzie kupujecie warzywa ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 26 października 2011 - 19:14

Ja to rzadko kupuję warzywa :oops: a owoce to już święto jak w ogóle jakieś zjem 8-)

:shock:
Ja potrafię przeżyć cały dzień tylko na owocach.
Kilogram dziennie to u mnie norma, no i warzywa jeszcze :lol:

Warzywa i owoce w sklepie, czasami na bazarku. Niestety u mnie nie na na bazarku rolników z prawdziwego zdarzenia ze swoimi produktami.
Ale jak idę i widzę sprzedawcę z papierosem pomiędzy towarem to robię w tył zwrot :-/
A niestety często się to zdarza.

Mleko od wielkiego dzwonu i tylko od rolnika.
Do jajek od rolnika już nie mam dostępu więc jeśli już kupujemy to w eko sklepiku osiedlowym.
Miód nam kupuje teściowa w wielkich słoikach, od pszczelarza ;-)

jajka na targu "klatkowe" nigdy nie kupuje w marketach, bo nie wiem ile tam przebywały .

no właśnie.
A po drugie zwróciłam ostatnio uwagę na to, że np. w tesco jajka są normalnie na półce poza lodówką :shock:

#22 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 26 października 2011 - 19:25

w tesco jajka są normalnie na półce poza lodówką

W Biedronce i Kauflandzie też (nigdzie indziej nie chodzę więc nie wiem :lol: ) - widocznie nie ma żadnej normy każącej je trzymać w lodówkach? <bezradny></span>

Ja praktycznie wszystko kupuję w marketach czy osiedlowych sklepikach <bezradny></span>
Nie ma u mnie żadnego eko-sklepu, nie znam żadnego pana z jajami, a na targ co dzień czy dwa nie chce mi się zasuwać, bo jednak kawałek mam :roll: Zresztą u nas na targu to i tak wszystko z giełdy - więc nie wiem czy też jakieś szczególnie zdrowe <bezradny></span>
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#23 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 26 października 2011 - 19:46

- widocznie nie ma żadnej normy każącej je trzymać w lodówkach? <bezradny></span>

bo i przeca kurnik lodówką nie jest :P W carefourze jest tak samo, innych sklepów nie kojarzę, ale zawsze uznawałam to za rzecz normalną.

jakbym miala w normalnej cenie to moze bym kupila od pszczelarza.

a na targu nie rozglądałaś się za miodem? U mnie widziałam kilkukrotnie.

Niestety u mnie nie na na bazarku rolników z prawdziwego zdarzenia ze swoimi produktami.

Myślę, że to już na większości targów norma :/

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#24 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 października 2011 - 16:03

na targu nie rozglądałaś się za miodem? U mnie widziałam kilkukrotnie.

u mnie jest taki mały targ, czasem jest babka z jajami czy serem, ale z miodem nie widzialam. u brata w miescie kiedys widziałam z miodem dziadka.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#25 Gosienka

Gosienka
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 05 listopada 2011 - 15:28

Kupuje tylko na bazarki, tam mam wszystko świeżutkie.
W marketach nie kupuje.

#26 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 06 listopada 2011 - 12:59

My warzywa najczęściej kupujemy na rynku. Rodzice często też jeżdżą do hurtowni gdzie rolnicy sprzedają wyhodowane przez nich warzywa.
Czasem zdarza się nam kupić w makro.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#27 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 19:21

W Biedronce i Kauflandzie też (nigdzie indziej nie chodzę więc nie wiem :lol: ) - widocznie nie ma żadnej normy każącej je trzymać w lodówkach? <bezradny></span>

Przechowywać je można w pomieszczeniach suchych, ciemnych i chłodnych o temperaturze nieprzekraczającej + 12 stopni C, ale nie niższej od 0 stopni.

W gospodarstwach domowych stosuje się kilka sposobów przechowywania np. w drewnianych skrzynkach, kamiennych garnkach, tekturowych pudełkach. Możemy przechowywać je również w wytłaczarkach ułożone oczywiście tępym końcem do góry.

Maksymalny czas przechowywania jajek to 4 tygodnie w lodówce i 2 tygodnie poza nią (w chłodnym i przewiewnym miejscu np. pod oknem lub w piwnicy w temp. 8-12 stopni C).

żrodło :internet nie wiem ile jest w supermarketach , ale wydaje mi sie ze wiecej stopni , ale trudno mi ocenic bo zawsze tam w kurtce chodze <bezradny></span>

#28 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 19:25

nie wiem ile jest w supermarketach , ale wydaje mi sie ze wiecej stopni , ale trudno mi ocenic bo zawsze tam w kurtce chodze <bezradny></span>

jestem przekonana, że jest więcej niż 12.
Zaprzyjaźniony rolnik, od którego czasami kupujemy jajka mówił, że latem przechowuje jajka w lodówce a zimą w nieogrzewanej spiżarni.

bo i przeca kurnik lodówką nie jest :P

Tak, ale w kurniku mają się wykluć kurczaki a w domu czy sklepie niekoniecznie :lol:

#29 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 20:16

Tak, ale w kurniku mają się wykluć kurczaki a w domu czy sklepie niekoniecznie :lol:

w kurniku oprócz ciepełka mają też do dyspozycji koguta :P jaja sklepowe tej przyjemności nie miały <lol></span>
Nie mogę skojarzyć w jakich miejscach w sklepach jajka są ustawiane. Aby nie przy chłodniach? Wtedy te 12 stopni będzie.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#30 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 20:20

Aby nie przy chłodniach?

W Kauflandzie tak :-D i jajka i mleko stoją pośrodku chłodni i mi się tam zawsze zimno robi ;-) Ale w Biedronce to one za blisko lodówek nie stoją <bezradny></span> i te ich lodówki dość słabo chłodzą - przynajmniej u mnie :roll:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#31 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 20:23

Nie mogę skojarzyć w jakich miejscach w sklepach jajka są ustawiane. Aby nie przy chłodniach? Wtedy te 12 stopni będzie.

U mnie w tesco pomiędzy dżemami i płatkami. Lodówki daleko są.

W Auchanie w lodówce.

#32 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 16:44

w polomarkecie tez w lodowce.
w sumie nie tak latwo wyszukc takie miejsce. chyba ze w sezonie jesiennym i wiosennym na targowiskach.

#33 kaniedziela

kaniedziela
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 25 listopada 2011 - 11:39

Ja uwielbiam owoce z sadu:) na szczęście mam taką możliwość i zrywam jabłuszka prosto z drzewa:) Mam też truskawki, porzeczki, gruszki, brzoskwinie:) A warzywa z braku czasu - w supermarkecie, choć nie smakują jak te z targu....:( i gorzej się przechowuja!

#34 Karolla

Karolla
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 26 listopada 2011 - 16:11

Bardzo rzadko w supermarkecie, jak tylko mogę to na bazarku lub na jakiś targach..

#35 Maud

Maud
  • Użytkownik
  • 234 postów

Napisano 29 listopada 2011 - 18:33

Najczęściej na targu ale zdarza się, że korzystam z ofert supermarketów. A te z targów czasem od tych samych producentów co na targu.
Kobiece stroje nie były sprawą przesadnie zajmującą myśli Cutwella. Właściwie kiedy myślał o kobietach, pojawiające się w umyśle obrazy rzadko zawierały w ogóle jakieś stroje.

#36 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 12 października 2013 - 12:48

Przeważnie w warzywniaku osiedlowym. Czasami zdarza się w jakimś supermarkecie ale to od wielkiego dzwonu. A jak jesteśmy na targu to kupujemy tam.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#37 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 26 października 2013 - 15:47

Latem warzywa mam z ogródka. :) Jak muszę kupić to czynię to w markecie lub na targu z warzywami. 

nixqp2.png

#38 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 sierpnia 2014 - 20:10

nie lubie w supermarkecie bo czesto ceny zabójcze ,a poza tym roznie bywa z jakościa :roll:

#39 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 10 sierpnia 2014 - 20:39

na bazarku,nigdy w markecie :)

Lubię takie prosto od rolnika :)

#40 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 10 sierpnia 2014 - 21:40

Najczęściej w takim małym zieleniaki niedaleko mojego domu. Zdarza się w markecie.

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''