Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

KRYMINAŁY

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#21 maartekkk

maartekkk
  • Użytkownik
  • 3 309 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 14:08

Medea, może powiedz, dlaczego akurat książki tych autorów warto przeczytać? Uzasadnij swoją wypowiedź :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#22 Medea

Medea
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 15:23

Są to książki trzymające w napięciu do samego końca. Jak się zacznie czytać to trudno się oderwać (ale to zależy od tego co kto lubi oczywiście :P).
Z książek Tess Gerritsen polecam serię thrillerow medycznych. Nie będę wyszczególniała, który jest najlepszy, bo wszystkie są świetne. Autorka pisze tez romanse kryminalne. Nie są tak wciagające jak thrillery medyczne, ale mimo wszystko przyjemnie się je czyta i warto po nie sięgnąc. Erica Spindler również pisze świetne thrillery, które szybko i przyjemnie się czyta. Przeczytałam kilka tytułów autorki i polecam w szczególności tytuł "Morderca bierze wszystko".
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#23 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 29 listopada 2011 - 07:31

. Nie będę wyszczególniała, który jest najlepszy,

według mnie Ogród Kosci< grawitacja, Grzesznik, Chirurg, Autopsja, Skalpel. Te sa rewelacyjne.
Natomiast Mumia, Ciało - nie podobały mi sie.
Teraz czekam na Dolina Umarłych.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#24 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 12:00

moja święta trójca 'kryminalistów' - haha :-D : Coben, Brown, Masterton ;-)

#25 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 13:29

ja mam autorstwa Kellermana ;) -pozyczyłam od kolezanki, podobna swieta zobaczymy

Masterton

a cos mozesz polecic ?? ;-)

#26 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 13:48

Natalka napisał/a:
Masterton
a cos mozesz polecic ??

Ja Mastertona czytałam: Dżinna i Zwierciadło piekieł. Przynajmniej te mam w domu. Ale jeśli chodzi o super horrory to napewno: Guy N. Smith i Joe Hill.

#27 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 14:03

a cos mozesz polecic ?? ;-)

to chyba jedyny autor, którego mogę polecić WSZYSTKIE książki. Jakąkolwiek nie kupisz - jeśli lubisz ten gatunek - będziesz zadowolona z lektury.
Wada jego książek jest taka, że się je pochłania, więc jest to książka na dwa wieczory, tak szybko się czyta.
Cykl "Rook" jest moim ulubionym. Reszta cykli podchodzi bardziej pod horror, a nie kryminał.

Z polskich twórców mogę polecić Ewę Ostrowską, w szczególności 'Kamuflaż'

#28 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 18:10

moja święta trójca 'kryminalistów' - haha :-D : Coben, Brown, Masterton ;-)

Dodam jeszcze do tego Pattersona, mojego ukochanego autora :->

Polecam wszystkie jego książki, dla przykładu podam kilka tytułów: "W sieci pająka", "Kolekcjoner", "Sędzia i tak" i wiele wiele innych.

Masterton też świetnie pisze, wciąga jak nikt inny polecam wszystkie, co prawda nie mam pamięci do tytułów, ale pamiętam np "Bazyliszka" świetna książka :-D

Czytałam też książki Tess Gerritsen, te pierwsze typu "Skalpel" "Chirurg" "Autopsja" najlepsze były, później tamte już troszkę mniej mi się podobały :-D

er3mjw4zst9mivdb.png

#29 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 18:47

Ja przeczytałam w 2 dni kryminał Agatha Christie-Samotny Dom i polecam :) poza tym ta pisarka ma najlepsze kryminały :)

#30 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 19:50

Czytałam też książki Tess Gerritsen, te pierwsze typu "Skalpel" "Chirurg" "Autopsja"

dla mnie najlepsza autorka:)

do tych ksiazek to jeszcze Grzesznik :) Ogrod Kosci,Grawitacja. Nie polecam : Mumia i Ciało.Nudne.

Cykl "Rook"

Agatha Christie-Samotny Dom

to juz wiem co pozyczyc ;-)

#31 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 19:58

Czytałam też książki Tess Gerritsen, te pierwsze typu "Skalpel" "Chirurg" "Autopsja"

dla mnie najlepsza autorka:)

do tych ksiazek to jeszcze Grzesznik :) Ogrod Kosci,Grawitacja. Nie polecam : Mumia i Ciało.Nudne.

Dla mnie najgorszą jej książka to "Nosiciel" masakra totalna, weny nie miała chyba :-P

er3mjw4zst9mivdb.png

#32 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 22:33

sajurii do ostatniego momentu trzyma w napięciu a na końcu zaskakuje hehe :) warto ją poczytać warto w ogóle ta pisarka ma najlepsze kryminały

#33 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 18:32

Dla mnie najgorszą jej książka to "Nosiciel"

a czytałas Mumie i Ciało ?
Ciało to podobno ta zpierwszych ksiazek . Nosiciel mnie sie podobał.

#34 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 19:10

Dla mnie najgorszą jej książka to "Nosiciel"

a czytałas Mumie i Ciało ?
Ciało to podobno ta zpierwszych ksiazek . Nosiciel mnie sie podobał.

Nie, nie czytałam ich właśnie już nie było w bibliotece, a opis jakoś mnie zbytnio nie zachęcił do ich kupna, zwłaszcza "Mumia" :-P

er3mjw4zst9mivdb.png

#35 lola_33

lola_33
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 26 maja 2012 - 09:12

Ja ostatnio bardzo polubiłam książki Stephena Kinga. Świetne są te kryminały, bardzo wciągają i do końca nie idzie przewidzieć kto jest kim, kto jest czemu winien itp :)

#36 kombi

kombi
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 11 lipca 2013 - 14:25

Ja uwielbiam kryminały, ostatnio zaczęłam czytać skandynawskie rzeczy, po tym jak poznałam Stiega Larssona i Camile Lackberg, uważam, że nikt tak dobrze nie pisze jak Skandynawowie.

#37 Marti85

Marti85
  • Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 11 lipca 2013 - 15:48

kombi - to prawda. Im chyba klimat sprzyja do pisania takich rzeczy. :) A o Robercie Karjelu słyszałaś? Będzie niedługo jego nowa książka w Polsce o szwedzkim terroryście.

#38 kombi

kombi
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 15 lipca 2013 - 13:07

Nie słyszałam, a to jakiś debiutant, bo chyba nic jego autorstwa nie czytałam? Mój znajomy przez jakiś czas mieszkał w Skandynawii, i mówił, że tam bardzo rzadko się w ogóle wychodzi z domu, ludzie są bardzo zamknięci w sobie, także sprzyja to czytaniu i pisaniu kryminałów.

#39 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 10:20

U nas z klimatem niewiele lepiej, więc Polacy też powinni być w tym nieźli, a jakoś się nie wybijają <bezradny></span>
king to klasyka - wiadomo, ale przyznam, że ja wolę bardziej przyziemne i realne opowieści w stylu ś.p. Larssona. Po jego millenium zapałałam miłością do szwedzkiego kryminału, przeczytałam Krąg, który choć nieco fantastyczny, wbrew temu, ze lubię przyziemne, bardzo mnie wciągnął, ale mój zapał ostudził jakiś słaby tytuł - nawet go nie pamiętam, szybko oddałam właścicielce :roll: Millenium było bardzo prawdziwe, są nawet podejrzenia, ze zbyt prawdziwe i dlatego autor zginął. Czegoś z podobną mocą bym chciała - mówicie, że Lackberg, Karjel są dobrzy?
"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#40 Gia44

Gia44
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 12:59

Polakom jak się nudzi to siedzą w domu przed telewizorem, albo piją :P A tak na poważnie to poczytałam trochę o tym Karjelu bo pierwszy raz słyszę to nazwisko i jego doświadczenia są imponujące. Miał sporo wspólnego z "światem kryminalnym" więc pewnie wie o czym pisze..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych