Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Różne sposoby przyrządzania parówek - przepisy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#41 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 14:58

parowki z musztarda rosyjska

to ma być przepis czy jak? :roll:

#42 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 19:00

Ja lubię parówki w naleśnikach ze szpinakiem.
Ogólnie szpinaku nie lubię, ale w takiej postaci te naleśniki smakują wyśmienicie.
A więc - trzeba zrobić normalne ciasto na naleśniki, potem do środka dać ciepły szpinak (ja kupuję mrożony) razem z parówką. Potem zawijamy te naleśniki i podsmażamy - tak jak te z serem :D

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#43 AnitaS

AnitaS
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 13:08

Bardzo lubię

Parówki z fasolą:
150 g wędzonego boczku w plasterkach -8 parówek -2 ząbki czosnku -2 średnia cebula -1,5 opakowania przecieru pomidorowego -1 puszka białej fasoli -1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki -3 łyżki oleju -sól, pieprz -pietruszka

Boczek pokrój na paski, parówki na dość duże kawałki. Zmiażdż czosnek, posiekaj cebulę. Rozgrzej olej najlepiej w jakimś garnku , podsmaż wszystko razem boczek, parówki, cebulę i czosnek. Często mieszaj. Dodaj paprykę i przecier pomidorowy, wszystko razem zagotuj. Fasolę odcedź z zalewy i opłucz zimną wodą, dodaj do garnka, podgrzej. Nie gotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pietruszka.Smacznego

#44 pausiu

pausiu
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 13:13

Parówki w naleśnikach
najpierw smażymy naleśniki po czym do usmażonych naleśniczków wkładamy parówkę i kładziemy serek żółty. Zawijamy naleśnika i obtaczamy go w jaku i bułce tartej bądź w panierce i wrzucamy na patelnie czekamy aż się panierka zarumieni i danie gotowe. Bardzo dobre z pikantnym keczupem. <ciaoo1></span>

#45 AnitaS

AnitaS
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 06 sierpnia 2010 - 13:25

może nie w naleśnikach ale też smaczne:)

Parówki zawijane w ser żólty i ciasto z otrębami i płatkami kukurydzianymi:

Składniki:
Ciasto - szklanka mąki - pół szklanki otrąb - 1/4 szklanki gorącej wody - 1/4 szklanki płatków kukurydzianych Nadzienie: - dwie parówki - 12 plasterków sera żółtego Sos: - mały jogurt naturalny - ząbek czosnku

Przygotowanie

Ciasto:
Przesiewamy mąkę, dodajemy otrąb i mieszamy. Dodajemy przegotowaną wodę i jednocześnie mieszamy aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Tworzymy kulki wielkości małej damskiej pięści ;-) i rozwałkujemy.
Parówki:
Gotujemy 5 minut i czekamy do ostygnięcia.
Sos:
Do jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odstawiamy do lodówki.
Całość:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Parówki dzielimy na 12 kawałków, każdy zawijamy w ser żółty i następnie "pakujemy" w rozwałkowane kawałki ciasta, posypujemy płatkami i układamy na blaszce i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 20 minut, aż ciasto będzie ładnie przypieczone na złoto. Gotowe roladki układamy na talerzyku i polewamy sosem czosnkowym.

#46 Sasha

Sasha
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 19:46

no powiem szczerze ze parowek z otrebami to jeszcze nie jadlam :P
pizza
Składniki:
40 dag mąki,5 łyżek oleju,20 dag parowek Paryzanek pokrojonych w krazki,mała puszka koncentratu pomidorowego,papryka czerwona pokrojona w paski,sol,3/4 szkl letniej wody,10 dag tartej mozarelli,cząber, tymianek,ostra papryka, oregano,tłuszcz do smarowania blachy
Wyrobic make z drożdżami, woda,olejem i sola,odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować je grubą warstwą koncentratu pomidorowego,polozyc parowki,papryke następnie posypać ziołami, startym serem. Piec w piekarniku 25 min w rozgrzanym do 200 st.C z termoobiegiem lub 22 st C bez termoobiegu.

#47 AnitaS

AnitaS
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 09 sierpnia 2010 - 12:09

Polecam, w smaku podobne do panierki z KFC !! Co do pizzy to często robię coś podobnego w domu:) Często tez robię coś takiego:

Składniki:
Parówki , Ziemniaki, Czosnek, Sałata zielona, Brokuł.

Parówki obtoczyć w bułce i płatkach kukurydzianych, piec na złoty kolor na oliwie z oliwek.
Ziemniaczki młode pokrojone w kostkę, wymieszane z czosnkiem i masełkiem, upieczone w piekarniku w folii aluminiowej.
Brokuł gotowany na parze, polany roztopionym masłem z bułka tartą.
Wszytko zdrowo i smacznie podane na liściu sałaty zielonej.

[ Dodano: 2010-09-02, 12:54 ]
Ja ostatnio wymyśliłam taki, jestem z niego bardzo dumna:)

nadziewane pomidorki parówkami. Podsmażyć cebulkę z czosnkiem na oliwie do tego dodajemy dziki ryż pół na pół z jaśminowym, do tego pokrojone w kostke parówki i tymianek- takim farszem nadziewamy wydrążone wcześniej pomidory, na wierzch kładziemy plasterek mozzarelli i mamy pyszne danko, polecam;)

[ Dodano: 2010-09-02, 12:57 ]
Ja ostatnio wymyśliłam taki przepis:

Nadziewane pomidorki parówkami. Podsmażyć cebulkę z czosnkiem na oliwie do tego dodajemy dziki ryż pół na pół z jaśminowym, do tego pokrojone w kostkę parówki i tymianek- takim farszem nadziewamy wydrążone wcześniej pomidory, na wierzch kładziemy plasterek mozzarelli i mamy pyszne danko, polecam;)

#48 loulou

loulou
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 03 września 2010 - 11:55

Cześć, a co powiecie na parówki w cieście drożdżowym? :)

Przepis ma wiele zalet: prosta receptura i fakt, że nie trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie, gwarantuje szybkie przygotowanie potrawy. Poza jego zaletami dopatrzyłam się jednej wady: po upieczeniu parówki szybko znikają ze stołu.

PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

5 parówek Paryżanki
25 dag mąki
2 dag drożdży
łyżka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
jajko
łyżeczka oleju
łyżeczka cukru
sól

Do mąki dodać drożdże rozprowadzone w letnim mleku i cukrze; śmietanę; żółtko; olej i odrobinę soli. Ciasto należy oczywiście wyrobić i od razu rozwałkować na cienki placek.
Parówki obrać z foli. Długie parówki przeciąć na pół.
Placek posmarować lekko spienionym białkiem. pokroić nożem na paski szerokości 2 cm. Na każdym płożyć parówkę i spiralnie owinąć paskiem ciasta.
Tak przygotowane parówki ułożyć dość lużno na blaszę wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka (ja polecam raczej olej, białko bardziej się przypala).
Piec na złoty kolor.
Podawać z ketchupem i sałatą lub kapustą pekińską wymieszaną z sosem sałatkowym Knorra- wg mnie najlepszy to koperkowo ziołowy. Możecie także przyrządzić własny sos winegret.

Ja już wiem co przygotuję na kolację, a wy?
Naprawdę warto spróbować!
Smacznego.

#49 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 01 listopada 2010 - 22:08

a co powiecie na parówki w cieście drożdżowym?

Albo francuskim ;) Dla mnie wszystko, co ma w sobie ciasto francuskie jest pycha :mrgreen:

Kroimy parówki na 3 części i każdą z nich zawijamy w pasek ciasta francuskiego (wzdłuż tej dłuższej krawędzi). Do środka można włożyć ser żółty, albo topiony. Całkiem dobrze smakuje też z pleśniowym (ostatnio się do niego przekonałam).
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do nagrzanego do ok200 stopni piekarnika, pieczemy 15-20 minut (tak na oko, będzie widać - kiedy lekko się zarumieni, znaczy, że dobre ;-) )

Smacznego :)

#50 złośnica

złośnica
  • Użytkownik
  • 285 postów

Napisano 02 listopada 2010 - 07:15

moja mama robiła swego czasu parówki zapiekane z żółtym serem z duszonymi warzywami (marchewka, cebulka, pietruszka, seler) ale od kiedy zdałyśmy sobie sprawę z tego co w parówkach siedzi już nie goszczą w kuchni, a szkoda bo były smaczne :-P
Kobieta jest organizmem ultradoskonałym. Potrafi się regenerować po ekstremalnie ciężkich doświadczeniach. Przetrwa wszystko.

#51 karola870

karola870
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 22:50

A Ja bardzo lubie oszukany sos bolognese tz. nie z mięsem a z parówkami :-P moja znajoma mi go poleciła :-D

-ulubiony makaron
-paróweczki
-cebula
-pieczareczki
-przecier pomidorowy
-łyżeczka suszonej bazylii
-0,5 łyżeczki suszonego oregano -trochę oleju
-sól
-pieprz

Makaron ugotować tak jak jest na opakowaniu. Parówki i cebulkę drobno pokroić, a pieczareczki na plasterki. Podsmaż parówki i cebulkę, dodaj pieczarki i przyprawki. Tak dusimy gdzieś ok 10 minut, wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smacznego :-)