edit: zmienilam nazwe tematu, haslo "pomocy" nie wiele mowilo
Kredyt studencki
Napisano 03 listopada 2009 - 15:42
edit: zmienilam nazwe tematu, haslo "pomocy" nie wiele mowilo
Napisano 03 listopada 2009 - 17:28
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 03 listopada 2009 - 19:07
wyślę ci na pw linka do strony mówiącej o kredycie studenckim. zresztą wystarczy to hasło w google wpisać żeby ci wyskoczyła strona ogólna o przyznawaniu zasad jak i ofert różnych banków. zanim sie jednak zdecydujesz - pomyśl czy na pewno bedziesz miała go jak zwrócić?
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 04 listopada 2009 - 09:10
są sytuacje kiedy jakaś tam instytucja poręcza calość lub część kresytu
faktycznie tak jest, ze jakas tam instytucja porecza polowe, plus znow trzeba jednego poreczyciela, ale jak mowilam, tak jest w PKO, byc moze w innych bankach wogole nie potrzebni sa poreczyciele
Napisano 04 listopada 2009 - 18:20
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 04 listopada 2009 - 20:55
Napisano 04 listopada 2009 - 22:13
kredyt studencki to kredyt preferencyjny. udzielany przy wsparciu państwa, i dlatego jest tak tani. nie ma różnych wymagań. wszystkie banki mają wymagania takie same, albo inaczej. są pewne wymagania które muszą być spełnione. niektóre banki dokładają do nich jeszcze coś ...tak jest w PKO, byc moze w innych bankach wogole nie potrzebni sa poreczyciele
znalazłam nazwę tego cuda co poręcza te kredyty. to Bank Gospodarstwa Krajowego.
info o kredycie w pigułce:
źródło: strona BGKZasady i tryb ubiegania się o kredyty studenckie
Kto może ubiegać się o kredyt?
O kredyty z dopłatami do oprocentowania mogą ubiegać się:
* studenci uczelni publicznych i niepublicznych, studiujący w systemie dziennym, wieczorowym lub zaocznym, którzy rozpoczęli naukę przed ukończeniem 25 roku życia.
* słuchacze i studenci Akademii Obrony Narodowej, Wojskowej Akademii Technicznej im. Jarosława Dąbrowskiego, Akademii Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte, będący osobami cywilnymi,
* słuchacze Szkoły Głównej Służby Pożarniczej będący osobami cywilnymi.
a także:
* uczestnicy studiów doktoranckich
Podstawą ubiegania się o kredyt są:
* wniosek złożony w banku kredytującym wraz z potwierdzeniem dochodów rodziny studenta,
* zaświadczenie szkoły wyższej stwierdzające, że wnioskodawca jest studentem,
* dokumenty wymagane przez bank dla celów oceny zdolności kredytowej i zabezpieczenia spłat kredytu.
W jakim terminie należy składać wnioski o kredyt?
Wnioski o kredyt można składać do 15 listopada każdego roku, w dowolnym, wybranym przez studenta banku, który będzie udzielał kredytów studenckich według wzoru określonego przez ten bank. Student może złożyć tylko jeden wniosek.
Wykaz banków udzielających kredytów:
1. Bank Pekao S.A.
2. Bank Polskiej Spółdzielczości S.A.
3. Gospodarczy Bank Wielkopolski S.A.
4. PKO BP SA
5. Mazowiecki Bank Regionalny S.A.
Kto ma pierwszeństwo w otrzymaniu kredytu?
Pierwszeństwo w otrzymaniu kredytu mają studenci o niskich dochodach na osobę w rodzinie.
Decyzja o udzieleniu kredytu
Decyzję o udzieleniu kredytu podejmuje bank kredytujący i bank ten uruchamia wypłatę kredytu. Wypłata rat kredytu nastąpi po podpisaniu umowy kredytu. Raty kredytu wypłacane są wstecz za okres od 1 października.
Począwszy od roku akademickiego 2006/2007 banki udzielające kredytów zobowiązane są do dnia 15 lutego poinformować studenta czy przedstawione zabezpieczenie spłaty kredytu jest wystarczające. W przypadku, gdy nie jest - student może ponownie złożyć wniosek o kredyt w innym banku do dnia 28 lutego.
Na jaki okres udzielany jest kredyt?
Kredyt jest udzielany na okres studiów, nie dłuższy niż 6 lat, a w przypadku doktorantów przedłużony maksymalnie o 4 lata. Kredyt jest wypłacany w ratach miesięcznych, nie dłużej niż przez 10 miesięcy w roku akademickim. Kredyt nie jest wypłacany w okresie urlopu udzielonego z przyczyn zdrowotnych lub ważnych przyczyn losowych.
Wysokość rat kredytu
Wysokość miesięcznych rat kredytu wynosi 600 zł i 400 zł.
W przypadku kredytów udzielanych z poręczeniem BGK wysokość raty kredytu wyniesie również 600 zł i 400 zł.
Możliwość wnioskowania do banku o wypłatę raty kredytu w wysokości 400 zł dotyczy tylko nowo udzielanych kredytów.
Poręczenie kredytu
Bank Gospodarstwa Krajowego może poręczać najuboższym studentom 70 % kwoty kredytu oraz 100 % kwoty kredytu w przypadku studentów którzy zostali pozbawieni całkowicie opieki rodzicielskiej lub jako pozbawieni częściowo lub całkowicie opieki rodzicielskiej umieszczeni byli w rodzinie zastępczej, placówce opiekuńczo-wychowawczej rodzinnej, socjalizacyjnej albo resocjalizacyjnej (z wyłączeniem placówek resocjalizacyjnych prowadzących działalność w formie całodobowej turnusowej lub okresowej).
Warunki wypłacania kredytu
Warunkiem kontynuowania wypłat w kolejnych semestrach jest przedłożenie bankowi kredytującemu zaświadczenia potwierdzającego, że kredytobiorca jest studentem, w terminie do 31 marca i 31 października.
Bank zaprzestaje wypłacania rat kredytu jeśli student: nie zaliczył semestru, nie przedstawił w terminie bankowi zaświadczenia potwierdzającego, że jest studentem lub został zawieszony w prawach studenta (wypłaty mogą być wznowione w miesiącu następującym po miesiącu, w którym złoży zaświadczenia uprawniające do korzystania z kredytu).
Spłata kredytu
Spłata kredytu rozpoczyna się niepóźnej niż 2 lata po ukończeniu studiów. W przypadku przerwania studiów spłata kredytu następuje począwszy od następnego miesiąca po terminie, w którym kredytobiorca był zobowiązany złożyć zaświadczenie potwierdzające, że jest studentem. Liczba rat spłaty kredytu wynosi dwukrotność wypłaconych rat.
Odsetki
W okresie studiów oraz w okresie 2 lat po ich ukończeniu kredytobiorca nie spłaca odsetek od kredytu. Odsetki te pokrywa BGK ze środków Funduszu Pożyczek i Kredytów Studenckich.
Spłatę odsetek kredytobiorca rozpoczyna wraz ze spłatą kredytu. Wysokość odsetek płaconych przez kredytobiorcę wynosi połowę stopy redyskontowej NBP.
Umorzenie kredytu
Istnieje możliwość umorzenia kredytu niektórym kredytobiorcom. Umorzenia (20%) kredytu z tytułu ukończenia szkoły wyższej w grupie 5% najlepszych absolwentów dokonuje bank kredytujący na wniosek kredytobiorcy, potwierdzony przez dziekana lub inny organ jednoosobowy szkoły wyższej.
Kredyt może być także częściowo umorzony kredytobiorcy znajdującemu się w trudnej sytuacji życiowej lub w przypadku trwałej utraty zdolności do spłaty zobowiązań (niepełnosprawność). Wnioski o umorzenie kredytu z tych tytułów należy składać do Komisji do Spraw Pożyczek i Kredytów Studenckich, powołanej przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego i działającej przy ministerstwie.
tak więc nie jest to:
a raczej spłatę kresytu zaczynasz najpóźniej 2 lata po zakończeniu studiówa spłacasz to dwa lata po ukonczeniu studiow.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 05 listopada 2009 - 14:32
jak ja składałma było róznie w jednym banku chcieli 2 zyrantów z dochodem ponad 1600 i tylko jeden to mógłbyc a rodziny a w innym barli pod uwage dochody rodziców.wszystkie banki mają wymagania takie same
Napisano 05 listopada 2009 - 16:02
Napisano 05 listopada 2009 - 16:04
Jak myślicie, taki kredyt to dobry pomysł??
jezeli masz pewnosc, ze potem bedziesz miala z czego splacac, to dobry. Ale musisz wziasc wszystkie mozliwosci pod uwage, rozpatrzyc plusy i minusy.
Napisano 05 listopada 2009 - 17:01
jeli masz trudne studia to faktycznie szukanie parcy nie jest dobrym pomysłem bomozesz zawalic jedno i druge a kredyt to faktycznie jest ryzyko, ale mysle ze po dwóch latach od skonczenia studiów powiinas miec stabilna sytuacje finasowa i powinnas dac rade.Jak myślicie, taki kredyt to dobry pomysł?? Nie mam pewności czy studia skończę z łatwością bo trudny kierunek sobie wybrałam, co nie znaczy,że się nie uczę
Napisano 09 czerwca 2010 - 16:43
źródło: onetKredyty studenckie będą łatwiej dostępne
Nowe zasady przyznawania kredytów sprawią, że będą mogli z nich skorzystać najubożsi studenci, także ci, którzy do tej pory nie byli w stanie przedstawić wymaganych przez banki poręczeń - ogłosiła na konferencji prasowej minister nauki Barbara Kudrycka.
PAP - Nauka w Polsce / 08 czerwca 2010
Grupa studentów w najtrudniejszej sytuacji finansowej, gdzie dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 600 zł, zyska 100-procentowe poręczenie kredytu przez Bank Gospodarstwa Krajowego. Do tej pory stosowano jedynie 70-procentowe poręczenia.
Dla dochodów od 600 do 1000 zł kredyt poręczany będzie w 70 procentach.
Nowe uregulowania znoszą też wymóg dokumentowania zaliczonego, kolejnego roku studiów, co było uciążliwe zarówno dla studentów, jak i banków. Teraz wystarczającym potwierdzeniem dla banku, uprawniającym do wypłaty kredytu będzie aktualna legitymacja studencka lub doktorancka.
W korzystniejszy dla studenta sposób będzie wyliczany dochód na osobę w rodzinie studenta - pod uwagę brane będą dochody netto. Nowe prawo da też możliwość zawieszenia spłaty kredytu maksymalnie na rok w przypadku utraty źródła dochodów lub w trudnej sytuacji życiowej.
Kwota kredytu przypadająca na jeden rok studiów to 6000 złotych - tak więc osoba, która weźmie kredyt na studia 5-letnie dostanie 30 000 złotych. Spłata rozpoczyna się po 2 latach, trwa dwa razy dłużej niż studia, a oprocentowanie dla studenta wyniesie 1,75 proc. - resztę dopłaci Skarb Państwa.
W przypadku 5 proc. studentów osiągających najlepsze wyniki 20 procent kredytu zostaje umorzone, natomiast w przypadkach losowych możliwe jest 100-procentowe umorzenie. "Kredyty pozwalają godnie studiować, a wraz ze stypendium socjalnym dają dość pieniędzy na utrzymanie" - mówiła minister Kudrycka.
Nowe zasady wejdą w życie 1 października 2010 roku.
W Polsce kredyt bierze co szósty student - 84 procent z nich to studenci uczelni publicznych. Pożyczanie studentom to pewny interes także dla bankowców - nie spłaca kredytów tylko 0,5 procenta studentów, wielokrotnie mniej niż w przypadku innych grup społecznych.
sama sie zastanawiam, czy nie wziąć takiego kredytu... bardziej w sensie odłożenia tych pieniędzy lub zainwestowania ich
Napisano 25 października 2010 - 12:37
Chcialam zlozyc wniosek o kredyt w Banku PKO.
Mam przygotowane juz wszystkie papiery, ale jest jedno "ale"
W ubielgym roku, moj brat wystapil o ten kredyt, przyznali mu - ale w miedzyczasie rzucil studia i teraz musi splacac - wszystko by bylo fajnie, gdyby on go splacal
Poprzychodzily wezwania do zaplaty i rodzice mnie postraszyli, ze w takim ukladzie, ja nie mam zadnych szans na kredyt
Nie wiem czy dlugi brata moga miec jakis wplyw na decyzje.... nie wiem co robic... czy zapytac w banku prosto z mostu o te sytuacje ? czy od razu isc do innego banku .... zalezy mi na tym kredycie i musze go miec.....
Napisano 25 października 2010 - 12:46
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 25 października 2010 - 12:55
najlepiej przywitac dziecko w domu takimi przerazajacymi newsamiNa każdym kroku próbują Ci rzucać kłody pod nogi
tak mowiszdługi Twojego brata nie mają wpływu na decyzje czy Ty dostaniesz tą pożyczkę czy nie
jak to nie .... kredytNie masz nic do stracenie
więc nie zastanawiaj się tylko działaj
Napisano 25 października 2010 - 14:47
Napisano 25 października 2010 - 16:04
ostatnio chodzily sluchy, ze nie trzeba miec zyrantowjezeli zasady się nie zmieniły od czasów, kiedy sięinteresowałam tym kredytem - potrzeba 2...
i tak tez mi powiedziala pani-bankowiec, z ktora rozmawialam o kredycie 2 tygodnie temu......
a dzisiaj......
Chcialam miec to juz dzisiaj z glowy, a tu jeszcze tyle rzeczy do zalatwienia
Jak zobacze te babke superdoinformowana o wszystkim, to wlosy powyrywam
Napisano 25 października 2010 - 16:17
[quote name="Madzik
i tak tez mi powiedziala pani-bankowiec, z ktora rozmawialam o kredycie 2 tygodnie temu......
tak tez myślałam, ze musiałaś na kogoś bardzo poinformowanego trafić*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 25 października 2010 - 18:13
[quote name="nie(d)oceniona">
ze BGK moze Ci zazyrować do 70, a nawet 100% kredytu, tylko nie wiem jakie są wymagania. ![]()
Napisano 20 stycznia 2011 - 11:10
Sprawa ugrzezla na poziomie poreczycieli
Przez mojego debilnego braciszka, rodzice nie moga byc poreczycielami (czyli mieli racje, ze moge miec problem)
Musze znalezc dwie inne osoby - rodzina odpada, wiec zostaje krag znajomych
Graniczy to juz dla mnie z cudem.....
Ryczec mi sie chce
Potrzebuje tych pieniedzy