Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

kolka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 11:44

Co podajecie albo podawalyscie swoim dzieciom przy kolce ?
Jakies herbatki , leki ? Trace juz siłe.

#2 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 11:49

:arrow: herbatka koperkowa 2 razy dziennie regularnie
:arrow: w razie wystąpienia kolki - kropelki Infacol
:arrow: zapobiegawczo do końca 3 miesiąca pół kapsułki Lacidofilu dziennie, doradziła pani w aptece i położna i u nas się sprawdziły rewelacyjnie, bo po ok. tygodniu stosowania kolki praktycznie zniknęły :)

jak już nas kolka dopadła, to bardzo pomagało grzanie brzuszka suszarką.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#3 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 12:17

A czy to prawda ze mozna jeszcze rozcierac , rozgrzewac brzuszek przez nacieranie spirytusem ?

#4 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 16:12

o rozcieraniu spirytusem nie słyszałam, ale na zdrowy rozum to jakiś absurd. takie maluszki maja zbyt wrażliwą i delikatną skórę.

mój mały miał kolkę tylko raz. znajoma poradziła mi espumisan w kroplach dla dzieci i od taj pory kolki już nigdy nie miał. zapobiegawczo dawało się przy wieczornym karmieniu.
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#5 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 19:59

ja slyszalam o infacolu i herbatce koperkowej,
a co do masowania to jak najbardziej ale nie ze spirytusem,masaz z uzyciem oliwki i cieplych dloni ponoc pomagaja ;-)
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#6 Sabrosa

Sabrosa
  • Użytkownik
  • 344 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 20:12

Mój potomek miał kolkę chyba z 2x. Dostał herbatki z kopru włoskiego, pogłaskałam brzuszek nawet bez oliwki i mu przeszło. Większego doświadczenia nie mam bo synek kolek nie dostawał (na szczęście) :-D

#7 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 14 czerwca 2009 - 14:58

o rozcieraniu spirytusem nie słyszałam, ale na zdrowy rozum to jakiś absurd. takie maluszki maja zbyt wrażliwą i delikatną skórę.

mój mały miał kolkę tylko raz. znajoma poradziła mi espumisan w kroplach dla dzieci i od taj pory kolki już nigdy nie miał. zapobiegawczo dawało się przy wieczornym karmieniu.

No własnie , tez tak mysle ale to takie babcine sposoby ,albo oklad z ciepłego recznika na brzuszek.

#8 latarniczka

latarniczka
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 07 lipca 2009 - 23:53

u nas na kolki najlepiej pomagało chustowanie albo kładzenie dziecka brzuch do brzucha. Ewentualnie suszarka. Granulowana herbatka koperkowa typu hipp tylko wzmagała płacz i wyginanie się, jak już miałam dać herbatkę to wolałam plantex. Infacolu nie dawałam. Sama łykałam espumisan bo tak zaleciła pediatra.

#9 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 23 września 2009 - 15:17

dziekuje
własnie jedynie co to pomogło to smarowanie brzuszka i cieple okłady.

#10 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 09 października 2009 - 12:00

u nas zadzialal espumisan,a do tego rowerek i masowanie brzuszka :-D
sl-11609.png

#11 kleopatra

kleopatra
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 17:06

Czytałam gdzieś, że mamy używają jakiś rurek, które wsadzają bobasowi do pup i masują brzuszek żeby łatwiej się wypurkał. Ale według mnie drastyczna metoda, jeśli jest robiona przez laika.
Normaniejsze metody to herbatka Plantex lub z kppru, masowanie brzuszka w kierunku zgodnym z kierunkiem wskazówek zegara, ciepłe okłady są fajne termoforki dla dzieci. W momencie gdy "babcine metody" nie pomagały z pomocą przychodzi farmakologia, używałyśmy czopków Viburcol.

#12 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 17:41

mamy używają jakiś rurek, które wsadzają bobasowi do pup

w zyciu bym sie ni odwazyla :shock:
sl-11609.png

#13 MonikaK

MonikaK
  • Użytkownik
  • 933 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 19:10

ja mojej coreczce podawalam infaco i espumisan w kropelkach a do tego uginalalmjej nozki do brzuszka a jak nie mogla zrobic kupki to pomagalam jej wkladajac termometr w pupe choc wiem ze to nie mile ale jej to pomagalo :-|
Dołączona grafika

#14 kleopatra

kleopatra
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 19:33

Termometr przynajmniej nie pokaleczy śluzówki odbytu, a taka rurka przecież może poranić.

#15 Jadzia

Jadzia
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 21:54

espumisan w kroplach dla dzieci najlepszy,herbatki z kopru włoskiego,a jak bardzo mi plakala to na uspokojenie czopeczki mi kazała dawać w pupcie viburcol pól tableteczki dziennie z rana,no i dużo pomogło kładzenie niuni na brzuszek i masowanie i wtedy ten brzunio przestawał ją boleć,koleczke miała jak wróciłam z nia juz do domku ze szpitala i po tych stosowaniach tylko miesiąc miała kolkę i przeszło jak ręką odjoł,a teraz ma prawie 6 miesięcy i jest grzeczną dziewuszką,przesypia całe noce(od 20 do 7 8 rano)a w dzień bawi się sama,ogląda baje,jak bym jej wcale nie miala taka cichutka jest :-)

#16 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 10:56

Herbatka koperkowa,masowanie brzuszka i cieple oklady,to powinno pomoc w przypadku atakow kolki. ;-)

#17 Axsa

Axsa
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 27 marca 2010 - 15:36

Witam :mrgreen:
Polecam kropelki Sab Simplex na mojego synka super działają kolki przeszły.

#18 Netinka

Netinka
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 30 kwietnia 2010 - 13:58

Herbatki ziołowe i czopki Viburcol

#19 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 31 maja 2010 - 15:43

Naturalne sposoby na kolkę:
* Rób przerwy podczas karmienia. Staraj się tak ustawiać dziecko do piersi (albo odpowiednio układaj butelkę) aby nie zasysało razem z mlekiem powietrza.
* po jedzeniu postaraj się aby dziecku się odbiło poprzez noszenie go w pozycji pionowej (oparte o ramię) i delikatnym klepaniu po pleckach.
* można spróbować położyć dziecko na brzuszku na zwiniętym ręczniku albo na pochyłej powierzchni
* ciepłe okłady na brzuszek oraz delikatny masaż (masaż wykonujemy nie bezpośrednio po jedzeniu. Masujemy brzuszek w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara)
* podczas masażu delikatnie przycisnąć kolanka niemowlaka do brzuszka aby zwiększyć ciśnienie i umożliwić oddanie gazów
* dziecko uspokaja się również przy monotonnych szumach (suszarka, odkurzacz)
* weź dziecko na ręce i delikatnie kołysz
* Postaraj się wprowadzić plan dnia - o tej samej porze kąpiele, spacery itp
* zmień pozycję podczas karmienia albo spróbuj inaczej układać dziecko
* zastosuj kąpiel. Podczas kąpieli delikatnie masuj brzuszek i polewaj ciepłą wodą. Pomaga to w odprężeniu
(źródło: portal twoja-ciaza)

#20 Netinka

Netinka
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 31 maja 2010 - 18:58

Jeśli ktoś stosuje Viburcol to pamiętajcie teraz tylko na receptę

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych