placek po węgiersku
Napisano 04 stycznia 2009 - 22:22
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 09 stycznia 2009 - 21:08
Napisano 16 stycznia 2009 - 10:45
Napisano 13 stycznia 2011 - 17:31
Przepis bardzo prosty
Placki robimy dokładnie tak jak placki ziemniaczane, ale smażymy je duże - wielkości całej patelni.
Sos:
300g mięsa mielonego
pól cebuli
trochę mąki
sól, pieprz, papryka - do smaku
mięso podsmażamy na patelni - jak na spagetti. Mięso doprawiamy do smaku.
Mąkę podsmażamy w garnku na brązowy kolor, dodajemy wodę, pokrojoną cebulkę, przyprawy. Do gotującego się sosu wrzucamy mięso. Kilka minut gotujemy.
Placek przekładamy na talerz - polewamy sosem i gotowe
Uwagi:
jesli ktoś woli - nie musi być mięso mielone, ale np łopatka pokrojona tak jak na gulasz
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 29 maja 2011 - 17:21
Napisano 29 maja 2011 - 17:23
Napisano 29 maja 2011 - 17:26
ja smaże placki, do tego robię normalny gulasz z pieczarkami i wychodzi pychaplacek po zbójecku ??
składników niw podam bo robię na oko, generalnie mięsko obsmażam z cebulką, wrzucam do rondla, dodaje pieczarki, paprykę, zalewam wodą duszę do miękkości, doprawiam i tyle.
Napisano 30 maja 2011 - 06:03
to ja robię podobnie placek po węgierskuja smaże placki, do tego robię normalny gulasz z pieczarkami i wychodzi pychaplacek po zbójecku ??
składników niw podam bo robię na oko, generalnie mięsko obsmażam z cebulką, wrzucam do rondla, dodaje pieczarki, paprykę, zalewam wodą duszę do miękkości, doprawiam i tyle.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 31 maja 2011 - 16:10
aha. I ta jako farsz do takiego placka sobie moge uzyc.generalnie mięsko obsmażam z cebulką, wrzucam do rondla, dodaje pieczarki, paprykę, zalewam wodą duszę do miękkości, doprawiam i tyle.
Dzieki dziewczyny.
Napisano 01 czerwca 2011 - 07:49
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 05 czerwca 2011 - 15:24
ja tez , jeszcze sobie ketchupem polewama ja potrafię dwa takie pochłonąć
sajuri co so zupy jarzynowej to zazwyczaj daje marchewke , por, kalafior i ziemniaki , czasem na rolole czasem na kostce rosolowej , fajnie jest tez dodac zielona pietruszke . zawsze zabielam , czasem mlekiem , wtedy zupa jest lzejsza .
czasem dla odmiany dodaje troche koncentratu pomidorowego.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 24 września 2012 - 21:30
Składniki
4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz, olej do smażenia
1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, zielona)-żółta lepiej nie
tłuszcz do obsmażenia, 1 łyżka mąki, 1 łyżka przecieru pomidorowego
Etapy przygotowania
Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę.
Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką lub Gustin fix-em jeśli jest taka potrzeba.
Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np. szczypiorkiem. Smacznego
Można także mikserem zbić białko i dodać powoli mieszając. Wtedy placki są bardziej puszyste.
źródło: gotowanie.onet.pl
Napisano 02 października 2012 - 19:13
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych