Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

placek po węgiersku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 28 czerwca 2007 - 05:22

Jewel, dzieki za placek wegierski ;-) nigdy nie mam pomyslow na obiad...moze cos wykombinuje :-P
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#2 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 06 września 2008 - 13:36

Olciiia, co ty ;-) jakie ja tam rzeczy fajne robie... :D ja tez sie dopiero wszystkiego ucze, bo zazwyczaj to mrozonki albo cos gotowego kupowalam i robilam ale jakos tak widze po moim polowku, ze pora na zmiany wiec zaczynam pichcic jak mam czas :D
Ostatnio z kolezanka zrobilysmy u mnie galarete wiec na przyszlosc juz wiem jak robic ;-)
A pytalas o placek wegierski, ja juz kiedys robilam ale z miesem mielonym w srodku, nie bardzo polecam...dlatego wrzucam przepis z netu na oryginalny placek

Placek po węgiersku

Składniki

Placki:
ziemniaki
mąka
jajko
sól
cebula (w kosteczkę)

Sos z mięsem:

1 kg wołowiny lub wieprzowiny
3 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskiego
2 sosy do pieczeni ciemnej (knorr)
przyprawa do mięsa mielonego (2 łyżki stołowe)
sól
1 ząbek czosnku
margaryna
pieprz
maggi
mąka
woda
ser

Sposób przygotowania

Z ciasta smażymy placki ziemniaczane. Duże, na całą patelnię i dość grube.

Mięso kroimy w kosteczkę, następnie posypujemy przyprawą do mięsa mielonego.
Całość wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Solimy oraz pieprzymy. Całość podpiekamy, a następnie dolewamy wody aby mięso się dusiło. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Gdy mięso będzie już mięciutkie a woda odparuje całość znowu podpiekamy.

Następnie dolewamy zimnej wody, mieszamy wszystko, a następnie wsypujemy dwie paczki sosu do pieczeni (należy pamiętać aby woda nie była wrząca). Mieszamy wszystko do momentu aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki możemy do garnuszka wsypać mąkę i dokładnie wymieszać z wodą. Sporządzony roztwór wlewamy powoli ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli sos tego wymaga magujemy,pieprzymy (wg uznania)

Placek kładziemy na talerzu polewamy sosem z kawałkami mięsa, przykrywamy znowu plackiem i znowu polewamy sosem z kawałeczkami mięsa. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#3 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 06 września 2008 - 13:40

moze to zrobie na sprobe :mrgreen: ale na pewno nie dzis ;P
ja ostatnio tez jakos mam ochote cos upichcic ale nie mampomyslow a tak przynajmniej babski mi tu podsuwa :P

#4 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 06 września 2008 - 13:42

no jasne, ja tez dzieki temu czesto korzystam z pomyslow <hepi1></span> kiedys tu dziewczyny podawaly tez przepis na fajne flaczki z kurczaka :)

#5 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 06 września 2008 - 13:43

madzia, o ja musze sobie ten temat poczytac jak bede miala wiecej czasu :P
bo szczerze powiem ze jeszcze tego nie zrobilam :P

#6 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 06 września 2008 - 18:22

placki po węgiersku może bym umiała zrobic :lol:
nigdy sama nie robiłam, ale podpatrywałam u mamy...

ja jak jem to nie daje sera żóltego na wierzch...tylko łyżke śmietany i posypuje czerwoną papryką słodką (nie chili :-D )
ze serem nigdy nie probowałam...
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#7 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 06 września 2008 - 19:49

ja tez z serem nie robilam, sosik brazowy najlepiej :)

#8 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 19:21

moje drogie forumowiczki czy któraś z was dysponuje dobrym wypróbowanym przepisem na placek po węgiersku który uwielbiamy ja i moj facecik :lol: chodzi mi o to zeby te placki byly takie fajne nie z samych ziemniakow tylko chyba sie dodaje wiecej maki zeby byly takie pulchne i wogole? :-)

#9 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 21:25

Ja robie normalne te placki, typowe...
Nie slyszalam o tej mace.

#10 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 21:33

nie z samych ziemniakow tylko chyba sie dodaje wiecej maki zeby byly takie pulchne i wogole?

placków po węgiersku nigdy nie robi sie z samych ziemniaków,zawsze trzeba dodać mąkę zeby związać ciasto,do tego jajeczko...żeby były pulchniejsze słyszałam ze można dodać troszkę proszku do pieczenia ale ręki nie daje uciąć ;-) ewentualnie co mogła bym też doradzic to mozna do utartej masy dodać sztywnej piany z białek,to napewno wpłynie na puszystość placucha :-D
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

If you don't know my name, you can call me baby Dołączona grafika" title="" />

#11 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 21:35

dodaje wiecej maki zeby byly takie pulchne i wogole?

powinno sie dawać 2-3 łyżki mąki wtedy są takie pulchne.. ale to w zależności ile jest ziemniaków i na ile porcji sie robi
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#12 MonikaK

MonikaK
  • Użytkownik
  • 933 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 21:37

zeby były pulchniejsze trzeba dodac proszek do pieczenia tak bynajmiej robi moja teściowa do tego mąka jajka no i jeszcze dodaje bułki tartej żeby byly ściślejsze
Dołączona grafika

#13 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 22:44

mloda, w plackach ważne jest na czym trzesz ziemniaki i jakie masz ..... najgorzej sie robi z takich starych co są wiosną jeszcze w sklepach ..... a co do tarcia to jeśli chcesz mieć bardziej puszyste ciasto to trzesz na robocie kuchennym do przecierania ziemniaków (u mnie jest to maszynka do mielenia mięsa ze specjalnym ostrzem) tarcie na normalnej tarce (takie metalowej kwadratowej jaką można dostać w sklepach) itp. powoduje ze wióry sa grubsze i twardsze :-)

#14 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 12:03

aha... dziekuje dziewczynki napewno ;-) wyprobuje !

#15 hanah

hanah
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 12:53

ok... a co z sosem? jak go robicie?

#16 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 17:18

no właśnie co z sosikiem żeby byl taki iście po węgiesku czyli pikantny?

#17 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 19:27

ja nie robie iście węgierskiego/pikantnego bo takiego nie lubie. Robie zwykły gulasz , dodaje pieczarki a jak poleje nim placek to jeszcze ładuje na to ketchup.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#18 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 19:33

to jeszcze ładuje na to ketchup.

ajc :P

ja robie albo pieczarkowy albo smietanowy, nie musi byc dla mnie regula jak z przepisu ;)

#19 Madalena

Madalena
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 17:15

Ja do placków dodaję łyżkę gęstej śmietany, żeby były pulchniejsze i trochę proszku do pieczenia. A środek i sos to zależy na jaki mam ochotę. Ostatnio też jadłam z ketchupem i mi strasznie zasmakowało:)

#20 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 07:10

Kocham Placki po węgiersku :!:
zwłaszcza jak zrobi mi je K. rewelacja :)
musi tu swój przepis wrzucić

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych