Rejestracja Zaloguj  

RSS Uzaleznione Rangi Mapa                       Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Przyłącz się do najsilniejszego trendu na świecie - wellness

Poprzedni temat :: Następny temat
Zostaw serce na ziemi. Lżej będzie trafić do nieba
Autor Wiadomość
sweet Shanti 

Informacje:
Dołączyła 42 dni temu

Profil:
Imię: viktoria
Wzrost: 170
Włosy: czarny
Stan: hmm ....
Wysłany: 2008-04-30, 23:40   Zostaw serce na ziemi. Lżej będzie trafić do nieba

Ostatnio dużo myślałam na temat tej deklaracji woli dzieki której ktos mógłby skorzytsac z moich organów i jestem coraz bardziej pewna ze ja wypełnię ...Nie wiem czy ten temat juz był , ale jaki jest wasz stosunek do tego?

REKLAMA

Zielonooka 

Informacje:
Dołączyła 182 dni temu

Profil:
Włosy: brązowe
Stan: panna
Partner: Sebastian
Wysłany: 2008-05-01, 00:21   

ja jestem za, to piękny dar, zwłaszcza dla kogoś kto czeka długo na to. a nam to nic już nie pogorszy ani nie polepszy niczego, wiec jeśli komuś mogę uratować życie to warto.

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 322 dni temu

Profil:
Imię: Alina
Wzrost: niski
Stan: zaręczona :)
Partner: Krzysiek
Wysłany: 2008-05-01, 10:16   

Ja co prawda deklaracji nie noszę jeszcze ze sobą ale tez jestem jak najbardziej ZA.
Jesli moje organy moga komus pomóc to nie widze przeszkód

DJ Cerrata 
borelop !

Informacje:
Dołączyła 323 dni temu

Profil:
Imię: Weronika
Wzrost: 165
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2008-05-01, 12:50   

jestem za jak najbardziej
i nie wiążę tego z 'niebem i ziemią' ;-) tylko po prostu z potrzebą jaka istnieje
gdzie taką 'książeczkę' można dostać?

sweet Shanti 

Informacje:
Dołączyła 42 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-01, 16:37   

no własnie ja słyszałam że na parafiach lub w kuri ...
Ale też w internecie krąża deklaracje które można wypełnic i nosic zawsze przy sobie

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 225 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: brazzzz
Stan: patrz suwaczek :)
Partner: L
Wysłany: 2008-05-01, 16:45   

a czy takiej deklaracji nie sklada sie w przychodni? Wiem,ze tutaj jak sie rejestruje do lekarza rodzinnego to wowczas w formularzu mozna sie zdeklarowac.

sweet Shanti 

Informacje:
Dołączyła 42 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-01, 16:47   

no własnie tez nie wiem bo tylko tyle wyczytałam na necie mi sie wydaję ze trzeba to pewnie zgłosic

[ Dodano: 2008-05-01, 16:47 ]
kurcze musze sie za to wziasc bo tak to odkładam i odkładam

DJ Cerrata 
borelop !

Informacje:
Dołączyła 323 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-01, 21:56   

sweet Shanti napisał/a:
no własnie ja słyszałam że na parafiach lub w kuri ...

i że ja mam tam iść tak? ;-)

angik1683 napisał/a:
a czy takiej deklaracji nie sklada sie w przychodni?

nie, taką deklarację nosisz przy sobie ;-)
może gdzieś tam w przychodni też.. nie słyszałam o tym ;-)

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 225 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-02, 01:12   

cerrata napisał/a:
nie, taką deklarację nosisz przy sobie
no tak, ale jesli gdzies pisemnie nie wyrazisz zgody na to,by po twojej smierci ktos moglby "skorzystac" z twoich organow to chyba nikt nie ma prawa tego zrobic :-/ chyba,ze za zgoda rodziny,ale tego nie jestem pewna

DJ Cerrata 
borelop !

Informacje:
Dołączyła 323 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-02, 13:10   

angik1683, no jeśli nie wyrazisz pisemnie i nie będziesz tego miała przy sobie , czy w książeczce zdrowia czy gdzieś w dokumentach to nie, chyba, że rodzina się zgodzi

a co ty nie chcesz? :)

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 225 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-02, 13:15   

raczej chce,ale takiej zgody jeszcze nigdzie pisemnie nie umiescilam ;-)

DJ Cerrata 
borelop !

Informacje:
Dołączyła 323 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-02, 13:19   

angik1683, ja też nie i dlatego się pytam czy to tylko u tam jakiś biskupów można dostać? czy nie ma tego np w przychodniach?

strus
[Usunięty]

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2008-05-02, 16:26   

Nie trzeba nigdzie nic skladac, nikogo nie prosic o zezwolenie czy cos.
Jest pewna strona w sieci.. Wysylasz tam swoje dane, po 7-14 dniach otrzymujesz do domu takie druczki zielone, na ktorych pisze ze zgadzasz sie na pobieranie organow. Taki druczek jedynie podpisujesz i wciskasz do portfela. Ot co.

Cytat:
Jesienią 2003 roku, podczas corocznego Zjazdu członków w Rokitnie Stowarzyszenie „Życie po przeszczepie„ zaprezentowało po raz pierwszy publicznie "Oświadczenie woli" dokument informujący o woli przekazania w krytycznym momencie swoich organów do transplantacji.

Od października 2003 do grudnia 2007 rozdano ponad 1.400.000 sztuk tego druczku.

Jednym z czynników ograniczających ilość przeprowadzanych w naszym kraju transplantacji jest brak organów pobieranych od zmarłych dawców a wiec osób, wobec których komisja medyczna orzekła śmierć pnia mózgu. Choć polskie prawo transplantacyjne przyjęte w 1995 roku przez polski parlament przyjęło rozwiązanie tzw. zgody domniemanej. Zgoda domniemana polega na możliwości zgłoszenia za życia swojego sprzeciwu wobec pobrania w krytycznym momencie organów i komórek do transplantacji w Centralnym Rejestrze Sprzeciwów. Jeżeli tego nie uczynimy chirurdzy mają pełne prawo bez zgody rodziny do pobrania organów i komórek. Przyjęto jednak praktykę każdorazowego pytania najbliższych o zgodę na pobranie.

Niestety wiele rodzin nie zezwala na „okaleczenie” - w ich mniemaniu- swoich bliskich. Twierdza, np. że zmarły mówił im iż był przeciwny idei transplantacji, że nie zostanie zbawiony jeżeli trafi do nieba niekompletny itp. Wynika to z niskiej świadomości naszego społeczeństwa, braku głębszych zasad wyznawanej wiary i olbrzymiego w naszym kraju kultu zmarłych.

Akcja poprzez rozdawanie druczków „Oświadczenia woli” ma do spełnienia trzy zadania.

1. Wywołać w mediach temat transplantacji i zwrócić na niego uwagę społeczeństwa.

2. Cel główny to wywołanie przez osoby wypełniające „Oświadczenie woli” dyskusji w rodzinie i jasne wyrażenie swego stanowiska. W naszym kraju dyskusja o śmierci jest niezwykle trudna i uważana za tabu.

3. Czynnik psychologiczny. Myślimy, że w chwili krytycznej rodzina, której ginie osoba najbliższa, a która zna wolę zmarłego ( była przecież gorąca rozmowa w rodzinie) nie będzie sprzeciwiała się pobraniu organów i komórek do transplantacji. W takim momencie nie działamy przeciw i wbrew ukochanej osoby.

Akcja trwać ma przez kilka lat i wzbogacana będzie kolejnymi elementami. W maju 2005 ukazała się pierwsza książeczka z serii „Biblioteka Wiedzy o Transplantacji”. Autorem tej publikacji jest ksiądz moralista Grzegorz Kniaź. a dotyczy ona stosunku Kościoła Katolickiego do transplantacji wraz z dokumentami kościelnymi temu zagadnieniu poświęconych. Broszur "Kościół a transplantacja dostępne są wybranych w bibliotekach , szkołach , w parafiach.

Ja to nosze juz jakos od 2 lat :)

Jak taki druczek otrzymac ?

Cytat:
Napisz do nas stowarzyszenie@przeszczep.pl podając swój adres korespondencji tradycyjnej ( w tym kod pocztowy) oraz imię i nazwisko.

UWAGA! korespondencja nie posiadająca pełnych danych nie będzie brana pod uwagę.

Można również pobrać ze strony (poniżej plik pdf) druczek Oświadczenia Woli i wydrukować go sobie. Podobnie książka "Kościół a transplantacja jest dostępna w pliku elektronicznym (pdf) w dziale nasze publikacje.

UWAGA!. Wiele osób pyta co zrobić dalej z wypełnionym oświadczeniem:

Odpowiedź: Wypełniony druczek nosimy przy sobie w dokumentach np. obok dowodu osobistego, prawa jazdy itp. Wcześniej jednak pamiętajmy, że należy pokazać go najbliższym by znali nasze intencje.

Zalaczam rowniez w zalaczniku pdf, ale lepiej zamowic i oni wysla ksiazeczke + kilkanascie gotowych texturowych druczkow. Zawsze to bardziej trwale niz taki na papierze wydrukowany przez nas.
oswiadczenie_woli_www.zip
Pobierz Plik ściągnięto 12 raz(y) 262,58 KB

katti 
walka o siebie.....

Informacje:
Dołączyła 183 dni temu

Profil:
Imię: K.
Wzrost: 164
Włosy: brunetka
Stan: w wyniku ostatnich zdarzen niestety samotna
Wysłany: 2008-05-02, 18:26   

Ja kiedys dostalam taki druczek, kurcze nie pamietam gdzie.... wyglada jak maly kalendarzyk, twardy. Pisze sie swoje dane, kogo powiadomic itd.

Wypelnilam i nosze w portfelu.

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 322 dni temu

Profil:
Imię: Alina
Wzrost: niski
Stan: zaręczona :)
Partner: Krzysiek
Wysłany: 2008-05-03, 19:16   

Własnie sobie wydrukowałam

Odpowiedz do tematu