Tak sie zastanawiam czy macie jakieś pomysły co do tego jak będzie wychowywać swoje pociechy
Czy będzie to tzw bezstresowe wychowanie czy tez bierzecie pod uwagę klapsy kary itp.
Ja osobiście nie wierzę w wychowanie bezstresowe.Widze u znajomej taki przykład i mimo , żę ona uważa , że ma rację dzieciak wchodzi juz jej na głowe a ma dopiero trzy lata
Dziecko owe słucha tylko matki ojca olewa o ile w ogóle teraz kogos słucha
Mamusia nigdy nie pdniosła głosu na synka
Nienawidze przemocy ale mały klaps jeszcze nigdy nikomu chyba nie zaszkodził
Co Wy o tym sądzicie??
Nienawidze przemocy ale mały klaps jeszcze nigdy nikomu chyba nie zaszkodził
zgadzam sie z toba jak najbardziej.Kiedy bylam jeszcze mloda bezdzietna mezatka to myslalam sobie:ja moje dzieci bic nie bede,nie bede stosowac kar fizycznych.Jednak zycie nas zmienia i zmieniaja sie nasze opinie.Bo niestety nadchodzi moment,ze zadnym slowem nie wytlumaczysz dziecku jesli ono za zadne skarby cie nie slucha,a nawet ostettacyjnie cie ignoruje
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 723 dni temu Posty: 2960 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-08-14, 10:39
Bezstresowe wychowanie na pewno ODPADA, później widzę takie dzieciaki na ulicę, które biją swoich rodziców. Ja postaram się dzieci wychowywać stanowczo, nie ulegać ich zachciankom, ale jednak wolałabym unikać nawet klapsów - ale to nigdy nie wiadomo. Mam nadzieję, że nie będą mnie małe bachorki do tego zmuszały
A później jak już tak gadaliśmy z Piotrkiem to na pewno dzieciaki będą na każde kieszonkowe musiały sobie zapracować - jakimiś drobnymi pracami domowymi czy pomocą przy zrobieniu czegoś, ale to już starsze dzieciaki.
Tak szczerze mówiąc, to przeraża mnie myśl o wychowaniu dziecka w tych czasach, jak toto uchronić, żeby nie stało się chuliganem i nie przeklinało w wieku 10 lat z fajką w ustach
A! I jeszcze jedno, na pewno będzie miało ograniczony czas spędzania na komputerze - a strony nieodpowiednie dla dziecka będą blokowane
Informacje: Dołączyła 536 dni temu Posty: 4256 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-08-14, 11:22
kasia69 napisał/a:
Bo niestety nadchodzi moment,ze zadnym slowem nie wytlumaczysz dziecku jesli ono za zadne skarby cie nie slucha,a nawet ostettacyjnie cie ignoruje
zgadzam się, czasem słowem nie da się nic wytłumaczyc mój 6 latek jest tak cholerni uparty, że czasem ręce opadają, jeszcze męża słucha jako tako, bo jak on głos podniesie, to cały blok drży, ale mnie Mateusz ma w głębokim poważaniu mogę 1000 razy coś powtarzać a on i tak ma mnie w nosie i najczęściej po tyłku dostaje właśnie ode mnie a do tego, że jest taki rozwydrzony pczyczynił sie też fakt, że prawie 4 lata po ślubie mieszkaliśmy u moich rodziców, no i babcia jak to bacia, zawsze musiała bronić swojego kochanego wnusia, taki rozciaćkany się zrobił, że szok, a jak coś mu zabranialiśmy, to zaraz do babci leciał ja nie mówię, że babcie są złe, ale jednak pozwalają na wiele rzeczy, na które rodzice nie chcą pozwolić i rośnie mi w domu mały terrorysta ostatnio to już nawet pasek wyciągnęłam, bo jak ręką klapa dostanie, to się śmieje, że go nic nie boli i jeszcze mi przywali przy okazji, a siły ma coraz więcej czasami to super niania by się chyba przydała, może doprowadziłaby wszystko do porządku
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 669 dni temu Posty: 2407 Skąd: wałbrzych
Profil: Imię: monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Partner: Michał :*
Wysłany: 2007-08-15, 07:35
na pewno moje dziecko nie bedzie bezstresowo wychowywane, a juz przypuszczam ze przy Misku będzie chodziło jak w zegarku.ja nie wiem czy bede stanowcza czy nie ale wole dac dziecku klapsa, niz potem gowniarz ma pic, cpac i palic, albo dymić do ludzi.
_________________ Kobieta chce być kochana bez powodu, bez dlaczego, dobrych manier, wdzięku, inteligencji, ale dlatego, że ona jest.
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 509 dni temu Posty: 11005 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-08-16, 08:55
Ważne jest żeby dziecko widziało, że może z rodzicami o wszystkim pogadać. Że ma w nich przyjaciół. trzeba twierać dziecku umysł na świat. Twórcze zabawy, to pachnie tak, to wygląda tak.. itd
Nie tylko piaskownica, dom, McDonald i pokemony..
Uważam, że zakazy są głupie. Trzeba tak dziecko wychować, żeby robiło jak najmniej głupich i nieprzewidywalnych rzeczy, które nas bolą, czy martwią. Ważne, żeby samo znalazło granicę. Ja tak mam. nie miałam nigdy zakazów. A teraz jak coś zrobię głupiego, to rodzice nie muszą mi nic mówić, nie muszą mi prawić morałów. Ja wiem co zrobiłam i mam okropne wyrzuty sumienia. nawet przy najdrobniejszych sprawach
Oj, co ja będę teoretyzować.. Jak się dzieciaczków 'dorobię' to zwrócę się z pytaniami do was
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 723 dni temu Posty: 2960 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-08-16, 09:40
cerrata napisał/a:
Ja tak mam.
Wiesz, ja miałam podobnie, ale wydaje mi się, że nasze pokolenie jednak zostało wychowane w trochę innych czasach. Jak ja miałam 11 czy 12 lat to nawet nikt jeszcze nie myślał o paleniu czy piciu a teraz? to zaczyna być normą
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 509 dni temu Posty: 11005 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-08-16, 10:32
Kociak napisał/a:
cerrata napisał/a:
Ja tak mam.
Wiesz, ja miałam podobnie, ale wydaje mi się, że nasze pokolenie jednak zostało wychowane w trochę innych czasach. Jak ja miałam 11 czy 12 lat to nawet nikt jeszcze nie myślał o paleniu czy piciu a teraz? to zaczyna być normą
Ale nie każde dziecko czy nastolatek zaczyna już pić, ćpać itd..
Ja mam 18 lat, zaczęło się to wszystko jak poszłam do gimnazjum. Do tej pory pozostało mi tylko palenie, przez picie codzienne już przeszłam, a nigdy niczego nie brałam itp chociaż przyznam, że po każdy narkotyk mogę tylko pstryknąć a już go mam. Ale jakoś mnie to nie kręci...
To zależy. Może jednak uda się dziecku wpoić inne wartości.. itd..
Się obaczy
wiecie co, napewno macie racje,ze w dzisiejszym swiecie bardzo ,ale to bardzo konsumpcyjnym,wychowanie dzieci to bardzo trudne zajecie.Ja czesto przyznam sie wam,ze wole pracowac niz np.siedziec caly dzien z moja dwojka.I nie choci tu o obopolny szacunek,ale po prostu oni cie wykoncza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum