Informacje: Dołączyła 398 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-12-18, 16:45 Wieżowiec Zahy Hadid obok Mariotta
Jestem ciekawa co o tym sądzicie Ostatnio jest to najgłośniejsza sprawa w polskim swiecie architektonicznym :
"Aż ćwierćkilometrowy wieżowiec, wyższy od Pałacu Kultury, według projektu słynnej Zahy Hadid ma stanąć w samym centrum Warszawy. To najnowszy - po wrocławskim Sky Tower i poznańskim apartamentowcu Libeskinda - z projektów bardzo wysokich budynków w Polsce.
Warszawski 250-metrowy budynek ma stanąć naprzeciwko Dworca Centralnego, a tuż obok hotelu Marriott. Hotel wraz z działką, na której stoi, od jest własnością spółki Lilium, która za nieruchomość zapłaciła 430 mln zł.
- Tylko dlatego kupiliśmy hotel, że obok niego było miejsce na nowy bardzo wysoki wieżowiec - mówi nam menedżer firmy Lilium (zaznacza, że w jego spółce obowiązuje zasada niepodawania nazwisk pracowników). - Zamierzamy zbudować budynek, który stanie się znakiem rozpoznawczym miasta. Zależy nam na tym, żeby to był budynek wybitny. Dlatego zdecydowaliśmy się na współpracę z Zahą Hadid . Ona projektuje wyłącznie budynki niebanalne.
57-letnia Zaha Hadid jest jednym z najwybitniejszych współczesnych architektów. W 2004 r. została laureatką Nagrody Pritzkera - architektonicznego Nobla. Dostała go za projekt budynku Centrum Sztuki Współczesnej w Cincinnati w Ohio. Wygląda jak niedbały stos czarnych i białych pudełek.
Jej najsłynniejszym dziełem jest Centrum Naukowe "Phaeno" w niemieckim Wolfsburgu - budynek wyglądający jak podchodzący do lądowania kosmiczny krążownik pozaziemskiej rasy, gardzącej symetrią i powtarzalnością.
Jeżeli jej projekt dojdzie do skutku, stolicy przybędzie kolejny obiekt zaprojektowany przez architekta znanego na całym świecie - po biurowcu Metropolitan sir Normana Fostera i planowanych budynkach Daniela Libeskinda (apartamentowiec Złota 44) oraz Christiana Kereza (Muzeum Sztuki Nowoczesnej u stóp Pałacu Kultury).
Wieżowiec, który zaprojektowała Zaha Hadid dla Lilium, to obły czteroskrzydłowy gmach z podwójną szklaną elewacją. Przypomina sterowiec wbity pionowo w ziemię. Wieżowiec przyćmiłby nie tylko sąsiedni Marriotta. Mało tego - górowałby nad 231-metrowym Pałacem Kultury, który do dziś jest najwyższym budynkiem w Polsce.
- Mam z tym budynkiem kłopot - mówi Stefan Kuryłowicz, jeden z najsłynniejszych polskich architektów. - Z jednej strony narożniki ważnych skrzyżowań są predestynowane do wysokich budynków. Jeżeli ratusz podejdzie do niego przychylnie, to będzie to sygnał, że Warszawa ma być miastem wysokiego centrum. Z drugiej strony nie uwierzyłem, że to projekt Zahy Hadid , wiem, że stać ją na rzeczy subtelniejsze. I strasznie mi szkoda Marriotta - mówi.
- My też w tym miejscu planowaliśmy wieżowiec - mówi Jerzy Skrzypczak, projektant Marriotta. - Ale niezwykle ważne jest zachowanie przestrzennej skali wysokościowej. Nie może znienacka wyskakiwać budynek prawie dwa razy większy od sąsiednich! Przykro mi też, że inwestor do konkursu nie zaprosił żadnego z polskich architektów.
- Każdy wieżowiec jest świadectwem czasu, reprezentuje inne możliwości techniczne, inne marzenia. Budynek Zahy Hadid jest obiektem kultury popularnej XXI wieku, kultury gwiazd, kultury mediów - mówi architekt Andrzej Chołdzyński. - Świetnie, że ma powstać. Będzie z kim konkurować. Nie wysokością, ale jakością, pięknem budynku.
Inwestycji nie wykluczają przepisy - ten rejon nie ma tzw. planu miejscowego, a z obowiązującego studium zagospodarowania miasta wynika, że w tym miejscu mogą powstać budynki o dowolnej funkcji. Określona jest tylko dolna granica wysokości - 30 metrów. - Inwestor dopiero niedawno złożył wniosek o wydanie warunków zabudowy. Był niekompletny, poprosiliśmy o uzupełnienie go - mówi Marek Mikos pełniący obowiązki naczelnego architekta Warszawy.
Według planów inwestora ma mieć 70 pięter - dziś w Europie są tylko cztery wyższe budynki. - Nie ścigamy się o tytuł najwyższego budynku. Jeden z konkurentów Zahy Hadid proponował nam budynek ponad trzystumetrowy, ale niekomponujący się z otoczeniem. Wybraliśmy ją, bo dokładnie studiowała okolicę, w której ma powstać budynek. Będzie dominował nad Warszawą, ale wpisze się w jej zabudowę - twierdzi menedżer Lilium. Szukając architekta swojego wieżowca, spółka rozmawiała też ze sławnymi twórcami - Normanem Fosterem i Richardem Meierem.
Lilium to spółka celowa założona do budowy wieżowca w Warszawie przez izraelski koncern deweloperski BSR oraz fundusze inwestycyjne z Luksemburga i Holandii. Wspólnie zbudowały one m.in. kompleks apartamentowców Waterfront Square w Filadelfii (USA). W Polsce BSR znany jest z budowy Osiedla Europejskiego w Krakowie (ok. 900 mieszkań) oraz kompleksu Wilanów One w warszawskim Wilanowie, który ma liczyć ponad 2,5 tys. mieszkań."
-przepraszam jeśli zamieściłam zbyt długi artykuł, ale wydało mi sie to konieczne dla pełnego wyłuszczenia sprawy
- link nie przedstawia zadnego konkurencyjnego forym lub strony o podobnej tematyce
chciałabym sie dowiedziec co wy sądzicie na ten temat
Moim zdaniem moze ten budynek rzeczywiscie przycmiewa Marriot- no ale to juz staroc...nie mozemy sie oglądac wiecznie za siebie ....bo inaczej budowalibysmy klocki takie jak Pałac Kultury. Co do tego ze sie nie komponuje z otoczeniem....Złote tarasy też sa kosmiczne i pasują jak pięść do oka do okolicznej architektury...no a ten budynek pasował bedzie do nich idealnie ( mowa o Tarasach) , poza tym zanim go ukonczą w okolicy moze powstac wiele podobnych budynków ...np planowane jest przerobienie dworca Sródmieście na cos nowszego....
w wypowiedziach osob z którymi był przeprowadzany ten wywiad czuc zazdrosc, i fakt ze postawienie tak pieknego budynku obok NP Marroita w samym centrum Wa-wy nier jest im na rekę....
Informacje: Dołączyła 220 dni temu Posty: 92 Skąd: 100-lica
Profil:
Wysłany: 2007-12-19, 02:56
Jak dla mnie sprawa jest prosta, nie chodzi o wysokość budynku, ale o jego styl...
Warszawa jest jednym z najmniej określonych miast w Europie...jest kompletnym, nieestetycznym zabełtaniem stylów i epok architektonicznych...
od renesansu, przez nawet Socjalizm, Komunizm i PRL, do wsopółczesności 21wieku...
te z epoki Komuny, czy Socjalu zazwyczaj w ogóle nie są remontowane...a to wszystko stoi obok siebie bez ładu i składu...wyobraź sobie, są takie miejsca w Warszawie, gdzie wchodzisz w zaułek, a tam rozpadający się blok z kulami po wojennych pociskach w ścianach, jak wejdziesz (raz weszłam dla artstycznych fotek, ale nie wyszło, bo nie wytrzymałam długo-tak śmierdziało, może sie nawet jakies ciało tam rozkładało:/ ...)
w środku grzyb na ścianie idący całym pionem aż do dachu, pootwierane opustoszałe i zapadnięte mieszkania, gdzieniegdzie tylko zamknięte drzwi, a w środku można się spodziewć tylko biedoty...pod blokiem tablica "do rozbiórki" która już zgniła i zpruchniała od czasu, kiedy została postawiona...
Wychodzisz z kamienicy i prosto na Ciebie rzuca się nowy luksusowy biurowiec, do połowy już zbudowany, a na dole sklep Versacego i Bossa...- i co Ty na to?
no właśnie, nie ma inwestycji na remont naszego (bo by musiał być sponsorowany przez państwo), są za to fundusze zagranicznych inwestorów, którzy kupują "od biednych Polaków" ziemie w Warszawie i stawiają ichnie budynki kultury współczesnej nie przejmując się całą resztą...
My im liżemy d... (soreczki, ale tak jest) i wyprzedajemy powoli kraj (a w zasadzie jego stolicę...)
nie wróży to nic dobrego przyszłości...
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 230 dni temu Posty: 1067
Profil: Wzrost: 170
Włosy: brązowe
Stan: przyszła żona
Partner: S.
Wysłany: 2007-12-19, 10:12
Zaha Hadid ma to do siebie, że projektuje budynki niespotykane, ja osobiście nie przepadam za jej obiektami, osobiście myślę, że taki budynek mógłby przyciagać do Warszawy, jednak nie zbudowałabym go w tej lokalizacji.
Budynek to nie sam obiekt, ale również to jak wpasowuje się w otoczenie, a ten budynek będzie miał z tym problemy na pierwszy rzut oka.
Informacje: Dołączyła 398 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-12-20, 08:01
sierra co do tego wyprzedawania sie to sie zgadzam ale my nic na to nie poradzimy ...nie stac nas na to zeby to jakos zmienic.... na działce przy ul Chmielnej i Miedzianej ma stanąc wiezowiec mieszkalny i to jeszcze przed ukonczeniem wiezowca Zahy ( pierwszy na wykresie) i ma byc najwyzszym budynkiem w Polsce...został zaprojektowany przez polaków i mimo ze do okolicy pasował bedzie (wg projektantów)to jest moim zdaniem nieciekawy i mało estetyczny....( fotki projektu nizej)
Zielonooka zanim ten budtnek zostanie ukonczony to okolica w ktorym ma stanąc moze sie juz nieco zmienic....stawianie klocków z minionej epoki tylko dlatego ze jest juz ich duzo nie ma dla mnie sensu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum