Jest on obowiązkowy. Stary przesąd powiada że bez weselnego tortu nie ma co liczyć na słodkie małżeńskie życie. Nie musi to być od razu okazałe dzieło sztuki cukierniczej. Wystarczy skromny tort, ważne aby był.
Krojenie tortu powinien rozpocząć pan młody i pierwszy kawałek podać swojej żonie. Następnie ona powinna zrewanżować mu się tym samym. Dopiero potem pan młody kroi tort z przeznaczeniem dla gości.
Weselne torty mają szczególne znaczenie w tradycji amerykańskiej. Krojenie tortu jest tam początkiem wesołej zabawy, a ambicją gospodarzy wesela jest przygotowanie możliwie misternego i wielkiego tortu. Im wyższy tym lepszy. Na szczycie tortowej piramidy obowiązkowo umieszcza się figurki symbolizujące młodą parę.
[ Dodano: 2007-06-29, 10:09 ]
Jak wyglądał wsz tort ślubny lub będzie wyglądał mój był taki sam jak ten tylko 2 piętrowy i miał czerwone róże takie jak ja miałam w bukiecie ślubnym.
[ Dodano: 2007-06-29, 17:30 ]
[ Dodano: 2007-06-29, 20:17 ]
[ Dodano: 2007-06-29, 20:18 ]
Jak widze te wszystkie torty to mam ochote je wszystkie zjeść a wy ?
ehhhhhhh, aż żal mi patrzeć na te wszystkie śliczne torty...
u nas było nie do końca tak jak być miało
dużo wcześniej kupiliśmy ciastka tortowe w cukierni, w której szykowaliśmy się do zamawiania torta, były pycha Zadowoleni - złożyliśmy zamówienie na tort trzywarstwowy - każda warstwa miała mieć inny smak. No i dekoracje miały być różowe, specjalnie kupiliśmy różową figurkę na tort, pani biecała, że różyczki i inne zdobienia też będą w różnych odcieniach różu....tia.....okazało się nieco inaczej....nie dość, że tort miał jeden smak, to jeszcze kolor różyczek i ozdobnych listków....zobaczcie zresztą same....okropność całe szczęście, że był smaczny i wszyscy goście chętnie zjedli
Informacje: Dołączyła 403 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-07-21, 23:08
mmmm takie widoki... a ze mnie taka pazera na słodycze.... dla mnie tort musi spelniac 1 pdst wymog : bez kremu! Moze byc bita smietana, krem poł na pól z chałwa ale samego kremu nie zniose...
ja bym się Madziu wykłóciła o ten tort... nie zniosłabym gdyby ktos tak mnie olał i to w tak waznej sprawie
[ Dodano: 2007-07-21, 23:09 ]
i jeszcze zrobiłabym odpowiednią reklame zakładowi ktory go wykonal gdyby nie chcieli mi kasy zwrocic lub tortu zamienic
za maly nie był, bo akurat zostało tyle, że zjedliśmy po kawałku na poprawiny
NudnaBaba napisał/a:
ja bym składała reklamację
Madae napisał/a:
ja bym się Madziu wykłóciła o ten tort...
wiecie jak to jest po ślubie? mnóstwo spraw do załatwienia, pożegnanie gości, zebranie zdjęć, wyszykowanie się w podróż poślubną itd. po prostu nie było czasu na kłócenie się o tego torta. w innych okolicznościach pewnie byśmy tego tak nie zostawili.
Informacje: Dołączyła 403 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-07-21, 23:29
nom ja jeszcze surowa jestem bo sie nie ochajtałam jeszcze i stad moja impulsywnosc ale reklame jeszcze zrobic mozesz q przestrodze innym młodym parom zeby wiedziały ktorego cukiernika omijac
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 401 dni temu Posty: 4057 Skąd: mam wiedzieć?
Profil:
Wysłany: 2007-07-22, 16:58
Madziu81 szczerze to dla mnie was tort wygląda bardzo apetycznie i w życiu bym nie pomyślała że nie był taki jak chcieliście. ja bym na pewno nie odmówiła jego spróbowania i ładnie wygląda.
Dla mnie tort musi być zrobiony bez bitej śmietany, no chyba że będzie śmietana zamieniona na jogurt naturalny. Nie lubię strasznie słodkich tortów.
_________________ "miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"
wiecie jak to jest po ślubie? mnóstwo spraw do załatwienia, pożegnanie gości, zebranie zdjęć, wyszykowanie się w podróż poślubną itd. po prostu nie było czasu na kłócenie się o tego torta. w innych okolicznościach pewnie byśmy tego tak nie zostawili.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum