Rejestracja Zaloguj  

RSS Uzaleznione Rangi Mapa                       Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Uratujmy maluchy przed szkołą!
Autor Wiadomość
ktojaknieja 

Informacje:
Dołączyła 138 dni temu

Profil:
Wzrost: 165
Włosy: jasne
Stan: zaręczona
  Wysłany: 2008-05-13, 09:30   Uratujmy maluchy przed szkołą!

Region. Już ponad 1,5 tysiąca rodziców podpisało się pod protestem przeciwko obniżeniu wieku szkolnego. Są wśród nich matki z Białegostoku, Moniek i Łomży.

Jesteśmy przeciwni wysyłaniu 6-letnich maluchów do szkół-molochów - wyjaśnia Agnieszka Kulesza z Białegostoku. - Nie chcemy fundować naszym dzieciom koszmaru! Dlatego ja i moi znajomi podpisaliśmy na stronie internetowej www.ratujmaluchy.pl protest przeciwko ministerialnej reformie edukacji i obniżaniu wieku szkolnego.

Szkoły nie są przygotowane na przyjęcie sześciolatków
Na stronie tej czytamy wiele krytycznych opinii na temat szkół: "Reforma jest źle pomyślana i kompletnie nieprzygotowana. Szkoły są przepełnione i nawet małe dzieci uczą się w systemie zmianowym. Świetlice, w których mają być upchnięte kolejne roczniki już dziś pękają w szwach. W szkołach brakuje nie tylko pomocy dydaktycznych, ale nawet papieru toaletowego! (...) Dzieci z roczników 2002 i 2003 będą podwójnie poszkodowane, bo skoro razem rozpoczną naukę w szkole podstawowej, to w liceach dla połowy z nich zabraknie miejsc i będą miały dwa razy mniejsze szanse dostania się na wymarzone studia."

st z Gazety Współczesnej

Proszę Was Kobietki - złóżcie podpis na www.ratujmaluchy.pl

REKLAMA

niki 

Informacje:
Dołączyła 536 dni temu

Profil:
Imię: monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Partner: Michał :*
Wysłany: 2008-05-13, 17:20   

przegięcie z tymi dzieciakami, niech dadzą im pobyć dziećmi. człowiek nic nie robi, tylko albo sie uczy albo pracuje. w ostatnim czasie już od najmłodszych lat kładą nacisk na dzieciaki, ciagłe sprawdzania je różnymi rodzaju testami,a przeciez to tylko dzieciaczki.a później po taki starcie w zycie zaczyna sie wyścig szczurów, karierowicze :(

cerrata 
keep on rockin'

Informacje:
Dołączyła 376 dni temu

Profil:
Imię: Weronika
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2008-05-13, 19:49   

ktojaknieja napisał/a:
Jesteśmy przeciwni wysyłaniu 6-letnich maluchów do szkół
\
janie jestem, skzoła nie oznacza końca dzieciństwa
dzieci takie, kiedy powinny uczyć się pisać, czytać oczywiście w tym wieku tylko przez zabawę, siedzą w domach u babć, oglądają telewizję i nie robią nic...
jestem za

niki 

Informacje:
Dołączyła 536 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-13, 19:54   

czemu, moga chodzić do przedszkola i tam się uczyć nie czując takie presji

cerrata 
keep on rockin'

Informacje:
Dołączyła 376 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-13, 20:05   

niki napisał/a:
tam się uczyć nie czując takie presji

jakiej presji?

niki 

Informacje:
Dołączyła 536 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-13, 22:45   

presji ze trzeba miec super oceny, że są ciagłe kontrole ich umiejetności, testy kompetencji coraz cześciej i w coraz niższych klasach. jak dla mnie najlepsza na początek nauka poprzez zabawę, a w szkole się o tym w poczatkowych klasach o tym zapomina.a tak sobie mysle, czy mając 6 lat nie chodzi sie do zerówki?

ktojaknieja 

Informacje:
Dołączyła 138 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-14, 09:10   !!!!

Masz małe dziecko? Przeczytaj!

Minister edukacji Katarzyna Hall chce posłać do szkół już dzieci sześcioletnie. Pomysł poparł rząd. Początek reformy zaplanowano na 2009 rok. Przedszkolne zerówki mają zostać całkowicie zlikwidowane. W pierwszym roku do szkół mają pójść dwa roczniki naraz: siedmiolatki i sześciolatki – razem 700 tysięcy dzieci! Nie wierzysz? Sprawdź sam na stronie: www.reformaprogramowa.men.gov.pl

Reformę jest źle pomyślana i kompletnie nie przygotowana. Dzisiaj w szkołach nie dzieje się kompletnie nic w sprawie przygotowania zmian. Minister Hall żyje w świecie pobożnych życzeń, oderwanych od rzeczywistości, o czym świadczą np. takie słowa: Samorząd ma rok na takie przygotowanie szkół by rodzice uwierzyli, że edukacja ich sześciolatków będzie bezpieczna i przyjazna. („Do rodziców małych dzieci”, Gazeta Wyborcza 24.04 br.)

To tak jakby rząd darował sobie przygotowania do Euro 2012. Według zasady, że samorządy coś przygotują i jakoś to będzie. A fakty są takie, że szkoły są przepełnione i nawet małe dzieci uczą się w systemie zmianowym. Świetlice, w których mają być upchnięte kolejne roczniki, już dziś pękają w szwach. W szkołach brakuje nie tylko pomocy dydaktycznych ale nawet papieru toaletowego. Szkoła nie zapewnia wystarczającego bezpieczeństwa siedmio a co dopiero sześciolatkom.

Jednocześnie rząd ma zamiar zlikwidować to co świetnie się sprawdza: przedszkolne zerówki. Ministerstwo chce zaoszczędzić kosztem sześciolatków i zamiast budowania nowych przedszkoli proponuje wypchnięcie maluchów do szkolnych molochów!

Dzieci z roczników 2002 i 2003 mają być podwójnie poszkodowane. Zostaną zmuszone do nauki razem w przeładowanych klasach. Szkołom nie będzie się opłacało wprowadzać rewolucji tylko na rok. Siedmiolatki będą się nudzić a sześciolatki nie będą nadążać za starszymi kolegami. W liceach dla połowy z nich zabraknie miejsc. Będą miały dwa razy mniejsze szanse dostania się na wymarzony kierunek studiów. Po 12 (17) latach nauki w warunkach upośledzonych wejdą na rynek pracy, gdzie znowu będzie dwa razy więcej chętnych na dobre stanowiska

Uważamy, że posyłanie malutkich dzieci do nieprzygotowanych szkół i skazywanie dwóch roczników na upośledzone warunki całej edukacji to dla nich wielka krzywda. Nie wynagrodzą im tego darmowe podręczniki.
Ministerstwo zbiera opinie o reformie tylko do 15 maja. Ratuj swojego malucha. Nie pozwól na nim eksperymentować! Wyślij list przeciw reformie i przekaż informacje znajomym rodzicom!

TEKST ZE STRONY www.ratujmaluchy.pl

cerrata 
keep on rockin'

Informacje:
Dołączyła 376 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-14, 17:33   

niki napisał/a:
czy mając 6 lat nie chodzi sie do zerówki?

chodzi się do zerówki
ale nic w tym złego jakby się poszło do szkoły
wraz z wprowadzeniem tego przepisu pewnie by wprowadzono pewne zmiany

[ Dodano: 2008-05-14, 17:34 ]
ja nie chodziłam ani do przedszkola, ani do zerówki a jak poszłam do szkoły to dzieci nie umiały mówić prawie że.. a ja czytałam lepiej od mojej pani wychowawczyni itd itd... :/

niki 

Informacje:
Dołączyła 536 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-14, 17:40   

to już chyba żadna róznica czy szkoła czy zerówka w wieku 6 lat, bo zerówka i tak jest w szkole i rodzice zapisują do niej dzieci, bo co mają zrobić, jak pracują.

cerrata 
keep on rockin'

Informacje:
Dołączyła 376 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-14, 17:45   

no właśnie..
więc?
;-)
szkoła nie zabiera dzieciom dzieciństwa
;-)

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 278 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: brazzzz
Stan: wkrotce zonka
Partner: L
Wysłany: 2008-05-14, 17:46   

tutaj 4letnie dzieci juz chodza do szkoly,rodzicom jest to bardzo na reke bo opiekunki kosztuja majatek,tak samo jak przedszkola,ale szkoly sa darmowe

niki 

Informacje:
Dołączyła 536 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-14, 17:47   

miałam zerówke w przedszkolu. było fajnie, a zadania w książkach mi się podobały, liczenie jabłuszek, literki itp. tylko, że szybko robiłam i się nudziłam. o tyle przyjemniej niż w szkole, ze tu iles czasu to robiliśmy, a potem były lalki, pani grała na pianinie i były spacerki. a w szkole jak to w szkole- siedzi się i tyle

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 278 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: brazzzz
Stan: wkrotce zonka
Partner: L
Wysłany: 2008-05-14, 17:50   

chyba dlatego ten apel,bo szkoly nie sa tak przystosowane do takich maluszkow jak przedszkola
ktojaknieja napisał/a:
nieprzygotowanych szkół i skazywanie dwóch roczników na upośledzone warunki całej edukacji

ktojaknieja 

Informacje:
Dołączyła 138 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-05-14, 19:50   ;)

Mi chodzi głównie o to że:

Dzieci z roczników 2002 i 2003 mają być podwójnie poszkodowane. Zostaną zmuszone do nauki razem w przeładowanych klasach. Szkołom nie będzie się opłacało wprowadzać rewolucji tylko na rok. Siedmiolatki będą się nudzić a sześciolatki nie będą nadążać za starszymi kolegami. W liceach dla połowy z nich zabraknie miejsc. Będą miały dwa razy mniejsze szanse dostania się na wymarzony kierunek studiów. Po 12 (17) latach nauki w warunkach upośledzonych wejdą na rynek pracy, gdzie znowu będzie dwa razy więcej chętnych na dobre stanowiska

Uważam, że posyłanie malutkich dzieci do nieprzygotowanych szkół i skazywanie dwóch roczników na upośledzone warunki całej edukacji to dla nich wielka krzywda. Nie wynagrodzą im tego darmowe podręczniki.

psychophazuś:* 

Informacje:
Dołączyła 310 dni temu

Profil:
Stan: Zaświergolona ;)
Partner: Bartuś ;*
Wysłany: 2008-05-14, 20:46   

Ja nie chce posyłać kiedyś mojego dziecka w wieku 6 lat do szkoły...
mam nadzieje ze tak sie nie stanie :O
<szok>

Sześć miliardów ludzi na świecie.
Sześć miliardów dusz.
A czasami...
...wszystkiego czego potrzebujesz jest jedna."

Odpowiedz do tematu