Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 138 dni temu Posty: 29
Profil: Wzrost: 165
Włosy: jasne
Stan: zaręczona
Wysłany: 2008-05-13, 09:30 Uratujmy maluchy przed szkołą!
Region. Już ponad 1,5 tysiąca rodziców podpisało się pod protestem przeciwko obniżeniu wieku szkolnego. Są wśród nich matki z Białegostoku, Moniek i Łomży.
Jesteśmy przeciwni wysyłaniu 6-letnich maluchów do szkół-molochów - wyjaśnia Agnieszka Kulesza z Białegostoku. - Nie chcemy fundować naszym dzieciom koszmaru! Dlatego ja i moi znajomi podpisaliśmy na stronie internetowej www.ratujmaluchy.pl protest przeciwko ministerialnej reformie edukacji i obniżaniu wieku szkolnego.
Szkoły nie są przygotowane na przyjęcie sześciolatków
Na stronie tej czytamy wiele krytycznych opinii na temat szkół: "Reforma jest źle pomyślana i kompletnie nieprzygotowana. Szkoły są przepełnione i nawet małe dzieci uczą się w systemie zmianowym. Świetlice, w których mają być upchnięte kolejne roczniki już dziś pękają w szwach. W szkołach brakuje nie tylko pomocy dydaktycznych, ale nawet papieru toaletowego! (...) Dzieci z roczników 2002 i 2003 będą podwójnie poszkodowane, bo skoro razem rozpoczną naukę w szkole podstawowej, to w liceach dla połowy z nich zabraknie miejsc i będą miały dwa razy mniejsze szanse dostania się na wymarzone studia."
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 536 dni temu Posty: 2069 Skąd: wałbrzych
Profil: Imię: monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Partner: Michał :*
Wysłany: 2008-05-13, 17:20
przegięcie z tymi dzieciakami, niech dadzą im pobyć dziećmi. człowiek nic nie robi, tylko albo sie uczy albo pracuje. w ostatnim czasie już od najmłodszych lat kładą nacisk na dzieciaki, ciagłe sprawdzania je różnymi rodzaju testami,a przeciez to tylko dzieciaczki.a później po taki starcie w zycie zaczyna sie wyścig szczurów, karierowicze
_________________ Kobieta chce być kochana bez powodu, bez dlaczego, dobrych manier, wdzięku, inteligencji, ale dlatego, że ona jest.
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 376 dni temu Posty: 7350 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Weronika
Wzrost: 165
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2008-05-13, 19:49
ktojaknieja napisał/a:
Jesteśmy przeciwni wysyłaniu 6-letnich maluchów do szkół
\
janie jestem, skzoła nie oznacza końca dzieciństwa
dzieci takie, kiedy powinny uczyć się pisać, czytać oczywiście w tym wieku tylko przez zabawę, siedzą w domach u babć, oglądają telewizję i nie robią nic...
jestem za
Wysłany: 2008-05-13, 22:45
presji ze trzeba miec super oceny, że są ciagłe kontrole ich umiejetności, testy kompetencji coraz cześciej i w coraz niższych klasach. jak dla mnie najlepsza na początek nauka poprzez zabawę, a w szkole się o tym w poczatkowych klasach o tym zapomina.a tak sobie mysle, czy mając 6 lat nie chodzi sie do zerówki?
_________________ Kobieta chce być kochana bez powodu, bez dlaczego, dobrych manier, wdzięku, inteligencji, ale dlatego, że ona jest.
Wysłany: 2008-05-14, 09:10 !!!!
Masz małe dziecko? Przeczytaj!
Minister edukacji Katarzyna Hall chce posłać do szkół już dzieci sześcioletnie. Pomysł poparł rząd. Początek reformy zaplanowano na 2009 rok. Przedszkolne zerówki mają zostać całkowicie zlikwidowane. W pierwszym roku do szkół mają pójść dwa roczniki naraz: siedmiolatki i sześciolatki – razem 700 tysięcy dzieci! Nie wierzysz? Sprawdź sam na stronie: www.reformaprogramowa.men.gov.pl
Reformę jest źle pomyślana i kompletnie nie przygotowana. Dzisiaj w szkołach nie dzieje się kompletnie nic w sprawie przygotowania zmian. Minister Hall żyje w świecie pobożnych życzeń, oderwanych od rzeczywistości, o czym świadczą np. takie słowa: Samorząd ma rok na takie przygotowanie szkół by rodzice uwierzyli, że edukacja ich sześciolatków będzie bezpieczna i przyjazna. („Do rodziców małych dzieci”, Gazeta Wyborcza 24.04 br.)
To tak jakby rząd darował sobie przygotowania do Euro 2012. Według zasady, że samorządy coś przygotują i jakoś to będzie. A fakty są takie, że szkoły są przepełnione i nawet małe dzieci uczą się w systemie zmianowym. Świetlice, w których mają być upchnięte kolejne roczniki, już dziś pękają w szwach. W szkołach brakuje nie tylko pomocy dydaktycznych ale nawet papieru toaletowego. Szkoła nie zapewnia wystarczającego bezpieczeństwa siedmio a co dopiero sześciolatkom.
Jednocześnie rząd ma zamiar zlikwidować to co świetnie się sprawdza: przedszkolne zerówki. Ministerstwo chce zaoszczędzić kosztem sześciolatków i zamiast budowania nowych przedszkoli proponuje wypchnięcie maluchów do szkolnych molochów!
Dzieci z roczników 2002 i 2003 mają być podwójnie poszkodowane. Zostaną zmuszone do nauki razem w przeładowanych klasach. Szkołom nie będzie się opłacało wprowadzać rewolucji tylko na rok. Siedmiolatki będą się nudzić a sześciolatki nie będą nadążać za starszymi kolegami. W liceach dla połowy z nich zabraknie miejsc. Będą miały dwa razy mniejsze szanse dostania się na wymarzony kierunek studiów. Po 12 (17) latach nauki w warunkach upośledzonych wejdą na rynek pracy, gdzie znowu będzie dwa razy więcej chętnych na dobre stanowiska
Uważamy, że posyłanie malutkich dzieci do nieprzygotowanych szkół i skazywanie dwóch roczników na upośledzone warunki całej edukacji to dla nich wielka krzywda. Nie wynagrodzą im tego darmowe podręczniki.
Ministerstwo zbiera opinie o reformie tylko do 15 maja. Ratuj swojego malucha. Nie pozwól na nim eksperymentować! Wyślij list przeciw reformie i przekaż informacje znajomym rodzicom!
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 376 dni temu Posty: 7350 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Weronika
Wzrost: 165
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2008-05-14, 17:33
niki napisał/a:
czy mając 6 lat nie chodzi sie do zerówki?
chodzi się do zerówki
ale nic w tym złego jakby się poszło do szkoły
wraz z wprowadzeniem tego przepisu pewnie by wprowadzono pewne zmiany
[ Dodano: 2008-05-14, 17:34 ]
ja nie chodziłam ani do przedszkola, ani do zerówki a jak poszłam do szkoły to dzieci nie umiały mówić prawie że.. a ja czytałam lepiej od mojej pani wychowawczyni itd itd...
Wysłany: 2008-05-14, 17:40
to już chyba żadna róznica czy szkoła czy zerówka w wieku 6 lat, bo zerówka i tak jest w szkole i rodzice zapisują do niej dzieci, bo co mają zrobić, jak pracują.
Wysłany: 2008-05-14, 17:47
miałam zerówke w przedszkolu. było fajnie, a zadania w książkach mi się podobały, liczenie jabłuszek, literki itp. tylko, że szybko robiłam i się nudziłam. o tyle przyjemniej niż w szkole, ze tu iles czasu to robiliśmy, a potem były lalki, pani grała na pianinie i były spacerki. a w szkole jak to w szkole- siedzi się i tyle
Wysłany: 2008-05-14, 19:50 ;)
Mi chodzi głównie o to że:
Dzieci z roczników 2002 i 2003 mają być podwójnie poszkodowane. Zostaną zmuszone do nauki razem w przeładowanych klasach. Szkołom nie będzie się opłacało wprowadzać rewolucji tylko na rok. Siedmiolatki będą się nudzić a sześciolatki nie będą nadążać za starszymi kolegami. W liceach dla połowy z nich zabraknie miejsc. Będą miały dwa razy mniejsze szanse dostania się na wymarzony kierunek studiów. Po 12 (17) latach nauki w warunkach upośledzonych wejdą na rynek pracy, gdzie znowu będzie dwa razy więcej chętnych na dobre stanowiska
Uważam, że posyłanie malutkich dzieci do nieprzygotowanych szkół i skazywanie dwóch roczników na upośledzone warunki całej edukacji to dla nich wielka krzywda. Nie wynagrodzą im tego darmowe podręczniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum