* 4 jaja
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki tortowej
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
* 500 ml śmietanki tortowej
* galaretka truskawkowa
Sposób wykonania:
1. Ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość lekko mieszamy.
2. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy. Tą wykorzystamy do kremu śmietanowo - galaretkowego. Rozpuszczamy jeszcze dwie pozostałe galaretki, którymi na końcu zalejemy truskawki na cieście.
4. Ubijamy śmietanę. A gdy jest już gotowa wlewamy do niej tężejącą galaretkę.
5. Masę śmietanowo - galaretkową wylewamy na wystudzony biszkopt.
6. Ukladamy truskawki i zalewamy dwoma galaretkami truskawkowymi.
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 385 dni temu Posty: 3317 Skąd: Łódź
Profil: Imię: Ania
Wzrost: 168
Wysłany: 2007-06-26, 13:04
hm... wyglada smakowicie xD
a ze ja lubie piec ciasta to chyba skorzystam z twojego przepisu
_________________ Jestem jeszcze trochę zakochana resztkami bezsensownej miłości i jest mi tak cholernie smutno teraz, że chcę to komuś powiedzieć. To musi być ktoś zupełnie obcy, kto nie może mnie zranić..
A te ciacho kochane Zawsze je robię w soboty, ale teraz truskawrek już nie ma w ogródku to i nici z ciacha
Ostatnio jak było truskawek pod dostatkiem to i nawet koktaile robiłam i inne przysmaki
_________________ Bo ja kocham tak
jak wolność kocha ptak....
ja właśnie coś podobnego dostałam od teściowej tyle, że ta masa jest nie śmietankowa a taka czekoladowa pychotka ))
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 351 dni temu Posty: 5536 Skąd: Leeds
Profil: Imię: Monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Stan: panna
Partner: Paweł
Wysłany: 2007-10-03, 12:50
Pryskawki tutaj są ale jakoś nie kwapi mi sie do kupowania ich bo pewnie smakują jak te nasze, które poza sezonem mozna trafic...napompowane sztucznością , bleeee. maliny tez ostatnio widziałam, juz apetyczniej zdecydowanie wyglądały od truskawek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum