KONSTYTUCJA
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
z dnia 2 kwietnia 1997 r.
PREAMBUŁA
W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny,
odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie,
my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
zarówno wierzący w Boga
będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,
jak i nie podzielający tej wiary,
a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł,
równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski,
Cytat:
Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
Cytat:
Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.
Cytat:
Czyli z tych kilku cytowań wynika że wszyscy jesteśmy równi. No tak wszyscy, ale nie wtedy gdy ginie naraz więcej niz 20 osób, tzn to zależy od mediów które uznają jaką liczba ofiar jest odpowiednia by zająć ramówkę na tyle by politycy połknęli haczyk.
Cytat:
Ten pan idzie w innym kierunku niż ja potępia dziennikarzy za eksloatowanie tragedii, ja już założyłem taki wątek, ale mi chodzi o te "odszkodowania" czy tż "pomoc" finansową od prezydenta/premiera. Rozumiem żę kancelarie mają na rózne awaryne sprawy opowiednie fundusze ale z jakiej racji przeznacza się ta kasę na "odszkodowania" dla rodzin poszkodowanych?
Dla mnie to ewidentnie łamanie równości obywateli wobec prawa, bo w dniu gdy wydażył się ten wyadek zapewne kilka osób na polskich drogach teżstraciło życie, czemu oni nie dostaną kupy kasy od premiera? Tylko i wyłącznie dlateog że nie zgineli w masówce że sie brutalnie wyraże?
Z tego co wie to autobus był ubezpieczony na 1,5mln euro, do tego NAPEWNO każdy z wycieczkowiczów był ubezpieczony przez biuro podróży na kwote pewnie 30-60tyś zł. Z jakiej więc racji ci ludzie dostaną jeszcze kasę od polskiego rządu? Wypadek nie był spowodowany w wyniku jakichś zaniedbań polskiego rządu, nie ma podstaw by sądzić że w jakikolwiek sposób polska zawiniła w tym wypadku, więc czemu jedni obywatele są traktowani lepieja inni są olewani? Czemu każdy nie jest olewany?
To samo tyczy się trąby powietrznej która przeszła koło częstochowy wielu ludzi straciło domy i znowu rząd obiecuje im kase. Ja się pytam z jakiej racji? Jeśli jeden dom zawali się w wyniku wichury to ktoś kase od premiera dostanie? Jedynym mądrym politykiem który kiedyś skomentował taką katastrofe*chyba powódź z 97roku) i żądania o kasę od rządu był z tego co pamiętam postkomunistyczny premier włodzimierz cimoszewicz powiedział szczerze za co musiał potem wielokrotie przepraszać "Trzeba było się ubezpieczyć". Prawda politykom wychodzi tylko przez przypadek z ust, tak to kłamią jak najęci do kamer, teraz już taka wypowiedź by nie preszła bo nad każdym politykiem ugania się cały sztab by czegoś głupiego nie palnął bo media by go zjadły.
Co wy sadzicie o równości wobec prawa jeśli giną ludzie wdość "znacznej" liczbie? Dawać kase czy nie dawać? Dawać wszystkim, części czy nikomu bo się ona poprostu nie należy? Czy może ten topic powinien trafć do śmieci bo wątpliwości w kwestiach prawnych to barbażyństwo?
Nic wiecej w tym temacie nie mozna dodac niz wypowiedz kolegi wyzej.
Nie rozumiem tego, w polsce tygodniowo ginie ponad 120 osob na drogach, ok 220 osob umiera na raka a ponad 300 dowiaduje sie o chorobie, wiec czemu wlasnie nie przeznaczyc tych pieniedzy na walke z rakiem ? Czemu otarcie lez jest wiecej warte niz walka o zycie ? Czemu nie tylko rodziny ofiar ale rowniez rodzinny rannych maja otrzymac odszkodowanie ?
Kolejny cytat:
Cytat:
Identyczna sytuacja jeżeli chodzi o górników a nawet może gorsza. Czytałem wiele arytkułów nt tragedii w górnictwie i żony takich górników bardzo się żaliły że nie mają czego "do garnka włożyć" a wszystko przez to że zginął jeden lub dwóch górników a nie np 20 paru jak to miało miejsce w Halembie.
Jedyne co w tym cieszy, to ze polacy (moze nie wszyscy, ale chociaz jakas garstka) rowniez sie buntuje przeciwko temu i stawia wiele pytan, na ktore zapewne nigdy nie otrzymamy odpowiedzi..
Niepokorna napisał/a:
Jeśli chodzi o ofiary trąby to premier obiecał dać 15 mn zł na 90 gospodarstw. Co do wypadku, nie słyszałam jeszcze informacji o tym, ile zamierza się przeznaczyć dla nich.
Niestety z tego co ja slyszalem, to maja dostac po 6 tys zl na gospodarstwo. Ludzie ktorzy stracili dobytek calego zycia i nie maja gdzie mieszkac, maja dostac marne 6 tys, niech jeszcze premier doda do tych pieniedzy instrukcje, jak za taka sume rozpoczac zycie od nowa.
Jedyne co w tym cieszy, to ze polacy (moze nie wszyscy, ale chociaz jakas garstka) rowniez sie buntuje przeciwko temu i stawia wiele pytan, na ktore zapewne nigdy nie otrzymamy odpowiedzi..
no i właśnie w tym jest rzecz... że niby mieszkamy w demokratycznym państwie... ale to jest tylko niby, bo choć wiele osób sie buntuje, to nic nie możemy zrobić
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 374 dni temu Posty: 7264 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Weronika
Wzrost: 165
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2007-07-27, 11:35
Kociak napisał/a:
Wiecie co, ja wiem, że to tragedia, że smutno itd... ALE! właśnie przeczytałam, że premier obiecał dać rodzinom ofiar a także rannych PO 100 tyś zł pomocy... A to moim zdaniem lekka przesada. Koszty leczenia, przywiezienia zwłok powinny być pokryte z ubezpieczenia, a te pieniądze tym ludziom życia nie zwrócą.
Moim zdaniem to kolejne polityczne, medialne zagranie kaczki Jest tragedia, medialna, to trzeba być hojnym... A ludziom po tragedii po trąbie to pewnie dadzą 3 000 zł. A ile premier daje pieniędzy rodzinom ofiar wypadków krajowych?? Sierotom, których rodzice giną w różnych wypadkach, tyle, że nie grupowych??? Dla mnie to jest tylko pod publiczkę rozdawanie pieniędzy, które przydałyby się o wiele bardziej innym ludziom
jaaaa... a ja wam powiem tyle, że jakby nie dał ani grosza to też by ludzie gębami kłapali, ze nic nie dał... a skąd ma wziąć tyle pieniędzy, żeby wszystkim dogodzić?
...
litości, bez czepiania się, bo tego nie zniesę..
[ Dodano: 2007-07-27, 11:37 ]
Kociak napisał/a:
strus napisał/a:
no i właśnie w tym jest rzecz... że niby mieszkamy w demokratycznym państwie... ale to jest tylko niby, bo choć wiele osób sie buntuje, to nic nie możemy zrobić
a co ma zrobić?
co mas na myśli?
wiesz co..Polacy tylko gadają, gadają , gadają.. i nic nie robią. i mówią, że nie mogą nic zrobić. A co chcą robić?
no właśnie zbuntować się, w końcu to naszymi pieniędzmi premier dysponuje, więc moglibyśmy np zażądać, aby zamiast tyle kasy dać ludziom, którzy i tak dużo dostaną z innych źródeł, to np część z tej kasy, która widocznie jest, przeznaczyć dla sierot, które straciły rodziców w wypadkach drogowych w kraju i nie mają za co żyć... ale jak to zrobić
Wysłany: 2007-07-29, 17:49
Kociak napisał/a:
cerrata napisał/a:
a co ma zrobić?
co mas na myśli?
no właśnie zbuntować się, w końcu to naszymi pieniędzmi premier dysponuje, więc moglibyśmy np zażądać, aby zamiast tyle kasy dać ludziom, którzy i tak dużo dostaną z innych źródeł, to np część z tej kasy, która widocznie jest, przeznaczyć dla sierot, które straciły rodziców w wypadkach drogowych w kraju i nie mają za co żyć... ale jak to zrobić
yhm.. zbuntować się, zażądać ...
gadanie
to czemu tego nie zrobisz?
yhm.. zbuntować się, zażądać ...
gadanie
to czemu tego nie zrobisz?
właśnie dlatego, że nie mam pojęcia nawet jak takie coś można by było zorganizować, do kogo można by było wysłać taki list czy petycję. Oprócz tego chyba też dlatego, że pewnie jak reszta ludzi którzy tak jak mówisz "gadają" nie wierzę w to, że przyniosłoby to jakikolwiek skutek... pewnie i tak zanim takie coś by doszło ( o ile w ogóle) tam gdzie powinno to niestety przez takie administracyjne i papierkowe formalności i tak byłoby już dawno po sprawie.
A Ciebie nie denerwuje takie coś, ze mimo tego, że jesteśmy demokratycznym państwem to społeczeństwo nie ma nic do powiedzenia?
Wysłany: 2007-07-29, 19:03
oczywiście, że denerwuje mnei wiele rzeczy i chciałabym je zmienić..
Ale jeśli jestem czemuś przeciwna to raczej staram się nie tylko wyrażać swoje pogląda ale również jakoś je manifestować,,,dlatego kiedyś np należałam do WSA(wrocławskiej sekcji alternatywnej) ... i takie tam..
Za sprawy polityczne się nie biorę..ale nie mówię, że nigdy się za nie nie wezmę..
i denerwuje mnie również polskie narzekanie.. Gadają i gadają, a nic nie zrobią. Nawet jeśli nie wiedzą jak to nie próbują, nie starają się...
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 364 dni temu Posty: 273 Skąd: zewsząd
Profil: Imię: Ewelina
Wzrost: 169
Włosy: ciemna czekolada
Stan: w stałym związku
Wysłany: 2007-07-31, 15:00
zaraz powiecie ze jestem bez serca czy cuś ... ale musze powiedzieć bo mnie to osobiscie jakos nie tkneło trudno stało się to się stało. ile wypadków jest dziennie. przelatuje przez uszy i na tym koniec.
tylko po tym co napisałam nie zaskoczcie wszsytkie na mnie
ja nie mam zamiaru naskakiwać. Ja tak miałam jak była żałoba narodowa po wypadku w kopalni Halemba, a ja wtedy poszłam na imprezę urodzinową koleżanki... i niektórzy krzywo patrzyli... a ja mówiłam, że przecież codziennie ktoś umiera, więc czemu nie zacząć codziennie obchodzić żałobę?? Wiadomo, że to tragedia, ale takie tragedie dzieją się na całym świecie każdego dnia...
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 364 dni temu Posty: 273 Skąd: zewsząd
Profil: Imię: Ewelina
Wzrost: 169
Włosy: ciemna czekolada
Stan: w stałym związku
Wysłany: 2007-07-31, 16:35
Kociak napisał/a:
ja mówiłam, że przecież codziennie ktoś umiera, więc czemu nie zacząć codziennie obchodzić żałobę?? Wiadomo, że to tragedia
ja właśnie teraz tak myśle. od wielu os. słysze jak przezywaja to.dla mnie to nic nadzwyczajnego. tym bardziej że Tych os. nie znałam. jedynie tragedia bym się przejeła swojej rodziny i najbliższych. pozostali kompletnie nic mnie nie obchodza
Wysłany: 2007-08-01, 14:23
Kociak napisał/a:
dobra napisał/a:
ja nie mam zamiaru naskakiwać. Ja tak miałam jak była żałoba narodowa po wypadku w kopalni Halemba, a ja wtedy poszłam na imprezę urodzinową koleżanki... i niektórzy krzywo patrzyli... a ja mówiłam, że przecież codziennie ktoś umiera, więc czemu nie zacząć codziennie obchodzić żałobę?? Wiadomo, że to tragedia, ale takie tragedie dzieją się na całym świecie każdego dnia...
hmm..może mnie to jakoś tak też specjalnie nie tknęło, ale w sumie to się lekko przejęłam, bo w końcu zginęli ludzie. Płakać nie będę, bo nie znam ich, ale to smutne. Bo nie zginęli z przyczyn naturalnych, tylko w wypadku. A wtedy ZAWSZE jest czyjaś wina!
Jeśli chodzi o wspomnianą Halembę, to było mi cholernie smutno, bo to nie byli jacyś turyści czy cuś, tylko ludzie którzy wiedzą, że ryzykują życie, a jednak idą do tej kopalni, schodzą na już w sumie niedozwolone głębokości, widzą uchybienia jakieś w wentylacji tego metanu czy czegoś tam.. Ale robią to. Dlaczego? Śląsk ma to w sobie, że jak nie idziesz do kopalni to lipton, bo gdzie robotę znaleźć, jak tam ona jest pewna? ... Chodzą tam żeb wyżywić swoje rodziny i mieć za co żyć. I to jest przykre..
I wiadomo, że codziennie ktoś umiera.. Ale żałobę NARODOWĄ zazwyczaj ogłasza sięnie gdy Polak w Irlandii spadnie z rusztowania tylko np gdy grupa niewinnych kurde pielgrzymów, którzy <prawdopodobnie> przez kierowcę stracili życie.. Przez jego głupotę ( bo w końcu miał wyznaczoną trasę) ..
tyle
[ Dodano: 2007-08-01, 14:25 ]
dobra napisał/a:
jedynie tragedia bym się przejeła swojej rodziny i najbliższych. pozostali kompletnie nic mnie nie obchodza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum