Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Kiełki czyli inna zielenina niż sałata :-D


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#41 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9108 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 20:06

to że jest napisane "specjalnie na kiełki" to ściema i tyle - każde nasiono najpierw kiełkuje ;-)

Tak, każde kiełkuje, ale nasiona do gruntu są często specjalnie przygotowywane żeby po zasianiu nie atakował je grzyb, są często konserwowanie etc. ;-) dlatego lepiej kupować te "specjalnie na kiełki" i to nie jest ściema :-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png GLowp2.png

#42 magdaaaaa

magdaaaaa

    tylko Fe

  • Użytkownik
  • 22175 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 20:23

dlatego lepiej kupować te "specjalnie na kiełki" i to nie jest ściema

ciekawe czy u mnie w ogrodnoczym beda , bo az takiego szerokiego asortymentu moga nie miec. a ktores sa lepsze w smaku od innych , albo latwiejsze w "uprawie" ???

Ryszard Kapuściński

Tyl­ko wspom­nienie, to je­dyne, co oca­lało, je­dyne, co po­zos­ta­je z życia


#43 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6427 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 20:25

ktores sa lepsze w smaku od innych , albo latwiejsze w "uprawie"

rzodkiewka, brokuł, lucerna, fasola mun, słonecznik, soja - moje ulubione ;-)
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#44 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1901 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 21:27

LadyNefretete
Teraz też tak robię. Kiedyś kupiłam specjalny nie wiem jak to nazwać pojemnik do tego, ale gniły a nie wyrastały. A w słoiku własnie tą metodą sa super.

Ja najbardziej lubię z rzodkiewki, moge jej jeść garściami. Słonecznik tez jest smaczny. Nie lubię kukurydzy.

#45 magdaaaaa

magdaaaaa

    tylko Fe

  • Użytkownik
  • 22175 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 21:53

wlasnie przeczytalam ze te z soi trzeba poddac lekiej obróbce termicznej.
tego jest faktycznie mnostwo , widac ze jest to coraz popularniejsze. :-)

pojemnik

kielkownica.

Ryszard Kapuściński

Tyl­ko wspom­nienie, to je­dyne, co oca­lało, je­dyne, co po­zos­ta­je z życia


#46 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6427 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 22:43

Nie lubię kukurydzy.

raqz próbowałam, obrzydliwe i słodkie jakieś :-P

Kiedyś kupiłam specjalny nie wiem jak to nazwać pojemnik do tego, ale gniły a nie wyrastały

też taki miałam i był do dupy <bezradny></span> o tak wyglądał, jakby któraś myślała - ABSOLUTNIE NIE POLECAM

Dołączona grafika
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#47 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1901 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 22:46

Dokładnie taki sam kupiłam. Naprawę na początku uważałam, że jestem jakas głupia i nie umiem tego robić. Ale jak mi kolezanka poleciał własnie słoik i zaczęły normalnie rosnąć to stwierdziłam, że to nie ze mną problem :)

I faktycznie te z kukurydzy jakieś dziwne i nie pasowały mi do niczego, ani na kanapkę ani do sałatki ani do zupy.

Ale nigdy nie próbowałam lucerny (nie wiem czy dobrze odmieniłam) i chyba aż poszukam.

Każdy z nas urodził się ateistą


#48 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6427 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 22:58

Dla tych, co chcą hodować - obrazek ;-)

Dołączona grafika
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#49 magdaaaaa

magdaaaaa

    tylko Fe

  • Użytkownik
  • 22175 postów

Napisano 21 styczeń 2013 - 19:16

LadyNefretete a to ma byc w ciemni czy w normalnym swietle :?: bo gdzies czytałam o okrywaniu sloików .
jaka ma byc tempeartura kielkowania :?:
ktoreś sa najlatwieksze i najlepiej kielkuja :?:
ktore sa bardziej slodkawe , albo takie nieutralne , bo gorzkich nie lubie , salaty gorzkie mnie odrzycaja :?:

Ryszard Kapuściński

Tyl­ko wspom­nienie, to je­dyne, co oca­lało, je­dyne, co po­zos­ta­je z życia


#50 halynka

halynka

    mamusia na całego :)

  • Użytkownik
  • 4690 postów

Napisano 21 styczeń 2013 - 20:52

Właśnie robiąc porządki odkopałam kilka paczek nasion do kiełkowania. Chciałabym je zrobić, ale zastanawiam się, czy da się zrobić z nich jakaś ambitniejszą potrawę, np. do obiadu czy tylko na surowo do sałatki

201401111762.png

 

Kiedyś tam będziesz miał dorosłą duszę,
Kiedyś tam, kiedyś tam ...
Ale dziś jesteś mały jak okruszek,

Który Los rzucił nam.

 


#51 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9108 postów

Napisano 23 styczeń 2013 - 18:56

Kupiłam dzisiaj:
-rzodkiewkę
-brokuła
-słonecznik
-czerwoną kapustę

Dwóch ostatnich chyba nie miałam nigdy okazji spróbować <hmm></span>
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png GLowp2.png

#52 magdaaaaa

magdaaaaa

    tylko Fe

  • Użytkownik
  • 22175 postów

Napisano 17 maj 2013 - 19:47

czerwoną kapustę

:shock: nie wiedzialam ze tez sa takie ;-)
zjadacie je w calosci z tymi nasionkami czy tylko ogonki :?: :?:

Ryszard Kapuściński

Tyl­ko wspom­nienie, to je­dyne, co oca­lało, je­dyne, co po­zos­ta­je z życia






Podobne tematy Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych