Dania z ziemniaków
#1
Napisano 03 marzec 2007 - 11:39
Składniki:
-Młode ziemniaczki takie drobniejsze (o tej porze roku są młode ziemniaczki w marketach )
- Zioła suszone ( tymianek,bazylia,majeranek,koperek)
- Oliwa lub olej.
- Przyprawa do ziemniaków.
-Szczypta soli.
Ziemniaczki dokładnie myjemy (nie obieramy ich ze skórki!).Następnie kroimy na ćwiartki.Do miski wlewany troszke oleju lub oliwy, dodajemy zioła, przyprawy i mieszamy.Następnie wrzucamy ziemniaczki i czystymi rączkami wszystko dokładnie ze soba łączymy.Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.Ziemniaczki układamy na blasze ,wkladamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minutek.Super dodatek do kurczaka,schabowego,rybki lub jako samodzielne jedzonko
#2
Napisano 07 wrzesień 2007 - 16:33
Składniki:
100ml mleka
60gr masła
150gr sera brie
2 jajka
Mąka
Sól, papryka
Bułka tarta
Pietruszka w listkach
Gotowane ziemniaki w koszulkach
Oliwa z oliwek
Puszka smażonych pomidorów z cebulą (Ybarra)
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć i ugnieść. Dodajemy roztopione masło i mleko. Mieszamy wszystko dokładnie aż do otrzymania jednolitej masy. Doprawiamy solą i papryką.
2. Kroimy ser na kawałki (nie za duże) ponieważ potem musimy je wsadzić do krokietów.
3. Bierzemy pastę ziemniaczaną i formujemy z nich kulki umieszczając w środku kawałek sera. Potem zostawiamy krokiety w formie kulek bądź zależnie od gustu tworzymy formę podłużną. Następnie moczymy krokiety w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. W miedzy czasie rozgrzewamy porządnie oliwę z oliwek w garnku.
4. Kiedy oliwa się rozgrzeje i krokiety są przygotowane wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy aż do uzyskania bursztynowo-złotego koloru.
5. Wyciągamy i osuszamy na papierze(najlepiej papierowy ręcznik) aby krokiety nie nabrały zbyt dużo tłuszczu. Podczas smażenia krokietów, do drugiego garnuszka wsadzamy pomidory smażone z cebulą i podgrzewamy. Następnie rozlewamy sos na talerze i układamy krokiety, dekorujemy pietruszką. Podajemy.
Dzisiaj wypróbowałam, bardzo smaczne. Ja zrobilam z ok 1 kg ziemniaków ( nie wiem dokładnie bo nie mam wagi) i dałam troszke mniej masla i mleka Aha i do środka dałam tez troszeczke zwykłego żółtego sera . Ale same zobaczycie jaka ciasto ma konsystencje. Ja sie przestraszylam, ze jest za rzadkie ale pozniej jak sie obtoczy krokieciki w mace to sie ladnie robią i nie rozwalają Smacznego
#3
Napisano 09 listopad 2007 - 10:35
Składniki:
Gotowane ziemniaki
cebula
wędlinka lub boczuś
jajka ( ja dałam 2)
Przyprawy wedle uznania ja dałam czosnek,ostrą i słodką paprykę,pieprz,sól,zioła suszone.
troszke oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić w talarki,cebulkę i wędline na drobną kosteczkę.Na patelni rozgrzać olej ,wrzucić cebulkę chwilkę poddusić następnie dodać wędlinkę i ziemniaki i zrumienić wmiędzyczasie w miseczce rozbełtać jajka i dodać przyprawy.Kiedy ziemniaczki będa już ślicznie podsmażone dodajemy jajka i mieszamy.Kiedy jajka ladnie się zetną ...szamamy smacznego
#5
Napisano 15 grudzień 2008 - 22:05
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
#7
Napisano 15 grudzień 2008 - 22:28
#9
Napisano 15 grudzień 2008 - 22:30
[ Dodano: 2008-12-21, 17:49 ]
ostatnio robiłam placki ziemniaczane drozdzowe.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
#10
Napisano 21 styczeń 2009 - 19:23
Pożyczyłam sobie kilka z nich..
Wypróbuję jak będę miała okazję
#11
Napisano 29 wrzesień 2009 - 08:06
wczoraj miałam wybrać się z moim M do restauracji tgi friday's. już miałam zaplanowane nawet co zamówię, bo mają w swoim menu kilka genialnych potraw:) nie wiem co mnie trafiło ale postanowiłam nie jechać tam a zrobić je sama w domu:) rzucę wam tu przepisem na pyszne ziemniaczki:)
Skorupki ziemniaczane z boczkiem i serem
Gotujemy albo pieczemy (powiedzmy 2 na osobę) ziemniaki w mundurkach. Ziemniaczki muszą byś spore. Gdy się zrobią i będą miękie musimy przekroić je na pół i z każdej połówki wydrążyć miąższ. Skorupka ma mieć ok 1cm grubości. W środku układamy ser żółty i na niego pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek. Dalej do piekarnika i czekamy aż ser się zarumieni.
Sos śmietanowy
Do ziemniaczków super jest sos zrobiony z połączenia śmietany, majonezu i świeżego szczypiorku i czosnku (jak ktoś lubi).
Tylko trzeba uważać by nie zjeść za dużo - ciężkostrawne!
Pozdrawiam dziewczyny!
#12
Napisano 29 wrzesień 2009 - 08:14
przepisy-dania-glowne-vt99,225.htm#332038
Nie trzeba dla każdej potrwawy zakładac oddzielnego tematu
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
#14
Napisano 03 listopad 2009 - 13:33
ugotowane mieso kurczaka miesza sie z ugotowanymi jajkimi i dodaje jedno surowe i przyprawy według uznania.
ziemniaki sie gotuje przepuszcza przez praske , studzi i doprawia pieprzem i jajko sie dodaje.
bierze sie troche zimniaków formuje z nich kotlet , zawija sie w srodku farsz , obtacza w bułce i jajku i smazy .
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
#15
Napisano 03 listopad 2009 - 14:45
#16
Napisano 03 listopad 2009 - 16:18
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
#17
Napisano 02 marzec 2010 - 21:16
ciasto jak na kluski czyli gotowane ziemniaki , maka ziemniaczana i mozna jajko dodac
pieczarki w kostke z cebula sie podsmaza , doprawia. Formuje sie jak knedle z farszem w srodku. gotowac 6-8 minut.
dokladnych proporcji nie podaje bo robiłam na oko. Jak zostało mi troche farszu to wrzuciłam do sosu pieczarkowego z torebki.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
#18
Napisano 20 wrzesień 2010 - 05:17
8 średnich ziemniaków
35 dag kurek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki dymki
1 łyżka natki pietruszki
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz
kwaśna śmietana
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze talarki lub większe kawałki, wrzucamy je na 4-5 minut do wrzątku i lekko obgotowujemy. W tym czasie kurki czyścimy i myjemy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju i maśle. Kiedy już będą złociste wrzucamy ziemniaki i smażymy 2-3 minuty. Później dodajemy kurki, sól, pieprz i smażymy (w przepisie było 7-8 minut, ale ja nieco ten czas wydłużyłam, bo po jego upływie nawet mi się woda nie zdążyła z tych grzybów wygotować ) Kiedy danie będzie gotowe nakładamy na talerz,posypujemy odrobiną natki, dymki i dodajemy łyżkę śmietany
szybko i smacznie
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
#19
Napisano 23 luty 2011 - 15:03
chilii mnie nie interesuje, bo z mięsem, natomiast jak te chipsy robisz ?ja podaję z domowymi chipsami
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
#20
Napisano 23 luty 2011 - 15:10
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
Podobne tematy
Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|
Badania na temat menopauzy |
|
||
dania awaryjne |
|
|
|
Opowiadania erotyczne! |
|
||
Badania na HPV |
|
||
co zamiast ziemniaków? |
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych