Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.


Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Przyprawy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 25 wrzesień 2010 - 14:05

jakich uzywacie??
i do czego??

ja nie wyobrażam sobie kuchni bez przyprawy czosnek
ziół prowanskich
papryki i chili
bazylii ( mam również taka w donicy)
oregano

przypraw do dań typu do kebaba, do kurczaka, itp

Zazwczaj używam przypraw do wszystkiego
do miesa, do ryzu, do spagetii, naleśników , zup, sosów
placków ziemniaczanych
jajecznicy itd
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#2 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 25 wrzesień 2010 - 15:59

czosnek

nie uzywam suszonego, zabek za to dodaje do sosu pomidorowego.

ziół prowanskich

do duszonych warzyw, marynaty do mies.

papryki i chili

odrobinke czasem uzyje , ale nie lubie pikantnie.

bazylii ( mam również taka w donicy)
oregano

tez czesto do warzyw duszonych , albo jako mrynata do mies.
kmin rzymski do marynowania mieska, daje fajny cytrynowy posmak. do marynowania tez czasem kolendre dodaje.
do sosów takich smietanowo-jogurtowych czasem tymianek daje.
i kochane curry , ktory jakbym mogla dawałabym do wszystkiego :)
gałke muszkatolowa tez czasem uzywam , zazwyczaj do zup kremowych.
a kurkume jak chce czemus kolorez zólty nadac , wiec czasem jest to jakas jasna zupa, ziemniaki, albo duszone warzywa.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#3 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 25 wrzesień 2010 - 16:02

kochane curry , ktory jakbym mogla dawałabym do wszystkiego

a no widzisz :)
dodaje do mies czasemi do zapiekanki ryzowej

a kurkume

do nelesników :)
liść laurowy do zurku jeszcze
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#4 Asiaczek

Asiaczek
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 26 wrzesień 2010 - 17:48

ostatnio kupiłam przyprawę na rynku na kg do kebaba i jak zrobiłam mięsko to pachniało cynamonem :) ale w smaku nie był tak wyczuwalny , był trochę zaskakujący i lekko ostry ogólne wrażenie z 10 punktów daje 7
-STUK PUK? _?….to znowu ja _?….przyszłam Ci życzyć _?….MIŁEGO DNIA? POZDROWIONKA:))

#5 bembe

bembe
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 21 październik 2010 - 17:55

Pieprz i sól to podstawa. (byłam kiedyś na diecie, w której nie mozna było używać soli - ma-sa-kra!)


Curry i kurkuma.

Bazylia, oregano, majeranek, zioła prowansalskie.

Liść laurowy i ziele angielskie,

Papryki wszelkiego rodzaju.

Uporządkowane wg mojej rangi ważności ;)

#6 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10527 postów

Napisano 21 październik 2010 - 20:37

byłam kiedyś na diecie, w której nie mozna było używać soli - ma-sa-kra!

a ja kolei kiedyś soliłam wszystko po 3 razy :P nie wyobrazałam sobie potrawy bez soli. a jednak się da taką zjeść i mało tego, smacznie zjeść ;-) a sól zastępuję mocniejszymi, bardziej wyrazistymi przyprawami ;-)

poza tym szaleję za czosnkiem i bazylią :mrgreen: tylko moją świezą szlakentrafen i poszła w kosz <bezradny></span> trzeba będie zainwestować w kolejną i cierpliwość wyćwiczyć :/

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 


#7 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 22 październik 2010 - 20:14

ja kolei kiedyś soliłam wszystko po 3 razy nie wyobrazałam sobie potrawy bez soli. a jednak się da taką zjeść i mało tego, smacznie zjeść

ja nidy duzo nie soliłam, u mnie moze sol w kuchni nie istniec, kostek rosołowych tez nie lubie bo duzo soli w sobie maja , a ja lubie czuc smak potrawy.
ostatnio nawet kminek w odpowiedniej ilosci mi smakuje.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#8 chemiczna

chemiczna
  • Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 25 październik 2010 - 12:24

Ostatnio uczę się jeść czosnek - kiedyś nie cierpiałam, a teraz całkiem całkiem:)
Lubię też wszystkie zioła, kojarzące mi się z kuchnią włoską
Dołączona grafika

#9 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 17 luty 2011 - 13:26

A używacie ziela angielskiego ? i jesli tak do czego? czesto o nim słysze
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#10 elizabeth

elizabeth

    lady

  • Użytkownik
  • 7114 postów

Napisano 17 luty 2011 - 13:45

A używacie ziela angielskiego ?

Tak. Zawsze do zup i czasem do sosów.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
 

65vqegz2wjpc3llf.png

 


#11 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8330 postów

Napisano 17 luty 2011 - 13:46

A używacie ziela angielskiego

Jasne,za każdym razem do zupek,albo sosików.Plus liść laurowy. ;-)

#12 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 17 luty 2011 - 14:04

Zawsze do zup

zupek

a do jakiej pasuje ??

.Plus liść laurowy.

używam :)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#13 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8330 postów

Napisano 17 luty 2011 - 14:08

a do jakiej pasuje ??

Ja dodaję do każdej :mrgreen: Prócz owocowej ;-)

#14 elizabeth

elizabeth

    lady

  • Użytkownik
  • 7114 postów

Napisano 17 luty 2011 - 14:45

a do jakiej pasuje ??

Do każdej. Rosołu bez tej przyprawy sobie nie wyobrażam :P

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
 

65vqegz2wjpc3llf.png

 


#15 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6709 postów

Napisano 17 luty 2011 - 14:50

Sajuri, mama zawsze używa do zup, ale także do kapusty, bigosu ;) Szczerze mówiąc nawet nie wiem, jaki smak ono daje, ale wiem, że jak natykam się na nie w talerzu to mi się niedobrze robi :P


Przyprawy to podstawa w moim domu. Nie wyobrażam sobie dodawać do potraw tylko soli i pieprzu, kiedy na rynku jest taki wybór ziół i warzywek w proszku :P :)

Podstawa to:
:arrow: czosnek granulowany
:arrow: oregano (uwieeelbiam!)
:arrow: bazylia
:arrow: czasem papryka ostra
:arrow: zioła prowansalskie
:arrow: jeśli mam danie z ziemniaków to również przyprawa do frytek i ziemniaków :)

#16 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 17 luty 2011 - 17:10

Rosołu bez tej przyprawy sobie nie wyobrażam

:shock: ales mnie zaskoczyło...:)

A co dajecie do rosołu ? jakie przyprawy?? i w kotrym momencie gotowania ?

to mi się niedobrze robi

a to mnie pocieszyłas:)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#17 Anja90

Anja90
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 18 luty 2011 - 14:03

moje ulubione przyprawy to bazylia, oregano, majeranek, czosnek ale Świerzy żaden w granulkach . sos sojowy zamiast soli i curry
Heinrich Heine Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł poczyna.

#18 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2672 postów

Napisano 18 luty 2011 - 15:58

Choć nie jadam rosołu to też nie wyobrażam sobie go bez ziela angielskiego, to samo tyczy się liścia laurowego. Dodaje te przyprawy chwilę po dodaniu warzyw.
Ziele angielskie używam również do sosów i to do każdego, nawet do spaghetti. Często je rozdrabniam pomiędzy łyżkami.
Mama używa je również do bigosu i dań z kapusty.

jak natykam się na nie w talerzu to mi się niedobrze robi

Ale czemu nie dobrze? Przecież to wygląda jak pieprz tylko duży.

the sun is always rising in the sky somewhere...



Dołączona grafika

#19 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 18 luty 2011 - 17:42

Sajuri ziele daje do zurku, kapusniaku , krupniku.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#20 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5629 postów

Napisano 18 luty 2011 - 17:50

Ja też ziele angielskie dodaję do większości zup. Podobno dobrze przyprawiać nim wszelkie mięsne sosy, ale poza spaghetti nie robię i nie jem takich, więc jeszcze nie próbowałam.

Poza tym zawsze, ale to zawsze w mojej kuchni musi być bazylia, oregano, curry, ostra i słodka papryka, pieprz i kurkuma. Soli nie używam prawie wcale.
Nie kupuję też mieszanek typu "przyprawa do kebaba", "przyprawa do bigosu", czy sosy sałatkowe w proszku.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych