Przyprawy
#1
Napisano 25 wrzesień 2010 - 14:05
i do czego??
ja nie wyobrażam sobie kuchni bez przyprawy czosnek
ziół prowanskich
papryki i chili
bazylii ( mam również taka w donicy)
oregano
przypraw do dań typu do kebaba, do kurczaka, itp
Zazwczaj używam przypraw do wszystkiego
do miesa, do ryzu, do spagetii, naleśników , zup, sosów
placków ziemniaczanych
jajecznicy itd
#2
Napisano 25 wrzesień 2010 - 15:59
nie uzywam suszonego, zabek za to dodaje do sosu pomidorowego.czosnek
do duszonych warzyw, marynaty do mies.ziół prowanskich
odrobinke czasem uzyje , ale nie lubie pikantnie.papryki i chili
tez czesto do warzyw duszonych , albo jako mrynata do mies.bazylii ( mam również taka w donicy)
oregano
kmin rzymski do marynowania mieska, daje fajny cytrynowy posmak. do marynowania tez czasem kolendre dodaje.
do sosów takich smietanowo-jogurtowych czasem tymianek daje.
i kochane curry , ktory jakbym mogla dawałabym do wszystkiego
gałke muszkatolowa tez czasem uzywam , zazwyczaj do zup kremowych.
a kurkume jak chce czemus kolorez zólty nadac , wiec czasem jest to jakas jasna zupa, ziemniaki, albo duszone warzywa.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
#3
Napisano 25 wrzesień 2010 - 16:02
a no widziszkochane curry , ktory jakbym mogla dawałabym do wszystkiego
dodaje do mies czasemi do zapiekanki ryzowej
do nelesnikówa kurkume
liść laurowy do zurku jeszcze
#4
Napisano 26 wrzesień 2010 - 17:48
#5
Napisano 21 październik 2010 - 17:55
Curry i kurkuma.
Bazylia, oregano, majeranek, zioła prowansalskie.
Liść laurowy i ziele angielskie,
Papryki wszelkiego rodzaju.
Uporządkowane wg mojej rangi ważności
#6
Napisano 21 październik 2010 - 20:37
a ja kolei kiedyś soliłam wszystko po 3 razy nie wyobrazałam sobie potrawy bez soli. a jednak się da taką zjeść i mało tego, smacznie zjeść a sól zastępuję mocniejszymi, bardziej wyrazistymi przyprawamibyłam kiedyś na diecie, w której nie mozna było używać soli - ma-sa-kra!
poza tym szaleję za czosnkiem i bazylią tylko moją świezą szlakentrafen i poszła w kosz trzeba będie zainwestować w kolejną i cierpliwość wyćwiczyć
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
#7
Napisano 22 październik 2010 - 20:14
ja nidy duzo nie soliłam, u mnie moze sol w kuchni nie istniec, kostek rosołowych tez nie lubie bo duzo soli w sobie maja , a ja lubie czuc smak potrawy.ja kolei kiedyś soliłam wszystko po 3 razy nie wyobrazałam sobie potrawy bez soli. a jednak się da taką zjeść i mało tego, smacznie zjeść
ostatnio nawet kminek w odpowiedniej ilosci mi smakuje.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
#9
Napisano 17 luty 2011 - 13:26
#10
Napisano 17 luty 2011 - 13:45
Tak. Zawsze do zup i czasem do sosów.A używacie ziela angielskiego ?
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
#11
Napisano 17 luty 2011 - 13:46
Jasne,za każdym razem do zupek,albo sosików.Plus liść laurowy.A używacie ziela angielskiego
#12
Napisano 17 luty 2011 - 14:04
Zawsze do zup
a do jakiej pasuje ??zupek
używam.Plus liść laurowy.
#13
Napisano 17 luty 2011 - 14:08
Ja dodaję do każdej Prócz owocoweja do jakiej pasuje ??
#14
Napisano 17 luty 2011 - 14:45
Do każdej. Rosołu bez tej przyprawy sobie nie wyobrażama do jakiej pasuje ??
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
#15
Napisano 17 luty 2011 - 14:50
Przyprawy to podstawa w moim domu. Nie wyobrażam sobie dodawać do potraw tylko soli i pieprzu, kiedy na rynku jest taki wybór ziół i warzywek w proszku
Podstawa to:
czosnek granulowany
oregano (uwieeelbiam!)
bazylia
czasem papryka ostra
zioła prowansalskie
jeśli mam danie z ziemniaków to również przyprawa do frytek i ziemniaków
#16
Napisano 17 luty 2011 - 17:10
ales mnie zaskoczyło...Rosołu bez tej przyprawy sobie nie wyobrażam
A co dajecie do rosołu ? jakie przyprawy?? i w kotrym momencie gotowania ?
a to mnie pocieszyłas:)to mi się niedobrze robi
#17
Napisano 18 luty 2011 - 14:03
#18
Napisano 18 luty 2011 - 15:58
Ziele angielskie używam również do sosów i to do każdego, nawet do spaghetti. Często je rozdrabniam pomiędzy łyżkami.
Mama używa je również do bigosu i dań z kapusty.
Ale czemu nie dobrze? Przecież to wygląda jak pieprz tylko duży.jak natykam się na nie w talerzu to mi się niedobrze robi
#19
Napisano 18 luty 2011 - 17:42
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
#20
Napisano 18 luty 2011 - 17:50
Poza tym zawsze, ale to zawsze w mojej kuchni musi być bazylia, oregano, curry, ostra i słodka papryka, pieprz i kurkuma. Soli nie używam prawie wcale.
Nie kupuję też mieszanek typu "przyprawa do kebaba", "przyprawa do bigosu", czy sosy sałatkowe w proszku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych