250 g serka Mascarpone
4 filety z piersi z kurczaks
40 dag makaronu wstążki
3 pomidory
1 cebula
bazylia, słodki sos chili, sok z 1/2 cytryny, pieprz czarny, pieprz cayenne, oliwa do posmażenia mięsa i cebuli
Wykonanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie. ugotować makaron. pomidory sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki ( można zamiennie użyć pomidory z puszki ).
SOS: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na złocisty kolor, dodać pomidory i dusić przez 3 minuty na wolnym ogniu. Dodać Mascarpone, doprawić solą, pieprzem , sosem chili i sokiem z cytryny.
Usmażone wcześniej mięso połączyć z sosem i makaronem. Całość posypać bazylią.
[ Dodano: 2008-04-18, 23:14 ]
Pierogi leniwe z serem
Zemleć ser - tłuszcz utrzeć z zółtkami, dodać ser i część mąki. Białka ubić na sztywno i wymieszać z utartymi żółkami, tłuszczem i serem z mąką Dodać resztę mąki ( mąkę dodawac stopniowo i delikatnie mieszać żeby ciast nie siadło ).
Formować ciasto na skośne kluski, gotować i podawać polane masłem z bułką lub bez z cebulka lub bez, z cukrem lub bez - jak to lubi.
A ja ostatnio bylam w PL i mojego ojca babka zrobila FORSZMAK dziewczyny pychaaaaaaaa robilam w tygodniu i wyszlo znakomicie.
kurczak
1 kg kielbasy parowkowej
1 kg chudego boczku
1 kg kiszonych ogorkow
3,4kg marchwi
1 kg piertuszki z selerem
1 kg cebuli
3 papryki,czerwona,zolta i zielona
Kurczaka ugotowac i zosttawic ten wywar.....potem po kolei wszystko podsmarzac tak jak jest napisane wyzej,wsadzic do gara zalac wywarem i dusic po przykryciem 15 min.
Ja mam przepis na kg wszystko,ale robilam po polowie i powiem ze po 2 dniach nic nie bylo,jak kros uwielbia ogorkawa zupe to warto to zrocic,poniewaz jest bardzo duzy aromat ogorka kiszonego i dlatego ta potrawa tak jest wyjatkowa jak dla mnie smacznego.
Jak ktos zrobi niech powie jak smakowalo.
[ Dodano: 2008-04-27, 10:30 ]
aaa jeszcze pychote wam napisze,jeszcze nie robilam,ale babcia robila i dala przepis.
MIELONE:
2 piersi z kurczaka(posiekac)babcia kupowala juz zmielony
dwie lyzki majoezu
4 lyzki startego sera
Normalnie wszystko robic jak do mielonych,ale zamiast jajka majonez i zamiast bulki tartej ser zolty.Obtoczyc maka lub bulka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum