Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 421 dni temu Posty: 4242
Profil:
Wysłany: 2007-05-30, 14:58
Dziewczyny moze macie jakis pomysl na sosik do kurek
Wlasnie kupilam grzybki w puszkach i nie wiem jak mam je zrobic
a moje kochanie uwielbia i juz mnie meczy o to
Kurki podsmażam na patelni na małej ilości oliwy, sól, pieprz, dużo świeżej natki pietruszki. Następnie wrzucam do tego ugotowany makaron, mieszam i gotowe
Ja robię ze świeżych kurek i jest to pyszne do makaronu tagliatelle. Nie wiem, jak to będzie wyglądało z grzybami z puszki. A one są w jakiejś zalewie?
hehe, sama bym zjadła kurki, z jajecznicą np a co do tego smażenia, wydaje mi się, że takie też można przysmażyć na patelni a na puszcze nie ma jakiegoś przepisu??
Informacje: Dołączyła 401 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-06-15, 21:11
a ja mam cosik dla kobitek lubiacych słodkosci i owoce morza ja te placuszki wprost uwielbiam
KREWETKI PIECZONE W CIESCIE
-35 dag swiezych krewetek (do placuszkow lepsze koktajlowe a do obtoczenia krolewskie albo np black tiger)
na marynate:
-2 zabki czosnku
-1 łyzeczka soli
-2 łyzki miodu (tylko nie przesadzcie bo za słodkie bedzie ja raz takie zrobilam )
-150ml soku pomaranczowego
-1/2 lyzeczki imbiru (nalepszy swiezo starty ..ale taki z torebki tez obleci )
-2łyzki sosu sojowego
-1 jajko
-5 dag mąki
-szczypta proszku do pieczenia
-olej
krewetki obrac(chyba ze mrozone albo koktajlowe to najprawdopodobnie nie trzeba). Pokrojony czosnek rozetrzec z solą, dodac miod,soczek pomaranczowy,imbir i sos sojowy. w marynacie trzymac krewetki ok 2 godziny. W salaterce rozmieszac jajko, posolic, dodac make, proszek do pieczenia, olej, wode i zagniesc na geste(towazne) ciasto> Rozgrzac olej, krewetki obtaczac w ciescie (jak koktajlowe to mozna wrzucic i zagniesc na male placuszki) i smazyc 4-5 minutek na złocistobrazowy kolor
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 399 dni temu Posty: 4057 Skąd: mam wiedzieć?
Profil:
Wysłany: 2007-06-27, 22:06
Leczo
70 dkg fasolki szparagowej (ugotowanej do miękkości)
3 pomidory
3 papryki łagodne
25 dkg boczku lub (kiełbasy)
1 średnia cebula
2 łyżki oleju
Boczek podsmażyć na oleju dodać pomidory , cebulę i paprykę.
Dodać fasolkę oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Przyprawić solą i pieprzem
Placki po węgiersku
75 dag ziemniaków
30 dag wieprzowiny
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 strąki papryki
2 ząbki czosnku
½ litra rosołu
mielona ostra papryka, cebula, olej, sól, pieprz, smalec
Mięso pokroić w kostkę i z posiekaną cebulą zrumienić na smalcu.
Zalać rosołem, posolić, dodać kilka ziaren pieprzu.
Dodać pokrojoną w paseczki paprykę.
Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić mielona papryką i czosnkiem.
Na średniej patelni rozgrzać olej i usmażyć 4 dość grube placki ziemniaczane, rumieniąc je z obu stron.
Nakroić każdy, tworząc kieszeń.
Włożyć do niej porcje mięsa z sosem i podawać na gorąco
BEUFF A LA STROGANOFF
Składniki: Wykonanie:
• 1 kg polędwicy wołowej
• 2 dag suszonych grzybów
• 25 dag pieczarek
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki smalcu
• 1 cebula
• 4 łyżki mąki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• koncentrat pomidorowy
• 1 szklanka rosołu lub bulionu
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• sól, pieprz, cukier
Grzyby dzień wcześniej namoczyć i pokroić w paski. Pieczarki poszatkować w plasterki. Na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pieczarki oraz grzyby i dusić aż będą miękkie. Dodać wodę z moczenia grzybów, bulion, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę, sól, pieprz. Sos musi być gotowy i gorący nim zacznie się smażyć mięso. Sos można zaprawić śmietaną.
Mięso pokroić w 1 cm plasty, a następnie w 1 cm paski. Obtoczyć w mące i szybko usmażyć partiami na bardzo gorącym tłuszczu. Mięso nie może puścić soków i nie może być przesmażone, gdyż będzie twarde. Dodać mięso do sosu, szybko zagotować, ale nie gotować i szybko wydać.
_________________ "miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 354 dni temu Posty: 5536 Skąd: Leeds
Profil: Imię: Monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Stan: panna
Partner: Paweł
Wysłany: 2007-07-30, 20:03
No więc taki letni przepisik na potrawe z brokułami, mam nadzieje, że znajdzie sie ktos kto je lubi . Proporcji nie podaje bo zawsze robie na ,,oko", wedle uznania. No wiec tak, nazwy na to nie znam ale...
Potrzebujemy:
- brokuły
- ryż
-pierś z kurczaka
Sos koperkowo-czosnkowy:
- smietana
- może byc tez jogurt naturalny
- koperek
-czosnek
Wykonanie:
Ryż i brokuły pokrojone na drobne cząstki gotujemy ( w osobnych garnkach). Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy lub gotujemy( wtedy w całości) wedle uznania. Nastepnie brokuły, ryż i pierś mieszamy razem w jednym pojemniku. Do tego robimy sos. Do smietanki możemy dodac trochę jogurtu naturalnego(żeby sosik był troszkę lżejszy), dodajemy rozdrobniony tudzież zgnieciony czosnek i drobniutko pokrojony koperek. Gotowym sosem polewamy mieszanke brokulowo-piersiowo-ryzową Naprawde smaczne, polecam. I dobrze sie odgrzewa w mikrofali (nie traci smaku) więc mozna nagotowac więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum