Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 580 dni temu Posty: 1505 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Marzena
Wzrost: 155 cm.
Włosy: Brunetka
Stan: Na smyczy :)
Wysłany: 2007-08-29, 20:39 Produkty Light - czyli mniej kalorii w tym co lubimy :)
Włąśnie kobietki wiele forumek sie odchudza także zrobimy sobie temacik w którym polecamy sobie nawzajem "Dietetyczne" produkty
ja wam moge polecić serię "Corny Linea"
są to batoniki
Oraz płatki muesli :
Są pyszne,sycace i nie tuczą tak bardzo jak inne słodkie produkty a to dlatego że są bez cukru.
Dobre też są batoniki nestle fitness są słodziutkie z czekoladą i mają tylko 90 kcal.
Informacje: Dołączyła 399 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-08-30, 00:39
tak... ja jednak jako pol chemiczka z wykształcenia musze was rozczarowac....
uprzedzam czesci z was swiat zaraz sie zawali na głowe i nic juz nie bedzie takie jak dawniej
light w przypadku produktow spozywczych w 99% znaczy co prawda "miejsza zawartosc cukru" ale nie oznacza "mniej tuczace"!!!!!!!!
czemu??
ano juz wyjasniam mniejsza zawartosc cukru zastepuje sie innymi zwiazkami chemicznymi lub nawet innymi cukrami bez ktorych ten produkt po prostu nie smakowalby tak jak smakuje lub nie bylby zdatny do spozycia przez wystarczajaco długi czas
od nazw tych zwiazkow najczesciej mozna sobie jezyk polamac ale wierzcie mi- te produkty w przewazajacej wiekszosci sa tak samo tuczace jak normalne a napis Light to tylko chwyt reklamowy...
łatwo mozecie same to sprawdzic np biorac puszke pepsi zwyklej i tej bez cukru..
faktem jest ze na tej 2 cukru zeczywiscie bedzie mniej ale wiecej bedzie innych zwiazkow co w sumie da ten sam lub bardzo zblizony efekt.
to samo tyczy sie platkow owsianych czy kukurydzianych, batonikow i innych dupereli
moja chemiczka mi kiedys pokazywala oznaczenie produktow naprawde light ale nie moge go wyczaic na zadnej fotce co znalazłam....
[ Dodano: 2007-08-30, 00:42 ]
a i jeszcze jedno ...z tymi kcal to nie zawsze jest tak jak pisza bo to jeszcze jest roznica pomiedzy tymi ktore latwo spalamy a tymi ktore bardzo ciezko spalic
cos moze miec 90kcal i trzeba bedzie kilku godzin na silowni zeby to spalic a cos moze miec ich 130 i wystarczy długi spacer
[ Dodano: 2007-08-30, 00:44 ]
jesli chodzi o te batoniki co Diabliczka zapodala to widze ze sa w bialej czekoladzie... wiec juz sa oszukane... najmniej tuczy czekolada gorzka, ciemna , w ktorej jest baaardzo duza zaw kakao a z regoly biala jest najgorsza szczegolnie biala mleczna chociaz teraz to kazda slodka jest jak wulkan kcal
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 580 dni temu Posty: 1505 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Marzena
Wzrost: 155 cm.
Włosy: Brunetka
Stan: Na smyczy :)
Wysłany: 2007-08-30, 05:20
No dobra może i trochę tuczące ale dobre
A co do batoników to wcinam właśnie z ciemną czekoladą bo białej nie lubię
I napewno taki batonik z płatków ma mniej kalorii niż batonik mars.
[ Dodano: 2007-08-30, 05:21 ]
Ale wiesz porównując te muesli do innych to maja o połowe kalorii mniej (165 kcal na 100 gr) z tego co pamiętam więc sama już nie wiem
idąc tym tropem - coca cola light
szczerze - nie wierzę w magię odchudzających produktów light. jak chcę się odchudzić, to np. słodyczy nie jem wcalę, a nie batoniki light
ja własnie jak mam ochote na coś słodkiego już taką że nie wyrabiam to wtedy jem batonika muesli
na pewno od takiego batonika mniej się przytyje niż od takich normalnych, chociaż tak jak napisała Madzia81, jak się jest na diecie to się powinno całkiem odstawić słodycze
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 340 dni temu Posty: 570
Profil:
Wysłany: 2007-09-01, 21:13
Poza tym cukier jest zastępowany samą chemią m.in. aspartamem, więc już wolę zjeść z tym cukrem jak już coś.
Ale to wszystko zależy do produktu. Np. lepiej wybierać chudy twaróg niż tłusty, tak samo lepiej kupić dżem niskosłodzony, jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu.
A z tymi light to jest tak, że często jeśli chodzi o słodkości dodają mniej cukru, lub go czymś zastępują, a za to jest więcej tłuszczu. Natomiast jesli cukier jest zastępowany fruktozą to jak najbardziej warto kupić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum