Matura próbna wyciekła I jest nieważna, bo niektóre szkoły przeprowadzały ją dzień wcześniej. Dlaczego? Bo np. kolidowała ze szkolną wycieczką.
Ponad osiem tysięcy płyt CD z zadaniami na próbną maturę Centralna Komisja Egzaminacyjna wysłała do szkół w całym kraju 28 lutego. Szkoły miały pięć dni na wydrukowanie arkuszy.
CKE zachowywała specjalną ostrożność: kurierzy wręczali koperty dyrektorom do rąk własnych, dokładnie sprawdzali ich tożsamość. Ze strony internetowej CKE dyrektorzy ściągali zaszyfrowany (dostępny tylko za pomocą specjalnego kodu) harmonogram próbnej matury. Tam była też informacja, że treść zadań można ujawnić dopiero w wyznaczonym dniu egzaminu z danego przedmiotu. I że należy zachować ostrożność jak przy właściwej maturze w maju.
Cała operacja kosztowała ponad 850 tys. zł. Ale wszystko na marne. Bo na internetowych forach próbne zadania maturalne pojawiały się przed datą egzaminów. Przyznaje to w rozmowie z "Gazetą" dyrektor CKE Marek Legutko.
Jak to się stało?
- Jestem smutny. Dyrektorzy szkół, którzy są osobami zaufania publicznego, zachowali się nieodpowiedzialnie - mówi Legutko. Okazało się, że niektórzy przyspieszyli próbne egzaminy. Powody? - Na przykład dlatego, że próbna matura kolidowała z terminem szkolnej wycieczki - mówi Legutko. W innej szkole dyrektor dał uczniom tajną płytę CD z zadaniami. I w ten sposób droga zadań do internetu stała się banalnie prosta.
Legutko nie chce podać, o które szkoły chodzi. Ale mówi, że zawiadomi o znanych mu przypadkach kuratoria.
Skutki?
Maturzyści z 70 LO w Warszawie wczoraj nie pisali już próbnej matury z przedmiotu do wyboru (m.in. matematyki, historii, biologii, geografii). Mimo że we wtorek napisali taki egzamin z polskiego, a w środę z języka obcego. - Odwołaliśmy próbną maturę, kiedy uczniowie przyznali, że pytania z polskiego znaleźli przed egzaminem w internecie - mówi dyrektorka Anna Szumiec-Mitera. - Mamy ich wychowywać, a nie przyzwyczajać do oszustwa.
Próbna matura nie jest obowiązkowa, ale większość szkół do niej przystępuje. Chodzi o to, żeby uczniowie przeżyli to, co czeka ich w maju. I to w warunkach maksymalnie zbliżonych do prawdziwej matury - w tych samych salach, z tymi samymi rygorami i z podobnymi zadaniami.
Niektóre szkoły oceniają próbną maturę tak jak zwykłą klasówkę (choć w oryginale wynik podawany jest w procentach). Ma to wówczas wpływ na ocenę końcową uczniów z konkretnego przedmiotu.
- I po co ta próbna matura? Nauczyciele będą sprawdzać przez długie godziny to, co niektórzy ściągnęli z sieci lub od kolegów z innych szkół - napisał wczoraj do redakcji anonimowo jeden z nauczycieli.
- W takim razie już lepiej by było bez takich kosztów umieścić zadania w internecie. Uczniowie by je sobie na lekcjach przećwiczyli - mówi dyrektor II LO w Koninie Stanisław Lorek. I tak właśnie zamierza potraktować zadania z CKE. Podobną decyzję podjęła dyrektorka 70 LO w Warszawie. - Szkoda wysiłku i pieniędzy, które wydaliśmy na drukowanie arkuszy egzaminacyjnych - mówi Anna Szumiec-Mitera.
to jest niewiarygodne, przecieki w maturach! ciezko pomyslec ze dorosli ludzie sa tak nieodpowiedzialni. jak mozna przekladac mature z powodu wycieczki !!! co to za szkoly w ktorych dzieja sie takie rzeczy !!! masakra... zbulwersowałam sie
Myślę ze to niepotrzebny stres. U nas nauczyciele mówili ze ocena z próbnej zaważy na ocenie na świadectwie. Czy to było sprawiedliwe??? Ocena miała być z danego roku nauki a matura z 4 lat. Ale te przecieki to niezły przekręt. Jakby w maju tak było to szkoda by mi było tych uczciwych uczniów którzy by napisali bez ,,pomocy" a by to im unieważnili.
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 337 dni temu Posty: 3269 Skąd: Łódź
Profil: Imię: Ania
Wzrost: 168
Wysłany: 2008-03-09, 10:58
Roszpunka napisał/a:
U nas nauczyciele mówili ze ocena z próbnej zaważy na ocenie na świadectwie.
U nas też tak nauczyciele mówili, a w końcu zrobiła tak pani z polskiego, ale u mnie to nie był problem pisałam rozszerzony polski i zarówno próbna jak i normalna poszła mi b. dobrze
A co do anulowania próbnej matury.... wszystko przez dyrektorów tych niektórych LO
przecież nie dowiedzieli się o terminie dzień wcześniej mogli przełożyć wycieczkę
tatae napisał/a:
W innej szkole dyrektor dał uczniom tajną płytę CD z zadaniami.
to już w ogole totalna głupota
_________________ Jestem jeszcze trochę zakochana resztkami bezsensownej miłości i jest mi tak cholernie smutno teraz, że chcę to komuś powiedzieć. To musi być ktoś zupełnie obcy, kto nie może mnie zranić..
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 323 dni temu Posty: 5504 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Weronika
Wzrost: 165
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2008-03-09, 14:21
Martyna napisał/a:
to jest niewiarygodne, przecieki w maturach
ja jeszcze rozumiem w głównej maturze, ale to tylko próbna! tu ludzie mają sobie sprawdzić ile umieją itd a nie wypaść jak najlepiej, bo to PRÓBNA... głupota
Informacje: Dołączyła 350 dni temu Posty: 6473 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-03-09, 15:30
a ja nie miałam próbnych własnie ze wzgledu na jakąstam wycieczke na ktora dyrektorka sobie pojechała w dodatku sama bo se urlop wzieła ...ale to lata temu było
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 79 dni temu Posty: 124 Skąd: Kraków
Profil:
Wysłany: 2008-03-11, 10:03
Ja uważam że matury próbne sa potrzebne, tylko, żeby ocena z nich nie była wliczana do świadectwa. To generalnie pierwszy jakiś poważny egzamin i większośc nie wie w zasadzie jak on wygląda z punktu widzenia technicznego (chociażby w jaki sposób wypełniac arkusze). Dlatego, warto robi próbne matury, żeby potem nie było jakiegos zdzwka na tej właściwej i nie okazało się, że z nerwów źle wypełniliśmy arkusz i nasza matura jest nieważna. Co do przecieków, cóż dyrektorzy zawiedli na całego, dla mnie to był brak szacunku dla swoich uczniów, bo to przede wszystkim oni na tym ucierpieli.
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 337 dni temu Posty: 3269 Skąd: Łódź
Profil: Imię: Ania
Wzrost: 168
Wysłany: 2008-03-14, 21:56
cerrata napisał/a:
malenka napisał/a:
Ja uważam że matury próbne sa potrzebne, tylko, żeby ocena z nich nie była wliczana do świadectwa.
przecież tak nie jest....
To zależy od szkół, np u mnie w szkole polski się wliczał
_________________ Jestem jeszcze trochę zakochana resztkami bezsensownej miłości i jest mi tak cholernie smutno teraz, że chcę to komuś powiedzieć. To musi być ktoś zupełnie obcy, kto nie może mnie zranić..
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 79 dni temu Posty: 124 Skąd: Kraków
Profil:
Wysłany: 2008-03-16, 08:13
Anija napisał/a:
cerrata napisał/a:
malenka napisał/a:
Ja uważam że matury próbne sa potrzebne, tylko, żeby ocena z nich nie była wliczana do świadectwa.
przecież tak nie jest....
To zależy od szkół, np u mnie w szkole polski się wliczał
Dokładnie u mnie tez polski, WOS i matemtyka się wliczały do świadectwa.
malenka napisał/a:
chociażby w jaki sposób wypełniac arkusze)
my z tego pokolenia że egzaminy mieliśmy i w podstawówce i w gimnazjum... także wiemy[/quote]
Wiesz porównywanie testu kompetencji w podstawówce gdzie tak naprawdę to jak zdasz jest mało istotne bo i tak przejdziesz do gimnazjum a matury od której zależą studia i Twoja dalsza kariera jest trochę... hmmm... dziwne??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum