Rejestracja Zaloguj  

Chat [4] Uzaleznione Rangi Mapa                   Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem - zasypianie dziecka z butelką
Autor Wiadomość
aly24 

Informacje:
Dołączyła 368 dni temu

Profil:
Imię: Asia
Wzrost: 162 cm
Włosy: blond
Stan: mężatka
Partner: Grzesiek
Wysłany: 2007-10-30, 23:40   Problem - zasypianie dziecka z butelką

Hej, nie wiem czy taki temat pojawił się już wcześniej, szukałam ale nie znalazłam.

Proszę was dziewczyny o radę, ponieważ moja 14-miesięczna córka od pewnego czasu nauczyła się zasypiać z butelką herbatki. Musi ją trzymać w rączce, od czasu do czasu sobie popije. Ale butelka musi być. Wiem, że jest to niezdrowe ale niewiem jak ją tego oduczyć. Jak nie ma butelki to jest płacz w niebogłosy i nie chce zasnąć. Proszę was, może którejś przytrafiło się coś takiego w wychowaniu dziecka i jakoś sobie z tym poradziła.

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam i piszcie, piszcie, piszcie.... <smoczas>

REKLAMA

Magdaru 

Informacje:
Dołączyła 499 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-10-31, 08:54   

super niania pewnie poradziłaby Ci zabrać butelke i po prostu przetrzymać te wrzaski, jak zobaczy, że nic krzykiem nie zdziała to się odzwyczai i już ;-)
ja problemu z butelką nie miałam, bo mój Mateusz właściwie butelki nie używał, tylko przy cycu zawsze usypiał, a z butelki pić nie umiał :-) i nigdy mu do spania nie dawałam żadnego picia, zaprocentowało to zdrowymi ząbkami :)

Kasiula 

Informacje:
Dołączyła 399 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Wzrost: wystarczy ;)
Włosy: brunetka
Stan: zajęta
Wysłany: 2007-10-31, 10:09   

Magdaru napisał/a:
super niania pewnie poradziłaby Ci zabrać butelke i po prostu przetrzymać te wrzaski, jak zobaczy, że nic krzykiem nie zdziała to się odzwyczai i już ;-)

Albo mniej drastyczna metoda na początek: nie dawaj herbatki, tylko czystą, przegotowaną wodę. Jak to nie pomoże, to zrób tak, jak napisała Magdaru. Pokrzyczy 2-3 noce i zrozumie, ze butelki nie ma. To już jest duże dziecko i nie powinnaś mieć problemów. Tylko musisz być konsekwentna, bo jak raz ustąpisz, to po Tobie ;-) Daj jej do zasypiania zamiast butelki jakiegoś misia, żeby z nim spała.
No i powodzenia ;-) Napisz koniecznie, jak poszło :-)

aly24 

Informacje:
Dołączyła 368 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-10-31, 12:33   

Ok, dzięki za podpowiedzi. Dzis spróbuje z czystą wodą, misia dawałam i nie chce. Dam znać jak poszło, pozdrawiam

kasia1980 

Informacje:
Dołączyła 419 dni temu

Profil:
Imię: kasia
Wzrost: malutki :) 158 cm
Stan: od 26.04.2003- mężatka :)
Partner: Artuś
Wysłany: 2007-11-01, 23:10   

spróbuj zastąpić jakby co butelkę kubeczkiem niekapkiem, i naprawde Kasiula ma racje żeby w nocy do picia podawać wodę, bo słodzona herbatka może zapoczątkować tzw. próchnicę butelkową. Małej woda pewnie nie będzie smakowała tak jak herbatka, ale uwierz że warto zrobić taką zmianę, bo ja już paru trzylatków na fotelu dentystycznym miałam okazje oglądać i warto poświęcić pare nocy, aby oszczędzić sobie potem tych kilku minut w gabinecie.

aly24 

Informacje:
Dołączyła 368 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-11-02, 09:56   

Właśnie się przekonałam że woda jej nie smakowała, ale w końcu usnęła. Zobaczymy jak będzie dalej.
Kasia 1980 kiedy może się objawić próchnica butelkowa? Mała ma na razie ząbki ok, ale wiem że picie herbatki do snu może zapoczątkować próchnice. Nie chce by moja córka ją miała i dlatego muszą ją oduczyć zasypiać z butelką.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, napiszę znów jak idą postępy a wy trzymajcie kciuki. <ookk>

Kasiula 

Informacje:
Dołączyła 399 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-11-02, 10:10   

No to super. Ważne, że zasnęła :-)

aly24, z tego co wiem, to próchnica butelkowa może pojawić się już u półtorarocznego dziecka. Ważne, żebyś myła jej ząbki.

aly24 

Informacje:
Dołączyła 368 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-11-02, 20:59   

Właśnie co do mycia ząbków, jaką pastę polecacie takim maluszkom i jaką szczoteczkę?

kasia1980 

Informacje:
Dołączyła 419 dni temu

Profil:
Imię: kasia
Wzrost: malutki :) 158 cm
Stan: od 26.04.2003- mężatka :)
Partner: Artuś
Wysłany: 2007-11-03, 08:50   

ja Nisi myje ząbki pastą elmex dla dzieci, a szczoteczki- to różne kupuje, ale tylko te przeznaczone dla dzieci, nie warto kupować tych najtańszych, ja kiedyś kupiłam i okazało się po paru myciach, że wychodzi z nich włosie w trakcie mycia :-? okropieństwo dziecko jeszcze by mi się zadławiło. Malutka ma śliczne ząbki, więc myślę, że pasta się sprawdza :-D [/b]

Magdaru 

Informacje:
Dołączyła 499 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-11-03, 09:55   

ja najczęściej kupuję Matikowi colgate :) ma podział w zależności od wieku dziecka ;-) szczoteczki tak samo, odpowiednie do wieku :mrgreen: i ząbki są zdrowiutkie i ładne, niedługo pewnie będą wypadać, bo 6 lat skończone :-|

Kasiula 

Informacje:
Dołączyła 399 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-11-03, 10:04   

Ja myłam Ali elmexem, a jak mi się skończył, to kupiłam tutaj w aptece pastę specjalnie przeznaczoną dla dzieci (nie pamiętam nazwy) o smaku truskawkowym. Szczoteczka to zawsze colgate - chyba są najporządniejsze.

Magdaru 

Informacje:
Dołączyła 499 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-11-03, 10:07   

mojemu Mateuszowi elmex nie smakował <bezradny> ma taki specyficzny smak, a colgate są tak delikatnie miętowe :) te do lat 6 są z takim jakby niebieskim brokatem, a te powyżej 6 z gwiazdkami srebrnymi :lol: takie głupotki zachęcają dzieci do mycia ząbków ;-)

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 686 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-11-03, 10:11   

halo halo... już widzę ten ciągnący się w nieskończoność off topic mówiący o szczoteczkach dla dzieci z temacie zupełnie nie związanym z tym zagadnieniem....

<offtopic>

Kasiula 

Informacje:
Dołączyła 399 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-11-03, 13:11   

Kociak, ale to cały czas jest związane z tematem ;-)

słońce 

Informacje:
Dołączyła 364 dni temu

Profil:
Imię: Elka
Wzrost: malutka jestem
Włosy: blondyneczka
Stan: mężatka:)
Partner: Jakub
Wysłany: 2007-11-03, 13:12   

Aly24 powodzenia w oduczaniu malutkiej, trzymam kciuki a swoją drogą to chyba jednak najlepiej będzie odstawić butelkę mała popłacze, popłacze ale się nauczy. Moja znajoma miała taki sam problem w zasadzie jeszcze ma jej córka Majka ma 2 latka i ząbki zniszczone przez próchnicę butelkową, lekarka jej o tym mówiła ale mama nic z tym nie zrobiła do dziś np. zakupy w markecie odbywają się koniecznie z pełną butlą herbatki lub soczku a broń boże jak się picie skończy- szał. Jeszcze raz powodzonka napisz jakie są postępy <sun_>

Odpowiedz do tematu