Rejestracja Zaloguj  

RSS Uzaleznione Rangi Mapa                       Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Prezenty ślubne
Autor Wiadomość
Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 614 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Wysłany: 2008-02-08, 13:34   Prezenty ślubne

Nie mamy takiego tematu. Wiem, że większa część młodych par woli dostać pieniążki. ale są przecież takie sytuacje, że goście z takich czy innych powodów wolą prezent rzeczowy i pytają konkretnie: co kupić? zbierzmy tu nasze pomysły, mężatki podpowiedzą co fajnego dostały i z czego są zadowolone, napiszmy też czego absolutnie NIE kupować młodym ;-)

to może zacznę od swojego ślubu :) dostaliśmy sporą sumę pieniędzy ;-) niestety wszystko już poszło w mieszkanie
ale dostaliśmy też sporo fajnych prezentów:
:arrow: kuchenkę mikrofalową
:arrow: zestaw kieliszków na 6 osób do wszystkiego co możliwe - dla nas super sprawa, dzięki Anula ;*
:arrow: zestaw obiadowy
:arrow: zestaw do herbaty i kawy
:arrow: zestaw do zimnych napojów (dzbanek + szklanki)
:arrow: komplet sztućców na 12 osób + chochelki, szpachelki do ciast itp.
:arrow: srebrną cukiernicę i naczynie do śmietanki
:arrow: 3 komplety pościeli
:arrow: koc
:arrow: stojącą żyrafę, dołączę fotkę
:arrow: srebrne widelczyki do ciasta
:arrow: 2 książki kucharskie
:arrow: 2 porcelanowe filiżanki
i jeszcze troszkę maskotek i innych drobiazgów. w sumie prawie ze wszystkiego jesteśmy zadowoleni i ze wszystkiego na co dzień korzystamy. jedynie te filiżanki porcelanowe stoją i się kurzą w szafce.

w tym roku mamy 3 śluby i plany mamy takie:
- przyjaciel Marcina: pewnie będą chcieli pieniążki i tutaj nie będziemy nic innego kombinować
- kuzynka: będą z mężem wynajmować mieszkanko i nie mają nic, więc planujemy porządny komplet obiadowo - kawowy
- kuzyn: mają wszystko, ale że kuzyn się nie popisał na naszym weselu, więc koperty nie dostanie, kupimy jakąś fajną pościel, bo to zawsze się przyda.

no chyba, że któraś podpowie coś ciekawego ;-)

Opis zdjecia:
żyrafa
Plik ściągnięto 1 raz(y) 354,03 KB

Opis zdjecia:
nasze prezenty przed rozpakowaniem
Plik ściągnięto 4 raz(y) 422,3 KB

REKLAMA

Roszpunka 

Informacje:
Dołączyła 246 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-02-08, 13:45   

Madzia81, żyrafa zajefajna!!!
My dostaliśmy ( dokładnie 11 lat temu -miło powspominać):
:arrow: pieniążki (za które kupiliśmy:meble do pokoju,telewizor,dywan a reszte do auta dołożyliśmy)
:arrow: serwis obiadowy na 6 osób
:arrow: serwis obiadowy na 12 osób ( :arrow: taki elegancki - z wazą,sosjerkami,półmiskami)
:arrow: serwis kawowy na 6 osób
:arrow: 2 krajalnice
:arrow: sandwicz
:arrow: gofrownice
:arrow: poradnik dla rodziców
:arrow: maskotkę
Ze wszystkiego byliśmy zadowoleni. 1 krajalnice sprzedaliśmy i żelazko za to kupiliśmy.
Za półtora miesiąca mój brat ma ślub i pieniążki im damy mimo że szykują sobie mieszkanko. Lepiej jak sami sobie coś do niego kupią.Na parapetówę im prezent kupimy.

madzia 

Informacje:
Dołączyła 454 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-08, 16:22   

ale zyrafffka :mrgreen:
My bylismy 2 lata temu u mojego brata, daliśmy pieniądze. Teraz co bylismy u mojego drugiego brata tez dalismy pieniadze i po sprawie. Teraz mam wesele u kuzyna w czerwcu...i mysle, ze jakis sprzet do kuchni lub cos z wyzej wymienionych propozycji :-)

ps. kiedy sie daje prezenty? bo koperte to wiadomo, mozna dac w kazdej chwili, schowasz do terebki i gotowe, a pake duuuza?? chodzic z nia? :-D

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 406 dni temu

Profil:
Imię: Alina
Włosy: blond
Stan: zaręczona :)
Partner: Krzysiek
Wysłany: 2008-02-08, 16:27   

Madzia81 napisał/a:
zestaw obiadowy
to jest bardzo popularny i fajny prrezent moja mam kupowała taki w zeszłym roku na slub swojej chrzesnicy

madzia napisał/a:
kiedy sie daje prezenty?
po złożeniu zyczen mozesz wręczyc świadkom albo rodzicom państwa młodych żeby przechowali bo młodzi chyba i tak sa zbyt wtedy przejęci...

Ja mam dylemat dla mojego brata bo oni maja dośc duzo kasy i trudno im cokolwiek kupic ...bede musiala wymyslic coś oryginalnego

Jak bylismy na weselu kuzyna Krzyska dalismy tabliczke w wygrawerowanymi inicjałami na drzwi

Jewel 
I'm In Love

Informacje:
Dołączyła 432 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-02-08, 16:28   

Jedni zbierają pod kościołem, inny przed jedzeniem ogólnie zanim się siądzie do stołu a niektórzy zbierają prezenty po oczepinach.

Magdaru 

Informacje:
Dołączyła 434 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-02-08, 16:37   

u nas też najwięcej pieniążków było, bo w sumie o to prosiliśmy ;-) mieszkaliśmy u rodziców, więc kasa była bardziej potrzebna, niz jakieś inne rzeczy, ale prezentów też się troche nazbierało :)
:arrow: komplet garnków
:arrow: kilka kompletów pościeli
:arrow: krajalnica
:arrow: 2 czajniki elektryczne
:arrow: koc
:arrow: kocyk dla Matika ( bo już w ciąży byłam :-P )
:arrow: 2 ekspresy do kawy
:arrow: komplet - 2 poduszki i kołdra z owczej wełny
więcej nie pamiętam :-P
za pieniąki zrobiliśmy sobie meble do naszego pokoju na zamówienie, mamy je do dzisiaj :mrgreen: znajomy nam je zrobił i są rewelacyjne <ookk> i inne pierdołki ;-)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 614 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-02-08, 21:12   

madzia napisał/a:
kiedy sie daje prezenty?

a teraz to b. różnie, tak aby wygodnie był. my dostaliśmy część prezentów w dzień przed ślubem, część w dniu ślubu, jeszcze przed kościołem, część po ślubie i weselu. i wszystko był okej :) my jak byliśmy w zeszłym roku u kuzyna Marcina też daliśmy przed ślubem, nocowaliśmy u niego w domu (rodzinka w Łodzi) i tak nam było wygodniej, niż targać prezent do kościoła, potem na salę, a potem tylko kłopot z tym.

calineczka napisał/a:
bede musiala wymyslic coś oryginalnego

pomyślimy, wymyślimy coś calineczko ;-) daj nam troszkę czasu ;-)

Magdaru napisał/a:
2 czajniki elektryczne

Magdaru napisał/a:
2 ekspresy do kawy

a nam się na szczęście nic takiego nie powtórzyło :) pościel, ale to akurat się przydaje:) ale to dlatego, że wcześniej zrobiliśmy listę prezentów, daliśmy jednym i drugim rodzicom i Oni już rozdysponowywali prezenty między gośćmi ;-)

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 406 dni temu

Profil:
Imię: Alina
Stan: zaręczona :)
Partner: Krzysiek
Wysłany: 2008-02-08, 21:16   

Madzia81 napisał/a:
daj nam troszkę czasu
do sierpnia mamy czas ;-)
Jest tez ostatnio taki zwyczaj , że zamiast kwiatów młodzi zycza sobie albo pluszaki do domów dziecka albo na przyklad jedzonko do schroniska
Mysle tez ze prezent zalezy od tego czy młodzi dopiero sie urzadzają czy tez juz zyja razem a slub to raczej bardziej formalnośc jak to bedzie u mojego brata

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 614 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-02-08, 21:25   

calineczka napisał/a:
Jest tez ostatnio taki zwyczaj , że zamiast kwiatów młodzi zycza sobie albo pluszaki do domów dziecka albo na przyklad jedzonko do schroniska

no, i to b. dobry pomysł jest :) też taki mieliśmy, do kilku zaproszeń włożyliśmy taką wkładkę z prośbą o maskotki właśnie zamiast kwiatów, ale potem rodzice M. zbili nas z tropu, wmówili, że to nie najlepszy pomysł i zrezygnowaliśmy. a szkoda, bo wszystkie osoby, które dostały zaproszenie z taką prośbą przyszły z maskotkami :) więc pomysł by wypalił ;)
moja kumpela z pracy w sierpniu w zeszłym roku wychodziła za mąż, też zwrócili się do gości z taką prośbą, sama z mamą też jej kupiłyśmy maskotkę i zebrali wielki wór zabawek i wywieźli to wszystko potem do domu dziecka :)

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 620 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2008-02-08, 22:10   

calineczka napisał/a:
zamiast kwiatów młodzi zycza sobie albo pluszaki do domów dziecka albo na przyklad jedzonko do schroniska
no i ja już myślę, że u nas to się pojawi kiedyś tam :)

Co do prezentów, to Madzia wszystko napisała ;)

madzia napisał/a:
kiedy sie daje prezenty?
ja to w ogóle dałam chyba na poprawinach (tzn tylko taką kopertę z listem, że prezent do odebrania w gabinecie u mamy w szkole - bo był wielki strasznie :D ) , bo w dzień ślubu to całkiem o tym zapomniałam i nawet tej kartki nie dałam :D

Roszpunka 

Informacje:
Dołączyła 246 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-02-08, 22:33   

madzia napisał/a:
kiedy sie daje prezenty?
U nas ci goście którzy byli tylko na ślubie to prezenty dawali przy składaniu życzeń po mszy. A reszta gości weselnych to po oczepinach.

Ninka 

Informacje:
Dołączyła 223 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-02-10, 04:31   

HEJ!I ja tu zawedrowalam! 8-)

Madzia81, nono prezentow troche i ciut ciut :mrgreen: zyrafka tez fajna!

My mielismy maly slub i wesele tylko dla rodziny najblizeszej!I w wiekszosci meza bo z mojej strony nawet rodzice nie przylecieli tylko jeden brat (swiadkowal nam) i moje ciotki i babcia jedna! <bezradny> Ale za to wesele trwalo 3 dni!Bo sie rozjechac nie chcieli goscie :roll:

My glownie dostalismy kase z prezentow to pamietam KOC ( podarowalam go ciotce :-/ przy wyprowadzaniu sie z Polski) i posciel a no i ksiazke kucharska wzielam ja ze soba ale z niej nie kozystam :oops:

Dorotea 
Zapach lata:)

Informacje:
Dołączyła 303 dni temu

Profil:
Imię: Dorota
Wzrost: średni
Stan: panna
Wysłany: 2008-02-11, 10:50   

Ninka napisał/a:
Ale za to wesele trwalo 3 dni!Bo sie rozjechac nie chcieli goscie

to świetnie! Wesele musiało być naprawdę udane.
Co do prezentów ślubnych to rozmawiałam dziś o tym z koleżanką z pracy.
Jej znajoma dostała UWAGA! 4 kuchenki mikrofalowe.
Tyle kompletów garnków i sztućców, że mogłaby 2 restauracje wyposażyć (gotują tylko na parze więc te garnki nie są im potrzebne.
Jakieś zegary ścienne i obrazy nie w swoim guście.
Ogólnie byli niezadowoleni bo chcieli pieniądze.
Zbierają na mieszkanie.
WIęc ja wolę dać pieniądze ii nich młodzi wydadzą je na to co jest im faktycznie potrzebne,no chyba że młodzi dadzą tzw. listę prezentów ale tu też można nie trafić w gust <bezradny>
Żyrafa odjazdowa :lol:

Ninka 

Informacje:
Dołączyła 223 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-02-12, 02:23   

Dorotea, no wlasnie zawsze sie slyszy o prezentachy typy 3 zegary ( obciachowe nie w guscie mlodych) albo serwisy itd...itd.....

Tutaj jest to bardzo popularne ze mlodzi rejestruja sie w jakims sklepie i wybieraja sobie prezenty!Na zaproszeniu podany jest adres sklepu!I goscie idac do sklepu maja juz przygotowana liste i sami sobie wybieraja co kupic ( tylko z listy wybranej wczesniej przez mlodych) sklep pilnuje tez zeby sie nie powtorzyly preznety!

A ostatnim chociorem jest uwaga goscie wplacaja pieniadze na kotno agencji biura podruzy i po slubie mlodzi maja ZA CO jechac w podroz po slubna! :-P

tuptunio 
aniołek ;)

Informacje:
Dołączyła 271 dni temu

Profil:
Imię: sylwia
Wzrost: 171
Stan: szczęśliwie zaręczona
Partner: R.
Wysłany: 2008-02-12, 16:28   

moi znajomi od razu na zaproszeniach ślubnych napisali że jako prezent chcą pieniądze (w formie takiego śmiesznego wierszyku)

Odpowiedz do tematu