Nie mamy takiego tematu. Wiem, że większa część młodych par woli dostać pieniążki. ale są przecież takie sytuacje, że goście z takich czy innych powodów wolą prezent rzeczowy i pytają konkretnie: co kupić? zbierzmy tu nasze pomysły, mężatki podpowiedzą co fajnego dostały i z czego są zadowolone, napiszmy też czego absolutnie NIE kupować młodym
to może zacznę od swojego ślubu dostaliśmy sporą sumę pieniędzy niestety wszystko już poszło w mieszkanie
ale dostaliśmy też sporo fajnych prezentów:
kuchenkę mikrofalową
zestaw kieliszków na 6 osób do wszystkiego co możliwe - dla nas super sprawa, dzięki Anula zestaw obiadowy
zestaw do herbaty i kawy
zestaw do zimnych napojów (dzbanek + szklanki)
komplet sztućców na 12 osób + chochelki, szpachelki do ciast itp.
srebrną cukiernicę i naczynie do śmietanki
3 komplety pościeli
koc
stojącą żyrafę, dołączę fotkę
srebrne widelczyki do ciasta
2 książki kucharskie
2 porcelanowe filiżanki
i jeszcze troszkę maskotek i innych drobiazgów. w sumie prawie ze wszystkiego jesteśmy zadowoleni i ze wszystkiego na co dzień korzystamy. jedynie te filiżanki porcelanowe stoją i się kurzą w szafce.
w tym roku mamy 3 śluby i plany mamy takie:
- przyjaciel Marcina: pewnie będą chcieli pieniążki i tutaj nie będziemy nic innego kombinować
- kuzynka: będą z mężem wynajmować mieszkanko i nie mają nic, więc planujemy porządny komplet obiadowo - kawowy
- kuzyn: mają wszystko, ale że kuzyn się nie popisał na naszym weselu, więc koperty nie dostanie, kupimy jakąś fajną pościel, bo to zawsze się przyda.
Madzia81, żyrafa zajefajna!!!
My dostaliśmy ( dokładnie 11 lat temu -miło powspominać):
pieniążki (za które kupiliśmy:meble do pokoju,telewizor,dywan a reszte do auta dołożyliśmy)
serwis obiadowy na 6 osób
serwis obiadowy na 12 osób ( taki elegancki - z wazą,sosjerkami,półmiskami)
serwis kawowy na 6 osób
2 krajalnice
sandwicz
gofrownice
poradnik dla rodziców
maskotkę
Ze wszystkiego byliśmy zadowoleni. 1 krajalnice sprzedaliśmy i żelazko za to kupiliśmy.
Za półtora miesiąca mój brat ma ślub i pieniążki im damy mimo że szykują sobie mieszkanko. Lepiej jak sami sobie coś do niego kupią.Na parapetówę im prezent kupimy.
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 454 dni temu Posty: 4447
Profil:
Wysłany: 2008-02-08, 16:22
ale zyrafffka
My bylismy 2 lata temu u mojego brata, daliśmy pieniądze. Teraz co bylismy u mojego drugiego brata tez dalismy pieniadze i po sprawie. Teraz mam wesele u kuzyna w czerwcu...i mysle, ze jakis sprzet do kuchni lub cos z wyzej wymienionych propozycji
ps. kiedy sie daje prezenty? bo koperte to wiadomo, mozna dac w kazdej chwili, schowasz do terebki i gotowe, a pake duuuza?? chodzic z nia?
_________________ Cała w twoich rękach, dzięki Tobie wiem co w życiu ważne jest...
Informacje: Dołączyła 434 dni temu Posty: 4256 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-02-08, 16:37
u nas też najwięcej pieniążków było, bo w sumie o to prosiliśmy mieszkaliśmy u rodziców, więc kasa była bardziej potrzebna, niz jakieś inne rzeczy, ale prezentów też się troche nazbierało komplet garnków
kilka kompletów pościeli
krajalnica
2 czajniki elektryczne
koc
kocyk dla Matika ( bo już w ciąży byłam )
2 ekspresy do kawy
komplet - 2 poduszki i kołdra z owczej wełny
więcej nie pamiętam
za pieniąki zrobiliśmy sobie meble do naszego pokoju na zamówienie, mamy je do dzisiaj znajomy nam je zrobił i są rewelacyjne i inne pierdołki
a teraz to b. różnie, tak aby wygodnie był. my dostaliśmy część prezentów w dzień przed ślubem, część w dniu ślubu, jeszcze przed kościołem, część po ślubie i weselu. i wszystko był okej my jak byliśmy w zeszłym roku u kuzyna Marcina też daliśmy przed ślubem, nocowaliśmy u niego w domu (rodzinka w Łodzi) i tak nam było wygodniej, niż targać prezent do kościoła, potem na salę, a potem tylko kłopot z tym.
calineczka napisał/a:
bede musiala wymyslic coś oryginalnego
pomyślimy, wymyślimy coś calineczko daj nam troszkę czasu
Magdaru napisał/a:
2 czajniki elektryczne
Magdaru napisał/a:
2 ekspresy do kawy
a nam się na szczęście nic takiego nie powtórzyło pościel, ale to akurat się przydaje:) ale to dlatego, że wcześniej zrobiliśmy listę prezentów, daliśmy jednym i drugim rodzicom i Oni już rozdysponowywali prezenty między gośćmi
do sierpnia mamy czas
Jest tez ostatnio taki zwyczaj , że zamiast kwiatów młodzi zycza sobie albo pluszaki do domów dziecka albo na przyklad jedzonko do schroniska
Mysle tez ze prezent zalezy od tego czy młodzi dopiero sie urzadzają czy tez juz zyja razem a slub to raczej bardziej formalnośc jak to bedzie u mojego brata
Jest tez ostatnio taki zwyczaj , że zamiast kwiatów młodzi zycza sobie albo pluszaki do domów dziecka albo na przyklad jedzonko do schroniska
no, i to b. dobry pomysł jest też taki mieliśmy, do kilku zaproszeń włożyliśmy taką wkładkę z prośbą o maskotki właśnie zamiast kwiatów, ale potem rodzice M. zbili nas z tropu, wmówili, że to nie najlepszy pomysł i zrezygnowaliśmy. a szkoda, bo wszystkie osoby, które dostały zaproszenie z taką prośbą przyszły z maskotkami więc pomysł by wypalił
moja kumpela z pracy w sierpniu w zeszłym roku wychodziła za mąż, też zwrócili się do gości z taką prośbą, sama z mamą też jej kupiłyśmy maskotkę i zebrali wielki wór zabawek i wywieźli to wszystko potem do domu dziecka
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 620 dni temu Posty: 2961 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2008-02-08, 22:10
calineczka napisał/a:
zamiast kwiatów młodzi zycza sobie albo pluszaki do domów dziecka albo na przyklad jedzonko do schroniska
no i ja już myślę, że u nas to się pojawi kiedyś tam
Co do prezentów, to Madzia wszystko napisała
madzia napisał/a:
kiedy sie daje prezenty?
ja to w ogóle dałam chyba na poprawinach (tzn tylko taką kopertę z listem, że prezent do odebrania w gabinecie u mamy w szkole - bo był wielki strasznie ) , bo w dzień ślubu to całkiem o tym zapomniałam i nawet tej kartki nie dałam
Informacje: Dołączyła 223 dni temu Posty: 1855 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-02-10, 04:31
HEJ!I ja tu zawedrowalam!
Madzia81, nono prezentow troche i ciut ciut zyrafka tez fajna!
My mielismy maly slub i wesele tylko dla rodziny najblizeszej!I w wiekszosci meza bo z mojej strony nawet rodzice nie przylecieli tylko jeden brat (swiadkowal nam) i moje ciotki i babcia jedna! Ale za to wesele trwalo 3 dni!Bo sie rozjechac nie chcieli goscie
My glownie dostalismy kase z prezentow to pamietam KOC ( podarowalam go ciotce przy wyprowadzaniu sie z Polski) i posciel a no i ksiazke kucharska wzielam ja ze soba ale z niej nie kozystam
Informacje: Wiek: 34 Dołączyła 303 dni temu Posty: 1509 Skąd: Śląsk
Profil: Imię: Dorota
Wzrost: średni
Włosy: blond
Stan: panna
Wysłany: 2008-02-11, 10:50
Ninka napisał/a:
Ale za to wesele trwalo 3 dni!Bo sie rozjechac nie chcieli goscie
to świetnie! Wesele musiało być naprawdę udane.
Co do prezentów ślubnych to rozmawiałam dziś o tym z koleżanką z pracy.
Jej znajoma dostała UWAGA! 4 kuchenki mikrofalowe.
Tyle kompletów garnków i sztućców, że mogłaby 2 restauracje wyposażyć (gotują tylko na parze więc te garnki nie są im potrzebne.
Jakieś zegary ścienne i obrazy nie w swoim guście.
Ogólnie byli niezadowoleni bo chcieli pieniądze.
Zbierają na mieszkanie.
WIęc ja wolę dać pieniądze ii nich młodzi wydadzą je na to co jest im faktycznie potrzebne,no chyba że młodzi dadzą tzw. listę prezentów ale tu też można nie trafić w gust
Żyrafa odjazdowa
_________________ Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać
Informacje: Dołączyła 223 dni temu Posty: 1855 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-02-12, 02:23
Dorotea, no wlasnie zawsze sie slyszy o prezentachy typy 3 zegary ( obciachowe nie w guscie mlodych) albo serwisy itd...itd.....
Tutaj jest to bardzo popularne ze mlodzi rejestruja sie w jakims sklepie i wybieraja sobie prezenty!Na zaproszeniu podany jest adres sklepu!I goscie idac do sklepu maja juz przygotowana liste i sami sobie wybieraja co kupic ( tylko z listy wybranej wczesniej przez mlodych) sklep pilnuje tez zeby sie nie powtorzyly preznety!
A ostatnim chociorem jest uwaga goscie wplacaja pieniadze na kotno agencji biura podruzy i po slubie mlodzi maja ZA CO jechac w podroz po slubna!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum