Wysłany: 2007-11-21, 21:31 Praca-czy trudno o nia w Waszych miastach?
Taki temacik
Czy cięzko jest znalezc prace w waszych miejscowosciach ?
Czy zarobki pozwalaja na utrzymanie ?
Jakie macie doświadczenia ?
Ja prace dostałam przyznaje przez znajomości ale żeby ja utrzymac musiałam sie wykazać
Jest duzo ogłoszeń do marketów
zarobki niestety nie są fantastyczne ale tez zycie w Luboniu jest troszke tańsze niż w Poznaniu a blisko ok
Potrzebuja tez do róznych magazynów itp
najwieksze zakładu ziemniaczane zostały zlikwidowane nie ma jakiegos dużego skupiska ludzi pracujących w jednych miejscu
Zauważyłam , że takich centrach szybko ludzi męczy praca w soboty i niedziele i tam pracownicy często sie zmieniaja bo stale sa prawie ogłoszenia
Informacje: Wiek: 34 Dołączyła 268 dni temu Posty: 1509 Skąd: Śląsk
Profil: Imię: Dorota
Wzrost: średni
Włosy: blond
Stan: panna
Wysłany: 2007-11-22, 15:08
O pracę w naszym kraju jest niestety nadal bardzo trudno.
Ja mam już..................11 pracę.
Życie zawodowe rozpoczęłam 14 lat temu.
Traciłam ją z wielu przyczyn: brak zgody na donoszenie na koleżanki, brak zgody na erotyczne zachowania pracodawcy, przeprowadzka pracodawcy, brak powodu, sama zmieniałam pracę na lepiej płatną.
Mimo swojego wykształcenia (doradca zawodowy) sama miałam duże problemy ze znalezieniem pracy. Obecną otrzymałam z "polecenia" po roku bezrobocia (szukałam pracy intensywnie ale bez rezultatu).
Z obecnej pracy jestem bardzo zadowolona.
W mojej miejscowości nie znalazłam pracy. Do obecnej muszę dojeżdżać ponad godzinę i to dwoma autobusami. Przyzwyczaiłam się do tego faktu, zresztą warto.
Zarobek pozwala mi na utrzymanie swojej skromnej osoby bez tzw. szaleństw.
Jeszcze rok temu chciałam wyjechać zagranicę i gdyby nie ta praca, to pewnie tak by się stało.
W naszym kraju poszukiwani są pracownicy fizyczni tj. kafelkarze, murarze, pracownicy budowlani, malarze, kierowcy itp. Niestety ze względów zarobkowych opuszczają nasz kraj.Dlatego obecnie lepiej mieć tzw. fach w ręku.Wtedy łatwiej o znalezienie pracy oraz można "dorobić" do pensji.
_________________ Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 532 dni temu Posty: 2038 Skąd: wałbrzych
Profil: Imię: monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Partner: Michał :*
Wysłany: 2007-11-22, 16:28
z pracatak fatalnie nie jest, bo jest strefa ekonomiczna i mnostwo marketów, gorzej jak sie chce innego rodzaju prace. ja wczesniej pracowalam dorywczo, bo studiowalam dziennie. na zaocznych zaczelam staz, ale zrezygnowalam na rzecz terazniejszej pracy. zarobki- zaczynałam od niziutkich, teraz są przecietne. nie jakies kokosy, ale na utrzymanie i wyjscie na piwko starcza. jest dosyc duze zroznicowanie zarobkowe w miescie
_________________ Kobieta chce być kochana bez powodu, bez dlaczego, dobrych manier, wdzięku, inteligencji, ale dlatego, że ona jest.
pierwszą pracę znalazłam po wysłaniu jednego CV , człowiek u którego miałam pracować stwierdził na "szkoleniach" że to nie praca dla mnie jednak bo się zanudzę więc polecił mnie swojemu biznesowemu koledze - dostałam pracę o wiele ciekawszą ,nauczyłam się wielu rzeczy, pracowałam z wieloma osobami, kolejna praca z polecenia ale okazało sie że moje wizje i to jak wygladał dzień pracy to nie było to więc ... powiedziałam prezesowi że nie czuje się tu dobrze i poinformowałam że bede szukała innego zajęcia,
przesłałam do znajomych e-maila że szukam pracy i tego samego dnia dostałam propozycję która bardzo mi się spodobała
Informacje: Dołączyła 399 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-11-23, 19:15
jesli marzeniem kogos jest zostanie kasjerką to u mnie nie jest trudno...ale jesli ktos ma wyzsze aspiracje to zycze powodzenia.... ja szukam juz ponad rok i z regóły trafiam na powiedzmy "męskie" zawody ( byłam magazynierką, liderką załadunkowych, ochroiarką )
ja doświadczenia w poszukiwaniu pracy nie mam w ogóle...na 3 roku studiów podjęłam pracę w szkole i tak mi zostało praca przyszła sama
ale Marcin już więcej mógłby w tym temacie powiedzieć....praca w Wałbrzychu jest, ale dla pracowników fizycznych, zaczyna brakować rąk do pracy i jeśli pracodawcy nie zaczną podnosić wynagrodzenia, to może być kiepsko z niektórymi zakładami....ale jeśli chodzi o prace biurowe, nie jest już tak przyjemnie. niby oferty są, ale wynagrodzenie to takie jakby kot napłakał Marcin właśnie ma taką pracę....miały być fajne pieniądze, ciekawe stanowisko...póki co na obiecankach się skończyło....jeśli w niedalekiej przyszłości nic się nie zmieni czeka nas kolejne poszukiwanie pracy dla M., bo z obecnej jest b. niezadowolony.
jak nasze zarobki? oboje pracujemy na dwa etaty i jest dobrze spłacamy samodzielnie kredyt, wyremontowaliśmy mieszkanie, udaje się co nieco odłożyć i normalnie żyć ale są dni, w ciągu których prawie się nie widujemy...coś za coś...
Informacje: Dołączyła 221 dni temu Posty: 92 Skąd: 100-lica
Profil:
Wysłany: 2007-12-02, 04:02
ja pracowałam w wielu dziedzinach- komputery, organizacja i oświetlanie koncertów wysokobudżetowych, motocykle no a teraz grafika- jak widzicie, rozpiętość jest spora;) wszędzie udało mi się zarabiać całkiem dobre pieniądze, teraz jako grafik sama w zasadzie dawkuję sobie zarobki, bo pracuję na zlecenie i nie powiem- płace są całkiem satysfakcjonujące;)
w Warszawie jest łatwo znaleźć pracę, ale trudniej ją utrzymać- są dość wysokie wymagania, trza być naprawdę dobrym w tym co się robi...
uważam że pracy dla młodych i ambitnych, w kraju to nie brakuje, tylko trza się dobrze zakręcić, trzeba wiedzieć gdzie szukać, trzeba być sprytnym i kreatywnym, bo dziś to w Polsce można robić wszystko, są dotacje unijne na poczet firmy, spółki inwestycyjne wysokiego ryzyka i sporo wolnych zawodów (jak np. grafik;P )
generalnie mnustwo jest roboty w reklamie i marketingu, sporo w zarządzaniu, jest zapotrzebowanie na ekonomistów i sporo roboty w nieruchomościach, menagerowie są potrzebni, agenci ubezpieczeniowi, prawnicy, doradcy finansowi etc, etc...
natomiast oczywiste jest,że rynek dobrze płatnej pracy, otwarty jest głównie dla osób z wykrształceniem, wyjątkami sa "wolne" zawody
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 371 dni temu Posty: 7209 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Weronika
Wzrost: 165
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2007-12-02, 21:10
u mnie w mieście chyba łatwo o pracę
taką pierwszą w sumie... nie wiem jak to jest z zapotrzebowaniem na konkretne stanowiska ale chyba ogólnie miejsc pracy jest wiele!
jak juz ktoś wspomniał wcześniej - w warszawie pracy jest sporo ale jesli masz ambicje na cos naprawdę fajnego i przyszłościowego musisz być naprawde dobry w tym co robisz. ja pracowałam 3 lata podczas studiów w telemarketingu, dopiero po obronie zaczełam szukac czegos w zawodzie i gdyby nie to że po znajomości coś znalazłam to byłoby cienko. z prostej przyczyny-brak doświadczenia. teraz siedze w mało przyszłościowej firmie ale robie to czego się uczyłam i w czym chce pracować no i liczę na to że to co odbębnię tu będzie wystarczającym doświadczeniem do znalezienia czegoś w lepszej firmie. niestety ale w warszawie karierę trzeba dokładnie planować.
Profil: Wzrost: 174
Włosy: jasny blond
Stan: panna
Wysłany: 2007-12-05, 01:18
tez ejstem tego zdania.
Jestem zdania że ejsli sie chce to naprawde można coś znalezdz. Zwłaszcza studenci. A czy to bedzie sie liczylo w przyszlosci jako doswiadczenie? Hm... zalezy od branzy i od pracodawcy. Ja szukałam posadki przedstawiciela handlowego i bardzo podobało mu sie ze w czasie studiow pracuje nawet jako hostessa na targach farmaceutycznych i imprezach masowych- powiedzial ze tu widac moje obycie i wszechstronnosc. Drugi stwierdzil ze to płytkie i raczej mi sie nie przyda...
Ale grunt to cos robić a nie siedziec i tlumaczyc sobie ze nie da sie znalezdz albo lepiej to po studiach zaczac szukac.
A ja to już nie wiem... wysyłałam i nadal wysyłam. I cisza... wszystko co mi się przytrafiło to poprzez znajomości.
_________________ Kobiece stroje nie były sprawą przesadnie zajmującą myśli Cutwella. Właściwie kiedy myślał o kobietach, pojawiające się w umyśle obrazy rzadko zawierały w ogóle jakieś stroje.
A propos - wczorajsza wyborcza (ten nasz głos prawdy!) napisała, że rzeczywiście, Ritko, masz rację, bo oto w naszej pięknej stolycy jest dużo pracy i podobno biją się wprost tłumy pracodawców o jednego pracownika,ale... no właśnie... to chyba głównie chodziło o pracę w marketach, sklepach, restauracjach itp. Nie każdemu to w cv będzie pasowało. Ja brałam jakieś dorywcze prace (gł. przez znajomości), ale też z ogłoszenia. Teraz jestem babysitterką zagranicznych dzieci i to mi bardzo odpowiada. Nawet myślę, że takie doświadczenie w cv będzie dobrze wyglądało . Jak myślicie?
W mojej miejscowości bardzo trudno o pracę.Ja w przeciągu roku pracowałam u dwóch prywaciarzy.Pierwsza praca była w pizzerii-było nawet spoko,tylko szefowa potrafiła kilka razy dzwonić po mnie do pracy o 22 godz. w dni które miałam wolne,musiałam być wciąż dyspozycyjna i mój D.bardzo się wkurzał jak wracałam do domu o 2-3 nad ranem-bo w weekendy tak długo młodzież siedziała.No i jeszcze nie fer było to że nie byłam zatrudniona.Następna praca była w biurze w serwisie elektro-narzędzi.Praca jako praca była super-szybko sie w niej zaklimatyzowałam,miałam blisko,godziny pracy fajne i wszystko byłoby super gdyby nie rodzinka szefów-3 osobowa i każdy kazał mi robić coś innego w tym samym czasie.Wmawiali mi słowa których nigdy nie powiedziałam.Mięli problemy między sobą a wyrzywali się na pracownikach.Też nie byłam oficjalnie zatrudniona. Gdy powiedziałam że rezygnuje to oczy postawili że tak cudową prace odrzucam ( 6 dni w tygodniu po 9 godzin dziennie za 700 zł miesięcznie -taka cudowna)Ale wolałam nie sfiksować pracując tam.
I tak znów szukam pracy!
u mnie tak jak chyba w większości- pracy brak moja pierwsza praca to było sprawdzanie faktur w jednej z firm prasowych, pracowałam też w kiosku ruch i w salonie solarium(plus vacu line). pracowałam też jako pomoc w barze, ale mój R. był barmanem więc jako pracy to tego nie uznaje nie musze chyba dodawać że wszędzie pracowałam "na czarno". teraz od jakiegoś czasu szukam pracy i niestety nic...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum