Rejestracja Zaloguj  

RSS Uzaleznione Rangi Mapa                       Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Praca-czy trudno o nia w Waszych miastach?
Autor Wiadomość
smerfetkahh 

Informacje:
Dołączyła 261 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-18, 18:44   

A w niemczech jest latwo o prace,ale na czarno :-P ja pracowalam tak kilka lat,ale nie jakies biura czy cos ;-) sprzatanie,restauracja,knajpka mi to odpowiada ;-) ja uweilbiam prace w knajpie lubie sie bawic i gadac z ludzmi.
I musze sie pochwalic,ze jak juz tam z jakiejs przyczyny nie robilam to ludzi ubywalo :mrgreen: .Na sprzataniu placa juz 10euro na godz albo i wiecej najmniej 8euro,ale ja nie mialam tak jeszcze :-P .To sobie obliczcie..np.4 godz dziennie????super a jak teraz bym chciala isc na bialo to musze nawalac zarobie 900 a na reke 4,50 lub kumpel ma 2100 a na reke 1200 gdzie tu logika bryyyy.
Moj maz robi nocki dlatego ma tyle samo brutto jak netto bardzo dobrze zarabia,ale ja nie pojde do roboty za takie marna kase wole w domu siedziec ;-) zreszta juz planujemy,ze pojde na 2 godz,tzw.basis to 400euro mies i za mojego meza tez takie cos niby na niego a ja bede sprzatac.
Wiele niemek sie wstydzi sprzatac,ale ja nie bo mam wiecej kasy na szmacie niz one w sklepie :mrgreen:
No tak wiec na czarno tak jes masa pracyoplacalne i sa inne ale trzeba miec jakies super wyksztalcenie lub cos umiec jak w kazdym miescie.
Jednak ja nie narzekam :-D

REKLAMA

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 586 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Ostrzeżeń: [4]
Wysłany: 2008-01-19, 15:30   

smerfetkahh, no tak, ale na czarno nie masz żadnego potwierdzenia, żadnych składek. Problemów nie macie np z wzięciem kredytu czy coś? Nie wiem jak to wszystko wygląda w Niemczech i w Waszym przypadku, ale ja tutaj w Polsce nie zdecydowałabym się na pracę na czarno - oprócz tych względów które już wymieniłam (kredyty, składki) to jeszcze praca na czarno jest bardzo niepewna - dziś jest, jutro jej nie ma :/

Ja jeszcze praca się nie martwię :) mam jeszcze pół roku spokoju :) później na 5 roku już coś będę szukać i mam nadzieję, że znajdę coś co by mi pasowało :) no ale zobaczymy, będę sie martwić za pół roku ;)

smerfetkahh 

Informacje:
Dołączyła 261 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-19, 16:58   

wczesniej pracowalam na czarno bo nie mialam papierow :-P teraz pojde normalnie do pracy ale jak juz pisalam tylka na 2 godz i za meza na dwie godziny tzw,basis.
Wtedy mam 800 euro na reke i 20 godz przez 5 dni a jak bym np.poszlam do sklepu-robie 8 godz codziennie i nawet nie mam 800e.
Fakt do renty mi sie nic nie liczy chyba,ze bym poszla na pol etatu,ale i tak mi sie oplaca prywatne ubezpieczenie ;-)

NudnaBaba 

Informacje:
Dołączyła 375 dni temu

Profil:
Ostrzeżeń: [1]
Wysłany: 2008-01-19, 23:26   

Tak, o pracę ciężko w moim mieście.
Najbardziej opłaca mi sie pracować w Opolu, ale co z tego... musiałabym być zatrudniona na umowę o dzieło, zlecenie bądź na okres próbny. Na stałe póki co to odpadam.
Moimi planami związanymi z pracą, w najbliższym czasie ( czyli wakacje ) jest wyjazd za granicę :) Ale zobaczymy czy wypali.

netka2 
netka2

Informacje:
Dołączyła 178 dni temu

Profil:
Imię: Anetka
Wzrost: 170
Stan: narazie Panna:)
Partner: Tomeczek :))
Wysłany: 2008-01-19, 23:44   

Ja też pracuję w Opolu, mieszkam 25 km za Opolem :) Jestem pielęgniarką i podjęlam tutaj prace bo lepsze zarobki, nawet o 800 zł, a to dużo. Mimo tego że placę za dojazd to i tak się oplaca ...[/quote]

"Tylko miłość jest sensem istnienia..."

Zielonooka 

Informacje:
Dołączyła 231 dni temu

Profil:
Wzrost: 170
Włosy: brązowe
Stan: przyszła żona
Partner: S.
Wysłany: 2008-01-19, 23:46   

Praca w zawodzie takim jak studiuję, bez problemu za całkiem ok kasę, jak dla uczącego się studenta na 4 dni w tyg po 8 h.

Ninka 

Informacje:
Dołączyła 188 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-22, 13:40   

Tu u nas pracy jest full tylko zalezy jeszcze za jaka kase!Bo nie sztuka pracowac po 12h i zarabiac tylko na czynsz!

A tu jest bardzo modne ciagniecie 2 etatow!Np przedszkolanka z Nicoli przedszkola rano pracuje z dzieciakami a wieczorami w sklepie! :roll: Moja sasiadka rano w szpitalu a wieczorami w domu starcow :roll:

[ Dodano: 2008-01-22, 13:41 ]
Nawet ja myslalam znalezdz sobie druga robote!Ale wtedy to kiedy z mala posiedze <bezradny>

Alex1511 
Sweet love:*

Informacje:
Dołączyła 190 dni temu

Profil:
Imię: Paulina
Wzrost: 165 cm
Włosy: szatynowy
Partner: Igor
Wysłany: 2008-01-22, 15:26   

W moim miescie jest dosyc duzo pracy- sek w tym jakiej. Przyklad 12 godzin w hurtowni w magazynie za 880 zl.

Ninka 

Informacje:
Dołączyła 188 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-23, 03:35   

No wlasnie wszedzie jest ten sam problem pracowac to nie sztuka tylko za jaka kase <bezradny>

madzia88 

Informacje:
Dołączyła 269 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-23, 11:58   

ja wychodze z zalozenia ze praca sie zawsze znajdzie tylko za jakie pieniazki :roll: w moim miescie nie jest az tak bardzo trudno o prace zawsze sie tam cos znajdzie tylko nie zawsze to czego szukamy :-D

Alex1511 

Informacje:
Dołączyła 190 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-23, 12:05   

U mnie to generealnie tylko w sklepach jest praca.

Moniika 

Informacje:
Dołączyła 305 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-23, 12:21   

Alex1511 napisał/a:
U mnie to generealnie tylko w sklepach jest praca.

u mnie jest dokladnie to samo. praca jest ale tylko w sklepach a na dodatek tylko spozywczych

Alex1511 

Informacje:
Dołączyła 190 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-23, 14:43   

U mnie jest "branie" na warzywniaki :P

Roszpunka 

Informacje:
Dołączyła 211 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-24, 10:04   

Moniika napisał/a:
praca jest ale tylko w sklepach a na dodatek tylko spozywczych

U mnie też .Ale to praca od 5.30-6 rano i zawsze mam problem bo przedszkole jest czynne od 6.30 i co mam z córcią zrobić? <bezradny>

Alex1511 

Informacje:
Dołączyła 190 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-01-24, 12:58   

Jak ja patrze jakie sa warunki tej pracy to mi sie plakac normalnie chce bo wiem, ze za dwa lata bede musiala gdzies zarobic na studia :(

Odpowiedz do tematu