Wysłany: 2008-03-13, 20:34 NISKOROSŁOŚĆ i inne zaburzena wzrost WŚRÓD DIZECI
witajcie mamusie,
CZy mierzycie swoje dzieciaczki regularnie?
CZy wiecie ze pierwszym objawem niektórych chorób są zaburzenia wzrostu?
Czy prowadzicie siatki centylowe waszych dzieciaczków?
Nie mam dzieci, ale pamiętam jak mama w ramach zabawy zrobiła na jednej ścianie w naszym pokoju mój kącik, w którym co miesiąc mnie mierzyła i malowała kreskę na ścianie.
Obydwie miałyśmy radochę, a i wiadomo było czy z moim wzrostem jest wszystko ok.
he he ja miałam taką miarke na futrynie od drzwi kuchennych swojemu synkowi napewno też zrobie coś w tym rodzaju, ale narazie zaznaczam jego "wzrost" na siatce centylowej
Informacje: Dołączyła 399 dni temu Posty: 4258 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-03-14, 08:52
dzieci są mierzone w przychodni przy każdym badaniu bilansowym, maluszki oczywiście częściej, przy każdym szczepieniu a ja Matika też czasem w domu mierze i ostatnio w ciągu chyba 3 miesięcy urósł o 5 cm jeszcze 30 kilka i mnie przerośnie
mamaADASIA napisał/a:
Nie mam dzieci, ale pamiętam jak mama w ramach zabawy zrobiła na jednej ścianie w naszym pokoju mój kącik, w którym co miesiąc mnie mierzyła i malowała kreskę na ścianie.
Obydwie miałyśmy radochę, a i wiadomo było czy z moim wzrostem jest wszystko ok.
JA tez mierze mojego 3 letniego synusia przy scianie. Obowiazkowo za pomoca ekierki:)
Pamietam jak w dziecinstwie dziadek mierzyl mnie i moje kuzynowstwo:) bardzo to lubilam:)))
Wpisuje moje pomiary na siatke centylowa:) Znajduje sie powyzej 50 centyla
[ Dodano: 2008-03-14, 13:58 ]
tuptunio napisał/a:
he he ja miałam taką miarke na futrynie od drzwi kuchennych swojemu synkowi napewno też zrobie coś w tym rodzaju, ale narazie zaznaczam jego "wzrost" na siatce centylowej
I jak rosnie synus rownomiernie? Ile ma centyli?:) Slyszalam ze nalezy mierzyc swoje dzieciaczki co 3 miesiace bo spowolniony wzrost moze byc objawem chorób. Pomiarow nalezy dokonywac od 1 roku bo wiadomo ze wczesniej to pediatra:)
[ Dodano: 2008-03-14, 14:01 ]
Magdaru napisał/a:
dzieci są mierzone w przychodni przy każdym badaniu bilansowym, maluszki oczywiście częściej, przy każdym szczepieniu a ja Matika też czasem w domu mierze i ostatnio w ciągu chyba 3 miesięcy urósł o 5 cm jeszcze 30 kilka i mnie przerośnie
mamaADASIA napisał/a:
o tym nigdy nie słyszałam
ale duzo 5 cm:) gratuluje:)
Słyszałam od mojego pediatry ze należy mierzyc dzieciaczki czasto i nanosic na siatke centylowa:)
do chorób z tego co pamietam nalezy zaliczyc min. bezobajawowe zapalenie nerek i wiele innych
Profil:
Wysłany: 2008-03-14, 14:30
Siatka centylowa jest jedną z metod obiektywnej oceny rozwoju fizycznego dzieci. Najczęściej oceniane są przebieg wzrostu, przyboru masy ciała, przyrostu obwodu głowy. Dane nanoszone są na dwie osie
oś pozioma: wiek dziecka
oś pionowa: oceniany parametr
Przez siatkę biegnie kilka krzywych - najwyżej biegnie linia 97. centyla - oznacza ona, że u 97% dzieci oceniany parametr ma niższą wartość. Następne linie oznaczają 90., 75., 50. (mediana), 25., 10. i 3. centyl.
Po naniesieniu danych na osie, z punktów na odpowiadających wartościom danych parametrów prowadzi się proste prostopadłe do danej osi, zaznacza miejsce ich przecięcia i określa jego położenie względem jednej z przechodzących przez siatkę krzywych. Za normę uważa się obszar między 3. a 97. centylem, przy czym ważne jest, aby krzywa rozwoju dziecka utrzymywała się mniej więcej w tym samym centylu, a także proporcje wartości centyli dla różnych parametrów.
Informacje: Dołączyła 399 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-03-15, 01:16
poczekajcie az wasze dzieci pokoncza 11 lat teraz przez ta chemie w jedzeniu to w tym wieku mniej wiecej sie niebezpieczne skoki zaczynaja i wam centyle poszaleja jak w ciągu roku pociecha urosnie 10 cm albo wiecej... i zaczna ja stawy bolec i rozstepy sie robic bo skora za słaba....ostatnio jak gadałam z ciotką ktora jest lekarzem rodzinnym to powiedziała ze to norma juz sie robi ze dzieci gdy wchodza w wiek dojrzewania zaczynają rosnąc za szybko..reszta organizmu nie nadąza z rozwojem ( szczególnie słabe staja sie własnie stawy i skora) i dzieci choruja do tego czasu jednak ta metoda ma sens mnie tez mierzono i ołówkiem kreski robiono na futrynie w przedpokoju
Informacje: Dołączyła 94 dni temu Posty: 75 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-08, 20:48
hehe, smarujemy kreseczki na futrynir drzwi i my!
Moja S urodzila sie dluga i rosnie jak na drozdzach, przy kazdych bilansach pediatra nie moze sie nadziwic, ze tak urosla.... jest najwyzsza w klasie.ja mam nadzieje, ze jednak nie bedzie az tak wysoka jak jej tata....no bedzie za duza!
Profil:
Wysłany: 2008-04-09, 09:20
gruchapietrucha, nie martw się, Twój amluch na pewno jeszcze urośnie w Twoim profilu widzę, że sama masz 150cm wzrostu, więc może po Tobie będzie kurdupelek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum