Magdaru: Kurdupelek moze i po mamie, ale sama wiem, ze dziewczynka to jeszcze moze byc malutka, ale chlopiec a pozniej mezczyzna - to juz wiekszy problem.
Jestem klasyczna mama - wiec denerwuje sie co tylko sie stanie. Ale w zwiazku z ta kampania, o ktorej teraz w mediach jest duzo... zaczynam sie martwic razy dwa. Niby wszytsko jest ok, ale jak pomysle ze moje dziecko wroci ze szkoly ktoregos dnia, ze nazywają go Kurupel czy cos? Serce mi sie pokraje!
Magdaru: Wiem ze nie powinnam, ale my mamy juz tak mamy
Jak nie to ze dziecko jest za niskie, to za wolno rosnie, jak rosnie ok to za chude... i tak w kółko
Jakiś czas temu w wysokich obcasach byl list takiej czytelniczki co opisywala jak sie cale zycie martwila
Ale wracajac do tematu... najlepsze jest to ze ja o siatkach centylowych dowiedzialam sie przy okazji tej akcji - moj lekarz nic o nich nie wpominal!!!! Jak to możliwe?!
Informacje: Dołączyła 399 dni temu Posty: 4258 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-10, 18:35
u nas na bilansie zawsze wpisują w książeczce zdrowia, który centyl ma dziecko
a że się martwisz, to rozumię, bo ja sama tak mam, że jak tylko coś nie tak, to panika
Jak wspomniano powyżej, przyczyną niedoboru wzrostu może być niedożywienie. Niedożywienie może także polegać na zaburzeniach wchłaniania z przewodu pokarmowego. Zaburzenia wchłaniania (tzw. choroba trzewna) stanowią jedną z przewlekłych chorób, które mogą być przyczyną niskorosłości. Nieprawidłowy, zbyt wolny proces wzrostu występuje też przy przewlekłych chorobach układu oddechowego, układu krążenia, w przewlekłych chorobach nerek i wątroby. Częstą przyczyną niedoboru wzrostu są przewlekłe stany zapalne, przewlekłe zapalenie stawów, astma oskrzelowa, ciężkie postacie alergii skórnej (tzw. atopowej). Zaburzenia wzrostu mogą występować w wielu zespołach genetycznych, takich jak na przykład zespół karłowatości pierwotnej, zespół Turnera, zespół Downa, zespół Pradera Williego, zespół Noonan, zespoły zaburzeń rozwoju chrząstek i wiele innych.
przytoczone ze strony rosne-zdrowo
no i wlasnie podobno alergie rowniez pokarmowe zaburzają wchłanianie!
Informacje: Dołączyła 399 dni temu Posty: 4258 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-11, 09:10
gruchapietrucha, ale pisze przeiceż, że przy ciężkich postaciach alergii skórnej nie pisze o innych
a co lekarze mówią na to, że Twój maluch jest mały ? a może tylko Tobie się wydaje, że słabo rośnie, a jest ok
chyba juz popadam w jakas paranoje!!! na siatkach centylowych jestemy w normie i tego sie trzymac!!!
Magdaru: chodzi mi raczej o to, ze wszytskie mamy sie ciesza i smieja, ze dzieciaczki sa najwieksze w klasie, ze rosna jak na drozdzach... a sama nie spotkalam sie w zyciu z mama ktora sie o to martwi.
Wszytkie mamy co tu się wypowiadają, że ich dzieci najwyższe w klasie... a gdzie mamy tych niższych?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum