Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 284 dni temu Posty: 334 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-09-27, 10:15
ja bardzo chce mieć nazwisko męża, gdyz ma je w wymowie niemieckie, a mnie się ono bardzo podoba...
w relacji ze slubu wam podam jak upłynie te 30 dni:)
Informacje: Dołączyła 399 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-10-26, 21:50
mi sie nie za bardzo podobaja dwuczłonowe nazwiska.... noo niekture fajnie brzmia ale moje raczej z zadnym nie bedzie współgrało wiec po męzu odziedzicze
Informacje: Dołączyła 399 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-10-28, 00:28
noo ja znaczy sie qrcze zlem siem wyraziła po prostu moje nazwisko z jakims innym członem ( dziwnie brzmi ) by nie pasowało chyba nie mam nic do członów zadnych ( znowu sie kojarzy ) ani wieloczłonowych ( qrcze ) nazwisk tyle ze mojego nie wyobrazam sobie połaczonego z czymkolwiek
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 234 dni temu Posty: 4 Skąd: Świętokrzyskie
Profil: Imię: Kate
Wzrost: mam nadzieje że wysoka
Włosy: blondyna
Stan: mężatka
Partner: Daniel
Wysłany: 2007-11-14, 21:15
mam nazwisko dwuczłonowe ponieważ nazwisko mojego męża mi się nie podoba , chciałam żeby mój przyjął moje nazwisko ale się tylko obraził z resztą jak mój teść.Kategorycznie więc takie rozwiązanie nie wchodziło w grę , jak i żebym ja przyjęła nazwisko męża .Kompromisem było nazwisko dwuczłonowe, minusem takiego rozwiązania jest to że ja mam długie imię i teraz na dodatek dwa nazwiska( jak zamawiałam bilet lotniczy przez internet zabrakło mi formularza - ale tylko raz mi się to przytrafiło ).Ogólnie jesteśmy obydwoje zadowoleni z takiego rozwiązania.
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 271 dni temu Posty: 744 Skąd: tu i tu... i tam
Profil: Imię: Marta
Włosy: blond
Stan: zakochana
Partner: Aruś
Wysłany: 2007-11-16, 09:02
Ja napewno chcę przyjąć nazwiska mojego A. bo moje długie i muszę dokładnie wypowiadać, bo ktoś może źle zanotować. Arka jest ładne i krótkie.
Moja nauczycielka od polskiego, wychodząc za mąż postanowiła mieć dwuczłonowe nazwisko. Fakt że i jej i jej męża jest krótkie, ale na dodatek postanowiła nie odmieniać(zboczenie zawodowe ) nazwiska męża i dziwnie to brzmi: Kloc-Kusy.
_________________ Last night I asked my angel to watch over you but he came back soon.
I ask: Why?
He smile and said:
An angel doesn't watch over anotcher angel.
Informacje: Wiek: 34 Dołączyła 268 dni temu Posty: 1509 Skąd: Śląsk
Profil: Imię: Dorota
Wzrost: średni
Włosy: blond
Stan: panna
Wysłany: 2007-11-16, 15:20
W pewnych wypadkach dwu-członowe nazwiska są jak najbardziej wskazane np. jeżeli ktoś posiada tytuł naukowy a wychodząc za mąż po uzyskaniu go, chce posiadać rówież nazwisko męża.
W internecie znalazłam kilka zabawnych dwu-członowych nazwisk:
sosna-sarno; wiewiórka-orzech; niedziela-piątek ; kapusta-marchewka; dziadek-wnuk; smak-głód; ptak-dziób Ja pewnie tradycyjnie przyjęłabym nazwisko męża, choć mój chłopak ma takie zabawne nazwisko Moje zresztą też nie lepsze
Nigdy nikt mnie o rękę nie prosił- nie umiem sobie wyobrazić zmiany nazwiska-tyle lat i człowiek jakoś przywykł.
_________________ Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum