Rejestracja Zaloguj  

RSS Uzaleznione Rangi Mapa                       Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: madzia
2008-03-17, 10:40
nauka pływania
Autor Wiadomość
Ninka 

Informacje:
Dołączyła 223 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-03-18, 03:09   

Donn, ale narobilas mi ochoty na plywanie szkoa ze u nas w miasteczku basen obskurny :-P i trzeba czekac do lata ( ech moglam jechac batem na ta Floryde :roll: to juz teraz bym pluskala razem z rekinami w oceanie) 8-)

REKLAMA

martula 

Informacje:
Dołączyła 306 dni temu

Profil:
Imię: Marta
Wysłany: 2008-03-18, 11:07   

Ja tak jak Calineczka, umiem pływać ale żeby tak super to nie. Poprostu nie utopiłabym się w razie czego.... chyba :-P
Nauczyłam się w podstawówce, ze szkoły jeździliśmy na basen. Jejku ile ja się wtedy strachu najadłam, strasznie bałam się wody(od zawsze). :oops:
Nie potrafiłam normalnie pod wodą głowy mieć, a na plecach się położyć - nigdy w życiu :!:
No ale Pan od w-fu uparł się, że mnie nauczy no i faktycznie udało się. :mrgreen:
Na początku były zachłyśnięcia wodą, kazał mi dużo ćwiczyć w domu. Kazał nabierać powietrza w płuca i wypuszczać pod wodą, np. podczas kąpania się lub poprostu w misce z wodą. No i tak powoli, powoli przestawałam bać się wody. :-D
A na plecach nauczyłam się z taką deseczką styropianową, na basenach są takie. Najpierw Pan mnie trzymał i niby pływałam, sama się bałam oczywiście, a później puścił mnie, a ja o tym nie wiedziałam. :lol: To tak jak z nauką na rowerze, hehe
Bardzo ważne są ćwiczenia przed wejściem do wody. Żeby podczas pływania nie złapał skurcz. No i żeby trochę rozciągnąć nasze mięśnie.
Także Donn możesz zacząć takie oddychania pod wodą porobić, albo poczekaj na 1 lekcję i zobaczysz co instruktor powie albo jakie ćwiczenia zaleci. :mrgreen:
Napewno nie można się bać, bo to tylko zniechęca. <bezradny>
My ze znajomymi po świętach się wybieramy na basen, ciekawe czy coś z tego wyjdzie 8-)

Donn 

Informacje:
Dołączyła 168 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-18, 12:41   

martula, dzięki za wskazówki - coś musze pocwiczyc zanim sie wybiore :-P

smerfetkahh 

Informacje:
Dołączyła 296 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-03-18, 14:23   

Ja tez umiem plywac :-P plywam od kiedy skonczylam 6 lat u nas w sumie pelno jezior,ciagle biwaki i tak samo przyszlo i sorki,ale nie rozumiem jak ktos nie umie plywac lub jezdzic na rowerze :-P

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 614 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Wysłany: 2008-03-18, 17:46   

u nas w rodzinie to tata wszystkich nauczył pływać: mnie i Anię jak byłyśmy bajtle małe, mamcię niedawno :) ze swojej strony niewiele podpowiem, bo nie pamiętam po prostu ;-) ale mama powolutku powolutku i doszła do wprawy. fakt, że pływa b. ostrożnie, powoli, ale daje obie radę i czerpie z tego radość :) więc do dzieła :)

kasia1980 

Informacje:
Dołączyła 353 dni temu

Profil:
Imię: kasia
Wzrost: malutki :) 158 cm
Włosy: brunetka
Stan: od 26.04.2003- mężatka :)
Partner: Artuś
Wysłany: 2008-03-18, 18:55   

oj ja też nie pamiętam jak nauczyłam się pływać, ale chyba sama :-/ życzę ci Donn, powodzenia i trzymam kciuki ;-)

Maciej Tracz

Informacje:

Profil:
Imię: Maciej
Wysłany: 2008-03-24, 12:11   

Jeżeli ktoś z Wawy chce się nauczyć pływać :) to polecam siebie. Co do rogrzewki to przy pływaniu sportowym jak najbardziej (ponieważ zwiększa ruchomość stawów, powoduje podniesienie temperatury ciała oraz lepsze go ukrwienie-a to ważne, rozciąga mięśnie a mięśnie rozciągnęte szybciej się kurczą i z większą siłą) Jednak basen ma to do siebie że nie obciąża stawów więc jeżeli pływamy rekeracyjnie to nie powinno się nic stać. Jednak nawyki warto w sobie wypracowywać :)

Ja osobiscie również jak byłem mały to topiłem się i bardzo się wodny bałem. Jednak mam coś takiego że jeżeli się czegoś boję to robię to i tak zrobiłem ratownika wodnego i tak bojąc się wysokości pracowałem na wysokości itd itp :)

Obecnie chcę zrobić 75m pod wodą :) obecnie mój rekort to 54 :) ale będzie więcej będzie więcej :)

cerrata 
keep on rockin'

Informacje:
Dołączyła 406 dni temu

Profil:
Imię: Weronika
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2008-03-24, 13:08   

a ja pływać nie potrafię... :/
a strasznie lubię wodę , tylko się jej boję jak nie czuję gruntu pod nogami ;-)
muszę się przełamać w końcu ;-)

Donn 

Informacje:
Dołączyła 168 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-24, 14:00   

Maciej Tracz napisał/a:
Jeżeli ktoś z Wawy chce się nauczyć pływać to polecam siebie.

tylko, że do Warszawy mam daleko :-P

Maciej Tracz

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2008-03-24, 16:09   

Cerrata na początek proponuję zabawy w wodzie może to śmiesznie brzmi ale odnosi porządany skutek. Czyli wszelkie zabawy w chlapanie wkładanie głowy pod wodą itd itp. Następnie na początek proponuję naukę pływania na plecach. Dlaczego? Dlatego że najłatwiej się oddycha oraz człowiek oswaja się z wodą :) jak już nie będziemy się bali wody :) to możemy iść dalej :)
Donn skąd jesteś bo ja często w wyjazdach po całej Polsce jestem :)

Donn 

Informacje:
Dołączyła 168 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-24, 16:15   

Maciej Tracz, miasto smoka wawelskiego :-P

a jakieś ćwiczenia na tak zwaną rozgrzewkę? co proponujesz? przysiady, skłony?

agta 

Informacje:
Dołączyła 159 dni temu

Profil:
Wzrost: 159 cm
Wysłany: 2008-03-24, 17:20   

Ja nie potrafię pływać, ale chciałabym umieć. ;-) Właśnie zbieram sie na odwagę, aby zapisać się na kurs/lekcje z instruktorem. Tylko jeszcze wcześniej muszę kupić kostium.

TY też możesz mieć idealny biustonosz!

Maciej Tracz

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2008-03-24, 17:58   

Kraków :) No super często tam jestem :)
Ćwiczenia na rozgrzewkę to oczywiście najlepiej ćwiczenia aerobowe (plus rozgrzanie całego ciała zaczynając od głowy schodząc niżej nawjażniejsze jednak bo najwięcej tu pracują to co pracuje czyli stawy barkowe, ręce i nogi :) . Pamiętajcie, że w niektórych naszych stawach aby je rozgrzać trzeba wykonać nawet 40 ruchówe :)

Ponieważ prowadzę firmę szkoleniową (od treningów personalnych, po naukę samoobrony po zajęcia mające na celu szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej etc jest tego trochę) W tym też jest nauka pływania. Jeżeli są Panie naprawdę zainteresowane nauczeniem się pływać to zapraszam na priv. Mam bardzo dobrych instruktorów pływania w Krakowie :)

cerrata 
keep on rockin'

Informacje:
Dołączyła 406 dni temu

Profil:
Imię: Weronika
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2008-03-24, 22:36   

Maciej Tracz, takich zabaw to ja sie ni boję, nie boję się wody tak panicznie ;-)
tylko np jak ktoś próbuje mnie nauczyć i ja mam leżeć na plecach na jego rękach i on te ręce nagle zabiera to ja jak kamień pod wodę lecę ;-)
nie umiem się tak rozluźnić
poza tym... kiedy ja na basenie była ostatnio ? !

Donn 

Informacje:
Dołączyła 168 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-24, 23:25   

cerrata, ja myśle, że na początku bedzie jakieś koło ratunkowe przy nas żeby się w razie czego złapać :-|

Odpowiedz do tematu