Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 281 dni temu Posty: 3629 Skąd: Pokaż na mapie
Profil: Imię: Mila
Partner: L.
Wysłany: 2008-12-04, 11:32
Strasznie ciężki temat...
Ja mam awersję na kler i wiele zastrzeżeń do samej religii, ale mówi się, że o religii i polityce nie powinno się dyskutować i ja się tego będę trzymać...
A Wam życzę miłych i spokojnych pogaduch na ten temat...
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 110 dni temu Posty: 270 Skąd: Z domq
Profil: Włosy: Czarne
Stan: panna
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-04, 17:47
Ja np doznałam szoku kiedy sie dowiedzialam że katecheta z mojej parafii (nawet fajny sympatyczny mial czasami na prawde swietne kazania, przemawiajace do ludzi) ma dziecko z zakonnica , ktora też byla u nas na parafii...porażka:/:/ ile sie teraz słyszy o takich ksiezach.. i to ma byc powołanie?
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 131 dni temu Posty: 1615
Profil: Imię: magda
Wzrost: 158
Włosy: brązowe
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-07, 15:58
ja też mam negatywne podejscie do niektórych ksieży i zakonnic ,ale nie uogólniam tego na wszystkich. W mojej parafii ksiadz za pogrzeb mojego bratanka nie przyjał ani grosza bo powiedział, ze za dziecko nie wezmie. Ale za to wiem , ze jest tez zakonnica , która bardzo zle traktuje dzieci i zraża ich do kościoła- córka sąsiadki , która sie przygotowuje do komunii taki miała stres ,przez zakonnice, ze zaczeła się moczyć w nocy. A co do pieniedzy i księzy ,jeżeli ksiadz dobrze zarzadza parafią , na nic nie brakuje itp i cos zostaje z tacy to dlaczego nie miałby tego wykorzystać . choć mysle , ze najlepiej by było by miał stałe przychody i robił z nimi co chce.
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 131 dni temu Posty: 1615
Profil: Imię: magda
Wzrost: 158
Włosy: brązowe
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-07, 16:05
Tak wiem , ale nie wiem jak jest namałych parafiach .
Znam parafie , gdzie ksiadz wymieniał sobie auto co rok na nowsze tylko w tym samym kolorze,a mury koscielne sie waliły i był zakaz wchodzenia głownym wejsciem a jak odchodził z parafii to wyczyscił konto parafii do zera. Przyszedł nowy proboszcz i po kilku miesiacach zaczeły sie remonty i okazało sie , ze jak sie chce to pieniadze sie na wszystko znajdą.
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 149 dni temu Posty: 2038 Skąd: gdzieś z południa ;)
Profil: Stan: all alone ;)
Wysłany: 2008-12-07, 16:35
Zielonooka napisał/a:
oni mają stałą pensję tak słyszałam i ona jest na ich potrzeby, a to co parafialne to nie jest na ich zachcianki.
z kolei ja od księdza wiem że kasa z tacy idzie na kościół (ogrzewanie, elektryczność, remonty, takie tam), natomiast pensjęksięża uzyskują z opłat za śluby, pogrzeby itd. no i oprócz tego jeżeli pracująnp. w szkole też kasa z tego dla nich idzie
Zielonooka napisał/a:
co ksiadz to wiesz inna sytuacja
no dokładnie, i nie ma sie co sugerowaćskrajnymi przypadkami (jak w większości rzeczy), choćwg mnie faktem jest że większość księży z powołaniem rozminęła się dawno i wybrali taki zawód, bo jest najbezpieczniejszy finansowo, no i bądź co bądź ma jeszcze prestiż
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 266 dni temu Posty: 1147 Skąd: Pokaż na mapie
Profil: Imię: Ania
Włosy: mow mi ruda
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-16, 21:09
A ja sie zapytam was dziewczeta co sadzicie o Swiadkach Jehowy? Czy znacie ta religie? Czy sie kiedys z nimi spotkalyscie? A moze macie znajomych Swiadkow lub kogos w rodzinie?
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 560 dni temu Posty: 11515 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-12-16, 21:12
skinnybitch, żadna religia czy wyznanie mnie nie "rusza" że tak powiem, niech wierzą i robią co chcą, ja już nie raz wypowiadałam się w tej kwestii i nie raz mówiłam, że dla mnie najważniejsze jest żeby być dobrym, 'w porządku' człowiekiem, a w co ktoś wierzy nie ma dla mnie znaczenia, póki oczywiście nie przeradza się to w jakąś sektę w której ludzie się zatracają czy terrorkę
Nie mam nic do świadków jehowy tylko sami sobie niefajną opinię wyrobili pukaniem do drzwi..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum