Rejestracja Zaloguj  

Chat [0] Uzaleznione Rangi Mapa                   Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Nasze podejście do wiary i kościoła
Autor Wiadomość
Zielonooka 
Lady in red

Informacje:
Dołączyła 384 dni temu

Profil:
Włosy: brązowe
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-03-01, 17:08   

no bo to takie trochę jest,bez sensu, ze skoro sie nie wierzy(czesc osob tak ma) a chce brac koscielny. Dla mnie to co najmniej dziwne, zwlaszcza, ze nzajac takie osoby osobiscie wiem jak narzekaja i psiocza na KK:)

REKLAMA

Jewel 
I'm In Love

Informacje:
Dołączyła 550 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-01, 23:05   

Wiem, że ludzie nie wierzą w Boga, nie chodzą do kościoła a śluby kościele biorą dla pokazu. Dla mnie to jest cynizm i hipokryzja.

SpryCiulaaa 
Rakieta :D

Informacje:
Dołączyła 485 dni temu

Profil:
Wzrost: Stanowczo za mało ;)
Włosy: brąz
Stan: panna.. jeszcze ;)

Wysłany: 2008-03-02, 18:41   

Jewel napisał/a:
Dla mnie to jest cynizm i hipokryzja.
no w sumie masz racje jakby nie patrzec.. ale to tyczy sie jedynie tych ludzi, ktorzy biora te sluby faktycznie tylko dla pokazu. Jesli ktos pragnie tego slubu ze wzgledu na to, ze uwaza iz to piekna tradycja i chce go przezyc nie dla kogos, dla pokazu ale dla siebie to to niekoniecznie jest hipokryzja.

Myśleli, że jak będe mała to będzie mniejszy problem :)

Zielonooka 
Lady in red

Informacje:
Dołączyła 384 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-03-02, 19:13   

tylko, ze w tym slubie nie chodzi wlasnie o tradycje, ale o wiare, no chyba, ze ktos bierze slub jako niewierzacy:)

Madae 

Informacje:
Dołączyła 552 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-02, 19:16   

ja wezmę :D hehehehe :P fakt ze tradycja mi sie podoba :P ale jak pisałam wyzej /wczesniej ...w moim przypadku to bedzie rodzaj kompromisu :P

Zielonooka 
Lady in red

Informacje:
Dołączyła 384 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-03-02, 19:24   

coś takiego jak pisze MAdae jest dla mnie do pojęcia i świetnie to rozumiem

cerrata 

Informacje:
Dołączyła 525 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-02, 19:25   

Cytat:
no bo to takie trochę jest,bez sensu, ze skoro sie nie wierzy(czesc osob tak ma) a chce brac koscielny.

ja nie wierzę, ale Radek tak i chcemy wziąć ślub kościelny
Ja ze względu na niego ale też dla tej pięknej białej sukienki :mrgreen:

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 739 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P

Wysłany: 2008-03-03, 09:52   

Jak ja bym miała brać TYLKO dla pięknej sukienki to bym nie brała - białą ślubną suknię można równie dobrze ubrać na cywilny i wesele :) no ale, że mam też kilka innych powodów to chcę wziąć kościelny. A że to hipokryzja.. A nawet jeśli, to co? Mnóstwo jest ludzi, którzy są głęboko wierzący, latają do kościoła, na wszystkie możliwe msze itd, a w życiu to ludzi na ulicy wyzywają, nie pomogą nikomu itd i co - to też jest hipokryzja, ale jakoś ich nikt palcami nie wytyka, tak więc tym bardziej nie uważam, że powinno się wytykać ludzi, którzy biorą ślub z innych powodów niż pobudki kościelne ;)

Zielonooka 
Lady in red

Informacje:
Dołączyła 384 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-03-03, 10:11   

Uważam, że takie osoby jak opisujesz są najczęściej wytykane. A slub koscielny jaka sama nazwa mowi koscielny:)

SpryCiulaaa 
Rakieta :D

Informacje:
Dołączyła 485 dni temu

Profil:
Wzrost: Stanowczo za mało ;)
Włosy: brąz
Stan: panna.. jeszcze ;)

Wysłany: 2008-03-03, 14:31   

No a co z miloscia ? Milosc dwojga ludzi do siebie jest najwazniejsza mimo wszytsko w calej ceremoni jaką jest slub.. i nie wazn eczy jest koscielny czy nie.. a zeby byc ze soba potrzeba nauczyc sie sztuki kompromisu. Jesli jedna osoba wierzy i taki slub koscielny jest dla niej wazny, a druga wrecz przeciwnie to zeby mogli byc razem, a nie zyc na przysłowiową kocią łapę ktoreś musi pojsc na kompromis. Powiedzmy jedna ze stron pojdzie na kompromis.. w tym przypadku niech bedzie to przyszła zona.. Ma byc wytykana palcami i uwazana za hipokrytke tylko dlatego, ze kocha chłopa i chce z nim spedzic reszte zycia w zalegalizowanym zwiazku ?

Myśleli, że jak będe mała to będzie mniejszy problem :)

Nymphadora 

Informacje:
Dołączyła 487 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-03, 15:30   

Kociak napisał/a:
i co - to też jest hipokryzja, ale jakoś ich nikt palcami nie wytyka

Jak dla mnie wręcz przeciwnie, wiele osób to razi :) Mnie na przykład bardzo ;-)

anusek 

Informacje:
Dołączyła 377 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-03, 16:14   

ja sie uspokajam w kościele,zapominam o tym wszystkim co sie wokół mnie dzieje,a że może nie jestem wzorem katoliczki-nikogo nie ranie,nie robie nic złego,a za to że kocham i chce byc z kimś blisko nie można mnie winic

Jewel 
I'm In Love

Informacje:
Dołączyła 550 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-03, 17:51   

Kociak napisał/a:
więc tym bardziej nie uważam, że powinno się wytykać ludzi, którzy biorą ślub z innych powodów niż pobudki kościelne

Ja nie wytykam, ja rozumiem Ciebie ale niestety dla mnie jest to niemoralne.

cerrata 

Informacje:
Dołączyła 525 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-03-03, 18:09   

Cytat:
Jak ja bym miała brać TYLKO dla pięknej sukienki to bym nie brała - białą ślubną suknię można równie dobrze ubrać na cywilny i wesele :)

ja też nie :P
ale szanuję Radka podejście i chcę , po prostu chcę :)

Nymphadora napisał/a:
Mnie na przykład bardzo ;-)

oj mnie też :P zwłaszcza jak kiedyś specjalnie na chama dziadek w sklepie wjechał we mnie i mamę wózkiem, bo mu zasłaniałyśmy dostęp do ..hm.. Nasz Dziennik? jakieś katolickie pismo.. ale taki cham! :P

tatae

Informacje:

Profil:

Wysłany: 2008-04-07, 09:47   czemu kosciol miesza sie tam gdzie nie powinien ?

wiecie co.. to ze kosciol miesza sie w polityke juz mnie mocno drazni..
ale to chyba jest instytucja ktora powinna skupic sie na wierze.. a nie.. jak nie produkuja win z ksiedzem na etykiecie to zobaczcie to

Cytat:
Ksiądz Henryk Jankowski będzie miał swoją sieć komórkową - dowiedziała się "Rzeczpospolita".

Prałat Mobile - jak roboczo nazywa się projekt - ma ruszyć w wakacje. Zaoferuje m.in. wysyłanie cytatów z Pisma Świętego. - Będzie tez można zamawiać loga, dzwonki i tapety związane nie tylko z prałatem, ale też o charakterze patriotycznym - zapowiada Mariusz Olchowik, prezes Instytutu ks. Jankowskiego.

Według założeń instytutu liczba abonentów sieci ma wynieść kilka tysięcy osób. Z Prałat Mobile mają początkowo korzystać głownie pracownicy i współpracownicy instytutu. W sumie ok. 3 tys. osób. Nowa sieć będzie działać wyłącznie na kartach prepaidowych.

Z zestawami startowymi będzie można kupić specjalne telefony komórkowe z wizerunkiem ks. Jankowskiego albo logo instytutu. - Pierwszy aparat ze złotym numerem w sieci otrzyma ksiądz prałat - mówi Olchowik

moze neidlugo beda ksiaza produkowac auta a kosciol zamieni sie w supermarket?

Odpowiedz do tematu