Rejestracja Zaloguj  

RSS Uzaleznione Rangi Mapa                       Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Nagonka na terrarystów
Autor Wiadomość
Madae 

Informacje:
Dołączyła 401 dni temu

Profil:
  Wysłany: 2008-02-13, 22:13   Nagonka na terrarystów

wiem ze to moze was nie zainteresowac...ale mnie zbulwersowało okropnie :evil: dla niezorientowanych Ptasznik Kędzierzawy (Brachypelma albopilosum ) jest pająkiem którego siła jadu jest porównywalna do jadu pszczoły... ponadto jest najłagodniejszym przedstawicielem swojego rodzaju ( brachypelmy sa ogolnie najłagodniejszymi ptasznikami ...sama mam 2 i to z tych troszke bardziej humorzastych) polecanych na 1 pająka dla poczatkujacych...NAWET DZIECI.

To co pisze w tym artykule to wierutne kłamstwo... ptasznik ten jest dopuszczony do handlu ( Gatunek posiada status CITES II aneks B co oznacza
Cytat:
prawo polskie, w postaci ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochr.przyr.
Ustawa_OP NIE WPROWADZA ŻADNEGO ZAKAZU HANDLU zwierzętami, których dotyczą art.61-64. Nakłada jednak pewne obowiązki:
Art.64. 1. Posiadacz zwierząt, o których mowa w art. 61 ust. 1 (czyli takich gatunków podlegających ograniczeniom na podstawie bliżej nie sprecyzowanych w Ustawie_OP przepisów prawa Unii Europejskiej, których przewożenie przez granicę państwa wymaga zezwolenia ministra właściwego ds. środowiska - najbardziej logiczna jest interpretacja, że chodzi tu o gatunki ujęte w aneksach, ale tylko ABC bez D, do Rozp.Rady(WE)Nr338/97), zaliczonych do płazów, gadów, ptaków lub ssaków (a więc obowiązek ten NIE DOTYCZY ryb i bezkręgowców, np. pająków)

co oznacza że
Cytat:
Czy ptaszniki trzeba zgłaszać do rejestru?
NIE, pająki, i wszystkie inne bezkręgowce (skorpiony, motyle itd.) NIE PODLEGAJĄ OBOWIĄZKOWI ZGŁOSZENIA do rejestru starosty.

co za tym idzie
Cytat:
Czy posiadanie ptaszników, ich hodowla i utrzymywanie poza ogrodami zoologicznymi i placówkami naukowymi prowadzącymi badania nad zwierzętami, a także cyrkami, jest zabronione? (art.73 oraz 131 pkt 4 Ustawy_OP)
na razie NIE, ale jeśli 1 stycznia 2008 roku wejdzie w życie rozporządzenie ministra środowiska zawierające wykaz gatunków, lub grup gatunków, zwierząt uznanych za niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi, w tym drapieżnych i jadowitych ( Dz.U z 2006 r. Nr 43, poz.309, zm. Dz.U z 2006 r. Nr 237, poz.1720), to pająki z rodzajów:
Latrodectus spp.
Lycosa spp.
Ctenidae spp.
Loxosceles spp.
Ceratogyrus spp.
Poecilotheria spp.
Pterinochilus spp.
Atrax spp.
Trechona spp.
Macrothele spp.
Conothele spp.
będzie można utrzymywać tylko w ogrodach zoologicznych, cyrkach i placówkach naukowych. Natomiast w domu będzie można trzymać inne gatunki pająków, np. ptaszniki z rodzaju Brachypelma.
- ta ustawa dopiero MOŻE zostac napisana...a i tak Brachypelmy maja byc całkiem legalne
a nasza policja to stado palantów :evil: strzegą prawa, ktorego sami nawet nie znają :!: a potem wpadają do domu takiego terrarysty i konfiskuja mu cała hodowle ( nierzadko warta kilka tys...moja jest warta z 1tys, a gdy mam kokon to wtedy wartosc rosnie wraz z wiekiem pajączkow...)... potem trzeba wydac najmniej 2 tys na adwokata tylko po to zeby Cie sąd uniewinnił, i aby otrzymac pisemne przeprosiny...szkoda ze kasy nie zwracaja ??? za straty w pajakach, za droge sądową, za uszczerbek na zdrowiu...bo to jednak stres....

i teraz chłopak został obsmarowany w brukowcu ( o fakcie mowa), jego dobre imie podupadło, stracił kupe kasy, pająki, a to tylko dlatego ze jakis policjant od 7 bolesci- znawca pająkow, zamiast skonsultowac sie najpierw z jakims biegłym, lub przeczytac 1 lepszy opis gatunku ( o ile w ogole by go rozpoznał...bo w to watpie...), lub zrobic najazd razem z odpowiednim biegłym, czy nawet osobą znająca sie chociaz troche na pająkach ( ten gat rozpozna kazdy kto sie choc troche nimi interesuje) nabruzdził niewinnej osobie w zyciorysie i jeszcze poleciał z tym do brukowca :evil:
:evil: :evil:

sprawa zbulwersowała mnie tym bardziej ze dotyka mnie poniekąd osobiscie.... jezeli za Brachypelmy zamykaja i po sadach ciagaja to ja dozywocie dostane...mam 4 Avicularie ( inny rodzaj łagodnych i słabo jadowitych ptasznikow- z tym ze nadrzewnych)... Brachypelmy tez oczywiscie mam...chociazby moją Val...

to nie pierwszy przypadek takiej bezpodstawnej nagonki i oczerniania terrarysty...

wiec strzezmy sie...mozemy zostac niedługo zamknieci za posiadanie krwiozerczych chomików, papuzek ludojadów, niebezpiecznych dla otoczenia yorkow lub innych wymysłów naszej władzy i niekompetentnych dziennikarzy :evil:
faktml7.png
Plik ściągnięto 86 raz(y) 102,75 KB

REKLAMA

Diablica666 
[*]

Informacje:
Dołączyła 582 dni temu

Profil:
Imię: Marzena
Wzrost: 155 cm.
Włosy: Brunetka
Stan: Na smyczy :)
Wysłany: 2008-02-14, 07:36   

PArodia :-/ aż brak mi słow :-? jeszcze trochę to zamkną mnie za posiadanie storczyków :lol: bo im grozi wyginięcie :lol:

Madae 

Informacje:
Dołączyła 401 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-02-14, 14:23   

dokładnie.... fakt ze powinno sie miec papiery potwierdzajace ze pajak ( storczyk) jest rozmnozony w niewoli i ze nie jest z przemytu...ale idz teraz do sklepu zoologicznego czy kwiaciarni i popros o takie cos to Cie wysmieją <bezradny> czasem na allegro mozna nabyc osobnika z papierami ale to jest 1 na 100 .... przynajmniej w przypadku pająkow... <bezradny>

Odpowiedz do tematu