Informacje: Dołączyła 401 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-02-13, 22:13 Nagonka na terrarystów
wiem ze to moze was nie zainteresowac...ale mnie zbulwersowało okropnie dla niezorientowanych Ptasznik Kędzierzawy (Brachypelma albopilosum ) jest pająkiem którego siła jadu jest porównywalna do jadu pszczoły... ponadto jest najłagodniejszym przedstawicielem swojego rodzaju ( brachypelmy sa ogolnie najłagodniejszymi ptasznikami ...sama mam 2 i to z tych troszke bardziej humorzastych) polecanych na 1 pająka dla poczatkujacych...NAWET DZIECI.
To co pisze w tym artykule to wierutne kłamstwo... ptasznik ten jest dopuszczony do handlu ( Gatunek posiada status CITES II aneks B co oznacza
Cytat:
prawo polskie, w postaci ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochr.przyr.
Ustawa_OP NIE WPROWADZA ŻADNEGO ZAKAZU HANDLU zwierzętami, których dotyczą art.61-64. Nakłada jednak pewne obowiązki:
Art.64. 1. Posiadacz zwierząt, o których mowa w art. 61 ust. 1 (czyli takich gatunków podlegających ograniczeniom na podstawie bliżej nie sprecyzowanych w Ustawie_OP przepisów prawa Unii Europejskiej, których przewożenie przez granicę państwa wymaga zezwolenia ministra właściwego ds. środowiska - najbardziej logiczna jest interpretacja, że chodzi tu o gatunki ujęte w aneksach, ale tylko ABC bez D, do Rozp.Rady(WE)Nr338/97), zaliczonych do płazów, gadów, ptaków lub ssaków (a więc obowiązek ten NIE DOTYCZY ryb i bezkręgowców, np. pająków)
co oznacza że
Cytat:
Czy ptaszniki trzeba zgłaszać do rejestru?
NIE, pająki, i wszystkie inne bezkręgowce (skorpiony, motyle itd.) NIE PODLEGAJĄ OBOWIĄZKOWI ZGŁOSZENIA do rejestru starosty.
co za tym idzie
Cytat:
Czy posiadanie ptaszników, ich hodowla i utrzymywanie poza ogrodami zoologicznymi i placówkami naukowymi prowadzącymi badania nad zwierzętami, a także cyrkami, jest zabronione? (art.73 oraz 131 pkt 4 Ustawy_OP)
na razie NIE, ale jeśli 1 stycznia 2008 roku wejdzie w życie rozporządzenie ministra środowiska zawierające wykaz gatunków, lub grup gatunków, zwierząt uznanych za niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi, w tym drapieżnych i jadowitych ( Dz.U z 2006 r. Nr 43, poz.309, zm. Dz.U z 2006 r. Nr 237, poz.1720), to pająki z rodzajów:
Latrodectus spp.
Lycosa spp.
Ctenidae spp.
Loxosceles spp.
Ceratogyrus spp.
Poecilotheria spp.
Pterinochilus spp.
Atrax spp.
Trechona spp.
Macrothele spp.
Conothele spp.
będzie można utrzymywać tylko w ogrodach zoologicznych, cyrkach i placówkach naukowych. Natomiast w domu będzie można trzymać inne gatunki pająków, np. ptaszniki z rodzaju Brachypelma.
- ta ustawa dopiero MOŻE zostac napisana...a i tak Brachypelmy maja byc całkiem legalne
a nasza policja to stado palantów strzegą prawa, ktorego sami nawet nie znają a potem wpadają do domu takiego terrarysty i konfiskuja mu cała hodowle ( nierzadko warta kilka tys...moja jest warta z 1tys, a gdy mam kokon to wtedy wartosc rosnie wraz z wiekiem pajączkow...)... potem trzeba wydac najmniej 2 tys na adwokata tylko po to zeby Cie sąd uniewinnił, i aby otrzymac pisemne przeprosiny...szkoda ze kasy nie zwracaja za straty w pajakach, za droge sądową, za uszczerbek na zdrowiu...bo to jednak stres....
i teraz chłopak został obsmarowany w brukowcu ( o fakcie mowa), jego dobre imie podupadło, stracił kupe kasy, pająki, a to tylko dlatego ze jakis policjant od 7 bolesci- znawca pająkow, zamiast skonsultowac sie najpierw z jakims biegłym, lub przeczytac 1 lepszy opis gatunku ( o ile w ogole by go rozpoznał...bo w to watpie...), lub zrobic najazd razem z odpowiednim biegłym, czy nawet osobą znająca sie chociaz troche na pająkach ( ten gat rozpozna kazdy kto sie choc troche nimi interesuje) nabruzdził niewinnej osobie w zyciorysie i jeszcze poleciał z tym do brukowca
sprawa zbulwersowała mnie tym bardziej ze dotyka mnie poniekąd osobiscie.... jezeli za Brachypelmy zamykaja i po sadach ciagaja to ja dozywocie dostane...mam 4 Avicularie ( inny rodzaj łagodnych i słabo jadowitych ptasznikow- z tym ze nadrzewnych)... Brachypelmy tez oczywiscie mam...chociazby moją Val...
to nie pierwszy przypadek takiej bezpodstawnej nagonki i oczerniania terrarysty...
wiec strzezmy sie...mozemy zostac niedługo zamknieci za posiadanie krwiozerczych chomików, papuzek ludojadów, niebezpiecznych dla otoczenia yorkow lub innych wymysłów naszej władzy i niekompetentnych dziennikarzy
Informacje: Dołączyła 401 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-02-14, 14:23
dokładnie.... fakt ze powinno sie miec papiery potwierdzajace ze pajak ( storczyk) jest rozmnozony w niewoli i ze nie jest z przemytu...ale idz teraz do sklepu zoologicznego czy kwiaciarni i popros o takie cos to Cie wysmieją czasem na allegro mozna nabyc osobnika z papierami ale to jest 1 na 100 .... przynajmniej w przypadku pająkow...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum