Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 223 dni temu Posty: 14 Skąd: stond
Profil:
Wysłany: 2008-01-10, 21:46
Z własnego doświadczenia powiem Wam dziewczyny, że teraz naprawdę trudno zaufać lekarzom. Jeżeli same się nie dowiemy co Nam jest i jak temu przeciwdziałać to marne szanse, że pomoże Nam w tym lekarz.
Ja również mam nadżerkę. Trudno mi powiedzieć jakiego stopnia.
Rok temu byłam u ginekolożki i stwierdziła u mnie dosyć poważnie zaawansowaną nadżerkę. Przepisała czopki, które brałam około 2 tygodni. Zaproponowała również, aby zrobić wypalankę (metodę zamrażania uważa za zbyt kosztowną i nieskuteczną...).
Dzięki Bogu za starsze siostry! Moja też w moim wieku miała ten problem. Miała wypalankę, ale wszystko jej się spaprało. Drugi raz - z tym samym skutkiem. Aż trafiła na cudowną metodę zamrażania i do teraz ma święty spokój.
Oczywiście też miałam poddać się temu zabiegowi, ze względu na poważną nadżerkę. Siostra zapisała mnie do jej ginekolożki na zabieg. Ta jednak stwierdziła, że nadżerka jest tak mała, że da się ją wyleczyć farmakologicznie...
Za miesiąc idę na badania kontrolne. Ciekawa jestem co teraz się okaże
Nymphadora napisał/a:
Co do nadżerki, to kiedyś słyszałam, że może mieć coś wspólnego z grzybicą, ale nie jestem pewna...
Nadżerka, to całkiem normalna rzecz u kobiet. Nieleczona jednak prowadzi do nowotworu. Może powstać nawet przez zwykłe przeziębienie
Ostatnio zmieniony przez SunshineSunset 2008-01-10, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 256 dni temu Posty: 342 Skąd: 3city
Profil: Wzrost: 164,5
Włosy: Rude
Wysłany: 2008-01-11, 14:22
ja tez mialam wymrazana jakies dwa lata temu. Jak bylam miesiac temu u lekarza dowiedzialam sie ze mozliwe ze probuje sie odnowic...i do tego jakies zapalenie dostalam lekkie. No nic za poltora tygodnia ide znowu i sie dowiem czy to ta nadzerka na nowa czy cos innego...
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 115 dni temu Posty: 209 Skąd: Zambrow
Profil: Imię: Emilka
Wzrost: tylko 155 cm
Włosy: blond
Stan: zareczona panna :)
Partner: Saša
Wysłany: 2008-06-06, 13:26
Dobrego ginekologa to mozna szukac jak igly w stogu siana Ja bylam w moim zyciu juz u kilku i jak do tej pory jakos zadnemu nie wierze i nie ufam w 100% a to bardzo stresujace dla mnie jest poniewaz moja mam zmarla na raka Kiedys bylam u jednego i stwierdzil ze mam bardzo duzo nadzerk, lekami sie nie da jej wyleczy i trzeba wypalac laserem jakims i ze to bedzie koszlowalo 300 zl to ona taka duza jest na szczescie dowiedzialam sie ze jak nie rodzilam to nie moge miec wypalanej. Oczywiscie nigdy wiecej do tego lekarza nie poszlam. Jakis czas temu bylam u drugiego bo mialam jakas mala infekcje. Dal mi jakies czopko. Nadzerke stwierdzil ale mowil ze jest mala i ze jak sie wylecze z infekcji to bedziemy cos z tym robic. W tydzien pozniej moja kolezanka poszla do niego z wizyta bo test jej pokazal ze jest w ciazy a on stwierdzil ze nie ma ciazy tylko to torbiel czy cos w tym stylu. Okazalo sie ze jednak dzidzia byla. Do tego "specjalisty" tez juz nie poszlam. Teraz tu w bosni mialam problem bo przez dlugi czas lekko krwawilam i moj facet zabral mnie do lekarza, ktory podobno cieszy sie tu wielkim uznaniem. Dal mi tabletki na zatrzymanie okresu, stwierdzil ze mam zespol jajnikow policystycznych, czyli w wielkim skrocie za duzo chormonow meskich, problem z wydostaniem sie jajeczka wiec problem z zajsciem w ciaze. Nic mi na to nie przepisal, nie zaproponowal zadnego leczenia, za to kazal mi schudnac. Wiem ze do najszczuplejszych nie naleze ale z tego co wyczytalam w wlasnie skutkiem tej choroby jest m.in nadwaga. Aha, zadnej nadzerki mi nie stwierdzil i powiedzial ze procz tego jestem zdrowa Czuje sie osamotniona z tym problemem i nawet za bardzo nie wiem gdzie szukac pomocy. Dziekuje za takich specjalistow
_________________ Live as you will die tommorow
Dream as you will live forever
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 308 dni temu Posty: 3627 Skąd: London City ;)
Profil: Imię: Ania
Partner: Lukasz
Wysłany: 2008-06-06, 13:33
milli napisał/a:
na szczescie dowiedzialam sie ze jak nie rodzilam to nie moge miec wypalanej.
to nieprawda, ja nie rodzilam a mialam wypalanke juz kilka lat temu i polowa moich kolezanek tak samo
rzeczywiscie przykra sytuacja,ze nie trafilas na porzadnego lekarza i kazdy stawia ci inna diagnoze
a moze sprobuj prywatnie? Wiesz, jak sie im zaplaci to oni sie jakos bardziej wczuwaja
to krwawienie to moze byc jeden z objawow nadzerki,moze poszukaj informacji na temat nadzerki i jej objawow i jesli masz podobne to lec do lekarza,wypalanka nic przyjemnego ale trwa to zaledwie 5-10 min i przynajmniej masz pewnosc ze jestes zdrowa
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 115 dni temu Posty: 209 Skąd: Zambrow
Profil: Imię: Emilka
Wzrost: tylko 155 cm
Włosy: blond
Stan: zareczona panna :)
Partner: Saša
Wysłany: 2008-06-06, 13:37
krawienie powstalo z powodu tych policystycznych jajnikow, bo z nimi jest tak ze albo moze dlugo nie byc miesiaczki (bo nie wystepuje owulacja) albo moze byl dlugie krawienie. A ci lekarze w wlasnie prywatnie chodzilam tylko ten drugi byl na fundusz. Ten ostatni nie mowil nic o nadzerce. Moze sie zmyla czy cos? Sama juz nie wiem, chyba znow bede musiala sie porozgladac za nowym ginekologiem
_________________ Live as you will die tommorow
Dream as you will live forever
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum