Rejestracja Zaloguj  

Chat [0] Uzaleznione Rangi Mapa                   Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Kociak
2007-07-22, 12:28
Lekturowo - mundurkowe reformy giertycha
Autor Wiadomość
Xantia 
wariatka

Informacje:
Dołączyła 737 dni temu

Profil:
Imię: Marta
Wzrost: Za malo :)
Włosy: Brunetka :P
Stan: zakochana :*

Wysłany: 2007-05-31, 09:39   Lekturowo - mundurkowe reformy giertycha

Cytat:

Giertych skreśla Dostojewskiego i Gombrowicza
"Gazeta Wyborcza": Gombrowicz, Witkacy, Kafka i Goethe usunięci z listy lektur szkolnych!
Ministerstwo Edukacji Narodowej zmieniło kanon lektur. Nowy ma obowiązywać od przyszłego roku szkolnego. Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN umieściło na swojej stronie internetowej.

Z listy lektur zostali wymazani: Witold Gombrowicz (dotąd licealiści czytali "Ferdydurke" i "Trans-Atlantyk") i Witkacy ("Szewcy" ). Zniknął też Johann Wolfgang Goethe - uczniowie nie poznają więc ani "Cierpień młodego Wertera" ani "Fausta". Nie ma "Procesu" Franza Kafki i ani jednej powieści Josepha Conrada. Skreślony został również "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego, wypadł Fiodor Dostojewski. - Widocznie IV RP nie są potrzebne dylematy moralne ze "Zbrodni i kary" - komentuje oburzony Adam Kalbarczyk, dyrektor Prywatnego Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego im. I.J. Paderewskiego w Lublinie i polonista z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. - Najwyraźniej poradzimy sobie bez najwybitniejszych twórców naszej literatury, krytycznych wobec polskich kompleksów. W ten sposób wzmocnimy zaściankowe tendencje i utopimy się w sosie bogoojczyźnianego samozadowolenia.

- Nowy kanon funduje nam straszliwą lukę kulturową. Takiego absurdu nawet Witkacy by nie wymyślił - komentuje dr Tomasz Wroczyński z Instytutu Literatury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego, również autor podręczników do polskiego.
Ostatnio zmieniony przez Madzia81 2007-08-07, 18:18, w całości zmieniany 1 raz  

REKLAMA

Klara

Informacje:

Profil:

Wysłany: 2007-05-31, 11:52   

Ale oczywiście w Polsce cenzury nie ma :roll: Męczy mnie już to czepianie się LPR-u. Chyba naprawdę nie ma ważniejszych spraw w państwie, w którym panuje ogromne bezrobocie, głodują dzieci, a gospodarka nie dorasta nawet do pięt średniozamożnym państwom europejskim :-/

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 738 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P

Wysłany: 2007-05-31, 15:55   

Klara napisał/a:
Chyba naprawdę nie ma ważniejszych spraw w państwie,
no właśnie o tym samym pomyślałam, Giertych co nóż wymyśla jakieś tematy zastępcze zamiast zająć się czymś konkretnym :/ a te lektury....eh, naprawdę niektórych szkoda... "Zbrodnia i kara" oraz "Inny świat" to jedne z moich ulubionych lektur szkolnych...

niki 

Informacje:
Dołączyła 684 dni temu

Profil:
Imię: monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Partner: Michał :*
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2007-06-01, 22:59   

teraz lekturą przewodnią stanie się Harry Potter ;) chociaz gombrowicza i witkacego nie będzie mi szkoda, zmora szkolna, mimo, że studiuję filologię polską

Xantia 
wariatka

Informacje:
Dołączyła 737 dni temu

Profil:
Imię: Marta
Wzrost: Za malo :)
Włosy: Brunetka :P
Stan: zakochana :*

Wysłany: 2007-06-01, 23:35   

Cytat:
W nowym kanonie MEN jest prawie 50 nowych pozycji, wśród nich trzy powieści Jana Dobraczyńskiego, pisarza i działacza katolickiego, przed wojną członka Stronnictwa Narodowego. MEN tłumaczy, że są nacechowane "wielkim ładunkiem patriotyzmu i wartościami chrześcijańskimi". Książka Jana Pawła II ("Pamięć i tożsamość") oraz opowieść o papieżu - "Wujek Karol. Kapłańskie lata Papieża" (jako przykład literatury biograficznej) pióra publicysty Pawła Zuchniewicza. Dodany został także "Cesarz" Ryszarda Kapuścińskiego, czym chwalił się dwa dni temu podczas konferencji prasowej min. Giertych, oraz powieść "Kamień na kamieniu" Wiesława Myśliwskiego.

wklurza mnie ze w tym kraju kazdemu sie narzuca katolicyzm..

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 738 dni temu

Profil:
Włosy: blondi :P

Wysłany: 2007-06-02, 09:44   

Tzn, ja akurat przeciwko lekturze książki autorstwa Jana Pawła II nie jestem, choć z tego co słyszałam (bo sama nie czytałam) to jest to bardzo trudna lektura... Ale te wszystkie inne katolickie książki :roll: po prostu jak słyszę co nóż jakieś "newsy" takie to mnie po prostu szlag trafia :evil:

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 731 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2007-06-02, 21:21   

a tak dzisiaj się z mamą zastanawiałyśmy po co te zmiany? czemu te lektury wyjęto z kanonu lektur szkolnych?? i jedyne, co nam przyszło d głowy, to fakt, że już "dawno" nic nie było słychać o LPRze, a jak to tak, żeby partia Romka pozostawała w cieniu innych :!:

cerrata 

Informacje:
Dołączyła 524 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2007-07-27, 10:41   

Giertych to idiota... "nie mam co robić... a! zreformuję sobie listę lektur.." pewnie sam ich nie czytał,,,bo powala ludzi swojOM mowOM...

pewnie, dodać Harrego pottera, który nijak wpływa na mózg dzieci..
niech rosną kolejne pokolenia idiotów...
Pokemony i telewizja...
non-stop
żal mi tyłek ściska, jak patrzę na te bahory wstrętne, które są tak ogłupiałe, że masakra...

NudnaBaba 

Informacje:
Dołączyła 527 dni temu

Profil:

Wysłany: 2007-07-27, 14:27   

Zgadzam się, ja go juz więcej nie chcę go widzieć w rządzie jak i Kaczyńskich :evil:
Tylko śpia na pieniądzach, zamiasta je dobzre wykorzystać to jakieś cuda niewidy wymyśla.

cerrata 

Informacje:
Dołączyła 524 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2007-07-27, 14:50   

NudnaBaba napisał/a:
Zgadzam się, ja go juz więcej nie chcę go widzieć w rządzie jak i Kaczyńskich :evil:
Tylko śpia na pieniądzach, zamiasta je dobzre wykorzystać to jakieś cuda niewidy wymyśla.

co np?

NudnaBaba 

Informacje:
Dołączyła 527 dni temu

Profil:

Wysłany: 2007-07-27, 15:23   

No np ta amnestia, i tak na uniwersytetach, uczelniach nie przyjmują matyry z amnestią ;)
Albo te mundurki....

Anija 

Informacje:
Dołączyła 538 dni temu

Profil:
Wzrost: 168

Wysłany: 2007-07-27, 16:51   

NudnaBaba napisał/a:
No np ta amnestia, i tak na uniwersytetach, uczelniach nie przyjmują matyry z amnestią ;)

no wlasnie to totalny bezsens z ta amnestia... w przyszlym roku ma byc lepiej bo bedzie poprawka w wakacje zamiast amnestii

Xantia napisał/a:
Z listy lektur zostali wymazani: Witold Gombrowicz (dotąd licealiści czytali "Ferdydurke" i "Trans-Atlantyk")

fakt... tych lektur nie lubilam i ciezko przez nie przebrnelam....

ale te pozostale nawet nawet lubilam :)

cerrata 

Informacje:
Dołączyła 524 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2007-07-29, 16:47   

NudnaBaba napisał/a:
Albo te mundurki....

Amnestia beznadziejna, fakt..ale mundurki? Ja uważam, ze to bardzo dobre posunięcie..
JESTEM ZA
później powiem why, bo teraz muszę lecieć :-P

Emiliana 
Emiliana

Informacje:
Dołączyła 492 dni temu

Profil:
Imię: Emilia
Wzrost: 175
Włosy: brunetka
Stan: panna

Wysłany: 2007-08-01, 07:01   

owszem mundurki może i dobry pomysł, ale oby jeszcze dana szkoła wybrała jakiś sensowny i praktyczny model. Tak jak w naszym gimnazjum mają to być polarowe, granatowe kamizelki, po prostu świetnie powiedzmy w czerwcowy upał założyć sobie taką cieplutką kamizelką. Pozostaje również taki problem, że dzieciaki nie chcą w ogóle nosić tych mundurków.

cerrata 

Informacje:
Dołączyła 524 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2007-08-01, 13:44   

ja jestem w liceum ale jestem za wprowadzeniem mundurków również tam 9 teraz nie są obowiązkowe)

a myślałam o zwykłych cieniutkich kamizelkach na zamek, które w ziemie można nosić na swetry bluzy itp a w lecie nawet nie ogrzeją..
rozumita...
;)

Odpowiedz do tematu