Rejestracja Zaloguj  

RSS Uzaleznione Rangi Mapa                       Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Kociak
2007-07-22, 13:28
Lekturowo - mundurkowe reformy giertycha
Autor Wiadomość
Anija 

Informacje:
Dołączyła 421 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Wzrost: 168
Wysłany: 2007-08-07, 11:35   

Madzia81 napisał/a:
u nas w szkole są rodziny wielodzietne, w których na osobę przypada 50 zł/miesiąc. jak dobrze wygospodarować takimi pienięzmi, żeby wystarczyło na wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy??w takich rodzinach jest pewne (o ile nie powstanie fundusz mundurkowy), że mundurków dzieci mieć nie będą.

w szkole mojego brata (do ktorej rowniez sobie kiedys chodzilam) beda dofinansowania do mundurkow dla rodzin ktorych niestac na mundurek
Cytat:
bo mundurki to wymysł :roll: jak dziecko jest dobrym człowiekiem, dobrym uczniem - to mundurek mu w niczym nie pomoże. a długopis, zeszyt czy książka jak najbardziej TAK :!:

ja tez sie z tym zgadzam... mundurek nic nie zmieni dalej bedzie rewia w szkole... np u mojego brata w gimnazjum bedzie to tylko zwykla kamizelka

REKLAMA

cerrata 
keep on rockin'

Informacje:
Dołączyła 406 dni temu

Profil:
Imię: Weronika
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2007-08-07, 13:15   

Madzia81 napisał/a:

a myślisz, że jak dziewczyna chce ubrać taką krótką mini, to przy mundurku jej nie ubierze??
mi się wydaje, że mundurek (np. taki o jakim Ty myślisz) nie będzie przeszkodą...

przynajmniej góra będzie zakryta..

Madzia81 napisał/a:
to chyba do końca nie masz wyobraźni o szkołach...ja nie mówiłam o mundurkach od Armaniego :roll: ale nie wiem czy wiesz - w każdej szkole mundurek ma być jednolity. to nie jest tak, że jedni sobie kupią kolorową kamizelkę za 10 zł "u ruskich", a inni wyszywany żakiecik za 100zł. skoro ma być jednolity - to rada rodziców w szkole musi o tym zadecydować jak on będzie wyglądał, w jakich kolorach i gdzie go będą zamawiać. i nie wydaje mi się, żeby Ci rodzice zgodnie zadecydowali o kupowaniu mundurków gdzieś na targowisku :roll:

a ja nie mówiłam o mundurakach z targowiska ani od Armaniego tak..realnie przeca to niewykonalne i wiadomo. Jeśli jest to szkoła jakaś prywatna, czy z bogatymi bahorkami to niech sboie kupują pełne ubiory. A mi chodziło o to, że taka kamizelka o której mówię, nie jest droga. I jej wykonanie też nie byłoby kosztowne, zwłaszcza jeśli znalazłoby się sponsorów czy chociaż układy jakieś z którąś z fabryk. ot co ;)

Madzia81 napisał/a:

bo mundurki to wymysł :roll: jak dziecko jest dobrym człowiekiem, dobrym uczniem - to mundurek mu w niczym nie pomoże. a długopis, zeszyt czy książka jak najbardziej TAK :!:

ale kiedyś w skzołach też byly mundurki i nikt nie mówił, ze to takie strasznie złe!!!

cerrata napisał/a:
jak się dobrze zagospodaruje pieniędzmi to zawsze będą...

Madzia81 napisał/a:
a ja wiem, że tak nie jest...u nas w szkole są rodziny wielodzietne, w których na osobę przypada 50 zł/miesiąc. jak dobrze wygospodarować takimi pienięzmi, żeby wystarczyło na wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy??w takich rodzinach jest pewne (o ile nie powstanie fundusz mundurkowy), że mundurków dzieci mieć nie będą.

no ok, wiadomo, że takie rodziny zawsze się wspierze! to jest normalne! sama nie mam pieniędzy i jakoś nimi gospodaruję tak, żebym miała na spodnie, jedzenie, przybory do szkoły...

I proszę cię, nie mów mi, ze "nie wiem nic o szkole", że nie mam racji co do pieniędzy.. Ja wiem, że te biedne rodziny są, bo sama nie jestem z jakieś super bogatej, ani nawet z takiej żeby spokojnie nam wystarczało na najpotrzebniejsze rzeczy... Móiwąc ogólnie o młodzieży i mundurkach, biorę pod uwagę, że są rodziny które na to stać i są takie których na to nie stać, i na pewno zostałyby jakoś finansowo wsparte. Zresztą są...

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 614 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Wysłany: 2007-08-07, 13:24   

cerrata napisał/a:
ale kiedyś w skzołach też byly mundurki i nikt nie mówił, ze to takie strasznie złe!!!

ale z jakiegoś powodu z nich zrezygnowano :roll:

cerrata napisał/a:
I jej wykonanie też nie byłoby kosztowne, zwłaszcza jeśli znalazłoby się sponsorów

cerrata napisał/a:
są takie których na to nie stać, i na pewno zostałyby jakoś finansowo wsparte. Zresztą są...

a kto będzie tym sponsorem? bo jak narazie rząd (czyt. Giertych) tylko mówi o dofinansowaniu do mundurków, i wspaniałomyślnie zarządził, że Ci rodzice, którzy chcą otrzymać takie dofinansowanie, musieli złożyć o to wniosek w szkołach zdaje się do 4 czy 5 sierpnia, kiedy wiadomo, że szkoła jest w fazie "snu", do rdziców takie informacje nie docierają, bo niby jak mają docierać, a i też dyrektorów nikt nie raczył poinformować jak taki wniosek w ogóle powinien wyglądać :roll: więc przypuszczam, że większość osób, ktre mogloby się ubiegać o dofinansowanie - tego nie zrobi ze względów czysto technicznych. wydaje mi się więc, że z tymi obiecanymi pieniążkami na mundurki nie będzie wcale tak kolorowo :roll:

cerrata napisał/a:
że nie mam racji co do pieniędzy..

wyraziłam tylko swoje zdanie, tak jak i Ty wyrażasz swoje ;-)

cerrata 
keep on rockin'

Informacje:
Dołączyła 406 dni temu

Profil:
Imię: Weronika
Stan: jeszcze panna :)
Partner: Radzio
Wysłany: 2007-08-07, 16:15   

mi chodziło o sponsorów których szkoła znalazłaby na własną rękę, nie mówię o dofinansowaniu przez państwo. Moja szkoła szukała ich, inne też szukają, np żeby nagłośnić aulę, albo coś. to zawsze jest jakaś korzyść dla obu, bo szkoła dostaje zniżki, albo cuś podobnego a firma ma reklamę, i jest gitara ;)
tylko trzeba nad tym pracować ;)

malgonka 

Informacje:
Dołączyła 395 dni temu

Profil:
Imię: Gosia
Wzrost: 170
Włosy: jakiś taki dziwny
Stan: panienka z okienka
Wysłany: 2007-08-27, 23:39   

Słuchajcie mundurek będzi jeden i dla rodziców to będzie mniejszy wydatek niż kupowanie co chwilę nowych ubran dla dziecka takie jest moje zdanie. Co do lektur to podoba mi się wprowadzenie tych o tematyce patriotycznej bo jak by nie patrzec to jest nasza ojczyzna i miliony osób ginęło za nią i za jej wolnośc i warto to młodzieży uświadomić żeby próbowała coś zmienić na lepsze, co jest trudne w naszej sytuacji politycznej i z nasza nieumiejętnością życia w demokratycznym państwie. Ja myślę że Giertych miał dobrą koncepcję tylko zaraz została skrytykowana i obalona głównie przez media zanim jeszcze zdążyliśmy się dowiedzieć o co tak naprawde chodzi, przyznam szczerze, że nie wiem jak to się wszystko skończyło bo zaprzestałam oglądania wiadomości z braku czasu ale według mnie kilka pomysłów Giertycha nie było głupich chciał spróbować zmienić dzisiejszą jakże trudną młodzież ale na samym starcie zaczęto mu rzucać kłody pod nogi takie jest moje skromne zdanie w tym temacie

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 620 dni temu

Profil:
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-08-27, 23:46   

malgonka napisał/a:
chciał spróbować zmienić dzisiejszą jakże trudną młodzież
ale czy naprawdę sądzisz, że jak ktoś ma być zły to mundurek go od tego uchroni? Mundurek nie rozwiąże problemów trudnej młodzieży, a co więcej, to w zasadzie szkoły nie będą miały możliwości wyegzekwowania noszenia takich mundurków jeśli ktoś będzie się buntował <bezradny>
Aczkolwiek jestem ciekawa jak to z tym będzie i na pewno będę śledzić sprawę mundurkowe w szkole podstawowej mojej mamy :D

malgonka 

Informacje:
Dołączyła 395 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-08-27, 23:52   

Przy zmianie młodzieży to mi chodziło o lektury ;-) i inne jego pomysły po prostu uważam, że miał kilka dobrych pomysłów. A co do mundurków to kurde tak fajnie mi się napisało a potem przez przypadek usunęło :-/ . Aniu nie uwazasz że dzisiejsze nastolatki przychodzą do szkoły jak na dyskotekę czy do baru?? Szkoła jest szkołą według mnie nie powinny się tak ubierać dlatego popieram mundurki

Nymphadora 

Informacje:
Dołączyła 369 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-08-28, 09:35   

A ja tak Wam powiem, że całe życie chciałam mieć mundurek... a tu już jestem za stara :-P

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 620 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-08-28, 09:39   

malgonka napisał/a:
Aniu nie uwazasz że dzisiejsze nastolatki przychodzą do szkoły jak na dyskotekę czy do baru??
uważam, ale myślisz, że mundurki to zmienią? Bo ja w to nie wierzę. Jak ktoś będzie chciał się wyróżnić strojem to i tak to zrobi - założy krótką mini i też będzie happy. A poza tym myślę, że takie laski, co się tak ubierają to po prostu będą się buntować i mundurków nie założą...

malgonka 

Informacje:
Dołączyła 395 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-08-28, 14:08   

No nie wiem zobaczymy jak to się rozwinie, ale uważam, że powinny być te mudurki i nie na zasadzie chce to założe a nie to nie bo to bez sensu, dlatego mówię wiele tematów nie dały media w szczególności i opozycja doprowadzić do końca i dopracować, bo to powinno się uśiąćś razem i dojść do jakiegoś porozumienia porozmawiać a nie z góry założyc że to będzie złe i wyśmiać , nasz rząd tak właśnie postępuje w sumie nie rząd tylko opozycja co by oni nie zaproponowali to zaraz się śmieją wyśmiewają i nie dają doprowadzić niczego do końca. Ehhh trudne te tematy <bezradny>

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 620 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-08-28, 16:42   

malgonka napisał/a:
powinny być te mudurki i nie na zasadzie chce to założe a nie to nie bo to bez sensu
no tak,tyle, że na to niestety rząd nie ma wpływu, bo jak ktoś się uprze to nie założy mundurka i nikt im nie może nic zrobić.
A tak w temacie mundurków... Właśnie u nas w Wałbrzychu dyrektorka szkoły podstawowej i gimnazjum stwierdziła, że jej szkoła jest elitarna i że u niej dzieci będą nosić mundurki za 120 zł, a jak kogoś nie stać, to niech się stara o dofinansowanie :roll: ciekawe co na to powiedzą uczniowie tej "elitarnej" szkoły.

Edytka89 

Informacje:
Dołączyła 376 dni temu

Profil:
Imię: Edyta
Wzrost: 167
Włosy: blond
Wysłany: 2007-08-28, 17:52   

Te mundurki i zmiane lektur uwazam za bezsensowne. Po co wracac do tego co juz bylo? ;-/ (Gombrowicza kiedys w liscie lektur nie bylo, no i oczywiscie mundurki juz byly) Cofamy sie zamiast isc do przodu... A od krzykow mody i rywalizacji mundurek nikogo nie uchroni. Z reszta... Po co chronic? Szkola zycia ;) Ja nie mialam w zyciu na sobie mundurku i jakos nie czuje sie pokrzywdzona.

Strasznie jest w dzisiejszym rzadzie :(

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 614 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Wysłany: 2007-08-28, 18:55   

Kociak napisał/a:
łaśnie u nas w Wałbrzychu dyrektorka szkoły podstawowej i gimnazjum stwierdziła, że jej szkoła jest elitarna i że u niej dzieci będą nosić mundurki za 120 zł,

chodzi o 26?? :roll:

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 620 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-08-28, 23:04   

Madzia81 napisał/a:
chodzi o 26?? :roll:
Tak, Madziu ;)

calineczka