Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 523 dni temu Posty: 11238 Skąd: Pokaż na mapie
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2008-09-07, 11:58
aktualnie 'Latifa; Ukradziona twarz"
Cytat:
Wstrząsający pamiętnik młodej kobiety, mieszkanki Afganistanu, która wraz z rodziną uciekła z kraju krótko przed pamiętnymi wydarzeniami z 11 września 2001 roku. Chwytająca za serce relacja z życia pod rządami talibów, widzianego oczami młodziutkiej niewinnej dziewczyny.
26 września 1996 roku, w dniu wkroczenia talibów do Kabulu, Latifa miała szesnaście lat i głowę pełną marzeń. Pragnęła jak najszybciej dorosnąć i zostać dziennikarką. Pomimo iż w Afganistanie od 17 lat szalała wojna, Latifa czuła się szczęśliwa i zadowolona z życia. Tego dnia szkoły zostały zamknięte, a kobiety pozbawione prawa do pracy, upokorzone, zmuszone do noszenia czadri, do życia w zamknięciu i nędzy. Latifa nie poddała się reżimowi. Ryzykując życiem, zorganizowała tajną szkołę dla młodych dziewcząt. Nauczanie innych przywróciło jej sens życia, nadzieję na lepsze jutro, uzbroiło w determinację do walki o wolność i godność afgańskich kobiet.
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 523 dni temu Posty: 11238 Skąd: Pokaż na mapie
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2008-09-07, 14:11
hehe
nie no taka prawda, Książka napisana prawie że w formie pamiętnika, są drastyczne opisy, świetnie odzwierciedlone realia wojny w Afganistanie, życia w Kabulu. Zwłaszcza życia kobiet.
Ja lubie w wakacje czytać coś lekkiego . przerobiłam juz wszystko Jane Austen,lubie taką stylistyke. W ostatni weekend przeczytałam książke indyjskiej autorki Preethi Nair pt. KOLORY MOŁOŚCI.
Opowieść o Hindusce mieszkajacej w Anglii , która rzuca prace w kancelarii adwokackiej aby zająć sie swoja pasją malarstwem.
Zaczynam czytać ' Kod Leonarda da Vinci', zobaczymy jak to będzie.
nie wiem czy sie ten tytuł już nie pojawił, ale browna "twierdza szyfrów" (bodajże) też łatwo poszła:) w podobny sposób napisana jak "kod..." no i "anioły..." też niezłe
ja ostatnio czytałam "gra lwa" nie epamietam autora. dośc sympatyczna i z akcją co najważniejsze
Informacje: Dołączyła 170 dni temu Posty: 278 Skąd: Pokaż na mapie
Profil: Imię: Kasia
Włosy: brąz
Partner: Łukasz
Wysłany: 2008-09-12, 20:01
nie(d)oceniona, chodziło Ci o "Cyfrową twierdzę"?
Książki Browna są wciągające, muszę przyznac. Ja teraz zabieram się za "Sklepy cynamonowe" Schulza, bo będzie mi potrzebna znajomośc tej książki. Z ostatnio przeczytanych książek jakoś żadna mnie nie poruszyła. Może powinnam spróbowac innych gatunków...
Włosy: brąz
Stan: panna
Partner: mr. D.
Nastrój:
Wysłany: 2008-09-24, 11:10
Ja ostatnio w wakacje czytałam "Pamiętnik Panny służącej" książkę dorwałam kiedyś z domowej półki bo strasznie mi się nudziło, myślałam że mnie nie wciągnie, ale okazała się super, opowidad o (jak sam tytuł wskazuje)losach służącej, o jej marnym życiu a to raz w biedzie a to raz trochę lepiej, o jej romansach i o tym czego naoglądała się w każdym z domów, w których była na służbie. Akcja toczy się we Francji na przełomnie XIX i XX wieku. Lubię takie klimaty, książka niebanalna z niespodziewanym zaskoczeniem, warto dodać że jest ona rzeczywiście napisana przez służącą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum