Rejestracja Zaloguj  

Chat [0] Uzaleznione Rangi Mapa                   Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Kiedy dawać prezenty
Autor Wiadomość
renia
[Usunięty]

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2007-06-29, 10:06   Kiedy dawać prezenty

Podarunki pieniężne

Życie skorygowało i zracjonalizowało dawny obyczaj. Dziś wręczanie młodym pieniędzy nikogo już nie dziwi i nie bulwersuje. Otrzymując pieniądze nowożeńcy mają szansę sami zdecydować o tym, co im będzie najbardziej potrzebne.

Najbliższa rodzina, będąca w stałym kontakcie z młodymi, doskonale zna ich potrzeby i wie, jaki prezent najbardziej ich ucieszy. Pozostali, mniej zorientowani goście mogą wręczyć pieniądze. Ale uwaga, nie powinny to byc zbyt małe kwoty.

Pieniężny podarunek musi być sumą, za którą można kupić atrakcyjny prezent. Jeżeli wręczamy młodej parze pieniądze, to oczywiście powinny być one umieszczone w eleganckiej kopercie. Warto też zadbać, aby banknoty nie były brudne i zniszczone.

Osoby, które zostały zaproszone na wesele, ale z różnych względów nie mogą przeznaczyć na prezent odpowiedniej sumy, nie powinny wręczać drobnych kwot. W takich sytuacjach lepiej kupić, skromny, ale oryginalny upominek. Nie wypada też, aby pieniądze wręczali młodej parze koledzy.

Nadal, mimo zmiany zwyczajów, nie uchodzi zastępować prezentu banknotami w sytuacji, gdy nowożeńcy są ludźmi bardzo zamożnymi. Nie przystoi również, aby młodzi wręczali pieniądze starszym.

Wręczanie prezentów

Prezenty powinno się wręczać młodej parze po jej powrocie z kościoła lub urzędu. Przed zajęciem miejsc przy weselnym stole, ale już po powitaniu i spełnieniu szampanem pierwszego toastu za zdrowie młodej pary.

Wypada, aby nowożeńcy odpakowali każdy prezent, obejrzeli i serdecznie zań podziękowali. Nie wypada jednak, aby publicznie zaglądali do kopert zawierających pieniądze.
Scrolls_of_Roses.jpg
Plik ściągnięto 289 raz(y) 54,16 KB

REKLAMA

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 673 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Wysłany: 2007-06-29, 10:56   

Ja się z niektórymi wskazówkami absolutnie zgodzić nie mogę.

renia napisał/a:
Nie wypada też, aby pieniądze wręczali młodej parze koledzy.

nie rozumiem, dlaczego? my dostaliśmy od większej części znajomych właśnie pieniążki i nikt nie uznał tego za gafę.

renia napisał/a:
Nadal, mimo zmiany zwyczajów, nie uchodzi zastępować prezentu banknotami w sytuacji, gdy nowożeńcy są ludźmi bardzo zamożnymi. Nie przystoi również, aby młodzi wręczali pieniądze starszym.

to to już w ogóle jakaś brednia :!:

renia napisał/a:
Przed zajęciem miejsc przy weselnym stole, ale już po powitaniu i spełnieniu szampanem pierwszego toastu za zdrowie młodej pary.

w praktyce zazwyczaj jest inaczej. my dostaliśmy cześć prezentów juz na kilka dni przed ślubem, a większość przy składaniu życzeń pod kościołem.

renia napisał/a:
Wypada, aby nowożeńcy odpakowali każdy prezent, obejrzeli i serdecznie zań podziękowali.

a to ja jeszcze nie spotkałam pary, która by tak robiła :roll: gdzie w dzień ślubu czas na otwieranie prezentów :!:

Magdaru 

Informacje:
Dołączyła 493 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-06-29, 15:45   

Ja się zgadzam z Madzią :) w dzisiejszych czasach nawet większość par młodych prosi o pieniążki zamiast prezentów rzeczowych ;-) i życzenia przeważnie składa się przed kościołem po zakończeniu całej ceremoni, no chyba ze pogoda na to nie pozwala, a prezentów chyba nikt nie rozpakowuje na weselu przy wszystkich :-/ jakiś dziwaczny zwyczaj :shock:

madzia 

Informacje:
Dołączyła 513 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-06-29, 19:41   

My w tamte wakacje bylismy na slubie u mojego brata i ku zdziwieniu dalismy pieniadze przed kosciolem...jak wszyscy zyczenia skladali :-) i kto mial dac koperte to dawal wlasnie wtedy ;-)

Magdaru napisał/a:
a prezentów chyba nikt nie rozpakowuje na weselu przy wszystkich :-/ jakiś dziwaczny zwyczaj :shock:
a tak jest we Wloszech :-)

kroplarosy 

Informacje:
Dołączyła 496 dni temu

Profil:
Imię: Martitka
Wzrost: 173 cm
Włosy: ciemna czekolada
Stan: mężatka:))
Partner: Gumiś
Wysłany: 2007-06-29, 20:02   

U mnie zwyczajawo życzenia i kwiaty będą przed kościołem po mszy, a prezenty (w większości pieniążki, bo prezenty trafiają się sporadycznie) goście będą wręczali podczas wesela, w dogodnym dla siebie momencie.
A mój tata jak jest gdzies na weselu, to nie daje prezentu przed 3 nad ranem, bo... najpierw musi sprawdzić czy modzi zasługują na prezent weselem jakie przygotowali... ;-) ;-)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 673 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Wysłany: 2007-06-30, 12:05   

madzia napisał/a:
dalismy pieniadze przed kosciolem...jak wszyscy zyczenia skladali :-) i kto mial dac koperte to dawal wlasnie wtedy ;-)

u nas było dokładnie tak samo, wszystkie prezenty (rzeczowe i pieniądze) dostaliśmy przy składaniu życzeń po mszy przed kościołem.

kroplarosy napisał/a:
A mój tata jak jest gdzies na weselu, to nie daje prezentu przed 3 nad ranem, bo... najpierw musi sprawdzić czy modzi zasługują na prezent weselem jakie przygotowali... ;-) ;-)

a to b. oryginalny pomysł :)

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 368 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Partner: Lukasz
Wysłany: 2008-08-11, 14:47   

kroplarosy napisał/a:
A mój tata jak jest gdzies na weselu, to nie daje prezentu przed 3 nad ranem, bo... najpierw musi sprawdzić czy modzi zasługują na prezent weselem jakie przygotowali.
he he,a to dobre :-D

ja zauwazylam,ze goscie wreczja kwiaty i koperty po ceremoni ,kiedy mlodzi wyjada z kosciola,niektorzy daja tez wowczas prezenty
pamietam,ze dawniej prezenty byly wreczane tuz przed oczepinami :->

Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, ze Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanica profesjonaliści......

Kita 
Przeszczęśliwa:)

Informacje:
Dołączyła 70 dni temu

Profil:
Imię: S.
Włosy: blond
Stan: zaręczona
Partner: M.
Wysłany: 2008-08-12, 09:50   

ja też spotykam się głównie z takim zwyczajem, gdzie młodzi dostają prezenty (zarówno rzeczowe jak i pieniężne :-) ) po mszy podczas przyjmowania życzeń. Czasem jest też tak, że Ci goście, którzy idą na wesele, to wręczają prezenty w domu weselnym, tuż po przyjeździe i przywitaniu pary młodej.

"Miłość ogarnia całe życie kobiety, jest jej więzieniem i jej niebem"

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 465 dni temu

Profil:
Imię: Alina
Wzrost: niziutki :))
Stan: narzeczona :)
Partner: Krzysztof
Wysłany: 2008-08-12, 10:10   

U brata było tak , że życzenia były juz na sali bo przed urzedem czasu nie ma <bezradny>

depre 

Informacje:
Dołączyła 56 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-08-12, 17:08   

U mnie w okolicy i na wszystkich uroczystościach zaślubin na których byłam prezenty/kwiaty wreczało się pod kościołem zaraz po skończeniu mszy wraz z życzeniami :)

Odpowiedz do tematu