Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 220 dni temu Posty: 2629 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-01-29, 10:44
Sędzia zwrócił jednocześnie uwagę na te obszary materiału dowodowego, które w toku procesu wywołały najwięcej kontrowersji - oprócz materiału z kamer ulicznych, był to test DNA wykazujący, że kody genetyczne obu próbek nie całkiem się pokrywały w pierwszym przeprowadzanym teście.
Na koniec Graham Cottle przyznał, że oskarżony jest osobą o dobrym charakterze, ale zastrzegł, że ława przysięgłych sama będzie musiała zdecydować, jaką wagę nadać okolicznościom przemawiającym na korzyść Jakuba T.
kurcze dziwna sprawa te dowody nie sa jednoznaczne "Po przekazaniu sąd polski orzeka, jak kara zostanie wykonana, w jaki sposób, ale ona musi być zgodna z polskim systemem prawnym" - dodał Ćwiąkalski. jak ogladalam to sie wypowiadal obronca Jakupa T. i powiedzial ze gdyby ta sprawa odbywala sie w PL to inny bylby wyrok na korzysc tego chlopaka
Informacje: Wiek: 17 Dołączyła 141 dni temu Posty: 593 Skąd: Zawiercie
Profil: Imię: Paulina
Wzrost: 165 cm
Włosy: szatynowy
Partner: Igor
Wysłany: 2008-01-29, 14:54
Nie mnie osadzac czy winny czy nie, ale czesto jest tak, ze jezeli nie moga znalesc prawdziwego sprawce, to biora pierwszego lepszego, zazwyczaj bezdomnego, pijaka albo obcokrajowca...
_________________ Łapie chwile ulotne jak ulotka...
mi w tej sprawie dwie rzeczy się nie podbają:
- nie bardzo rozumiem, co ma oznaczać podwójne dożywcie? to żeby tak dobitniej brzmiało chyba
- jeśli to rzeczywiście on jest winny to pobił i zgwałcił kobietę - ale jej nie zabił, a za morderstwa ludzie dostają 15-20 lat, a on nagle dożywcie. coś tu śmierdzi
Skazany może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po dziewięciu latach.
Jakub T., być może będzie mógł odbyć karę w Polsce - powiedział minister sprawiedliwości Zbigniew Ćwiąkalski.
przedterminowe zwolnienie za 9 lat(!), a za dobre sprawowanie wyjdzie pewnie po 5
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 537 dni temu Posty: 2842 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2008-01-30, 15:29
właśnie rozmawiałam o tym dzisiaj z kumpelami na uczelni.... Może być winny, a może być niewinny. W sumie nie zdziwiłabym się, aby był winny - tyle się teraz złego dzieje, że nie można niczego wykluczać. I jeśli tak to niech tam gnije w tym więzieniu...
Dla mnie jednak zagadkową jest sprawą, dlaczego obrona nie chce się zdecydować na trzecie badania DNA. Bo pierwsze nie było jednoznaczne drugie wskazało, że to on i trzecie mogłoby przechylić szalę - a obrona nie chce się na to zgodzić - pytanie: dlaczego? czyżby się czegoś bała?
Madzia81 napisał/a:
nie bardzo rozumiem, co ma oznaczać podwójne dożywcie? to żeby tak dobitniej brzmiało chyba
tak często robią też w stanach np kara więzienia 300 lat... po co takie coś.... to nie wiem
Profil: Wzrost: 174
Włosy: jasny blond
Stan: panna
Wysłany: 2008-01-31, 00:31
Mnie też sprawa wydaje sie dziwna. Obrona nie wykorzystała wszystkich mozliwych dowodów... Cos jest nie tak.
Mogę tylko współczuć rodzinie Jakuba. Oglądając w telewizji zapłakaną siostrę, przyjaciół, ojca... naprawde zciska za serce...
Zeby popełnić taka zbrodnie, naprawde trzeba mieć predyspozycje psychiczne, a on nawet nie był przebadany przez psychologa czy psychiatre...
Smutna sprawa
Informacje: Dołączył: 103 dni temu Posty: 4 Skąd: czarna laka
Profil:
Wysłany: 2008-02-04, 17:16
Test DNA jest miażdżącym dowodem. Jeżeli materiał genetyczny pobrany z ciała kobiety zgadza się z DNA oskarżonego to jest on po prostu winny. Za pierwszym razem doszło do zakłócenia odczytu z komputera ale po powtórzeniu testu nie było wątpliwości. Nie wiadomo co mu odbiło, może jest psychiczny, może coś wziął ale na pewno jest winny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum