Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 680 dni temu Posty: 2961 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-06-13, 22:42
kroplarosy napisał/a:
Marysia
oj tak to bym nigdy nie dała.... może dlatego, że moja kuzynka ma tak na imię i zawsze miała problem już jako nastolatka, bo nie chciała żeby na nią wołali Marysia (bo mówiła, że Marysia to taka dziewuszka ze wsi) ani też Maria (bo to do nastolatki nie pasuje). Innej formy tego imienia raczej nie ma także u mnie to odpada
Ja zastanawiając się nad imieniem zawsze myślę, czy będzie ono ładne i dla dziecka i już dla dorosłego Podoba mi się np bardzo Zosia. Ale Zofia już nie
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 514 dni temu Posty: 4939 Skąd: Sweden
Profil:
Wysłany: 2007-06-14, 16:40
A tak postanowilam wkleic kilka cytatow znalezionych na interii
"Pomyśl, jak dziecko będzie kiedyś czuło się z takim imieniem. Czy będzie z niego zadowolone, czy też znajdzie się wśród tych, którym tak bardzo nie podoba się swoje imię, że na co dzień używają innego albo nawet zmieniają je. Stawiając na imię popularne, musicie się liczyć z tym, że wasza pociecha może mieć wielu imienników w przedszkolu, szkole, sąsiedztwie, itd."
"Wybór imienia dla dziecka to naprawdę istotna sprawa. Będzie mu ono przecież towarzyszyło przez całe życie. Warto dobrze się nad nim zastanowić. Pamiętajcie, że wiele imion ma swoje znaczenie, związanych jest z określonymi cechami charakteru i osobowości. Wyboru imienia nie powinno dokonywać się w oderwaniu od nazwiska, wręcz przeciwnie - dobrze, aby oba te człony stanowiły jakąś całość, pasowały do siebie. Zbyt wymyślne imię jeszcze bardziej razi przy pospolitym nazwisku. Przy długim nazwisku zwykle wybiera się krótsze imię."
"Urzędnik może odmówić zarejestrowania dziecka, gdy:
• rodzice chcą nadać dziecku więcej niż dwa imiona,
• wybrane imiona są ośmieszające, nieprzyzwoite, zdrobniałe lub nie pozwalają na odróżnienie płci dziecka,
• imiona nie odpowiadają polskim regułom gramatycznym lub ortograficznym,
• są w obcym języku (wyjątek - jedno z rodziców jest obcokrajowcem)."
• imiona nie odpowiadają polskim regułom gramatycznym lub ortograficznym,
• są w obcym języku (wyjątek - jedno z rodziców jest obcokrajowcem)."
no tych dwóch zasad, to chyba za bardzo się nie trzymają, bo przecież teraz mnóstwo jest Jessic, Xawierów itd. itp, a to nie polskie imiona.
osobiście nic do tego nie mam, każdy daje dziecku na imię jak mu się podoba.
Magdaru napisał/a:
dzieci wstydzą się później takich imion
a wcale nie. fakt, że kiedyś imiona takie jak Jasiu czy tam Zosia nosiły nasze babcie i dziadkowie, potem były bardzo niemodne, ale teraz znowu moda wraca jak bumerang i znowu jest wśród dzieci coraz więcej Jaśków i takich innych i nie zauważyłam, aby inne dzieci się z nich wyśmiewały (a pracuję w szkole i z b. dużą ilością dzieci mam do czynienia na co dzień).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum