Rejestracja Zaloguj  

Chat [0] Uzaleznione Rangi Mapa                   Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak sie zatrudnia pracownikow?
Autor Wiadomość
tuptunio 
aniołek ;)

Informacje:
Dołączyła 992 dni temu

Profil:

Wysłany: 2010-01-22, 07:36   

zwłaszcza że czasem jest tak, że do danej pracy nie sa potrzebne nie wiadomo jakie kwalifikacje, więc wiadomo że patrzy sie na wygląd. zwłaszcza że w czasem w pracy liczy się prezencja ;)

REKLAMA

malenka 

Informacje:
Dołączyła 884 dni temu

Profil:
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-01-22, 12:25   

a mi się wydaję, że tak się oburzamy a większości postępowalibyśmy podobnie zatrudniając pracownika nawet podświadomie. Nie chodzi o mi już o sam fakt braku kultury i zwyczajnego prymitywizmu, jak w podanym przykładzie, ale podświadomie zawsze wolimy otaczać się ludźmi o miłej aparycji, uśmiechniętych itp. To nie jest kwestia nietolerancji, to już jest psychologia. U mnie w pracy również kandydaci bez zdjęć w CV nie mają nawet co liczyć na rozmowę kwalifikacyjną...

mloda 
dziubdziub :P

Informacje:
Dołączyła 642 dni temu

Profil:
Partner: misiek
Nastrój:
urodzinowy

Wysłany: 2010-01-22, 16:12   

malenka napisał/a:
a większości postępowalibyśmy podobnie zatrudniając pracownika

nie mogę się z tobą zgodzić :-/

malenka napisał/a:
ale podświadomie zawsze wolimy otaczać się ludźmi o miłej aparycji, uśmiechniętych itp.

ja nawet z życiu otaczam się ludźmi na których przede wszystkim mogę liczyć, nie ważne czy są to osoby atrakcyjne czy nie..
w pracy też wolałabym mieć załoge wykwalifikowaną, zaufaną i wierną niż bande "plastikowych" lalek

I feel surrounded by your love <serduszka>

malenka 

Informacje:
Dołączyła 884 dni temu

Profil:
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-01-22, 17:05   

mloda napisał/a:
ja nawet z życiu otaczam się ludźmi na których przede wszystkim mogę liczyć, nie ważne czy są to osoby atrakcyjne czy nie..

ja nie mówię o sytuacji gdy kogoś już znasz, tylko o sytuacji gdy kogoś poznajesz, widzisz pierwszy raz. Udowodnione jest to naukowo, że lgniemy do osób o miłej aparycji i nie ma co się z tym kłócić. Jeżeli jedziesz w tramwaju zwrócisz uwagę na przystojnego faceta, a nie będziesz zastanawiała czy przeczytał może "Pana Tadeusza" czy jaki jest jego poziom IQ... potem w miarę upływu czasu robimy swoista selekcje, ze względu na cechy osobowościowe, zainteresowania itp. ale tu chodzi o pierwsze wrażenie. Założę się że gdyby podsunęli Ci dwa zdjęcia osób o tych samych kwalifikacjach i na jednym byłby smutas a na drugim uśmiechnięta dziewczyna, wybrałabyś tą drugą... nie ma się co z tym kłócić tak po prostu jest.
mloda napisał/a:
plastikowych" lalek

mówiłam że to co przeczytaliśmy w artykule to szczyt chamstwa i nie ma co nawet tego komentować. Plastikowa panienka z dużym biustem a dziewczyna z miłą aparycją to dwie różne sprawy...

Tilia 
nocny marek :)

Informacje:
Dołączyła 912 dni temu

Profil:

Wysłany: 2010-01-22, 23:43   

like-a-geek.jogger.pl napisał/a:
Znajoma była na na rozmowie o pracę na stanowisko asystentko - sekretarko - pani prowadzącej biuro. Podczas rozmowy dostała godzinę, komputer i zadanie od przyszłego szefa: proszę wysłać do mnie maila z listem motywacyjnym.

Zadanie proste, gdyby nie trzy szczegóły. Trzeba było na podstawie kartki z danymi skonfigurować program pocztowy, znaleźć w necie adres e-mail szefa i… obsłużyć klawiaturę z niepodpisanymi klawiszami. Oczywiście żadnej z kandydatek nie udało się to trudne zadanie.

Podoba mi się podejście gościa, który je wymyślił. Facet ma jaja:).

To dopiero sposób na wybranie sekretarki ;-) ważne żeby nadawała się na to stanowisko ;-)

mloda 
dziubdziub :P

Informacje:
Dołączyła 642 dni temu

Profil:
Partner: misiek
Nastrój:
urodzinowy

Wysłany: 2010-01-23, 12:12   

Tilia, fakt, rewelacja, jak dziewczyna sobie poradzi z takim zadaniem to z pewnością poradzi sobie z obowiązkami sekretarki. no i to jest odpowiednie zadanie kwalifikacyjne :-)

I feel surrounded by your love <serduszka>

magdaaaaa 

Informacje:
Dołączyła 698 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Wzrost: 158
Włosy: brązowe
Stan: wolna

Wysłany: 2010-01-23, 20:52   

malenka napisał/a:
U mnie w pracy również kandydaci bez zdjęć w CV nie mają nawet co liczyć na rozmowę kwalifikacyjną...
ogladałam kiedys program gdzie mowili ze wymaganie fotografii to przejaw dyskryminacji :-/
Tilia napisał/a:
Podoba mi się podejście gościa, który je wymyślił. Facet ma jaja:).
to fakt , facet nie tylko chciał miec ładny dodatek do kawy.

Roxi 

Informacje:
Dołączyła 682 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-23, 22:29   

zgadzam się z maleńką, to uz jest pos względem psychologicznym udowodnione że zawsze pierwsze wrażenie (podobno kilka sekund) jest najważniejsze i decyduje o naszym postrzegniu, nszej opinii o nowo poznanym człowiku a zawsze napierw patrzy się na wyglad.

zogusia 
Vide Cull Fide

Informacje:
Dołączyła 362 dni temu

Profil:
Imię: Aga.
Wzrost: 165
Włosy: ciemny blond
Partner: K.
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-01-25, 11:43   

hehe smiech na sali. szczrze mowiac wogole mnie to nie poruszylo ;)
a niech se robia co chca.
choć częściej to Oni dają siłę Nam.

nie(d)oceniona 
Not an angel

Informacje:
Dołączyła 716 dni temu

Profil:

Wysłany: 2010-01-26, 04:11   

Cytat:
a niech se robia co chca.
:roll: ciekawe czy tak samo komentowałabyś gdyby dotyczyło to ciebie, bądź kogoś z twojego otoczenia.

magdaaaaa napisał/a:
ogladałam kiedys program gdzie mowili ze wymaganie fotografii to przejaw dyskryminacji :-/
i dlatego że gdzieś tam mówili, to tak jest ... :roll: dyskryminacją są też wiszące w szkołach krzyże, to że każą nam jeździć w zapiętych pasach itd., itp. ... głupie myślenie ... wszystko ma jakiś swój cel, i to że ktoś wymaga zdjęcia w CV też.

mloda, malenka, ma rację, najważniejsze w kontaktach jest te kilka sekund, kiedy człowieka widzisz po raz pierwszy na oczy. to jak go odbierzesz będzie bardzo długo rzutowało na waszą znajomość.

a zadanie z komputerem - bomba ;-) miał ktoś pomyślunek :mrgreen:

magdaaaaa 

Informacje:
Dołączyła 698 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Wzrost: 158
Włosy: brązowe
Stan: wolna

Wysłany: 2010-01-31, 17:43   

nie(d)oceniona napisał/a:
wszystko ma jakiś swój cel, i to że ktoś wymaga zdjęcia w CV też.
pewnie ze tak i dlatego wiele firm ma dobrych ladnych pracowników ,a gdyby nie kierowali sie kryterium urody to mogłiby miec swietnych pracowników. Nie zawsze uroda idzie w parzez umiejetnosciami i odwrotnie.

kjujiczek 
Zboczuszek

Informacje:
Dołączyła 679 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Wzrost: 167 cm
Włosy: Blond w porywach do brązu;)
Stan: Weekendowa żonka:)
Partner: Krzyś
Nastrój:
smutna

Wysłany: 2010-01-31, 18:05   

Ja nie uważam, że zdjęcia są w ogóle niepotrzebne. Oczywiście, że pierwsze wrażenie się liczy, ale chodzi o to, żeby liczyło się właśnie WRAŻENIE, a nie URODA jako taka. Innymi słowy, istotne powinno być to czy kandydatka ma miłą aparycję, czy wzbudza sympatię i zaufanie, a nie to czy ma np. wielkie cycki czy usta jak Angelina Jolie.

tuptunio 
aniołek ;)

Informacje:
Dołączyła 992 dni temu

Profil:

Wysłany: 2010-01-31, 20:58   

magdaaaaa napisał/a:
Nie zawsze uroda idzie w parzez umiejetnosciami i odwrotnie.

tak, ale na pewno trafi się ktos kto ma i umięjętności i wygląd :lol: poza tym w wielu branżach wygląd jest równie ważny jak umiejętności, albo umiejętności nie są ważne ;-)

malenka 

Informacje:
Dołączyła 884 dni temu

Profil:
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-02-01, 08:59   

tuptunio napisał/a:
ważny jak umiejętności

no przede wszystkim gdy pracujesz z ludźmi, np stewardessa ma w wymaganiach miłą aparycję, właśnie po to by wzbudzała zaufanie wśród pasażerów.
tuptunio napisał/a:
umiejętności nie są ważne

szczerze?? to nie znam takiego zawodu... nawet pod latarnie trzeba mieć jakieś umiejętności :P

tuptunio 
aniołek ;)

Informacje:
Dołączyła 992 dni temu

Profil:

Wysłany: 2010-02-01, 18:27   

malenka napisał/a:
tuptunio napisał/a:
umiejętności nie są ważne

szczerze?? to nie znam takiego zawodu... nawet pod latarnie trzeba mieć jakieś umiejętności

chodzi mi np. o prace w klubach fitnes, siłowniach, solariach, czy nawet jako przedstawiciel handlowy itp. tam nie trzeba bóg wie jakich umiejętności, liczy się dobry wygląd. wiadomo że to nie chodzi o wygląd miss, ale wiadomo że miła aparycja jest tam niezbędna :P

Odpowiedz do tematu