Informacje: Dołączyła 992 dni temu Posty: 4281 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2010-01-22, 07:36
zwłaszcza że czasem jest tak, że do danej pracy nie sa potrzebne nie wiadomo jakie kwalifikacje, więc wiadomo że patrzy sie na wygląd. zwłaszcza że w czasem w pracy liczy się prezencja
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 884 dni temu Posty: 2684 Skąd: Kraków
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2010-01-22, 12:25
a mi się wydaję, że tak się oburzamy a większości postępowalibyśmy podobnie zatrudniając pracownika nawet podświadomie. Nie chodzi o mi już o sam fakt braku kultury i zwyczajnego prymitywizmu, jak w podanym przykładzie, ale podświadomie zawsze wolimy otaczać się ludźmi o miłej aparycji, uśmiechniętych itp. To nie jest kwestia nietolerancji, to już jest psychologia. U mnie w pracy również kandydaci bez zdjęć w CV nie mają nawet co liczyć na rozmowę kwalifikacyjną...
_________________ "So I find a reason to shave my legs
Each single morning..."
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 642 dni temu Posty: 3918 Skąd: świętokrzyskie :)
Profil: Partner: misiek
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-22, 16:12
malenka napisał/a:
a większości postępowalibyśmy podobnie zatrudniając pracownika
nie mogę się z tobą zgodzić
malenka napisał/a:
ale podświadomie zawsze wolimy otaczać się ludźmi o miłej aparycji, uśmiechniętych itp.
ja nawet z życiu otaczam się ludźmi na których przede wszystkim mogę liczyć, nie ważne czy są to osoby atrakcyjne czy nie..
w pracy też wolałabym mieć załoge wykwalifikowaną, zaufaną i wierną niż bande "plastikowych" lalek
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 884 dni temu Posty: 2684 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-01-22, 17:05
mloda napisał/a:
ja nawet z życiu otaczam się ludźmi na których przede wszystkim mogę liczyć, nie ważne czy są to osoby atrakcyjne czy nie..
ja nie mówię o sytuacji gdy kogoś już znasz, tylko o sytuacji gdy kogoś poznajesz, widzisz pierwszy raz. Udowodnione jest to naukowo, że lgniemy do osób o miłej aparycji i nie ma co się z tym kłócić. Jeżeli jedziesz w tramwaju zwrócisz uwagę na przystojnego faceta, a nie będziesz zastanawiała czy przeczytał może "Pana Tadeusza" czy jaki jest jego poziom IQ... potem w miarę upływu czasu robimy swoista selekcje, ze względu na cechy osobowościowe, zainteresowania itp. ale tu chodzi o pierwsze wrażenie. Założę się że gdyby podsunęli Ci dwa zdjęcia osób o tych samych kwalifikacjach i na jednym byłby smutas a na drugim uśmiechnięta dziewczyna, wybrałabyś tą drugą... nie ma się co z tym kłócić tak po prostu jest.
mloda napisał/a:
plastikowych" lalek
mówiłam że to co przeczytaliśmy w artykule to szczyt chamstwa i nie ma co nawet tego komentować. Plastikowa panienka z dużym biustem a dziewczyna z miłą aparycją to dwie różne sprawy...
_________________ "So I find a reason to shave my legs
Each single morning..."
Znajoma była na na rozmowie o pracę na stanowisko asystentko - sekretarko - pani prowadzącej biuro. Podczas rozmowy dostała godzinę, komputer i zadanie od przyszłego szefa: proszę wysłać do mnie maila z listem motywacyjnym.
Zadanie proste, gdyby nie trzy szczegóły. Trzeba było na podstawie kartki z danymi skonfigurować program pocztowy, znaleźć w necie adres e-mail szefa i… obsłużyć klawiaturę z niepodpisanymi klawiszami. Oczywiście żadnej z kandydatek nie udało się to trudne zadanie.
Podoba mi się podejście gościa, który je wymyślił. Facet ma jaja:).
To dopiero sposób na wybranie sekretarki ważne żeby nadawała się na to stanowisko
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 642 dni temu Posty: 3918 Skąd: świętokrzyskie :)
Profil: Partner: misiek
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-23, 12:12
Tilia, fakt, rewelacja, jak dziewczyna sobie poradzi z takim zadaniem to z pewnością poradzi sobie z obowiązkami sekretarki. no i to jest odpowiednie zadanie kwalifikacyjne
U mnie w pracy również kandydaci bez zdjęć w CV nie mają nawet co liczyć na rozmowę kwalifikacyjną...
ogladałam kiedys program gdzie mowili ze wymaganie fotografii to przejaw dyskryminacji
Tilia napisał/a:
Podoba mi się podejście gościa, który je wymyślił. Facet ma jaja:).
to fakt , facet nie tylko chciał miec ładny dodatek do kawy.
_________________ Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci.
— Jane Austen.
Czasami wydaje nam się, że ludzie są loteryjnymi losami: że znajdują sie obok nas, by urzeczywistnić nasze absurdalne nadzieje. Carlos Ruiz Zafon
Informacje: Dołączyła 682 dni temu Posty: 3019 Skąd: centrum
Wysłany: 2010-01-23, 22:29
zgadzam się z maleńką, to uz jest pos względem psychologicznym udowodnione że zawsze pierwsze wrażenie (podobno kilka sekund) jest najważniejsze i decyduje o naszym postrzegniu, nszej opinii o nowo poznanym człowiku a zawsze napierw patrzy się na wyglad.
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 716 dni temu Posty: 6021 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2010-01-26, 04:11
Cytat:
a niech se robia co chca.
ciekawe czy tak samo komentowałabyś gdyby dotyczyło to ciebie, bądź kogoś z twojego otoczenia.
magdaaaaa napisał/a:
ogladałam kiedys program gdzie mowili ze wymaganie fotografii to przejaw dyskryminacji
i dlatego że gdzieś tam mówili, to tak jest ... dyskryminacją są też wiszące w szkołach krzyże, to że każą nam jeździć w zapiętych pasach itd., itp. ... głupie myślenie ... wszystko ma jakiś swój cel, i to że ktoś wymaga zdjęcia w CV też.
mloda, malenka, ma rację, najważniejsze w kontaktach jest te kilka sekund, kiedy człowieka widzisz po raz pierwszy na oczy. to jak go odbierzesz będzie bardzo długo rzutowało na waszą znajomość.
a zadanie z komputerem - bomba miał ktoś pomyślunek
wszystko ma jakiś swój cel, i to że ktoś wymaga zdjęcia w CV też.
pewnie ze tak i dlatego wiele firm ma dobrych ladnych pracowników ,a gdyby nie kierowali sie kryterium urody to mogłiby miec swietnych pracowników. Nie zawsze uroda idzie w parzez umiejetnosciami i odwrotnie.
_________________ Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci.
— Jane Austen.
Czasami wydaje nam się, że ludzie są loteryjnymi losami: że znajdują sie obok nas, by urzeczywistnić nasze absurdalne nadzieje. Carlos Ruiz Zafon
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 679 dni temu Posty: 1574 Skąd: The Ketchup city
Profil: Imię: Kasia
Wzrost: 167 cm
Włosy: Blond w porywach do brązu;)
Stan: Weekendowa żonka:)
Partner: Krzyś
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-31, 18:05
Ja nie uważam, że zdjęcia są w ogóle niepotrzebne. Oczywiście, że pierwsze wrażenie się liczy, ale chodzi o to, żeby liczyło się właśnie WRAŻENIE, a nie URODA jako taka. Innymi słowy, istotne powinno być to czy kandydatka ma miłą aparycję, czy wzbudza sympatię i zaufanie, a nie to czy ma np. wielkie cycki czy usta jak Angelina Jolie.
Profil:
Wysłany: 2010-01-31, 20:58
magdaaaaa napisał/a:
Nie zawsze uroda idzie w parzez umiejetnosciami i odwrotnie.
tak, ale na pewno trafi się ktos kto ma i umięjętności i wygląd poza tym w wielu branżach wygląd jest równie ważny jak umiejętności, albo umiejętności nie są ważne
Profil:
Wysłany: 2010-02-01, 18:27
malenka napisał/a:
tuptunio napisał/a:
umiejętności nie są ważne
szczerze?? to nie znam takiego zawodu... nawet pod latarnie trzeba mieć jakieś umiejętności
chodzi mi np. o prace w klubach fitnes, siłowniach, solariach, czy nawet jako przedstawiciel handlowy itp. tam nie trzeba bóg wie jakich umiejętności, liczy się dobry wygląd. wiadomo że to nie chodzi o wygląd miss, ale wiadomo że miła aparycja jest tam niezbędna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum