Rejestracja Zaloguj  

Chat [0] Uzaleznione Rangi Mapa                   Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak przygotować się do ciąży?
Autor Wiadomość
Nymphadora 

Informacje:
Dołączyła 486 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-04, 16:12   

Madzia81 napisał/a:
ale tak się jeszcze zastanawiamy czy troszkę w czasie tego starania nie odłożyć....mamy już plany na wakacje, latem 3 wesela....no nie wiem co robić <bezradny> gdyby tak było wiadomo ile te starania będą trwały...

Ja tam już bym chyba nie odkładała :) No bo tak to można zawsze znaleźć, jakiś powód, dlaczego jeszcze nie czas... A przecież ciąża to nie choroba, jak się będziesz dobrze czuła, to możesz spokojnie brać udzial w 3 weselach i więcej jeszcze :)

A zresztą ja to myślę, że nie ma sensu tak tego dokładnie czasowo planować ;) Co ma to być ,to będzie, a przynajmniej będzie jakiś dreszczyk emocji, jak potraktujecie to bardziej spontanicznie ;-)

REKLAMA

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 731 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2008-02-04, 17:57   

Nymphadora napisał/a:
będzie jakiś dreszczyk emocji, jak potraktujecie to bardziej spontanicznie ;-)

spontanicznie to i tak już nie będzie ;-)
muszę porozmawiać po prostu z doktorkiem, może po takiej rozmowie będzie nam łatwiej.
ale masz dużo racji, zawsze znajdzie się coś, ze względu na co przydałby się poczekać...

Nymphadora 

Informacje:
Dołączyła 486 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-04, 18:00   

Madzia81 napisał/a:
spontanicznie to i tak już nie będzie ;-)

No niby tak ;-)
Ale też wydaje mi się, że ważne jest, żeby po prostu normalnie cieszyć się seksem, a nie podchodzić do tego na zasadzie: a teraz postaramy się o dziecko. Bo wiele kobiet właśnie przez takie podejście ma problemy... Tak jak Anusek wspominała ;-)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 731 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2008-02-04, 18:10   

Nymphadora napisał/a:
ważne jest, żeby po prostu normalnie cieszyć się seksem

a to to ja sobie nie wyobrażam inaczej ;-) i na pewno nie będzie seksu tylko dlatego, że teraz robimy dzidziusia ;-) będzie ochota na seks, to będzie, nie będzie przez kilka dni, to też nic się nie stanie.

Nymphadora 

Informacje:
Dołączyła 486 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-04, 18:13   

Madzia81 napisał/a:
a to to ja sobie nie wyobrażam inaczej ;-) i na pewno nie będzie seksu tylko dlatego, że teraz robimy dzidziusia ;-) będzie ochota na seks, to będzie, nie będzie przez kilka dni, to też nic się nie stanie.

No i brawo za podejście :D

lalacruz 
szczęśliwa mama

Informacje:
Dołączyła 306 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Wzrost: 171
Włosy: jasny brąz
Stan: panna
Partner: Maciej

Wysłany: 2008-02-04, 22:48   

Jak przygotować się do ciąży?
Łykać kwas foliowy i zdrowo się odżywiać. ;-)

Dorotea 
Zapach lata:)

Informacje:
Dołączyła 420 dni temu

Profil:
Imię: Dorota
Wzrost: średni
Włosy: blond

Wysłany: 2008-02-05, 12:08   

Madziu81 dla mnie niedaleka przyszłość to już staranie o dziecko. Taka wariatka ze mnie jest <bezradny>
U mnie nawet cienia szansy na dziecko nie ma a ja od ponad roku kwas foliowy jem i alkoholu nie piję.
Chyba muszę iść do lekarza.Coś z moją głową nie tak, choć .............na tyle panuję nad sobą że przestałam do każdego wózka zaglądać ( powód prosty-wszędzie się w tym czasie spóźniałam) <bezradny>

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 738 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P

Wysłany: 2008-02-05, 18:31   

Madzia81 napisał/a:
ale tak się jeszcze zastanawiamy czy troszkę w czasie tego starania nie odłożyć....
siostra Ty tam nie wydziwiaj ;) nie ma co tak odkładać, bo nie wiadomo ile staranie będą trwały. Tym bardziej, że Wy macie dużo stresu, później jeszcze ta operacja Marcina i znowu przerw w staraniach nie wiadomo ile itd :P a jak nawet by się zdarzyło za pierwszym razem to Wam to nie przeszkodzi w planach :D jeszcze lepiej - dziecko będzie wypoczywało na wakacjach razem z Tobą :D zero stresów będzie miało itd :D

lila

Informacje:

Profil:

Wysłany: 2008-02-05, 21:46   

ja z mezem staralismy sie o pierwsza córke przez 3 lata.lekarz mnie przebadal i stwierdzil ze jest ok.zalecil aby moj maz zaczal treningi jakiegos sportu i przestal palic papierosy.po 3 miesiacach treningow pilki noznej zaszlam w ciaze.poprostu chodzilo o to ze ja mam dosc trudna droge do przebicia dla plemnikow a maz mial za slabe plemniki.a sport mial poprawic dotlenienie krwi a za tym tez plemnikow

smerfetkahh 

Informacje:
Dołączyła 413 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-05, 23:02   

Cytat:
Jako, że ten temat zaczyna nas coraz bardziej dotyczyć rodzi się mnóstwo pytań. W grudniu odstawiłam tabletki, w kwietniu planujemy zrezygnować w ogóle z zabezpieczenia. Czy w związku z tym już teraz powinnam iść do lekarza pierwszego kontaktu zrobić podstawowe badania? Marcin też? Wizyta u ginekologa już teraz jest potrzebna? A co z alkoholem? Już powinnam całkiem odstawić
?

Moze to wyda sie wam glupie,ale ja polecalabym tylko kwas foliowy ja tam sie nie przygotowywalam a co to komunia swieta???jak dzidzius ma byc to bedzie najlepiej o tym nie myslec ;-) z picia mocniejszysz trunkow zrezygnujesz i tak moze nawet ciagnac sie rok,skad wiesz kiedy zajdziesz??ja zylam normalnie,bralam tylko kwas foliowy i przedewszystkim nie myslalam o tym.Ale od dnia kiedy sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to wtedy zmienilam tryb zycia ;-) ale wiadomo kazdy robi po swojemu tak samo jak kazdy inaczej wychowuje dziecko ;-)

Pozdrawiam i powodzenia :-D

Dorotea 

Informacje:
Dołączyła 420 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-07, 11:28   

Smerfetkahh to indywidualna sprawa.
Wiesz.............jak ktoś ma prawie 34 lata jak ja to robi wszytko aby szanse na dziecko kiedyś zwiększyć do maximum.
Lekarz konieczny.
Może się okazać, że jest np. cysta na jajniku ( jak ma koleżanka w ciąży) i przez to problem z jej utrzymaniem, albo jakaś nadżerka, którą lepiej jak najszybciej usunąć co też zwiększy szansę na utrzymanie ciąży

smerfetkahh 

Informacje:
Dołączyła 413 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-07, 11:39   

Dorotea napisał/a:
Może się okazać, że jest np. cysta na jajniku ( jak ma koleżanka w ciąży) i przez to problem z jej utrzymaniem, albo jakaś nadżerka, którą lepiej jak najszybciej usunąć co też zwiększy szansę na utrzymanie ciąży

Sluchaj jak ktos nie chodzi regularnie do gina to potem wychodza nieprzyjemnosci,cysta czy nadzerka sie z dnia na dzien nie zrobi.Jak sie chodzi co 2 lata to jest to zaniedbanie.Oczywiscie mozna isc do ginekologa zapytac sie itp.ale mi to bylo niepotrzebne bo badam sie regularnie.A im wiecej starania tym mniejsza mozliwosc ciazy nie warto chuchac,dmuchac itp.

Dorotea 

Informacje:
Dołączyła 420 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-08, 09:07   

smerfetkahh napisał/a:
Jak sie chodzi co 2 lata

no co Ty ja chodzę 2 razy w roku.
Kiedyś byłam u lekarza w czerwcu i było ok. a w październiku nadżerka i zapalenie szyjki macicy (ostre).
Przyjaciółka to samo.
Była u lekarza a po ok. pół roku miała cystę na jajniku wielkości 5 złotówki.
To zależy kto ma jaką tendencję do chorób.
Wyznaję zazadę "lepiej dmuchać na zimne"

Ninka 

Informacje:
Dołączyła 340 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-10, 04:41   

smerfetkahh napisał/a:
Cytat:
Jako, że ten temat zaczyna nas coraz bardziej dotyczyć rodzi się mnóstwo pytań. W grudniu odstawiłam tabletki, w kwietniu planujemy zrezygnować w ogóle z zabezpieczenia. Czy w związku z tym już teraz powinnam iść do lekarza pierwszego kontaktu zrobić podstawowe badania? Marcin też? Wizyta u ginekologa już teraz jest potrzebna? A co z alkoholem? Już powinnam całkiem odstawić
?

Moze to wyda sie wam glupie,ale ja polecalabym tylko kwas foliowy ja tam sie nie przygotowywalam a co to komunia swieta???jak dzidzius ma byc to bedzie najlepiej o tym nie myslec ;-) z picia mocniejszysz trunkow zrezygnujesz i tak moze nawet ciagnac sie rok,skad wiesz kiedy zajdziesz??ja zylam normalnie,bralam tylko kwas foliowy i przedewszystkim nie myslalam o tym.Ale od dnia kiedy sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to wtedy zmienilam tryb zycia ;-) ale wiadomo kazdy robi po swojemu tak samo jak kazdy inaczej wychowuje dziecko ;-)

Pozdrawiam i powodzenia :-D

Masz racje!Nie co sie "przygotowywac" no to?Fakt badania nie za szkodza, kwas foljowy tez!

Ale nie ma co sie jakos specjalnie przygotowywac? :-?
Jak juz bedzie fasolka to wtedy bedzie sie dzialo! :-P
Ja jestem wilka KAWOSZKA BEZ KAWY nie moge rano oka otworzyc a jak zaszlamw ciaze to nie moglam patrzec na kawe :shock: nie wiem jak ja przezylam 9 miechow :shock: bez kawy! :mrgreen:

Dorotea 

Informacje:
Dołączyła 420 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-02-11, 10:19   

Aha jest jeszcze problem z kobietami z niedoborem żeńskich hormonów np. estradiol czy progesteron.
Brak tych hormonów lub ich śladowe ilości w organiźmie nie pozwolą na zajście w ciążę i trzeba je podawać sztucznie wcześniej.
(opinia mojego lekarza).
Ale myślę,że warto zrobić badania hormonalne jeśli ktoś nie potrafi zajść w ciążę lub już wie, że posiada takie schorzenie.
Ja może mam inne niż wy doświadczenia w tym zakresie bo 80% par, które znam nie może posiadać potomstwa lub stara się bez rezultatu :cry:

Odpowiedz do tematu