Informacje: Wiek: 34 Dołączyła 219 dni temu Posty: 1510 Skąd: Śląsk
Profil: Imię: Dorota
Wzrost: średni
Włosy: blond
Stan: panna
Wysłany: 2008-04-09, 13:45 Jak kupić, sprzedać, wynająć lub zamienić mieszkanie/dom
Nie widzę takiego tematu a może bardzo pomóc wielu osobom.
Dopiero w momencie kupna, sprzedaży, wynajmu czy zamiany mieszkania dowiadujemy się o szeregu formalności, które należy spełnić, aby do tego faktu wogóle doszło.
Trudności piętrzą się ,a po ich wypełnieniu okazuje się, że jeszcze należy coś dodatkowo załatwić o czym nie miało się pojęcia.
Jakie macie w tej kwesti doświadczenia?
Może macie jakieś praktyczne rady dla innych osób?
Jakie formalności trzeba wypełnić w momencie kupna, sprzedaży, wynajmu czy zamiany?
Jakie pułapki czy przeszkody stanęły Wam na drodze?
Czy warto szukać agencji pośrednictwa czy szukać na własną rękę?
Czego należy się wystrzegać, a na co zwrócić uwagę?
_________________ Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać
napiszę to, co pamiętam, bo już trochę czasu upłynęło od tego jak kupiliśmy mieszkanie
Dorotea napisał/a:
zaczynaliśmy szukanie przez agencję, ale raczej odradzam, bo oni są bardzo drodzy, biorą jeszcze dla siebie jakieś 2-4% od transakcji swoje znaleźliśmy przypadkiem i kupiliśmy z przetargu, akurat udało się, że byliśmy na nim sami i kupiliśmy za cenę wywoławczą teście sprzedawali dom i też próbowali przez agencję, a jak znaleźli kupca sami, to musieli agencji zapłacić, za to że nie jest to kupiec znaleziony przez nich i że zrezygnowali z ich usług paranoja
Dorotea napisał/a:
najlepiej porównać ceny różnych mieszkań w okolicy, jeżeli ktoś bierze kredyt, to rozejrzeć się po różnych bankach i wybrać najkorzystniejszy
Dorotea napisał/a:
Jakie formalności trzeba wypełnić w momencie kupna, sprzedaży, wynajmu czy zamiany?
akt notarialany, masakryczne opłaty u notariusza masa formalności w banku
Wysłany: 2008-04-09, 14:03
niki napisał/a:
sprawdzić mieszkanie w księgach wieczystych
właśnie tylko trzeba wiedzieć jaka to własność/
Jeśli to własność hipoteczna to musi miec księgę wieczystą.
Można w niej sprawdzić czy na to mieszkanie ktoś przypadkiem nie wziął już kredytu
_________________ Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać
agencje są drogie. odradzam. czytać ogłoszenia w gazetach, ulotki rozwieszane po bramach, śledzić przetargi w spółdzielniach mieszkaniowych.
Dorotea napisał/a:
sprawdzić czy mieszkanie, które chcecie kupić nie jest zapisane na osobę małoletnią. jeśli jest - właściciel mieszkania musi zgłosić się do sądu o zgodę na sprzedaż tego mieszkania.
w akcie notarialnym spisać wszystko co możliwe - dokładnie kiedy zostanie przekazane mieszkanie (gdybyśmy tego nie mieli określone, mogłyby wyniknąć niezłe problemy, bo babka nie chciała nam się wyprowadzić), wspomnieć o tym, że wszystkie opłaty do momentu przekazania mieszkania pokrywają poprzedni właściciele, co jest zawarte w cenie mieszkania (np. sprzęt, meble).
formalności jest cała masa. jeśli któraś szczegółowo zainteresowana, to dać znać, postaram się wyszperać wszystko i opisać.
jeśli któraś potrzebuje też umowę wynajmu mieszkania, tez mogę podesłać
i w ogóle - w tym temacie mogę pomóc, bo jesteśmy świeżo po zakupie mieszkanka z różnymi przeszkodami po drodze, więc jak coś to pisać
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 26 dni temu Posty: 9 Skąd: Wrocław
Profil: Wzrost: 170
Stan: panna jeszcze :-)
Partner: Marcin
Wysłany: 2008-04-21, 19:52
Mam jeszcze takie pytanie moze nie do konca związane z tym jak kupic ale jak zrobic by mieszkanie kupione przez powiedzmy 65 letnia kobiete po jej śmierci przypadło jej dzieciom bez jakis tam oplat za darowizne czy cos takiego?Bo jest cos takiego ,że trzeba placic od spadku?Kwestie taka trzeba uwzglednic w akcie notarialnym?Czy ktos wie na ten temat coś?
_________________ Kocha się nie za cokolwiek, ale pomimo wszystko kocha się za nic.
Jan Twardowski
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 172 dni temu Posty: 321 Skąd: 3city
Profil: Wzrost: 164,5
Włosy: Rude
Wysłany: 2008-04-21, 21:11
1. Po ostatnich wydarzeniach w gdansku: Sprawdzac developera! oczywiscie dawac szanse nowym na rynku, ale wydaje mi sie ze stawiac na sprawdzonych!
2. Zdecydowanie korzystać z doradców kredytowych dewelopera - w naszym przypadku okazalo sie ze umowy z bankami jaki mial nasz deweloper byly o wiele korzystniejsze niz gdybysmy indywidualnie zglosili sie do tego samego banku.
3. Chodzić na targi mieszkaniowe:)
Poki co tyle...:) z ostatnich doswiadczen:P a nasze mieszkanko jzu prawie wybudowane:)
Informacje: Dołączyła 285 dni temu Posty: 2999 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-21, 21:12
dajmira napisał/a:
Mam jeszcze takie pytanie moze nie do konca związane z tym jak kupic ale jak zrobic by mieszkanie kupione przez powiedzmy 65 letnia kobiete po jej śmierci przypadło jej dzieciom bez jakis tam oplat za darowizne czy cos takiego?Bo jest cos takiego ,że trzeba placic od spadku?Kwestie taka trzeba uwzglednic w akcie notarialnym?Czy ktos wie na ten temat coś?
Tak. Obie strony muszą wybrać się do notariusza i tam spisać specjalny akt.
Informacje: Dołączył: 311 dni temu Posty: 40 Skąd: Opole
Profil: Wzrost: 167
Stan: żoneczka
Wysłany: 2008-04-25, 12:37
my zaczelismy od razu od agencji neruchomośći.Ale na samym poczatku wazne jest jezeli ktoś chce wziac mieszkanie na kredyt aby sprawdzić ile kredytu i czy w ogóle moze dostać.Nam znajomy polecił BZWBK , tam w ciagu 15 min otrzymalismy informacje na temat dostepnosci kredytu.I tam juz zostalismy.Nastepnie zglosilismy sie do agencji i w przeciagu 2 tyg(bardzo szybko) podpisalismy umowe.
Informacje: Dołączyła 139 dni temu Posty: 1860 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-26, 00:15
Ja jak sprzedawalam dom rodzicow na wsi to przez agencje babka wszystko zalatwiala za mnie( ale kupca to sami znalezlismy ) ale i tak bylam zadowolona bo ona mi znalazla mieszkanie w Olsztynie i to ona wszystkie formalnosci zalatwiala ja tylko pojechalam ogladac mieszkanie
koleżanka jest teraz na etapie poszukiwania mieszkania, skorzystała z pomocy doradcy kredytowego, bardzo zadowolona jest mieszkania szukają na własną rękę.
Wysłany: 2008-04-28, 10:12
Ja od roku próbuję zamienić moje mieszkanie i bez skutku.
Chętnych brak i z tego co wiem, nie znajdą się.
Znalazłam agencję zamiany mieszkań ( właściwie oni mnie) ale nie chcieli mi powiedzieć gdzie znajduje się ich firma tylko prosili o mój adres, aby wysłać mi ankietę zgłoszeniową.
Nie umieli uzasadnić dlaczego nie podadzą mi swojego adresu.
Chciałam ich sprawdzić czy mają pozwolenie na prowadzenie działalności i czy nie ma na nich jakiś skarg.
Pracownik nie mógł tego zrozumieć.
Trzeba uważać na oszustów
Informacje: Dołączyła 139 dni temu Posty: 1860 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-28, 13:51
Dorotea, oj trzeba ja do takiej agencji bym nie poszla!!!!!!
[ Dodano: 2008-04-28, 13:52 ]
wczoraj moi rodzice byli ogladac domy znalezli jeden ( z agencji) totalna ruina wszystko do remontu i tata sie napalil noooo zobaczymy czy jego oferta przejdzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum