Rejestracja Zaloguj  

RSS Uzaleznione Rangi Mapa                       Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Kociak
2007-07-22, 13:28
I komu mamy wierzyć???
Autor Wiadomość
Sharon 
Sharon

Informacje:
Dołączyła 430 dni temu

Profil:
Imię: Viola
Wzrost: 160
Stan: szalenie szczęsliwa mężatka
Wysłany: 2007-06-18, 09:22   I komu mamy wierzyć???

Trafiłam dzisiaj na dwa artykuły które budzą we mnie wiele kontrowersji.
http://wiadomosci.onet.pl...0,kioskart.html
http://wiadomosci.onet.pl...0,kioskart.html
Co na ten temat sądzicie???

Smakujmy rozkosz kiedy czujemy jej pełny smak :)
Sharon

REKLAMA

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 620 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-06-18, 12:57   

Hmmm... ja powiem tak, że czasami sama się nad tym wszystkim zastanawiam. Tzn uważam, że pan Richard Dawkins nieco zbyt ostro atakuje cała wiarę, jednocześnie traktuje ludzi wierzących jak głupców, a przecież jednak ateistami jest niewielki odsetek ludzi na świecie :roll: Jednakże nie można powiedzieć, że nie ma on w ogóle racji. W ogóle, jak wiadomo, cała religia jest sprawą nad wyraz kontrowersyjną...
Obecnie to sama nie wiem... Wychowano mnie w wierze chrześcijańskiej. W pewnym momencie zbuntowałam się przeciwko instytucji Kościoła i księżom, ale nadal uważam się za osobę wierzącą... Ale wierzącą wybiórczo. Bo tak naprawdę to np bardziej przemawia do mnie argument, że świat powstał z jakiegoś wybuchu albo coś podobnego niż teoria biblijna... takie artykuły nie przekonają mnie w żadną stronę, uważam, że sama muszę dojść do tego w co wierzę a co wydaje się fikcją, ale skłaniają do refleksji nad tymi sprawami.
"Bóg czyli wielkie zło" - stwierdzenie to wydaje mi się znaczną przesadą, nikomu przecież nie narzuca się wiary w Boga. ALE... fakt jest taki, że wiele spraw, o których można przeczytać w księgach kościelnych, wydają się absurdalne (do tej pory dla mnie jest to przede wszystkim zakaz antykoncepcji oraz przeświadczenie, że ludzie mogą zawierać małżeństwo tylko wtedy, gdy ich celem jest rodzenie dzieci), jednakże prawda jest też taka, że większość z tych ksiąg pisane było przez ludzi...nie przez Boga. <bezradny> dobra, bo za bardzo się wgłębiam...

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 614 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Wysłany: 2007-06-18, 14:16   

z jednej strony - to uważam za zbyt drastyczne nazwanie Boga złem i cała krytyka ludzi wierzących jest zdecydowanie zbyt ostra...
z drugiej strony - napisał wiele prawdy o mankamentach chrześcijańskiej religii, jak wmawianie Afrykanom, że prezerwatywa nie chroni przed chorobami...
na świecie nie ma idealnej reiligii, każda ma swoje plusy, minusy...ale też każdy człowiek ma wolne prawo wyboru, wierzyć, nie wierzyć...stosować się do reguł "swojej" religii czy też nie. nikt nikomu niczego nie narzuca. i nie ma potrzeby, aby ateiści krytykowali wierzących, a wierzący ateistów.

niki 

Informacje:
Dołączyła 567 dni temu

Profil:
Imię: monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Partner: Michał :*
Wysłany: 2007-06-20, 21:08   

Cytat:
każda utrata spermy jest morderstwem

ten ironiczny fragmencik mnie rozwalil :D

a co do calosci tekstu, nie moge sie z nim zgodzic zupelnie, ale tez pewnych faktom zaprzeczyc sie nie da, pewnemu oszustwu, zakłamaniu w Kościele. nie neguje istnienia boga- jesli ktos potrzebuje wierzyc, to niech wierzy.
podoba mi sie natomiast podejscie, ze kazde dziecko powinno byc wychowywane w sceptyzmie co do wiary, moze wtedy nie bylo by wytykania palcami- jehowiec czy ateista. wiara to wg mnie powinien byc swiadomy wybor kazdego człowieka, a nie ze od małego sie zmusza do wybrania pewnej drogi. no ale coz, zawsze sa argumenty w dwie strony.

nasuneło mi sie ze na religii powinni uczyc o wszystkich religiach, a nie tylko o jednej, bo to troche niesprawiedliwe.

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 620 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-06-20, 22:16   

niki napisał/a:
nasuneło mi sie ze na religii powinni uczyc o wszystkich religiach, a nie tylko o jednej, bo to troche niesprawiedliwe.
bardzo dobry pomysł :D trzeba to tylko powiedzieć naszemu ministrowi edukacji - na pewno będzie zachwycony tym pomysłem :D

Xantia 
wariatka

Informacje:
Dołączyła 620 dni temu

Profil:
Imię: Marta
Wzrost: Za malo :)
Włosy: Brunetka :P
Stan: zakochana :*
Wysłany: 2007-06-20, 22:20   

niki napisał/a:

niestety tak nigdy nie bedzie bo ostatnio slyszalam wypowiedz giertycha ze religia powinna byc obowiazkowa bo 90 % polakow to katolicy i tyle
reszte sral pies

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 614 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-06-20, 22:26   

Xantia napisał/a:
wypowiedz giertycha ze religia powinna byc obowiazkowa bo 90 % polakow to katolicy i tyle

dokładnie. i nie ździwię się jak za jakiś czas taka ustawa wejdzie w życie :-/
pytanie się wtedy pojawi: co z tymi, którzy na religię nie chodzą? póki co minister mówił coś o wprowadzeniu dla nich etyki. tylko jak to organizacyjnie ustawić w szkołach, to już nie przemyślał. no i skąd wziąć ludzi z kwalifikacjami do nauczania etyki :roll:

niki 

Informacje:
Dołączyła 567 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-06-22, 18:35   

w liceum nie miałam problemu zeby chodzic na etyke, ale w podstawowkach i gimnazjach chyba czegos takiego nie ma. oczywiscie konsekwencja tego, ze chodzilam na etyke jak doczepiona karteczka przy naszej " kartotece koscielnej" , ktora odmawia mi bycia chrzestną itp

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 614 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-06-23, 23:05   

niki napisał/a:
le w podstawowkach i gimnazjach chyba czegos takiego nie ma

nie ma. ale jak minister zadecyduje o obowiązkowej religii, to wprowadzi etykę.

niki napisał/a:
oczywiscie konsekwencja tego, ze chodzilam na etyke jak doczepiona karteczka przy naszej " kartotece koscielnej" , ktora odmawia mi bycia chrzestną itp

normalne w Polsce :roll: zaściankowy kraj jeszcze. ślubu kościelnego też nie możesz wziąć?? (pisałaś, że nie chcesz, ale to tak z ciekawości pytam)

niki 

Informacje:
Dołączyła 567 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-06-24, 10:56   

nie wiem, z łaski babka dała mi zaświadczenie, że mogę być swiadkiem, ale uprzedziła ze o byciu chrzestna moge pomarzyc, wiec nawet nie wiem czy w gre wchodzi slub koscielny. ostatecznie moge wystąpić z kościoła i wziąć ślub kościelny ze wzgledu na partnera, ale sama jako osoba niewierząca. zastanowie się nad tym jeśli już by doszlo do bardziej konkretnych planów ślubnych.

najbardziej mnie jednak boli to, ze ksiadz który powinien wybaczać okazał się zwyczajnie mściwy, a teraz nawet nie pracuje na tej parafii. a wczesniej potrafil wszystko nam wyliczyc, wlacznie z tym ile razy przyjmowalismy ksiedza i czy dawalismy koperte.

Odpowiedz do tematu