Informacje: Dołączyła 139 dni temu Posty: 1860 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-03-17, 21:59
Roszpunka ten Karmelowiec mi cos przypomina te ciacho 3 bit przepis spisalam napewno sprobuje
[ Dodano: 2008-03-18, 03:39 ]
Magdaru napisał/a:
gofry chyba robi się z takiego samego cista jak naleśniki, moze tylko troche gęściejsze musi być
Masz racje takie same skladniki tylko wlasnie gesciejesze
A co do gofrow to ja robie ciasto w takiej kolejnosci
Najpierw ucieram jajka z cukrem pozniej dodaje lyzke smietany gestej i pozniej mleko + maka z proszkiem do pieczenia+ troche oleju zeby sie nie przyklejaly do gofrownicy pyyyycha zwlaszcza z kremem tiramisu
[ Dodano: 2008-03-18, 03:41 ]
myszolina napisał/a:
Ninka, a zamiast mleka probowałaś dodać jakiś sernix? Troszkę mnie ta rzadkość sera przeraża. Widziałam w sklepie taki z masą toffi oetkera i przymierzam się do kupienia.
niedodawalam ale mozesz dodac mniej mleka tylko wtedy ser bedzie ciezszy ale nie masz sie co przejmowac te 2 budynie wsypane na sypko jak zastygnie sernik to bedzie pyyyyszny i taki puszysty
chemiczna, ale my robimy babkę najzwyklejszą na świecie
5 jajek, szklanka cukru, 1 margaryna, 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia. Miksować jajka z cukrem. Potem dodać mąkę i na końcu rozpuszczoną gorącą kostkę margaryny.
Taką najprostsza lubię najbardziej
Profil: Wzrost: 168
Stan: zaręczona:)
Partner: brunet z kolczykiem w języku:)
Wysłany: 2008-03-23, 23:07
Karmelowiec wyszedł pyszny, rodzina była zachwycona:) Dzięki . Była też tradycyjnie babka cytrynowa, może w przyszłe święta pokusze się o domową. Ale ta i tak była smaczna:P
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 302 dni temu Posty: 5536 Skąd: Leeds
Profil: Imię: Monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Stan: panna
Partner: Paweł
Wysłany: 2008-04-02, 17:56
Kulki z krówek i ryzu preparowanego
Od razu mówię przepis mniej wiecej na oko
Około 1/2 kg krówek
Ponad 100 gr ryżu preparowanego najzwyklejszego ( ja mialam waniliowy bo tego zwyklego nie znalazlam)
łyżka kakao ( nie słodkiego)
2 łyżki mała lub margaryny
Krówki wyciagamy z papierków i łamiemy na kawałki ( mozemy rozdrabniec juz w garnku łyżką)
W rondelku ( najlepiej teflonowym lub jakimś innym do którego wam nie przywrą krówencje ) rozpuszczamy masło/margarynę. Nastepnie wrzucamy krówki i wsypujemy kakao. Wszystko rozpuszczamy na malutkim ogniu, mieszając i nadal rozdrabniajac krówki. Gdy mamy juz jednolita masę, sciągamy z ognia i wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy i kontrolujemy jaka konsystencje ma ,,ciasto". Nie moze byc za duzo ryzu ani za duzo krowek, zeby nam sie ladnie fomowaly kulki , nie rozpadały sie albo za bardzo kleiły ( bedziecie same widzialy). Po wymieszaniu formułujemy kulki lub szyszki, mozemy tez mase wyłożyć do blaszki i pougniatac. Zostawiamy mase do zastygniecia. Smacznego
Uwaga: 1. Przy formowani kulek uwazajcie bo masa jest goraca, mozna uzyc foliowych rekawiczek, ja formowalam przez foliowe woreczki bo nie mialam rekawiczek
2. do ciasta dodaje czasem rodzynki.
Na zdjeciu widac ile sztuk wyszło z ok. 1/2 kg krówek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum