Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 268 dni temu Posty: 198 Skąd: Krakow
Profil: Imię: Agnieszka
Wzrost: 158
Stan: panna
Partner: Rico
Wysłany: 2007-10-23, 08:02
Bardzo chetnie ja myslalam nad ambasadorem, ale nie wiem cy by na jurodziny spasowal
[ Dodano: 2007-10-23, 08:03 ]
W Niemczech w ogole inaczej obchodza urdziny niz my Musze sie tego dopiero nauczyc wiem ze przed poludniem przychodza mezczyzni, na piwo i grila, a po poludniu kobiety na kawe i ciasto. Dlatego chce zeby to bylo cos W koncu to ja jestem z tym dzaidkiem na codzien
Informacje: Dołączyła 335 dni temu Posty: 2999 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-10-23, 19:32
Ok, to ja korzystałam z tego oto przepisu - szczerze polecam, był to mój absolutny debiut jeśli chodzi o torty a wyszedł naprawdę świetnie
Szwarcwaldzki tort wiśniowy
Składniki:
1 biszkopt ciemny
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan fix
wiśnie kandyzowane lub mrożone bez pestek
200 ml kirschschnapsu (szwajcarski trunek z wiśni, można zastąpić polską wiśniówką)
wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Biszkopt przekroić na trzy placuszki (kupione już są), śmietanę ubić ze śmietan fix i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować syrop do nasączania biszkoptu: pół szklanki soku wiśniowego zagotować z 0,25 szkl. wody i łyżką cukru. Po ostudzeniu wlać kirschschnaps (ew. wiśniówkę). Nasączyć syropem placek, wyłożyć czwartą część śmietany, a na śmietanę część wiśni, następny placek, potem syrop, śmietana, wiśnie, placek, syrop, cienka warstwa śmietany. Posypać wiórkami z czekolady, pozostałą śmietaną posmarować boki tortu i również posypać czekoladą. Na wierzchu można ozdobić tort bezikami ze śmietany. Smacznego.
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 272 dni temu Posty: 744 Skąd: tu i tu... i tam
Profil: Imię: Marta
Włosy: blond
Stan: zakochana
Partner: Aruś
Wysłany: 2007-10-24, 08:01
cerrata napisał/a:
martula, to muuusi być pyszne
kiedyś spróbuję zrobić
ciekawe czy mi wyjdzie
Każdemu wychodzi - tak powiedziała moja koleżanka, która określa siebie jako totalną nogę w sprawach kulinarnych
Aha, taka malutka rada: żeby wafle nie zrobiły się gumowe, tą gotową gorącą masę odstawić do przestygnięcia.
_________________ Last night I asked my angel to watch over you but he came back soon.
I ask: Why?
He smile and said:
An angel doesn't watch over anotcher angel.
Składniki (8-12 porcji):
- 300 g mąki
- 200 g masła kerrygold
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 10 g proszku do pieczenia
- 800 g moreli
- 2 łyżki cukru białego
Morele myjemy, osuszamy, kroimy na cwiartki.
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Cukier puder ucieramy z jajkami, wlewamy masło, dodajemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy cwiartki moreli ze skórkami do dołu i posypujemy cukrem białym.
Pieczemy godzinę w temperaturze 180 C, studzimy i podajemy.
Smacznego:)
[ Dodano: 2007-11-19, 07:36 ]
Kolejne słodkości ode mnie;)
Przygotowanie:
CIASTO
4 białka ubić na pianę, pod koniec ubijania wsypać 1,25 szklanki cukru zwykłego i cukier waniliowy, do ubitych z cukrem białek dodać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia, olej. Wszystko zmiksować. Ciasto przełożyć do tortownicy i upiec biszkopt (ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.
"PONCZ"
Przygotować ok. dwie szklanki kawy cappuccino wg przepisu na opakowaniu.
KREM
1 jajko i 4 żółtka utrzeć z cukrem na gładką, prawie białą masę, po trochu dodawać do niej miękkie masło (można je przedtem utrzeć). Do utartej masy jajeczno-maślanej dodawać na przemian po łyżce mleka w proszku (bardzo ważne, by było to mleko pełne, inaczej krem się zważy) i serka waniliowego. Na koniec do kremu dodać, rozpuszczoną w 0,25 szklanki gorącej wody, żelatynę i dokładnie wszystko wymieszać.
Pierwszy krążek ułożyć na dnie tortownicy, nasączyć ciepłą kawą cappuccino, wyłożyć połową kremu, przykryć drugim krążkiem, który również nasączyć. Należy zwrócić uwagę, by ciasto nie było zbyt nasączone, podana ilość ponczu kawowego jest więc orientacyjna, zależy to bowiem od grubości i temperatury ciasta. Na drugi placek wyłożyć resztę kremu. Następnie zrobić kolejną mocno ciepłą kawę cappuccino i moczyć w niej po kolei herbatniki, uważając, aby za bardzo nie rozmiękły (najlepsze są takie dla dzieci - petitki). Nasączone herbatniki ułożyć na kremie tak, aby częściowo zachodziły na siebie. Na koniec ułożone herbatniki posypać obficie suchą kawą cappuccino. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny tak, aby zastygło.
Sposób wykonania:
Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku i dalej ucieramy. Następnie dodajmy starte na dużych oczkach jabłka i mieszamy. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek, kasze mannę i bakalie i lekko mieszamy. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 50 minut.
POLEWA: pół kostki margaryny, pół szklanki cukru,2 czubate łyżki kakao i 2 łyżki zimnej wody. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i gotować ok. 4 minuty. Polać wystudzone ciasto.
Polecam, smakuje genialnie:))))
[ Dodano: 2007-11-25, 18:19 ]
Ps. Ciasto nazywa sie: Szarlotka po japońsku
Profil: Wzrost: 168
Stan: zaręczona:)
Partner: brunet z kolczykiem w języku:)
Wysłany: 2008-03-15, 23:23 Ciasta na wielkanoc
Jakie będą u Was królować na stołach? Ja w tym roku będę musiała pierwszy raz upiec jakieś ciasta sama no i na razie mam wielką pustkę w głowie. Możecie mi jakieś doradzić? Najlepiej proste w wykonaniu, nie za drogie i czasochłonne. Dzięki:)
[ Dodano: 2008-03-15, 23:25 ]
Bo skoro Was znalazłam, to przy okazji może trochę wykorzystam Waszą pomoc:)
Informacje: Dołączyła 400 dni temu Posty: 6472 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-03-15, 23:40
u mnie beda krolowac kupne ale u mojej mamy na pewno bedzie baba i makowiec domowej roboty :Dja jestem totalnym beztalenciem cukierniczym ( jestem czarną owca w rodzinie wszyscy cukiernicy a wujo ma nawet cukiernie hehehehe) moze moja siostre uda mi sie namowic to zwykłego drożdzowege zrobi
u nas mama będzie robić sernika z brzoskwiniami i orzechowca. aha. no i standardową babkę, bo ja uwielbiam jeśli interesują którąś przepisy, to dać znać, a wrzucę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum